Jump to content

Recommended Posts

Posted

Interesuje me da li postoje neka pravila oko koristenja vignette u fotografiji,ili neke smjernice.Kada se koristi,da li se koristi uopste,na koji nacin.Da li u obradi fotografije samo idete na onaj slider vignette ili to rijesavata na neki drugi nacin.Na sta moramo da obratimo paznju ako se odlucimo da primjenimo vignette na fotografiji.Nadam se da sam dobro objasnio sta me interesuje.Drugim rijecima sta je to dobra vignette i kada se koristi.

Posted

Moje lično mišljenje: vinjeta samo selektivno, svaki ugao posebno. Negde treba mnogo potamniti a negde gde je već tamno - manje. Ne koristim slajder već dva lejera, jedan dole sa vinjetom i onda lagano brisuckam gornji. Na donjem možeš vinjetu da dobiješ npr selektivnim gradijentom (prvo uključiš cirkularnu selekciju) i onda zatamnjuješ bilo čime, curves, levels... Ovo je malo lakše kod crno-bele fotografije, kod kolor moraš da vodiš računa da ne pokarabasiš boje i onda je najbolje white point na levels (desni trouglić) upotrebiti. Neke univerzalne slajdere ne volim da koristim jer nema tu u principu velike kontrole.

Što se tiče filozofske svrhe vinjete, pa ja fotografiju sve više posmatram kinematografski. Neki od najboljih fotografa su zapravo zadnjih sto godina bili raznorazni režiseri; u tom kontekstu ako svoju fotku zamisliš kao kadar iz nekog filma vrlo lako skontaš gde treba koristiti vinjetu kao element naracije a gde ne. Mentalna vežba: zamisli kako bi Leone na tvom mestu izgradio kadar koji si ti upravo fotografisao.

Posted

Moje misljenje je da kao i za sve vezano za estetiku i likovni momenta pa tako i za vinjetu jednostavno nema pravila... Ako se uklapa u to sto zelis da prikazes, pomaze u tome da fotografija ostavi sto bolji ustisak na pomsmatraca onda kao i neki drugi elementi tako i vinjeta treba da bude deo te fotografije. Nacesce ima smisla i pomaze kada je centralno kadriranje, ali kao sto rekoh nemam pravila vezanih za likovno estetska resenja.

Recimo ovde pomaze...

52737927671_9082e3074a_b.jpg

Ovde vec ne bi nikako valjalo...

Where...