Rorschach Posted December 27, 2024 Report Posted December 27, 2024 U naletu neke nostalgije ovo je prvi forum na koji sam hteo da se javim. Negde oko korone se zakucao i poslednji ekser na kovčeg foruma, message boardova i slično. Ne bih da zvučim kao nekakav ludak, ali mislim da je civilizacija izgubila puno sa smrću foruma, i uopšte ovim formatom diskusije i deljenjem znanja. Ono što sam ovde pročitao pre 10-15 godina ni dan danas tipovi na youtube i instagramu ne koriste za svoj sadržaj. Pola fotografa krenulo da snima klipove o Heliosu 44 jer su ga koristili u novom Batmanu, a ovde ljudi ga navrtali i rokali samo tako. Godinama nisam ništa pisao, a još manje fotografisao. Svi forumi su manje više mrtvi. Gde se skupljate online i da li ima aktivnih članova? P.S. Imam osećaj kao da pišem nakon neke apokalipse, i jako sam tužan
Foto turista Posted December 27, 2024 Report Posted December 27, 2024 Forumi su mrtvi zbog ljudske sujete... Prosto na forumo svako moze da replicira, na drustvenim mrezama isto ali tu mogu i da se brisu komentari ako se ne dopadaju autoru, da se biraju ucesnicei diskusije, prijatelji... Tako da sada vecina uziva u toj nirvani laznog osecaja da je sve sto prezentuju na drusvenim mrezama superiska, jer samo takve reakcije ostave da se vide sve ostalo brisu. 1
yagodinac Posted December 28, 2024 Report Posted December 28, 2024 Ima toga što si naveo, ali ja mislim da je suština nešto drugo. Mobilni telefoni su ubili fotografiju. Odnosno ubili onakvu kakvu mi praktikujemo, sa DSLR i ML aparatima, tj izmenjivim objektivima. Danas svako može da kupi telefon koji zadovoljava 99% njegovih fotografskih potreba, što ne znači da je mobilni parče svemirske tehnologije nego da su njegove potrebe banalne. Fotografišeš krkanluk na slavi, familiju na plaži, hop - na društvene mreže. To je ono što 99% ljudi oduvek želi da radi, ponavljanje ovog ciklusa svakodnevno do besvesti (slikam_kačim) i ovo vreme je ispunjenje njihovih snova. Nekad (pre 10-20 godina) su ljudi za iole upotrebljivu fotografiju morali da kupuju DSLR i fotke da kače putem PC kompjutera, što je skuplje i komplikovanije. Zato je tad fotografska industrija cvetala a sad je u čabru. Mi (onih preostalih 1%) koji smo ipak malo kritičniji i prema tuđoj i prema svojoj fotografiji i dalje fotografišemo kao pre jer ono što fotografišemo nikako iz raznoraznih razloga ne može biti fotografisano telefonom. E sad, zašto je i gomila trenutno aktivnih i dobrih fotografa otišla sa foruma a i dalje vredno fotografišu, kao i pola admina - možda je i njima dosadio forumski život sa nama petnaestoricom koji ovde visimo?
Argon_ Posted December 28, 2024 Report Posted December 28, 2024 manji je problem koliko je osoba na forumu ostalo, problem je što nove osobe ne dolaze. Tako da kad odu ovih 15 osoba, vrv. će otići i forum zajedno sa njima. Nadam se da će bar biti onako kako je drugar Duxx jednom rekao...˝I zvoncarice su prestale biti popularne ali su kasnije opet ušle u modu. Valjda će i forumi isto tako opet jednom ući u modu kao i te zvoncarice.... A onda ćemo videti koliko će i to da traje... Generalno na ovom svetu i ovom životu sve prolazi... Neizbezne promene su nešto na šta se moramo navići...
5ar82 Posted December 29, 2024 Report Posted December 29, 2024 Ima fotografa koliko hoćeš, ali ne stavljaju više na DZ. Postavljao sam ovde fotke i sa mobilnog i sa DSLR, fotka je fotka, ako mislim da je dobra serija, postaviću je. Nego, pre par godina forum nekoliko meseci nije bio dostupan, mislim da je to 2021. Bilo je problema sa spamerima koji su non-stop postavljali linkove ka p0rno sajtovima i to admini nisu hteli ili nisu mogli da reše. Posle su jednostavno zatvorili forum na tih par meseci. Kada su vratili forum, članovi se nisu vratili nikad više, forum je zamro. Takođe, prepoznatljiv izgled foruma je promenjen na ovaj novotarijski bezlični navodno moderni dizajn. I sad iskreno da ti kažem, nekako nemam tu lagodnost kao pre da stavljam recimo portrete na ovaj forum gde koliko vidim malo po malo pa sajt bude preplavljen linkovima ka p0rno sadržaju. Nekako, ovaj forum mi više ne uliva poverenje, pa shodno tome s vremena na vreme postavim neku pejzažnu ili bokeh fotku, ali teško da bih sada postavljao portrete bliskih ljudi kojih se nakupilo u međuvremenu na ovaj forum... I zbog toga sam tužan jer bih voleo da dobijem komentare i razmenjujem sadržaj sa dragim kolegama kao nekada... Takođe, foto admini su napustili forum, a oni su bili zanimljivi likovi koji su davali dušu forumu jer su stalno nešto pisali, objašnjavali i objavljivali. Sad foto forum koji je i dalje najživlji deo sajta nema domaćina u pravom smislu reči, nemaš glavne ljude koji tu obitavaju i privlače druge da se sa njima druže...
amaNS Posted December 30, 2024 Report Posted December 30, 2024 Kakav ton diskusije u temi, kao u nekoj Tominoj polubiografskoj pesmi. On 12/27/2024 at 6:41 PM, Rorschach said: .... Svi forumi su manje više mrtvi. Gde se skupljate online i da li ima aktivnih članova? P.S. Imam osećaj kao da pišem nakon neke apokalipse, i jako sam tužan Evo jos nekolicina nas neprilagodjenih cuvaju vatru ovde kao i na vecini foruma koji nisu potpuno zamrli ili ugaseni. Tu nas je 10-20 koji kace radove i/ili diskutju, a imamo i jednog novopridoslicu, valjda ce se zadrzati... Koliko ima posetilaca koji samo kibicuju neprijavljeni (kao gosti) ne mogu da pretpostavim. Mislim da ovi brojaci na forumu ili grese ili su prevareni od strane spamera-botova, gledam po broju pregleda na foto temama (ne zajednickim vec "licnim"), suludo mi je da temu poseti/vidi par hiljada ljudi a da niko ne kaze ni rec. Inace, brza su vremena, jako mali broj ljudi ima vremena i zelju da posveti neko vreme necemu ako to nije neophodno. 99 i vise % ljudi se zadovoljava FB, IG i slicnim sto se tice zabave - hobija, ili rade neki kreativni posao (pa ne dangube...), a ucenje/razmena znanja i iskustava ide preko YT uglavnom. Sve cist pragmatizam bez amaterizma i entuzijazma. Kako rece Argon moramo se navici, prilagodi se ili "izumri". Ja nisam taj tip, ovo mi vise lezi, a dokle videcemo... Pozdrav i srecno u istazivnju postapokalipse na forumima...
yagodinac Posted January 7 Report Posted January 7 Poenta je u interakciji sa članovima, toga nema na X, YT, Insta, pa čak ni na svemogućem Flikru. Forum ti daje mogućnost da bistriš problematiku sa (ne) istomišljenicima do prekosutra. Interesantno je da preko bare nema ovakve forumske smrti pa možemo tamo da odemo i da čitamo šta god nam od tematike treba, a ja visim ovde u Germaniji i na njihovom DSLR-forumu (baš se tako zove) i nikakvog zamiranja nema, svi pišu, kače, polemišu, kupuju/prodaju. Astronomski forumi na kojima sam takođe ne pokazuju ni najmanji znak posustajanja - čak naprotiv, balkanski naročito. Ono što je najbizarnije je da Zona ima ako krenete da kopate u svojoj arhivi toliko podataka o npr tehničkim temama u fotografiji, da bi je trebalo arhivirati, bekapovati i sačuvati na nekom hardu (toplo se nadam da je to već urađeno) kao dobro od nacionalnog fotografskog interesa.
Argon_ Posted January 7 Report Posted January 7 Ako bi mogao da odredim nultu tacku od kada su fotofrafski forumi poceli da odumiru kod nas, onda bih ukazao na momenat kada su Administratori/Moderatori odlucili da ih napuste... sto je poprilicno cudno jer obicno Kapetan poslednji napusti brod... Zanimljivo je da nisu ni pokusali da prenesu svoja ovlascenja na nekog koga bi to zanimalo, nego su su se odlucili da prepuste forum laganom odumiranju. Ali opet ne mogu da kazem ni da sam nesto posebno iznenadjen, sve to lici na zemlju Srbiju i mentalitet koji je nazalost duboko ukorenjen ... Prosto ovde kad neko napokon odluci da ode, to moze biti samo ako onako usput ukljuci i tajmer za samouniistenje... Svaka druga opcija je ispod casti.
Mikri Posted January 19 Report Posted January 19 Ja vec godinama imam isti osecaj da su forumi stvar proslosti (o razlozima bih nekom drugom prilikom), i da to nikako nije dobra stvar, ali sam i sam aktivno kriv za to. Jer sam ja sam prestao da dolazim, kad se dobar deo tog nekog drustva sam kojima sam ovde delio prvi fotografske korake rasuo na razne neke strane. U medjuvremenu se svasta nesto promenilo, fotografija je prerasla iz hobija u posao, a ona inicijalna ljubav je malo zamrla. Kad sam ovde poceo, bio sam jos tinejdzer. Sada nisam tako daleko od duplog broja tih godina, tu su sve obaveze zivotne, poslovne, postao sam prvo muz, pa onda i otac. Vec duze vreme mislim na ekipu odavde, tu i tamo sam ulazio, video da ste aktivni, ali ne bih znao kako da se prikljucijm. Nesto mi se mota vec neko vreme da se ovde malo vise aktiviram, jer na stranu sva prepucavanja koja sam doziveo ovde, budite sigurni da je ovo mesto mentalno zdravije nego bilo koji oblik socijalnih mreza. Tamo je mnogo toga instant, mnogo toga je djonom i na prvu loptu, ali malo ima neke prave interakcije. Nije da nisam fotografisao svasta za svoju dusu, jesam, ali godinama nije postojala aktivna namera da fotografija bude integralni deo zivota. Sad se trudim da imam aparat kod sebe cesce. Nije pravilo da ce izaci iz torbe, ali tu je, ceka momenat. Tako da, evo ja ovako iz vedra neba, posle vise godina nepisanja (vrlo moguce i citave decenije) se javljam ovde, nekim sasvim cudnim slucajem (jer sam hteo neke oglase da pogledam). Ne bih da obecavam nista. Ali mozda bih mogao da se malo iscimam da proberem nesto vredno deljenja. Pa da doprinesem makar skromno nesto. Nadam se, pre svega, da ste svi dobro 🙂 4 2
Foto turista Posted January 20 Report Posted January 20 4 hours ago, Mikri said: Nesto mi se mota vec neko vreme da se ovde malo vise aktiviram, jer na stranu sva prepucavanja koja sam doziveo ovde, budite sigurni da je ovo mesto mentalno zdravije nego bilo koji oblik socijalnih mreza. Svako mesto gde nema mnogo cenzure je zdravo... Najbolesnije mesto, a nisu drustvene mreze je Bench forumu. Peca prepustio maloumnicima da vode forum jer ga naravno to vise ne zanima, a oni se primili ko budala (ne svi ali postoji kriticna masa medju adminima i moderatorima) umislili da su bogovi... Maltretiraju i banuju clanove sa foruma nizasta, jednostavno im se ne dopada kako neko pise o nekoj temi, stav misljnje, i krece sikaniranje od clanova koji nisu moderatori pa onda od par modova i tako nekog uvate maltretiraju i ban na kraju... Dok nekome ne dopizdi pa se susretne sa nekim u stavarnom zivotu. 4 hours ago, Mikri said: Tako da, evo ja ovako iz vedra neba, posle vise godina nepisanja (vrlo moguce i citave decenije) se javljam ovde, nekim sasvim cudnim slucajem (jer sam hteo neke oglase da pogledam). Ne bih da obecavam nista. Ali mozda bih mogao da se malo iscimam da proberem nesto vredno deljenja. Pa da doprinesem makar skromno nesto. Nadam se, pre svega, da ste svi dobro 🙂 Evo ako ja mogu a vodim gradjevnisku firmu sa 5~25 radnika zavisno od sezono, mozes vala i ti i ostali koje zanima tematika da po nekad nesto postavite od fotki ako nista drugo, jer ovo je fotografski forum tako da vise od toga i ne treba, a ostali ce komentaristi ili jednostavno lajkovati 🙂 1
Sale72 Posted January 20 Report Posted January 20 7 hours ago, Mikri said: Ja vec godinama imam isti osecaj da su forumi stvar proslosti (o razlozima bih nekom drugom prilikom), i da to nikako nije dobra stvar, ali sam i sam aktivno kriv za to. Jer sam ja sam prestao da dolazim, kad se dobar deo tog nekog drustva sam kojima sam ovde delio prvi fotografske korake rasuo na razne neke strane. U medjuvremenu se svasta nesto promenilo, fotografija je prerasla iz hobija u posao, a ona inicijalna ljubav je malo zamrla. Kad sam ovde poceo, bio sam jos tinejdzer. Sada nisam tako daleko od duplog broja tih godina, tu su sve obaveze zivotne, poslovne, postao sam prvo muz, pa onda i otac. Vec duze vreme mislim na ekipu odavde, tu i tamo sam ulazio, video da ste aktivni, ali ne bih znao kako da se prikljucijm. Nesto mi se mota vec neko vreme da se ovde malo vise aktiviram, jer na stranu sva prepucavanja koja sam doziveo ovde, budite sigurni da je ovo mesto mentalno zdravije nego bilo koji oblik socijalnih mreza. Tamo je mnogo toga instant, mnogo toga je djonom i na prvu loptu, ali malo ima neke prave interakcije. Nije da nisam fotografisao svasta za svoju dusu, jesam, ali godinama nije postojala aktivna namera da fotografija bude integralni deo zivota. Sad se trudim da imam aparat kod sebe cesce. Nije pravilo da ce izaci iz torbe, ali tu je, ceka momenat. Tako da, evo ja ovako iz vedra neba, posle vise godina nepisanja (vrlo moguce i citave decenije) se javljam ovde, nekim sasvim cudnim slucajem (jer sam hteo neke oglase da pogledam). Ne bih da obecavam nista. Ali mozda bih mogao da se malo iscimam da proberem nesto vredno deljenja. Pa da doprinesem makar skromno nesto. Nadam se, pre svega, da ste svi dobro 🙂 'ladno Mikri nakon 3000 godina 🙂 1
Mikri Posted January 20 Report Posted January 20 @Foto turista ne znam cak ni da li je do cenzure, ne mislim da je to nesto izrazit problem na drustvenim mrezama (makar ne za ovu tematiku, za neke druge jeste). Mislim da je problem sto tamo ne postoji element "sabornistva", svako je za sebe, i sto bi jedan moj prijatelj rekao, ljudi se samo "gadjaju govnima" jer niko nema osecaj da su im ti ljudi bitni ili bliski, jer platforme broje milijarde korisnika, pa malo vrlada princip toga da neces imati mnogo interakcije s tim ljudima, i onda koncept neke uljudnosti pada u vodu. Sto se ovog drugog dela tice, sve si u pravu, vremena UVEK ima samo sto se vreme protraci na gluposti. 1
yagodinac Posted January 20 Report Posted January 20 Pozz Mikri 😀 Nivo cenzure na velikom forumu sa mnogo učesnika i suprotstavljenih stavova nije isti kao nivo potreban na malom forumu. Kakve su ovde sve bile vatrene diskusije pre 10-15 godina moderacija je trebalo da bude još oštrija... 1
Mikri Posted January 20 Report Posted January 20 @yagodinac Pozz 🙂 Jasno, no, od svih problema na drustvenim mrezama cenzura mi je najmanje bolna tacka, neslaganja se mahom tolerisu svuda, ono sto se ne tolerise, nije se tolerisalo ni ovde. Zustre rasprave su se smirivale kad dodje na nivo licnog vredjanja. Moje iskustvo sa drustvenim mrezama i problemi koje uvidjam kod njih su u vezi sa samom strukturom istih. Citava "struktura" se bazira na tome imas profil korisnika, njegov sadrzaj, i reakcije na taj sadrzaj. Facebook nudi nesto vise mogucnosti sa time sto postoje grupe i stranice, ali tu se prica zavrsava. Dakle, struktura ne postoji, bar ne onakva kakva bi omogucila razmenu ideja koja nije cisto siljenje ega. Postoji to u tragovima na nekim mestima (neke grupe gde sam clan), ali sistemski to ne postoji. Ne postoji struktura foruma, ne postoje odvojene tematike koje diktiraju u kojoj sekciji se prica o cemu. Ne postoje strukturisane diskusije sa preglednim sistemom citiranja, pa onda na mnogim mestima ne mozes npr da okacis fotografiju u komentar jer je vlasnik grupe/stranice onemogucio. Sav sadrzaj je deo jednog neprekidnog "zida" informacija gde te ni search opcija cesto ne spasava jer cesto ne izbacuje ono sto trazis. Ovo je posebno velik problem u velikim grupama gde se dnevni obrt sadrzaja meri u stotinama postova. Korisnicki interfejs nije dizajniran sa namerom da mnogo "premotavas film" i vracas se na staro, vec da ima konstantan tok novog sadrzaja. Da ne pominjem koliko cesto se sekcije komentara raspadaju sa organizacijom, jer postovi nisu slozeni hronoloski, ili se ne pojavljuju trenutno pa moras restart aplikacije, ili se desava da otkucam komentar, postujem ga, i on nije vidljiv (a nije nesteao npr, jer recimo nije vidljiv na web verziji, ali je vidljiv na mobilnoj npr. ili je obrnuto). Sad, neko reci cenzura, ali sve je to tu, nije nigde nestalo nego jednostavno sistemski je lose reseno i puca po savovima. Da li je to kodirano nogama, ne znam, nisam strucan da o tome pisem, mozda je i do toga da to mora da radi na web-based servisima u pretrazivacima, kao i na 2 razlicita operativna sistema na pametnim telefonima od kojih su svi oni na raznim verzijama OS-a kao i na raznim verzijama aplikacija. Tako je na fejsu, tako je na instagramu, tako je na YouTubu, i na mnogim drugim mestima. Ne vidim da ce se ista tu promeniti jer to na kraju krajeva nije cilj. Cilj drustvenih mreza je plasiranje sadrzaja, radi sto veceg dometa do sto veceg broja ljudi, jer su oni pre svega advertajzing platforme. 1
Ivica Su Posted January 26 Report Posted January 26 Pozdrav svima 🙂 Ušao na forum posle sto godina, uhvatila me neka nostalgija, pa hajde da vidim, ponovo se svašta dešava, ponovo su aktuelni protesti, možda ima zanimljivih foto reportaža, i eto ponovo uđoh na forum 🙂 i evo ove teme. Ne verujem u slučajnosti, ali biće zanimljivo ako bude još povratnika. Što se tiče razloga zašto je forum zamro, naveli ste većinu toga, ali ja se sećam još nečega. Kao prvo, moram da kažem da sam neizmerno zahvalan ovom forumu i njegovim forumašima, kako na pomoći, tako i na kritici. Tu sam naučio zanat i fotografija mi je postala drugi posao. Nedavno sam ušao i u svet videografije. Dosta nas se i dalje prati na društvenim mrežama. Naravno nema više onog entuzijazma, sve manje se fotografiše za svoju dušu, ali se fotografija i dalje voli 🙂 . Neračunajući postove sa oglasima, poslednji put sam u nekoj diskusiji učestvovao davne 2018. Taj period mi je ostao upamćen kao mračan period ovog foruma. Slično kao i u našem društvu poslednjeih više od 10 godina, svako je uzeo sebi za pravo da može da prostači i vređa druge članove, forum se pretvorio u jedan ružićast rijaliti. Takođe, sony fanbojizam se proširio kao kancer, slično kao na youtubu i ostalim mrežama, Bilo je, ili si naš, ili si protiv nas, zaostao u vremenu i prostoru. Na kraju je većina nas prešla na MILC-eve, tako da su možda zapravo bili i u pravu, ali je jednostavno pristup bio pogrešan i do razdora je moralo da dođe. Takođe je tehnika i tehnologija stavljena isred kreativnosti i produktivnosti. Niko više nije kačio radove, samo se raspravljalo o tehnici. Negativna atmosfera me je naterala da napustim zonu i pređem na pcfoto forum. Tamo se nisam dugo zadržao, ko je bio, zna o čemu pričam. Jednostavno nije mogao da ponudi ni 10% toga što je Zona imala. No, bilo kako bilo, nadam se da će Zona ponovo malo da živne 🙂 1
Foto turista Posted January 26 Report Posted January 26 @Ivica Su De si bre kolega 🙂 Kao da niste svesni da na netu ima svakakvih cepanki nego dozvoljavate sebi da vam bilo ko drugaciji od vas remeti vas licni pravac kretanja... Evo ja sam ovde od 2015 kada sam i poceo iz hobija da se bavim fotografijim... Ko je pratio zna da sam imao svakakvih konverzacija ovde na forumu i svuda, i ovde sam i dalje iz prostog razloga jer ko trazi djavola samnom ga i nadje, ispreskacemo bez pardona na svoj nacin i idem dalje... Sigurno me nece neki pacjent uznemiriti svojim prisustvom. Ovako ja to posmatram... Ovaj forum vezan za fotografiju ako se vece nesto pise na forumu to treba da ima koliko toliko neku korisnu vrednost za ostale clanove i posetioce foruma, i to je moj pravac kretanja, niko ne moze da me izbaci iz tog koloseka... Nesto je sasvim drugo sto ne mislim da mogu nesto mnogo da doprinesem, ali tu sam sa tom namerom, jer nekada je meni nesto trebalo sto sam uzeo sa ovog formu pa zbog ravnoteze treba nesto i da se vrati.
amaNS Posted January 31 Report Posted January 31 ...Kako je krenulo u poslednje vreme, puy puy, da ne ureknem, mozda cemo moci uskoro da organizujemo i neki Kovilj ili Ivanovo sa DZ 😄 1
yagodinac Posted January 31 Report Posted January 31 Pozz Ivice 😄 On 1/26/2025 at 2:41 PM, Ivica Su said: Naravno nema više onog entuzijazma, sve manje se fotografiše za svoju dušu, ali se fotografija i dalje voli 🙂 . Ko ti kaže da se manje fotografiše za svoju dušu? 😁 On 1/26/2025 at 2:41 PM, Ivica Su said: Takođe, sony fanbojizam se proširio kao kancer, slično kao na youtubu i ostalim mrežama, Bilo je, ili si naš, ili si protiv nas, zaostao u vremenu i prostoru. Na kraju je većina nas prešla na MILC-eve, tako da su možda zapravo bili i u pravu, ali je jednostavno pristup bio pogrešan i do razdora je moralo da dođe. Takođe je tehnika i tehnologija stavljena isred kreativnosti i produktivnosti. Niko više nije kačio radove, samo se raspravljalo o tehnici. Pa nemam ja problem da polemišemo o sistemima i o mirrorless/DSLR priči, samo bez vređanja. Mislim može i sa, ali je malo glupo, jelte... Nisu bili u pravu mirrorless apologete tada, u 2012. pa ni u 2015. godini. ML je u momentu polemike bio daleko inferiorniji od DSLR po velikoj većini stvari. Danas naravno nije tako, ali većina nas vlasnika DSLR nije ni sporila da će do tranzicije u jednom momentu doći, samo je rasprava bila oko toga da li je to vreme došlo ili će doći. Mislim da je tu bilo malo i junačenja tipa "ja sam ovo prvi kupio, to je najbolje jer sam ja najpametniji, a ionako treba da ga skupo prodam". Priča je potpuno analogna kao kad neko krene da drobi o električnim autima kako su potpuno najnaj, a mi sa SUS motorima smo pavijani, iako uopšte nije tako po mnogim bitnim parametrima. Što se mene tiče, vidim da C još uvek proizvodi i prodaje 5D IV i to za ne baš male pare, kao i krop DSLR-e, da se ne prodaju sasvim sigurno ih ne bi pravili; premda jeste tačno da je razvoj potpuno obustavljen po meni iz taktičkih razloga, da ne bi ugrozili liniju ML tela i stakala na kojoj imaju sasvim sigurno veću marginu zarade. Od Sonijunaka su mi smešniji Olijevci koji su se od decenijske euforije i objašnjavanja kako je Oly ne egal nego superioran, dovukli do pozicije da se praktično iščlane sa foruma. Toliko su energije uložili a firma im ovako vratila, pa nije fer 😃 Ali dobro, svaki iole normalan fotograf će ti priznati da su veoma retke situacije gde odabir sistema ima presudnu ulogu na rezultat (osim na ergonomiju korišćenja), osim kod portreta, gde ML sa svojim autofokusom na senzoru bukvalno napravio revoluciju sa plitkim poljem. Zapravo i sport je mesto dominacije ML zbog veoma brzog rafala, a za veliku većinu ostalih stvari je za jednog prosečnog fotografa potpuno svejedno koji sistem koristi i kog proizvođača. Ja npr i dan-danas uživam da se ceo dan pentram po mrazu po planinama sa samo jednom baterijom u aparatu, a onda uveče još opalim startrails ili nešto na teleskopu i to sa sedmicom koja od svih kanona najviše srče struju (ne računajući kečeve), ali to je sve realno gledano nebitno, mogao bih i neki sonijev krop da nosim sa 2-3 baterije i ništa da mi ne fali, osim eto što imam šake ko lopate pa bih se osećao malo indisponirano.
nidza Posted January 31 Report Posted January 31 Nije do cenzure. Ostareli smo, bavimo se nekim drugim stvarima, a niko nije došao od mlađih da nas odmeni. Ima tu vas par upornih, svaka čast, a neku su došli godinama nakon što je prošao najproduktivniji period ovde. Učili smo i rasli zajedno, meni je to tad mnogo značilo. Nekima je odredilo životni poziv, karijeru. Meni je bio uglavnom hobi, mada sam poslednjih godina fotografisao pozorište i to mi je predstavljalo baš veliko zadovoljstvo. Kad naučiš jedan ovako kompleksan zanat, to niko posle ne može da ti oduzme. Nismo mi na gubitku, već forum. Samo Sony, kakvi bakrači. 😄 Poslednja bitka koje se sećam je da će MILC da pukne, i da će DSLR da živi zauvek, a u stvari sve je prslo. Ekran na kome se gledaju sadržaji se smanjio, tako da retko kome stvarno treba ozbiljniji alat od telefona. Čudim se da prave i dalje foto opremu - kome?
Mikri Posted 14 hours ago Report Posted 14 hours ago @nidza U pravu si u smislu generalne populacije, ali da se razumemo koliko god telefoni bili dobri i dalje to nije to ko ocekuje nekakav kvalitet. I ne samo da nije to, nego jednostavno ne moze time da se radi. Jeste da je medij prikaza smanjen, ali uslovi nastanka fotografije nisu. Ja sam se prethodnih godina nafotografisao rejvova i koncerata, jasno ti je da tu ne moze nista da se uradi telefonom a da bude reprezentativno. Uz to dodaj da i dalje ljudi vole print, ponekad i veci, i tu nema telefon mnogo sta da ponudi (nagledao sam se dovoljno fotki sa poslednjih generacija telefona na vecem ekranu, i to je vrlo meeeh). To izgleda dobro na telefonu jer ih gledas na najnadrkanijem OLED ekranu koji mozes da zamislis. Plus ne treba zaboraviti fleksibilinost krstenog RAW fajla (znaci bar m4/3 senzor pa nagore). I evo cak sam kupio i manji ranac kako bih nosio aparat (FF MILC konkretno) sa sobom gotovo stalno (jer sam mozda malo i mazohista), a na poslednje letovanje 2 FF aparata, tj DSLR i MILC kako ne bih bas odmah kvasio sveze kupljen MILC po plazi :D....jbg ima nas raznih. I cerkicu fotografisem skoro svakonevno kod kuce ili kad idemo negde, aparatom. Ima nesto i u tom osecaju, ja iskreno NE MOGU fotografski da se sazivim sa necim sto za fotografiju ima ergonomiju jednog sapuna (nesto manje klizavog doduse), sa losim kontrolama, i sa vrlo limitiranim mogucnostima kontrole. Nije da sam se nesto obogatio od fotografije (meni je to vise nekako sezonski part time posao) sve i da nikad dinara nisam uzeo mislim da bih se i dalje drzao aparata pre nego telefona. Svakako da zaista trziste point and shoot aparata nema nikakvog smisla i telefoni su ih zaista sahranili, osim za one retke koji nemaju smartphone. I da, nadam se da su pocetnici shvatili da ne moraju da kupuju DSLR +18-55mm kit sto mislim da je nazalost mnogima umesto da bude odskocna daska postalo teret i nesto sto im je sahranilo zelju za fotografijom, jer da bi se interesovanje odrzalo mora da se ima neki kontinuitet u toj fazi, onog momenta kad taj neko skonta "e ne mogu da teglim ovo" tu staje sve. Zato je manji uredjaj koji imas uvek sa sobom bolji jer ne predstavlja teret i obavezu tog tipa, jer svakako nije faktor koji te ogranicava (u tom momentu je to nivo vestine) sto onda omogucava da kad dodjes na neki pristojan nivo razumevanja vec mozes da razmisljas na temu sta je to fotografski sto bi tebe ispunilo i koji je sledeci korak.
Mikri Posted 1 hour ago Report Posted 1 hour ago On 1/31/2025 at 3:56 AM, amaNS said: ...Kako je krenulo u poslednje vreme, puy puy, da ne ureknem, mozda cemo moci uskoro da organizujemo i neki Kovilj ili Ivanovo sa DZ 😄 Jedan deo stare ekipe iz BG + ja smo overavali par puta kobasicijadu u Belom Blatu (a islo se i u Turiju) i skroz je ok event, nazalost ove godine mrka kapa sto zbog trenutnih desavanja sto zbog nekih zdravstvenih problema u vezi sa cerkicom, pa sam tako u nekom polukarantinu. Ali ja se nekako tome zapravo i nadam, da se skupimo malo. Jos neko vreme cu morati da budem neaktivan ali od leta nadam se da sam full u pogonu. Kad je bese to Ivanovo jel ima neki regularan termin u godini? Tamo jos nisam nikad bio, isao sam jednom na onaj neki foto izlet u Perlez, i tamo je isto bilo kul, to je organizovao neki savez (Foto savez Vojvodine?).
Recommended Posts