Foto turista Posted September 12, 2024 Report Posted September 12, 2024 Cudno da su ovo izbacili, svdbarnje za male pare 😛 Ovo ima da se prodaje za RF ko blesavo, 500gr, stabilizacija, kompaktno da ne moze kompaktnije za ovaj tip objektiva... Ovako nesto mislim da za EF nije postijalo. https://www.canon.rs/lenses/rf-28-70mm-f2-8-is-stm/
yagodinac Posted September 13, 2024 Report Posted September 13, 2024 Naravno da nije postojalo kad su radili sve da te nateraju da uzmeš 24-70 2.8L. A moglo je da postoji, takva ista zum optika samo u jeftinijem kućištu - kako je Tamron to mogao da napravi u 24-70 i 28-75 verzijama? A ima i 17-50 za krop 😁 Mislim da sad tu više nema taktiziranja i da momci iz C polako izbacuju na sto apsolutno sve svoje argumente, jeftine, skupe, nebitno je više. Prošlo je to vreme kad su držali 70% tržišta i kad su se nalazili u večitoj opasnosti od antimonopolskih zakona, pa su zakidali na skoro svemu i maksimizirali profit. Sony je odavno postao previše opasan.
Mikri Posted January 20 Report Posted January 20 On 9/13/2024 at 8:57 AM, yagodinac said: Naravno da nije postojalo kad su radili sve da te nateraju da uzmeš 24-70 2.8L Vidi, naterali su me, i vredi svaki evro iskren da ti budem :D.....od lika koji godinama nije stavljao (i posedovao) zum objektive sad sam u fazonu "24-70 i budi na pravom mestu". Ovaj 28-70 je izuzetno simpatican i koliko sam video opticki tek tek zaostaje za skupljim i vecim bratom, i njegov "selling point" su dimenzije. Meni ne bi mogao da odmeni 24-70 samo zbog ta 4mm na sirem kraju ali majke mi rodjene, da mi je viska para "za spaljivanje" sto bi rekli Englezi, tacno bih kupio i njega zbog dimenzija. Sto se tice Tamrona, tu bih morao da te demantujem, Tamron 24-70 (nebitno koja generacija) je po dimenzijama egal sa 24-70L II varijantama, koji mu je i konkurencija. Nesto je doduse manji od RF 24-70, ali je i utoliko i nesto losiji. Svakako, tu su dimenzije slicne kod svih proizvodjaca jer to prosto diktira dizajn. Sony i Sigma su uspeli da naprave nesto manje objektive, ali i dalje je to u tim nekim dimenzijama, no, to su i objektivi bez opticke stabilizacije (RF je stabilisan). 28-75 je vec bolji argument, ali tu mislim da se svodi na to da je taj siri kraj teze pokriti da valja, pa kad dizajn pocinje od 28mm verovatno ga je i lakse spakovati. I Sigma ima vrlo pristojan 28-70/2.8 objektiv koji je jos manji od Tamrona, vise nego sto bi nedostatak tih 5mm na duzem kraju mogao nagovestiti. Naravno, pod uslovom da mislis na moderni 28-75, onaj stari ne racunam jer prosto ne moze u pricu sa ostalim pomenutim objektivima, ni po jednom parametru. Treba isto reci da niko tu nije zajebao fiziku, i da se dizajn cak i nekih premium objektiva kod svih brendova VRLO znatno oslanja na softverske korekcije. Svi pomenuti objektivi imaju dosta jake distorzije i vinjetiranje, sto se bas bas vidi kad pogasis korekcije. A sto se tice Canonove pozicije na trzistu, iz tvojih usta u Bozije usi, ja evo cekam da vec jednom daju FF Sigme i Tamrone (i generalno third party) kao ozeblo Sunce.
Recommended Posts