wannabe photographer Posted July 13 Report Share Posted July 13 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Foto turista Posted July 13 Report Share Posted July 13 wannabe ma da kako da ne hehe... Dobre su sve. a prvo jasno govori o tome da ne mozes za sebe da kazes da zelis da budes fotograf nego to vec jesi i to dobar 😛 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wannabe photographer Posted July 13 Author Report Share Posted July 13 Hvala na ljepim rijecima,ovo je pocetnicka sreca,vidjeces po ostalim radovima,u svakom slucaju trudim se. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Foto turista Posted July 13 Report Share Posted July 13 Veruj nema tu pocetniceke srece, a cak i da je tako fotka je odlicno likovno/estetski oblikovana... Treba to videti snimiti i definisati da bude bas ovako, a to ne biva ako autor nema neko znanje, pre svega talenat, osecaj za vizuelizaciju, nesto bilo sta sem onoga sto svako moze da uradi uperi kameru u nesto i skljocne. Znaci cak i da si pocetnik koji zeli da bude fotograf brzo ces ti napredovati. Znam ja mnoge koji su profi fotografi sa hiljadama fotogafija bez i jedna za koju covek moze da se uhvati da je dobrao, nema tu srece, sve sto je dobro u likovno umetnickom radu radja se iz talenta, a ko ima talenta ima smisla da se bavi umetnickim radom, ko nema bolje neka radi nesto drugo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
yagodinac Posted July 14 Report Share Posted July 14 Skroz OK, naročito prva. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wannabe photographer Posted July 15 Author Report Share Posted July 15 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wannabe photographer Posted July 15 Author Report Share Posted July 15 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wannabe photographer Posted July 15 Author Report Share Posted July 15 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sale72 Posted July 15 Report Share Posted July 15 meni licno je kontrast na prve 3 fotografije nekako prejak i nisam odusevljen. Poslednja je oooooooodlicna.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wannabe photographer Posted July 15 Author Report Share Posted July 15 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wannabe photographer Posted July 16 Author Report Share Posted July 16 Molim vas svaka kritika je dobro dosla,Hvala Link to comment Share on other sites More sharing options...
yagodinac Posted July 17 Report Share Posted July 17 Zadnje dve su isto ok, nema šta tu da se (is)kritikuje 🙂 Slažem se sa Saletom, izgleda da su nas godine buljenja u ekrane i digitalna fotografija malo razmazili i uvek razmišljamo o dinamičkom opsegu snimka koji se danas može perfektno uklopiti i prilikom snimanja i prilikom obrade. U tom kontekstu imaš klipnute crne i bele; možda je do autorskog pečata ali ima i neki šmek starog i loše obrađivanog ili za štampu pripremanog B/W filma koji je nekad vrlo često tako izgledao iz raznoraznih (tehničkih a ne kreativnih) razloga. Konobarica mi se npr sviđa, dobro uhvaćen momenat. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wannabe photographer Posted July 17 Author Report Share Posted July 17 U zadnje vrijeme se vise pokusavam da bavim high contrast fotografijom,znam da skripi na svim poljima od kompozicije pa do obrade,zato je svaka kritika i savjet dobro dosli Link to comment Share on other sites More sharing options...
yagodinac Posted July 17 Report Share Posted July 17 Onda preporuka da, nakon BW konverzije, upotrebiš curves. To ti daje mnogo više kontrole da nešto ne spališ. Levels i Brightness/Contrast su više ili manje generalne komande, curves su mnogo selektivnije. Sledeći korak posle toga su selekcije i maskiranja. Npr ista fotka, levo Brightness/Contrast, desno Curves: (zapazi očuvane detalje u svetlijim partijama) Link to comment Share on other sites More sharing options...
wannabe photographer Posted July 17 Author Report Share Posted July 17 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wannabe photographer Posted July 18 Author Report Share Posted July 18 6 Link to comment Share on other sites More sharing options...
amaNS Posted July 24 Report Share Posted July 24 On 7/16/2024 at 2:14 PM, wannabe photographer said: Molim vas svaka kritika je dobro dosla,Hvala Generalno uzevsi nema mnogo "zivota" na foto forumima kao nekad (koliko je meni poznato, ispravite me ako gresim, moze i neki linkovi 🙂 ), ali bolji izvor povratne informacije tj. zive reci neces nigde naci. Postoje razne grupe po drustvenim mrezama ali sve to dzaba jer svaku temu oglodju algoritmi ko pirane slabo peceni odrezak! Nema tu ometanja s reklamama i sponzorisanim sadrzajima, rilsima, notifikacijama i sto cudesa, vec ako privuces paznju da neko odvoji vreme za razgovor moze da znaci, samo sto je bas mali broj ljudi aktivan. No, fotke ti govore da "imas talenat" ili "to/ono nesto". Ne znam odakle i kada si krenuo i kuda ides ali fino to bas izgleda, ima potencijala ali i prostora za unapredjenje (to je dozivotni proces po mom shvatanju). Neki put je - radi, objavljuj i ohrabruj ljude (posebno kolege iz hobija - zanata) da ti daju fidbek, citaj edukativno gradivo i gledaj/analiziraj velike majstore po svom izboru (one koji ti se svide, plus najcenjenije), i sve iznova 10000 puta i gotovo! Ako zelis kritike, gledaj da se predstavis, sta i kako radis, cemu tezis u nekoj seriji ili kod odredjene fotke, postavi konkretnija pitanja... Mislim, moze i ovako da tresnes veci broj raznorodnih fotosa i trazis generalno misljenje ali je tako ljudima teze da ti daju nesto jer je presiroko, zahteva puno vremena, pa ce uglavnom i odgovori biti sturiji i preskocice mozda ono sto je tebi vanije a reci ce nesto sto vec znas. Zato polako, budes aktivan, upoznas se s ekipom ... Evo na brzaka, ukratko: - tehnika obrade visokog kontrasta mi je sasvim validna da se primeni kod kadrova sa vec postojecim jakim kontrastima, ali ne da se fotke koje to u osnovi nisu siluju u takvoj obradi. I ne lezi to svakom kadru i vrsti subjekta. - zanimljiviji od ostalih su mi "pokretno stepeniste"; "covek u mantilu na kraju kolonade" mi je jako drugo mesto; "konobarica" je ok uhvacen momenat, dinamican pokret al odvlace paznju ovi pesaci, zena "zalepljena" za njenu figuru (da je bila samo ova druga osoba u centru luka) i td. (rekoh "na brzaka" ) dovoljno da ne bude sjajna fotka, vec nije losa; ovaj iznad "gost kaffe baste" mi je dobar ali ga nekako odmah vidim i u vertikalnom kadru secenom izmedju druge i trece stolice - sve zavisi od konteksta u koji ga stavljas... - imas tih usiljeno objavljenih sto deluje pocetnicki manir osim ako ne postavis konkretno pitanje ili objasnjenje zasto; npr. nestandardno kropovanih ili kadriranih bez vidljivih razloga za tako nesto pa i klise tema kao solo golub na ogradi. Kako bi recimo objasnio ovu s pticama rasporedjenim po ivicama kadra, dve plove a jedna leti preko namreskane vode, kadar izduzena panorama - gde vidis ovu fotku, koja joj je poruka, prica, namena? Ili onu iz druge teme gde se razilaze zena i guska (valjda) i obe upravo izlaze iz kadra tj. uputile su se ka ivicama...? Pozadrav 🙂 Dodatak: gledam sad ovu s covekom na kraju kolonade, ima neku mistiku koja me privlaci da je anliziram jer se ne vidi sve jasno. Opet je trebalo cini mi se da pored jakog kontrasta ostavis vidljivije detalje u senci jer, ukoliko se ne varam, tamo su zapravo dva coveka s tim sto se jedan gotovo ne raspoznaje jer je potpuno nestao u crnilu senke? Ako postoji taj drugi covek, treba onda da ostanu bar neki njegovi delovi vidljivi da se m,oze nazreti njegovo prisustvo lakse nego sada, a da opet ostane obavijen tamom - misterijom. Prica se svodi na meru, nameru i ukus 😄 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wannabe photographer Posted July 26 Author Report Share Posted July 26 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wannabe photographer Posted July 27 Author Report Share Posted July 27 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Foto turista Posted July 27 Report Share Posted July 27 Ova prva previse je kadar uzan, nema konteksta, nema price... Duriga ima ovog raskomocenog debeljka ali je obrada te fotek neadekvatna i bas je dobar primer da ti ukazem nesto na sta treba obratiti paznj kod svake fotografije... Znaci ocigledno je da je debeljko glavni motiv fotografije, ako kao takav samo po sebi nje dovoljno naglasen onda obrada treba da ide u tom pravcu da se naglasai tak da prvo to kao motiv privlaci paznju posmatraca. Gotovo na svakoj fotografiji imas glavni motiv i podredjene elemente, a obrada treba da ide u tom pravcu da sve to bude tako gradaciski naglaseno, prvo ono najbitnie pa zatim po vaznosti podredjeni elementi... Bukvalno da nista drugo ne znas vec samo ovo da imas na umu kada sredjujes fotke nista ti vise ne treba napravices nesto koliko toliko dobro. Bilo da je fotka ovog tipa ili pejazaz koji je najcesce samo vizeuleno upecatljiv narativ parvi sinergija tih elemanta, glavnog motiv i podredjenih elemenata. Na ovoj fotografiji imas belih detalja koji samim tim sto su belu u jakom kontrastu zaprav privljace paznju posmatraca u pogresnom pravcu, ovaj debljeko je previse crn, zbog pogresnog resnja u obradi losa je sinergija glavnog motiva sa ostatkom scene. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wannabe photographer Posted July 27 Author Report Share Posted July 27 Hvala na sugestijama prvu sliku sam ne znam ni sam zasto kropovao,izbjegavam da slikam beskucnike ali mi je ovaj kontrast izmedju ljudi koji slave sa jedne strane i beskucnika sa druge strane u momentu se ucinio zanimljivim ovo je orginalni foto 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Foto turista Posted July 27 Report Share Posted July 27 E sad dolazimo do jos jedne situacije... Evo da nisi napisao ja ne bi ima pojam da tu neko nesto slavi, znaci da ono sto si ti tamo video i doziveo jednostavno nisi zabelezio na adekvatan nacin... Nema tog konteksta o kome govoris na samoj fotografi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wannabe photographer Posted July 27 Author Report Share Posted July 27 Zar se ne vide ljudi preko puta koji slave i konfete u vazduhu,mislio sam da je ocigledno.Fotografija nije nista posebno to se slazem ,cak sta vise sto je duze gledam sve mi se manje dopada 😁.U pravu si nisam ja to na dobar nacin zabiljezio, Link to comment Share on other sites More sharing options...
wannabe photographer Posted August 2 Author Report Share Posted August 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wannabe photographer Posted August 2 Author Report Share Posted August 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts