Foto turista Posted August 29 Report Share Posted August 29 Da li neko koristi nesto od ovih objktiva sa canon RF kamerama ??? Zanima me kako to radi, znam da 135mm 1.8 radi sa adapterom kao i bilo koji RF objektiv. Sigma 14-24mm f/2.8 Canon Sigma 14mm f/1.8 DG HSM Art (Canon) Sigma 24mm f/1.4 A DG HSM Art (Canon) Planiram nesto od ovoga da uzmem, zapravo planiram samo EF objektive da kroistim sa R5 preko onog adaptera sa ND filterom. Link to comment Share on other sites More sharing options...
[neks] Posted August 30 Report Share Posted August 30 Koristim već god dana R6 sa Sigma Art 20, 35 i 135mm i običnim adapterom bez nd filtera i to šljaka fenomenalno, planiram i 85mm da kupim kasnije. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Foto turista Posted August 30 Author Report Share Posted August 30 Pretpostavljam da je tako nego reko aj da pitam... Imao sam 135 1.8 pa sam ga zameni za 85 1.2, al vracam se na 1.8 jer brzi je AF a razilike sutinske nema, jos iz nekog razloga sa 135 jako tamne gotovo crne porvrsine nisi tako crne pa moze u obradi da se izvuku detalji sto je meni mnogo bitnije od nativnog kolorita koji ima 85 1.2 a koji ja nesto malo zasiceniji nego sa 135 1.8 jer to se svako sve dotera u obradi. Meni je ideja da koristim samo EF stakla jer ovo sto se nudi od RF ili mi nista ne znaci ili jednostavno nije bolje od EF objektiva, a ovaj adapter ima mogucnosti da se koristi sa staklom koje nista ne menja ali je koridno jer prasina nikad ne moze da prodre do senzora... Ovo sto se nudi od RF a sto je meni zanimljiovo 85 1.2 kao sto rekoh nema razlike u odnosu na 135 1.8, RF 35 1.4 nesto konstano cukara u njemu ne mogu to da slusam EF 35 1.4 II savrsenstovo od objektiva, 15-35 2.8 ostar po sredi van centra kao da nije isti objektiv mesto da bude bolji od 16-35 2.8 III ono ispade mnogo gori, RF 135 pored sigme 135 a isto je 1.8 je bacanje para... Canon prakticno i nema prajm staklo do 35mm a da je to vredno paznje RF nema nikako a EF katastrofa, ostrina uzas. Ove sigmice prajmovi jes da su malo poteske al neka, barem su opticki savsene, i ovaj zum je odlican 14-24mm f/2.8. Pre svega ovo planiram ako ima da nabavim, sve to sa R5 + adapter ovaj sa filterima, a citao sam da je VB ND filter na tom adapteru odlican. Sigma 14mm F1.8 DG HSM Art (Canon) Sigma 24mm F1.4 DG HSM Art (Canon) Sigma 135mm F1.8 DG HSM Art Canon) 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
[neks] Posted August 30 Report Share Posted August 30 Sigmice su top nema dileme a i opet za dosta manje love u odnosu na RF tegle. 20 i 135 sam kupio nove, 35 polovnu i cekam da natrci i 85ica ali nikako jbg. Uzeo sam cak i 150 macro ex dg sa stabilizacijom, isto je je top objektiv, i 18-35 1.8 vise za video na gh4/5 ali i na r6 probao super je 😉 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Foto turista Posted Tuesday at 03:17 AM Author Report Share Posted Tuesday at 03:17 AM Dobavio sam ovo... Sigma 24mm F1.4 DG HSM Art (Canon) Sigma 135mm F1.8 DG HSM Art Canon) Canon adapter EF-EOS R sa ND filterom Canon filter providni za RF EF adapter Vec sam imao 135mm F1.8 DG HSM Art ali sam zamenio taj objektiv za RF 85 1.2, medjutim za mene je ipak SIgma 135 bolje resenje jer malo je brzi objektiv od RF 85 1.2, krajnji rezultat je gotovo isti, jedina prednost je sto za 85 treba manje prostora i za nijansu je kremastiji bokeh ali to bas treba zagledati. Cena je naravno kome je bitno na strani sigme 135mm F1.8 DG HSM Art 900e naspram RF 85 i 135 koji kostaju 2200~3000e, samo ne znam zasto... Mozda sigma ne moze da izgura toliko kao orginalni canon objektiv u profi upotrebi... Imam fotke sa svim tim objektivima, sve sam to koristio i ja razliku ne vidim, a ubedljivo najbolja kupovina je 135mm F1.8 DG HSM Art od sva tri pomenuta. Ono sto nisam koristio je Sigma 24mm F1.4 DG HSM Art, i vec sada vidim da je nesto posebno posle par snimaka cisto da vidim kako se snalzai sa AF pre svega, canon verzija EF 24mm jednostavno ne moze da se poredi koliko je losija u svakom segmentu. A ovo Canon adapter EF-EOS R sa ND filterom je perverzija, postoji Meike adapter sa istom funkcijom koji kosta 200e komplet i ima bolji VND fiter nego sto je ovaj canon... Nego nebitno koji poenta je da sa jednim jedinim filterom i pametnim izborom objektiva moze da se napravi sistem gde na svakom staklu moze da se koristi ND filter u raspono 1.5~10, pritom moze fino da se podesava i brzo da se dobije produzena ekspozicija u sekundu kako je potrebno, nema menjanja vise filtera itd. Jos jedna prednost je sto sa ovim adapterom mogu da ostvarim svoj san da imam uvek savrseno cist senzor jer kada se ne koristi VND samo se ubaci filter sa providnim staklom i do senozra dopiram samo svetlost nista prasina. Nekako do sada nisam obratio paznju na ove adaptere, zeleo sam da koristim sam RF objektive vremenom, medjutim 15-35 2.8 mutan po coskovima, 35 1.4 nesto zvoni u tom objektivu kada se ne koristi, nesto sire a da je kvalitetno jos uvek ne postoji za RF, duze 85 1.2 malo je potezi al je sustinski odlicna nego kao i 135 1.8 gubi smisao pored skoro trostrukog SIgma 135 1.8, a mene duze od toga ne zanima a tu sigma ima bolja resenja ako nije za pro upotrebu, Sve u svemu odustao sam od nativnih RF objektiva iz navedenih razloga. Sigma 14-24mm f/2.8 Canon ili Sigma 14mm f/1.8 DG HSM Art (Canon) nego nigde ih nema u prodaji... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Foto turista Posted Tuesday at 08:58 PM Author Report Share Posted Tuesday at 08:58 PM Sigma 24mm F1.4 DG HSM Art (Canon) test svega sto mene zanim i sto meni treba... Svetlo haoticno i ima ga malo taman da vidim kako radi AF u takvim uslovima posto kada je sve tip top svaki objektiv radi perfektno + iso 12800 tako da moze da se vidi kakav je raw na osnovu ovog edita na brzaka, sta moze da se izvuc i kako to izgleda na kraju, kakva je ostrina. Sve u svemu ovaj objektiv da kosta 1500e ne bi bi skup a kamoli 650e koliko sam ga platio. Ima malo cimanja da pronadje oko i zadrzi fokus na oku u ovim uslovima, ali nista znacajno i to bi mogo da kazem da je jedina mana u odnosu na to kada bi ovo bilo nativno RF staklo, ali to je stvarno zanemrljivo jer i sa nativnim RF objektivima nije to isto kao kada je svetlo normalno. Kada pogledam sta preve ove sigme potpuno mi je jasno zato canon ne dozvoljava da sigma napravi RF objektive za FF kamere, i mislim da se to nikad nece ni desiti. Sigma 24mm F1.4 DG HSM Art f1.4 1/50s iso12800 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts