Elektroničar Posted January 4 Report Posted January 4 Ove godine je nekoliko puta baš zapadalo, pa sam se trudio da ispratim. Ovo je suma neke 3 šetnje. Snow in Banjaluka by Ognjen Golubovic, on Flickr Snow in Banjaluka by Ognjen Golubovic, on Flickr Snow in Banjaluka by Ognjen Golubovic, on Flickr Snow in Banjaluka by Ognjen Golubovic, on Flickr Snow in Banjaluka by Ognjen Golubovic, on Flickr Snow in Banjaluka by Ognjen Golubovic, on Flickr Snow in Banjaluka by Ognjen Golubovic, on Flickr Snow in Banjaluka by Ognjen Golubovic, on Flickr Snow in Banjaluka by Ognjen Golubovic, on Flickr Snow in Banjaluka by Ognjen Golubovic, on Flickr Snow in Banjaluka by Ognjen Golubovic, on Flickr Snow in Banjaluka by Ognjen Golubovic, on Flickr Snow in Banjaluka by Ognjen Golubovic, on Flickr Snow in Banjaluka by Ognjen Golubovic, on Flickr Snow in Banjaluka by Ognjen Golubovic, on Flickr Snow in Banjaluka by Ognjen Golubovic, on Flickr Snow in Banjaluka by Ognjen Golubovic, on Flickr Snow in Banjaluka by Ognjen Golubovic, on Flickr Snow in Banjaluka by Ognjen Golubovic, on Flickr Snow in Banjaluka by Ognjen Golubovic, on Flickr Snow in Banjaluka by Ognjen Golubovic, on Flickr Snow in Banjaluka by Ognjen Golubovic, on Flickr Snow in Banjaluka by Ognjen Golubovic, on Flickr Snow in Banjaluka by Ognjen Golubovic, on Flickr Snow in Banjaluka by Ognjen Golubovic, on Flickr Snow in Banjaluka by Ognjen Golubovic, on Flickr Snow in Banjaluka by Ognjen Golubovic, on Flickr Snow in Banjaluka by Ognjen Golubovic, on Flickr 5 1
Foto turista Posted January 4 Report Posted January 4 Ako je ovo smiljeno sve u jednom danu onda svaka casta, a i da nije fotke su odlicne sem par kadrova...
wannabe photographer Posted January 5 Report Posted January 5 Bas su sredili to oko Kastela,Fotke su zimska carolija 🙂jesi bio u posjeti ili?
Elektroničar Posted January 5 Author Report Posted January 5 13 hours ago, Foto turista said: Ako je ovo smiljeno sve u jednom danu onda svaka casta, a i da nije fotke su odlicne sem par kadrova... U tri dana ipak. Koji kadrovi ti nisu ok? 4 hours ago, wannabe photographer said: Bas su sredili to oko Kastela,Fotke su zimska carolija 🙂jesi bio u posjeti ili? Ja živim u BL sada, pozdravio se sa Bg 🙂
Foto turista Posted January 5 Report Posted January 5 Malo su uzani, neki tehnicki nisu kako treba kao recimo ova nakrivljena kula dzamije, a neki nejasni sta si zapravo hteo da snimis, mislim znam sta si hteo samo nisu na nivou ostalih koji su odlicni u svakom segmentu. Nisi ih obelezio brojevima pa sam mora ovako. 1
Elektroničar Posted January 5 Author Report Posted January 5 Da, fazon je uglavnom sto mi je trebao 1.4 objektiv, koji najsiri imam 24mm. Isao sam na 1/200 jer sam uklavirio da mi on daje snijeg kakav hocu, ali prvi siri koji imam je f4.5 i to je vec pretamno, a da ne pricam o ostrini koja je jako losa (Sigma 12-35). Dzamija je jbg nezgodna, jer je sve uzano, samo kafici okolo, pa mi je tesko bilo iskopati neki boljli kadar. Meni se ne svidja ni sto je toliko plave, nema kontrasta boja, al jbg, to je Ferhadija, jedna od vecih znamenitosti grada, pa sam je odlucio ovako. Imam i sa 85mm iz daljine, bolji je dosta kadar, al jbg, snijeg nije najsrecniji na njoj, pa sam ipak isao na ovo. Ferhadija by Ognjen Golubovic, on Flickr Slicno je za Gospodsku, (prva fotografija), moram je imati, a snijeg je bio oborio kisobrane koji su tik iza mene, pa ih nisam zelio u kadru, ali razumijem sta zelis reci. Arhiv je meni ok (zuta zgrada). Dosta je dugacka zgrada, sat je karakteristican, mislim da nema bas puno srecnijih rjesenja, a da prikazuju zgradu samu, a ne nju kao pomocni element. Posljednja je mahom dopunska za Banski dvor, da ima malo detalja fasade vise, sama po sebi nije mi dobra, ali sam je ubacio da kompletira stvar, Sustinski se sve slazem sa tobom, samo je negdje sila prilika, a negdje svjesni izbori da se dopuni prica. Primarno zbog toga da pokrijem sve znamenitosti u nekom kratkom vremenskom intervalu i u istoj prilici. Svaka od ovih gradjevina moze da ima bolji "hero shot", samo nije tako izvodivo meni bilo u ovim prilikama sa najlon kesom i kisobranom preko aparata, u nekom intervalu od 3x1.5h 1
Foto turista Posted January 5 Report Posted January 5 Sve OK nego eto onako na pravu kad se sve pogleda ove koje sam izdvojio nesto su slabije od ostalih koje variraju od dobrih do odlicnih sve zavisi da li je dobra zbog fino ukonponovanog kadra ili ima tu jos nekog elementa koji doprinosi narativu kojem tezi svaka fotografija. Pohvala za trud svakako 🙂 1
yagodinac Posted January 7 Report Posted January 7 Skoro nisam video da je neko bolje preneo atmosferu padanja snega, noću, u gradu. Dakle, trik je u f1.4 😉 2
Elektroničar Posted January 8 Author Report Posted January 8 Ja bih rekao u 1/200 prije, mada su povezani. Vjerovatno je moglo i sa 1.8, ali vise suma, full res bi trpio
Elektroničar Posted January 8 Author Report Posted January 8 Kažem, ne mora biti, može i 1.8. Nije toliko šuma generalno, za bilo šta što je digitalno prikazivanje, niko neće primijetiti
yagodinac Posted January 8 Report Posted January 8 Nije samo to; na f1.4 objektiv renderuje sneg kao prednji bokeh mnogo lepše nego što bi to uradila neka sitnija blenda. Sterilna oštrina i dubok DOF možda kod pejzaža budu od koristi, ali ovde ne.
Elektroničar Posted January 8 Author Report Posted January 8 4 hours ago, yagodinac said: Nije samo to; na f1.4 objektiv renderuje sneg kao prednji bokeh mnogo lepše nego što bi to uradila neka sitnija blenda. Sterilna oštrina i dubok DOF možda kod pejzaža budu od koristi, ali ovde ne. Ima i toga. Ali ima i načina da naglasiš to, gledaš da je izvor svjetla iza tebe, ili spucaš blic na minimumu snage. Na nekima sam imao blic, nisam kačio ovdje, ali blic uz blago plavi gel bi mislim čuda uradio. Ovako čist je malo zeznut za WB, ali nije problem ako ima miksovanih izvora svjetla. Malo je varanje, jer je i ovo na 1.4, ali mislim da više blic radi od blende, na https://flic.kr/p/2qEkoGS npr U svakom slučaju preporuka za 24 1.4, ništa protiv objektiva, mislim da je sjajan za ambijentalne portrete i ove noćne, ali može se i bez njega, čak je dosta ovih na 1.8, tipa ova sa autobusom i sl, ima na Flickru exif na svim. Da biram između onih samyanga malenih za sony, 1.8 i ovih 1.4 što ja imam, borba bi bila, jako mi je teška torba,a nosim je svaki dan.
Recommended Posts