Jump to content

Recommended Posts

• 2 weeks later...
Posted

Padne nam na pamet ponekad da provjerimo je li živ forum. A forumska kultura je počela da odumire kad su svi prešli na društvene mreže, pogotovo Facebook u prvom periodu, a sada Discord više od svega. Takođe, nema više malih foruma sa specijalizovanim temama, sada preživljavaju samo veliki uspostavljeni community, kao i sveobuhvatni forumi s istorijom. U Crnoj Gori se i dalje maltene sve dešava na Cafe Montenegro, a u Srbiji visimo na Benchmarku itd. A što se tiče povratka foruma... jedino ako klinci shvate da kad ode Reddit, jedino na forumima će ostati informacije koje mogu da se nađu pretraživačima. AI uveliko ždere sav ovaj sadržaj ali nije se pokazao u interpretaciji istog. Vidjećemo...

• Like 1
Posted

Nije vreme nista pregazilo nego jednostavno ta neka prirodna potreba za interakcijom za one koji idu linijom manjeg otpora presla je sa foruma se na drustvene mreze jer tamo mogu da biraju sta zele da cuju.
Sve u svemu kao civilizacija mesto da idemo napred mi idemo nazad, mesto da biramo na dnenvom nivou nesto sto ce da stimulise intelekt, vecina bira idjotluke, tipa bogougodno blejanje na drustvenim mrezema, i tako sve neki lagan sadzaj koji suluzi pre svega da se ubije vreme... Kad se tako zivi dan za danom covek ne moze da bude pametniji... Posle nekome nije jasno kako idjoti dolaze do vlasati... Eno najsveziji primer takvog ispraznog zivota je zemlja u kojoj je stvoren takav zivotni stil USA, kad su onog primata uspeli da izglasaju za predsednika... Koliko jedan narodo mora da bude retardiran da slusa ono govedeo i da keze sebi e ovaj je pravi covek za nas ??? Slicno je svuda, mi smo vec presli igricu na max... Tako da je odsustvo ljudi sa foruma upravo to, posledica kolektivnog zaglupljivanja.
Kako godine prolaze na danevnom nivou sve cesce kumuniciram sa ljudima koji su na nekim plozajima, i kapiram da zapravo ne znaju de je levo a kamoli da su dorasili zadatku i odgovrnosti koju treba da imaju za to radno mesto. Bukvalno se ne secam kada sam poslednji putu sreo pametnog/intelignetnog coveka.

Posted

Paa... Ako su forumi bili ranije, a društvene mreže kasnije, onda je forume pregazilo vreme, i nove tehnologije. 

I ja sam ljubitelj sporijeg razgovora, analize i razlaganja stvari, pa sinteze .. ali ti bi izgleda sve na društvenim mrežama da podvedeš pod: ljudi biraju šta će čitati, i okruženje, kao da je to nešto loše, i kao da je jedino.

A nije, slažem se da preti opasnost da napraviš mehur od istomišljenika, i da veruješ, pogrešno, da je svet takav. Međutim dozvolom da brišeš ono što ti se ne sviđa sa svoje lajne, stigla je i demokratija, ne moraš da moliš moderatora da briše de*bile, ne moraš da trpiš moderatora koji je poludeo, sam si svoj moderator, bar svoje lajne, a ako hoćeš da razgovaraš pod drugim uslovima, ima još dosta lajni, kao i mesta sa drugačijim pravilima. 

Ni to se ne slažem da su ljudi gluplji, samo drugačiji, nije bitno senilni bajden ili tupavi tramp, ako i jednom i drugom ustavni sud može da poništi odluku, a policija uhapsi. 

Posted
47 minutes ago, Skrabalo said:

Paa... Ako su forumi bili ranije, a društvene mreže kasnije, onda je forume pregazilo vreme, i nove tehnologije. 

I ja sam ljubitelj sporijeg razgovora, analize i razlaganja stvari, pa sinteze .. ali ti bi izgleda sve na društvenim mrežama da podvedeš pod: ljudi biraju šta će čitati, i okruženje, kao da je to nešto loše, i kao da je jedino.

A nije, slažem se da preti opasnost da napraviš mehur od istomišljenika, i da veruješ, pogrešno, da je svet takav. Međutim dozvolom da brišeš ono što ti se ne sviđa sa svoje lajne, stigla je i demokratija, ne moraš da moliš moderatora da briše de*bile, ne moraš da trpiš moderatora koji je poludeo, sam si svoj moderator, bar svoje lajne, a ako hoćeš da razgovaraš pod drugim uslovima, ima još dosta lajni, kao i mesta sa drugačijim pravilima. 

Ni to se ne slažem da su ljudi gluplji, samo drugačiji, nije bitno senilni bajden ili tupavi tramp, ako i jednom i drugom ustavni sud može da poništi odluku, a policija uhapsi. 

Da to je izuzetno lose za intelekt, nije jedino ali preovladjuje...
Da da, demkratija OK ali kao i komunizam ima jedan veliki problem, konzumenti sistema su ljudi obicno nedovoljno svesni sebe sto po prirodi stvari ide u pravcu linije manjeg otpora, jer vecina ce birati da im sve bude ruzicasto pre nego da se zamisle nad necim sto nije... U komunizmu nema mnogo izbora, tu neke druge mane dolaze do izrazaja, jednostavno nismo savrsena bica a pravimo sisteme i ideologije koje traze savrsenstvo mentalno/duhovno.
Ljudi su u najvecoj meri ozbilni glupanderi, Trampa sam navo kao neoborivi i najjaci dokaz za tu tvrdnju... Probaj sebi da objasnis kako neko ko je pametan i slusa sta taj covek govri moze sebi da kaze da treba za njega da se glasa, koji je to tok mislim kojim se dodj do tog zakljucka ??? Isto vazi i za ovog naseg tupsona, a ima ih na liderskim mestima sirom sveta. Nesto je moralo da dovede do toga da demokratski narod dodje na nivo svesti i "intelignecije" da bira takve kretne za svoje lidere, da zivimo u drustvu mahom pametnih ljudi ti takvi nikad nista ne bi mogli da postignu,

Tako dolazimo do foruma koji se sastoje od tih sirokih i ne bas pametnih narodnih masa koje su postale previse osetljive na drugacije misljenje, na sukob misljenja, na kritiku, na sve sto je drugacije od totalne zone konfora... Kada se pojavio izobr da se ta potreba za interakcijom u online svetu zadovlji na drugaciji nacin sem putem foruma, tako je doslo do migracije na drustvene mreze, na sistam koji je sa tehnicke strana inferiorniji, ali gde je sve svima potaman, mozak pase travu.

Posted

Nije demokratija "ok" nego najbolji sistem koji smo do sada iznedrili, da većina bude zadovoljna, da se i manjini izađe u susret. 

Ljudi većinom nisu glupanderi, nego imaš manjinu koji su glupanderi, većinu koji su prosečni, i još jednu manjinu koji su izuzetni. 

Ko ti je glasao za trampa, 60% ljudi nikad ne glasa, od preostalih 40% više od polovine, ali kad pogledaš šta je alternativa ne čudi. Ako je tebi precednik lider, meni nije, i mislim da si u problemu ako tako misliš, a i zaostavština komunističkog režima. precednik je protokolarna funkcija, valjda ne veruješ tv, koji je još gori od društvenih mreža? 

Na forumu bile mase dok je bio jedini, kad se pojavile društvene mreže otišli gde je novo, i bolje, šta ćeš. 

Može da se podeli fotografija, može video, može tekst, publika šira, može napravi grupa, može chat, može sve. 

Posted

Sve dok na izborima biramo Trampove, Makrone, Vucice, radikalnu desnicu, sve dok su takve ideje i ideologije nesto sto vecina zeli covek za sebe ne moze da kaze da je pametan... Kada jednom za svagda populisiticke price i radikalizam nestanu sa scene tada ce se stvoriti sansa za duhovni i mentalni napredak, ali sobzirom na to sta biramo da konzumiramo na dnevnom nivo to se nece desiti skoro.

Posted

Znaš li napamet kako se zovu predsednici i premijeri Norveške, Finske, Švedske, Danske, Belgije, Kanade, Australije, Japana .. da ne preterujem sa nabrajanjem?

Ako ne znaš, onda si obratio pažnju na klovnove čija je jedina funkcija da privuku pažnju, i u tome su uspešni, donekle i zabavni. 

Posted
2 hours ago, Skrabalo said:

Znaš li napamet kako se zovu predsednici i premijeri Norveške, Finske, Švedske, Danske, Belgije, Kanade, Australije, Japana .. da ne preterujem sa nabrajanjem?

Ako ne znaš, onda si obratio pažnju na klovnove čija je jedina funkcija da privuku pažnju, i u tome su uspešni, donekle i zabavni. 

Oni su bas bitni i pitaji se za nesto kao sto je bitan lanski sneg, narocito Japanski premijer, isto kao i Nemacki, i Juzne koreje, to su prakticno okupirane USA teritorije cija ekonomija rade za USA.
Poenta teme je da vetar duva iz USA ka ostatku sveta i da ta kultura selo gori a baba se ceslja dovodi do toga da na vlast dolaze populisti i diktatori, a sto je najludje i kada se ispostavi da je tako ponovo na izborima taj pametni narod bira iste, cisti pokazatelje kakav je IQ u proseku bez da se radi neko dodatno ispitivanje.

Posted

Kad im je tako nizak IQ zašto ne kupiš povoljno nešto od njih, i posle prodaš skupo pametnima koji znaju koliko vredi, evo šta znam Kaliforniju na primer? 

Ako su baš mnogo glupi možeš da ih izvaćariš da ti daju za džabe, kaži da je za humanitarnu pomoć, posle iznajmi sebi na 99 godina. 

Gde je beše nastao internet po kome pišemo, ah da, u USA. 

Nego odosmo u politiku a to baš ne volim, čekam momenat da kažem Znači zato su propali forumi, jer su ameri piglu za matematiku. 

Posted

Ne nego su pametni, kao i mi, i generalno svuda sirom sveta... Prosto kada pogledas ko je na vlasti, kakve su to glave, sta ti ljudi govore, a nisu pali sa neba nego je za njih glasao neki "pametni" narod, kako drugacije da se okaraterise taj narad ??? Da nije mozda pametn, inteligntan ???
Koliko covek treba da bude malouman da slusa Tramao i Vucica sta baljezgaju i kada dodju izbori da izadje i glasa za takve likove, i da to bude vecina jer ti takvi pobede na izborima... O toj vecini govrim koja je glupava, to je ta ista vecina koja ne ume da cuje i kozumira nista sem bogugodnog sadrzaja sa drustvenih mreza, to ti je razlog zasto sve sto ima pozitivan uticaj na intelekt polako odumire a posledice vidimo svuda najvise po primerima vlasti koje biramo.

Posted

Ali zašto gledaš u njih? Sport, nauka, kultura, umetnost, fotografija .. toliko lepih stvari. Ja ih i ne zovem vlast, nego aktuelna administracija, trenutno tu, predviđeni za smenu. Iza njih obično neko sa mnogo love, a njih potura da im se smejemo. 

Što se glasanja tiče opet kažem da 60% ljudi nikad ne glasa, prema tome njih ne možeš proglasiti za glupake. 

Meni su ti što ih spominješ, kad se pojave, samo signal da promenim program na tv, i ništa više. 

Oni sa lovom utiču i pomažu da se pokradu rezuktati izbora, i onda ti preko svojih medija objave da je pobedio njihov pulen, a ti se nerviraš. 

• Like 1
Posted

Mozes da ih zoves kako hoces, oni nam kroje kapu, a mi ih biramo... Prema tom izboru koji je ocigledno pogresan svako moze da zakljuci koliko smo pametni... Ovakvi retardi pre 40~50god ne bi ni postojali u drustvu da za njih znao neko dalje od prvog komsije, a danas ovaj prepametni svet u kome zivimo takve dovodi na vlast.

3 hours ago, Skrabalo said:

Oni sa lovom utiču i pomažu da se pokradu rezuktati izbora, i onda ti preko svojih medija objave da je pobedio njihov pulen, a ti se nerviraš. 

Sta oni rade mnogo dobro znam, a da se oko toga nerviram, ne ni najmanje, samo konstatujem da kako godine prolaze uspesno se sprovodi sistematsko zaglupljivanje ljudi i pasivizacije ono malo pametnih, a do cega ce to tek da dovedeo samo posmatraj... To sto su forumi u zestokoj stagnacije samo je jeda mali marginalni deo tog negativnog procesa.

Posted

A znaš kako ja mislim, pre 40 - 50 godina takve glavudže ne bi mogle ni da priđu slažem se, ali pre 50 godina je bila samo jedna televizija, danas je 1000 televizija pa em ima mesta za sve, em možemo malo da se smejemo.

Ako dodaš da je pre 50 godina moglo da se ode u zatvor za vic, mislim da je 1000 televizija u odnosu na 1, internet i 10 društvenih mreža u odnosu na nula, dokaz da čovečanstvo ide napred, i da se pametni pitaju. 

Pre 50 godina ja bih ovo isto pričao, ali ispred zadruge uz pivo, ali ne bi imao ko da sluša, ne bi bilo publike. ... 

Mislim da je danas i drugačije i bolje. 

Posted

Naravno da je bolje ali zahvaljujuci tehnoloskom napredku a ne zahvaljujuci tome sto smo kolektivno pametniji... Postali smo gluplji jer od tehnoloskog napredka u najvecoj meri kozumiramo lak sadrzaj sto negativno utice na intelekt kojim kada dodju izobri treba da razmislimo da Tramp nije izbora, da Vucic nije izbor... Na zapadu se ni pre 50god nije islo u zatvor zbog izgovorene reci, a naradio je ipak bio dovoljno pametan da ne dovodi na vlasta populiste i radikalnu desnicu... To je razlika o kojoj govorima, kolektivni IQ opada a pokusavam da objasnim da je to problem i da je bas tako na tom kolektivnom primeru sta se biralo nekada a sta se bira danas ne samo u politici nego u svakodnevnom zivotu... Od toliko kvalitetnog zadrzaja vecina bira gluposti koje pasiviziraju intelekt.

Posted
1 hour ago, Foto turista said:

Naravno da je bolje ali zahvaljujuci tehnoloskom napredku a ne zahvaljujuci tome sto smo kolektivno pametniji... 

Pa ne pada tehnološki napredak sa neba, nego ga ljudi prave? 

Kad smo već kod propasti foruma, i tehnološkog napretka, u uputstvima na ovom forumu piše da pošto većina članova ima spor dial-up internet da prvo kompresujem sliku pre nego što postavim? Reklo bi se da to nije promenjeno od kada je forum napravljen, a kad se nešto ne održava hoće da propadne. 

Ne bih o šizoju stvarno, vidno bolesna osoba, čak neću ni uživati kad bude skvičao posle napuštanja funkcije, koji on verovatno naziva pad sa vlasti. 

Na zapadu se nije išlo za vic, al se išlo u bunker ako francuska isprobava nuklearnu bombu na teritoriji Alžira, mani me i takvog zapada. 

Posted
1 hour ago, Skrabalo said:

Pa ne pada tehnološki napredak sa neba, nego ga ljudi prave?

Pa da niko nije ni reko da su bukvalno svi idjoti, ali vecina jeste objasnio sam zasto i na osnovu cega to mislim ako izuzmem licno iskustvo, oni koji nisu rade nesto dobro za sebe, druge, svako prema svom kapacitetu, otuda i napredak...

1 hour ago, Skrabalo said:

Kad smo već kod propasti foruma, i tehnološkog napretka, u uputstvima na ovom forumu piše da pošto većina članova ima spor dial-up internet da prvo kompresujem sliku pre nego što postavim? Reklo bi se da to nije promenjeno od kada je forum napravljen, a kad se nešto ne održava hoće da propadne.

Nije razumno da forum koji nije komercianog tipa moze sebi da priusti dodatni prostor na serverima da bi mi kacili sta nam se prohte i koliko nam se prohte... Ima bespatnih i servisa koji se placaju pa sta kome odgovara, to se lako podeli ovde na forumu i nema problema.

Posted

- Da većina jeste, onda bi sprečili i one malobrojne .. :) nego su tvoji kriterijumi visoki ..

- Nisam ciljao na zauzimanje prostora, nego ko danas koristi dial up, a uputstvo još stoji takvo ... 

Posted

Najveca greska demokratije sto svacij glas jednako vredi na tim jebenim izborima... Kriticna masa glupavih je velika, lako manipulativna a njihov glas vredi isto kao i glas dokora nauka... Kada se to promeni mozda se i ovaj svet iz robovlasnickog pretvori u neko malo smislenij drustvo.

Posted

Kako da ne, naprotiv, koliko misliš da bi trebalo da vredi glas doktora nauka, koji zna formulu mravlje kiseline, ali ne zna da veže pertle? 

Zalažeš se za elitizam, koji nije mnogo bolji od nacizma, komunizma, i mnogih drugih -izama ..