Jump to content

Recommended Posts

Posted

Допао ми у руке апарат  њемачке фирме Voigtländer, модел  Bessa.

IMG_2307.thumb.JPG.64ea313ef61b70c33e86b6194f009dac.JPG

Нисам се нешто много удубљивао у истраживање, али би требао да има близу 100 година. Колико видјех, под називом Bessa произведено је више модела који су се разликовали и по објективу и по неким детаљима кућишта. Овај мој има објектив Voigtar f 1,7; 10,5 cm.  Омогућује четири отвора објектива: 7,7; 11; 16 и 22, а има четири положаја за брзине затварача: 25, 75, В и Т. Скала за подешавање оштрине има уписане одреднице портрет, група и пејзаж. На основу површног прегледа изгледало је да све ради и да на мијеху нема рупица које би пропуштале свјетло. Како бих то провјерио, набавио сам неки кинески црно-бијели 120 филм и направио мали излет у фотографску прошлост. Успут да додам како имам неко мало, потпуно аматерско, искуство са аналогном фотографијом. Смена 8М, затим мало Зорки 4, а годину-двије прије почетка дигиталне ере Зенит ЕТ. Никада у рукама нисам држао филм формата 120 нити камеру која користи тај формат.

Искуство је било занимљиво. Све је било интересантно и необично, почев од филма, који није у касети, него има онај заштитни папир, преко ограничених брзина затварача па до, такође ограниченог, избора отвора објектива, закључно са кадрирањем преко оне мале призме изнад објектива. Постоје и они оквири за кадрирање, али, да би се добила реална представа о томе шта улази у кадар, потребно је око потпуно приближити задњем оквиру тако да се нос мора приљубити уз полеђину кућишта на не баш пријатан начин (можда је ово случај само са онима који су као ја прилично обдарени кад је ријеч о димензијама носа). Угодније ми је било користити призму. А тек премотавање филма које није ограничено блокирањем када се премота кадар, него се кроз отвор на полеђини морају пратити бројеви на заштитном папиру филма. Осјећај је био: А тако ли је све то изгледало прије више деценија.

Развијање филма је потврдило да апарат функционише и показало да сам ја тај који не функционише. На 2 снимка сам заборавио да подесим експозицију (дигатала нас је размазила), а при премотавању снимљеног филма и вађењу из апарата сам се спетљао, па су 2 последња снимка дјелимично освијетљена. На крају је испало да је апарат стар близу 100 година одрадио посао много боље него ја који имам приближно упола мање година. Наредни пут ће бити боље.

На крају, ту су и два снимка. Развијање су урадили професионалци, а скенирање сам радио ја помоћу штапа и канапа.

02.jpg.fe3adb3dadae78b7a4b998fc966e10de.jpg

03.jpg.5cc2ff7e7bb00ddf37420de852e8e02a.jpg

Ето, хтједох подијелити утиске о кратком излету у фотографску прошлост.

• Like 4
Posted

Wow! Čestitke za poduhvat, ovo je retkost da postoji Bessa koja još radi, i još da je neko sa smislom uopšte upotrebi. Kad stigneš probaj i portret, ja mislim da bi tu rezultati bili još interesatniji.

Posted

Meni su ove tvoje fotke takve da mi se zavrti u glavi, a i u duši, dođe mi da popijem litru vinjaka jer kao da dok gledam ove fotke čitav vek i život i sva prošlost i budućnost se sažimaju i prepliću, neuništiva priroda i kao da je uhvaćen odblesak u oku nekoga ko je hodio tim poljem pre 100 godina, sad ide u susret kao sa onoga sveta...

Posted

Како си ти то поетски изразио! На првој фотки оно дрво лијево је трешња, а десно шљива. Испод трешње се још разазнају трагови темеља куће која је некада давно ту била. Тако да, јесте, туда су некад давно људи ходили, ту су се рађали, снивали своје снове, имали своје жеље и наде, доживљавали разочарења, радовали се и туговали. Ту су и умирали. Можда на том мјесту, осим једва видљивих трагова темеља, има још неких трагова о људима који су ту живјели, негдје у ваздуху, у мирисима, у сјенама, у дашку вјетра. И тако...

• Like 1
Posted

Auf! Jako dobra foto-tehnička priča, a u daljim komentarima na temu i pomalo "književna". Sreća pa ste se "našli", ko zna koliko je stajao u fioci, na polici, tavanu... Nije to jeftin hobi (filmska fotografija) ali sigurno je vrlo interesantan, posebno sa ovakvim baš starim i veoma ograničavajućim uređajima.

Čekamo nastavak, pozdrav
😄