wannabe photographer Posted August 30 Report Share Posted August 30 Ovo je moj prvi pokusaj portreta generalno,nesto sa becklight,potrebne su mi kritike savjeti.hvala Link to comment Share on other sites More sharing options...
Foto turista Posted August 30 Report Share Posted August 30 Sta becklight ??? Koristio si neku rasvetu ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wannabe photographer Posted August 30 Author Report Share Posted August 30 Nisam. Nikakvu rasvjetu koristio nego sam ga postavio tako da mu je sunce iza ledja.Da li sam ga trebao povuci u sjenu jer su mi djelovi kose izgorili.Na zalost bilo je podne a sunce bas jako Link to comment Share on other sites More sharing options...
Foto turista Posted August 30 Report Share Posted August 30 Pa vidi se ne treba tu neko znanje da bi se jednostavno pazljivim gledanjem i fotografiju videlo sta ne stima... Nije ti ovo adekvatan prirodni becklight sa kojim mozes da napravis nesto dobro, previse je ovo jako i visoko postavljeno svetlo u odnosu na modela, da nije ovako jako svetlo nekom drugacijom pozom moglo je nesto da se napravi. Pored toga sto da dosta toga gori, nisi postigo tu dinamiku kakva moze da se postigne a da pritom postoji i estetski sklad. Treba tu i pozdina da ima nekog smisla a ne ovaj kolorni dzumbus... Ne znam kakva savet da ti deam sem da dobro analizras to sto uradis, i sam ces videti sta nevelja pa neki naredni put gledaj da ti fotka nema te nedostatke koje sam primetis, tako ces najbolje doci do boljih rezultata... Mislim jasno ti je da po ovako jakom suncu mora mnogo da se pomucis da bi fotka u celini bila dobra, da kada je ovako visoko ne moze model ovako da bude postavljen, da pozadina ne moze da bude ovako haoticna. Nije mi to bio cilj sa ovom fotografijom jednostavno svetlo je bilo tu gde je bilo, model isto tako, na meni je bilo samo da vidim... Trebao je ovaj kadar da ide tako da ima jos malo prostora iznad glave jer to sta je svetlo naprvilo od njene frizure zapravo je glavni motiv fotgrafije nego bilo je previse loma u pozadini za visi kadar tako da sam snimio kako je moglo, al eto ovo je onako kako ja vidim da je dobro iskoristen becklight i da je kadar u celini ok, gde svetlo pozadina i glavni motiv cine jednu koretktnu skladnu estetski celinu. Mozda ova previse blurovan ruka u prvom planu nije bas najbolje resenje, al sto se tice svetal mislim da sam ga dobro iskoristio na ovoj fotografiji, kao i sve ostalo sto cini sastav scene. Mozda ti ova dva moja primera malo pomognu u inspiraciji da napravis nesto svoje, prva je spontana skoro ova druga rezirana skroz 😆 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wannabe photographer Posted August 30 Author Report Share Posted August 30 7 minutes ago, Foto turista said: Treba tu i pozdina da ima nekog smisla a ne ovaj kolorni dzumbus... Slazem se,toliko sam se fokusirao na druge strane da uopste nisam mislio na pozadinu. Dali bi bilo bolje da je decko uvucen malo vise u sijenku ili druga poza. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Foto turista Posted August 30 Report Share Posted August 30 Ne moze ovako svetlo je suvise visoko, osvetljava teme i rame i to prejako, to cak i nije becklight jer nije pozadi nego iznad visoko, da bi se to iskoristolo smisleno treba dobro da se razmisli kako postaviti scenu da bi se dobio dobar krajnji proizvod, a ne ovako klasik poza kojoj lezi neko isto tako klasik svetlo... Kul model i postavka scene zahteva i neko kul svetlo, dramaticno svetlo i malo drame u sastavu scene pozi modela ili makar u izrazu lica, malo vise dinamike. Nista nije zapisano da bas tako treba da bude nego ono cista logika, ne mozes sa dramaticnim dinamicnim svetlom da fotkas scenu kojoj lik bas onako klasicno kulira 😆 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wannabe photographer Posted August 30 Author Report Share Posted August 30 Hvala ti puno,iduci put cu vise paznje obratiti 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wannabe photographer Posted September 3 Author Report Share Posted September 3 Poz,danas sam napravio ove dvije fotke,na brzinu cisto proba novog objektiva.Nismo mnogo obracali paznju na posiranje ili kompoziciju,vise me interesavalo kako se ponasa objektiv a i sunce je vec zalazilo.Interesuje me da li sam pogrijesio sa WB posto su fotografije bile pretople pa sam morao da spustam temp i postoji razlika u boji koze izmedju lica i ruke.Generalno izgleda da boja koze u tom golden hour bude pretopla da ne kazem zuta ili ja to umisljam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
5ar82 Posted September 4 Report Share Posted September 4 Mislim da su ok boje tj. WB, da nisi promašio. Takođe, golden hour ti je i kada sunce neposredno zađe i više ga ne vidiš na horizontu, a tada u tim trenucima koji traju kratko do izražaja dolazi difuzno svetlo na licu portretisane osobe, manje intenzivni sjaj koji je na drugoj tvojoj. To su zaista posebni trenuci za fotografisanje portreta na maksimalnom otvoru blende... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Foto turista Posted September 4 Report Share Posted September 4 Sve je mnogo prosto... Verovatno znas osobu koju fotkas ? Ako je znas znas de ovo sto se vidi na drugoj fotografiji siguno nije njena boja koze pored toga sto se vidi da je sve previse toplo... Samo treba dobro otvoriti oci sto ne znaci da je je ovo ovako utopljeno pogresno, jer nista nije pogresno ako je primerno sadrzaju, ideji, ako je tako sa nekim razlogom... Ako si zeleo sto tacnij prikaza ovo nije tacno, a verujem da ti je bas to bio cilj. Pogoditi boju koze mnogima bas veliki problem, a to je zato sto ne gledaju svojim ocima nego slusaju glupe savete tipa da je boja koze najslicnija boji pomornadzine kore, znaci ja vecu gluposto od te nisam procitan na tu temo... Pa uzmi pomoradzu i stavi je kraj bilo cijeg lica da vidimo toga koji ima tu boju koze, najgluplji moguci savet ikada, a to mozes i ovde na forumu da procitas po raznim temama 🤣 Nasem oku, mozgu, prijaju topliji tonovi i to uvek treba imati na umu kada se radi na fotografijama, jer prostim malo toplijim WB lako se covek prevari da mu je fotka OK a gomilu stvari nece videti da koriguje, pa ni sam kolorit na adekvatan i primeren nacin, jer ono utoplis fotku i ako je malo sarenija kolorno kada se utopli to se sve stopi na neki bljutav naci i to vecini bude ok. Evo dva primera na tu temu, druga fotka je nastala u isto vreme kad i ove dve sto si snimio pa mozes da vidis kako sam ja to resio, a prva nocu uz ulicnu rasvetu, obe previse zute u raw formatu bez korokcija. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wannabe photographer Posted September 4 Author Report Share Posted September 4 Hvala na savjetu i odgovoru,svidja mi se kako si rijesio to na svojim fotkama.Moje fotke su u RAW stvarno narandjaste bile i nije mi se to svidjelo uopste.Vjerovatno sam trebao sacekati jos koji minut i svjetlo bi bilo bolje.Ako nista drago mi je da sam primjetio da ovo nije u redu.Bice bolje idemo dalje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wannabe photographer Posted September 19 Author Report Share Posted September 19 Jel imalo bolje Link to comment Share on other sites More sharing options...
Foto turista Posted September 19 Report Share Posted September 19 Sigrno si gledao tako neke portrete na netu, aj baci neku fotku ovog tipa cisto da vidim sta si gledao sta ti se dopada... Ovo je lose seceno, kolorit je los, sve se stopilo u neko zutilo, tako se vidi na dobro kalibrisanom ekranu kod mene, e sad mozda je kod tebe iz nekog razloga drugacije. Modele je dobar za fotkanje, i ovde je OK. Narvno sve ovo mora daleko bolje a napraviti ovaj tip fotografije da bude odlicana stvarno je tesko, ni malo nije jednostavno prepoznati detalje koji ovakvu fotografiju cine odlicnom a bukvalno je sve bitno. Svetlo je OK u skladu sa ekspresijom modela. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wannabe photographer Posted September 19 Author Report Share Posted September 19 Napravljeno na poslu u pauzi,ovo dijete nam je na praksu doslo,nista posebno nisam imao na pameti,svidjelo mi se svjetlo u njenim ocima,Ja koristim neki stari laptop i ne primjetim puno zutila al opet vjerovatno mi ni oko nije istrenirano.Da li bi mogao MOLIM TE da mi pokazes kako bi kolorit trebao da ispravno izgleda i ako ti nije problem da mi objasnis zasto je lose sjeceno.Mnogo bi mi pomogao. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Foto turista Posted September 19 Report Share Posted September 19 Aj da probam... Kada pogledam ovu fotografiju odma vidim nekog ko je cesto cuo ne centralno to je dosadno, sto je jos jedna glupost koju niti sam u knjigama vezanim za likovnu umetnost negde procitao niti mi je svojevremeno bilo ko iz sveta likovne umetnosti rekao da postoji kao opis bilo kojeg nacina kadriranja, to i jos kojekakve budalastine kao sto je boja naradze vezano za boju koze, to sam samo od fotografa cuo. Kadar je previse uzan, nekakva radnja postoji sa ovom desnom rukom a ta radnja previse je u tom kadru pribijena uz levu ivicu kadra, kada preseces fotku na pola levo se nesto desava, desno nista a nema ni nekih likovnih elemanta koji bi ispunili tu desnu stranu kao sto je neka zanimljiva tekstura u pozadini ili neke linije nesto, zapravo desno se desava destrukcija zbog ovog na ramenu sto je ovako nesredjeno i nezgodno preseceno. Znaci da bi bilo bolje treba skloniti ovo sa levog ramena, ruka ne treba da ima rukav koji sa ovako velikom i belom ranflom jer ta velika bela porvsina jednostavno previse privalci paznju posmatraca... Ovo je rezinara fotografiaj, svaki detalja je bitan pa cak i ovaj lancic na vratu kojeg ruka nezgodno prikriva i koji nije bas najblje lego. Ti ovde fotkas poretret neke osobe samo glavu, treba imato u vidu sta je glavni motiv, a kod ovakvih fotki gde je pogled pravo u kameru uvek su oci glavni motiva i ekspresija modela, sve ostalo samo je dekoracija koja nesme da bude desktuktivan kao ovaj dzumbus na njenom ramenu, sve ostalo sto cini kadar treba na neki nacin ili da podrzava glavni motiv ili da ima neutralan status u oku posmatraca... Sem ako nije neka teska apstrakcija nacin na koji se razmislja o tome sto zelimo da naslikamo ili fotografisemo polazi od toga sta je glavni motiv i u kakvom je odnosu sa podredjenim elementima, to je pocetak svakog kadriranja bilo da je spontana scana u pitanju, ili rezirana. Treba razmisljati i o negativnom prostoru, negativni prostor je prostor u kome se obicno nalazi vecina podredjenih elemenata prakticno to je sve sto se nalazi oko glavnog motiva u ovom slucaju oko glave, treba da ga ima dovljeno i tu treba da bude dobar balans, da ga nema premalo kao u ovom tvom primeru, ali ni previse, nema tu nekog striktnog pravila, zato sto nema striktnih pravila zato je za likovno estetski rad ipak potreban neki talant za koji bi se autor zakacio i na osnovu cega bi moga da pravi nesto dobro i da razume edukaciju na pravilana nacin, da to sto nauci primenjuje i uklapa u svoj rad. Sto se tice boje isto nema tu pravila ali evo ti si postavi fotku i meni kao posmatracu to zutolo prvo upada u oci, taj pretopli WB, i sad neko treba da ti kaze kako treba, a to ne postiji kako treba, nego ti treba da vidis ovo sto kaze, da vidis svoji ocima da ovo ovak utopljno nije nije dobro, nema adekvatne sparacije boja, sve je nekako stopljeno u tom pretoplom WB. Sve ovo sto sam napisao ne znam da li sam ti jasan a postavicu neke svoje otke da vidis recim na ovoj provoj vezano za kolorit gde mozes da vidis kako uz dobro odabran WB svaka boja dolazi do izrazaja, boja lisca u pozadini, boja kose, boja ociju, boja koze... Na drugoj fotografiji mozes videti primer centralnog kadriranja gde svako drugo resenje bi bilo pogresni ili nedovoljno efikasno, i na trecoj kadriranje gde je model izmesten u desnu stranu ali sa jasnom ulogom leve stane kadra gde ne zvrlji prazna prostor bez ikakvog smisla i ponete nego linijama podrzava glavni motiv a sadrzajem dovoljno je neutralan da ne remeti glavni motiv vec je to jedna funkcionalna scena u celini. Izivnjavam se zbog progutanih slova verujem da ces se snaci ali nema vremena da lekotorisem a hteo sam na neki nacin da ti budem koristan. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wannabe photographer Posted September 19 Author Report Share Posted September 19 9 minutes ago, Foto turista said: Izivnjavam se zbog progutanih slova verujem da ces se snaci ali nema vremena da lekotorisem a hteo sam na neki nacin da ti budem koristan. Nista se ne izvinjavaj,hvala ti do neba.Mislim da sam napravio klasicnu pocetnicku gresku,Toliko su me oci privukle da jednostavno nisam obratio paznju na ostale dijelove a onda su greske samo pocele da se nadovezuju.Hvala jos jednom Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts