mamamia Posted May 5, 2024 Report Share Posted May 5, 2024 Valja li ovo sta? Tek se upoznajem sa fotografijom,značio bi mi komentar Link to comment Share on other sites More sharing options...
yagodinac Posted May 6, 2024 Report Share Posted May 6, 2024 Meni prva OK, mada si imao i opciju da horizont staviš na 1/3 gore. U tom slučaju bi imao manje ionako praznog neba a više prostora za interesantne elemente tj čamce. Malo mi deluje mutna? Druga je ništa posebno, nije do tebe nego ovo teško da može da bude fotografisano iz ovog ugla pa da bude "wow" sa nekog kompozicionog aspekta. Generalno izbegavaj da ti objekti tj njihove ivice budu raspoređeni blizu ivicama fotke. To znači da bih ja čamce malo odzumirao, jelte. Korisno je pravilo trećina ali možeš i 5/8 da koristiš tj zlatni presek. Dobrodošao! 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Elektroničar Posted May 6, 2024 Report Share Posted May 6, 2024 I meni se prva dopada više. Sve što je yagodinac rekao i ja mislim, sa tim što meni fali malo svjetla takođe. Za obradu je ovo dobra počettna tačka, ali ako ne bi da obrađuješ, malo više svjetla, tj duža ekspozicija, ili kompenzacija ekspozicije na +1 bi dobro došla, uz neki Landscape color profil koji bi dodao kontrasta i saturacije kojih meni fali. Dobrodošla/o 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Foto turista Posted May 6, 2024 Report Share Posted May 6, 2024 Nema ne bi da obradjuje... Digitalna fotak mora da prodje kroz neki proces obrade pa makar to bio i JPG na koji kamera primeni neki od predefinisanih profila. Svakako je za maksimalni rezultat potreban kompjuter sa uredno kalibrisanim monitorom, prateci softver tipa LR i PS cisto da ne dangubi sa drugim programima jer kako bude napredovao na kraju svatice sto i svako da ne nema nista bez LR i PS, a nista drugo nije ni potrebno. @mamamia Ako se nikad pre nisi bavio likovno umetnickim radom sve ovo vezano za obradu fotografije, kadriranje, osecaj sta je vredno snimiti, sve to kako za druge bez te neke bitne podloge tako i za tebe pretvori ce se u jedno besciljno bauljanje u mraku nekih par godina nakon cega ces prema osecaju praviti manje ili vise dobre fotografije. Da ne bi bauljao bioo bi dobro da malo proucis neko gradivo na temu fotografije gde se govori o likovnim elementima i generalno o teoriji forme cisto da bi steko neko elementarno znanje, jer to ti je temlje za likovni rad, a fotografija je pre svega likovni rad, vid likovno umetnickog izrazvanja, i to je put koji ce vreoma brzo da te dovede do ako ne nesto vise onda do korktnih fotografija koje imaju neki smisao. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mamamia Posted May 6, 2024 Author Report Share Posted May 6, 2024 Hvala puno na komentarima momci, znače dosta Ne znam zašto je ovde mutna fotka,na kompjuteru nije.. I jeste tamnija u želji da se bolje vidi crveni ton na planini,jer kad sam posvetlela to se gubilo. Inače si me zbunio sa +1, mislila sam da uvek treba da dovedemo u nulu ekspoziciju..Isla sam na neki kraći kurs osnova fotografije i tamo se sve vrti oko dobre ekspozicije i svetla,tako da ja dalje od toga nisam makla, gledam da ubodemo dobru ekspoziciju. A svakako planiram u nekom momentu da se pozabavim i obradom fotki jer kako pratim tudje radove sticem utisak da onu "živost" boja i najbolji aparati i fotografi ne postižu bez dorade. Samo ne znam da razaznam sta je maksimum kojem treba da težim bez obrade Čitam ovih dana svašta na temu fotografije,vidim da ima i pravila i smernica koja treba postovati za što bolji kadar Link to comment Share on other sites More sharing options...
Foto turista Posted May 6, 2024 Report Share Posted May 6, 2024 Evo ti ovo za pocetak jer odavde sve pocinje... Sve sto ces citati vezano specijalno za fotografiju zapravo je prilagodjeno znanje koje je generalno vezano za vizuelnu umetnost... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
pirgava Posted August 3, 2024 Report Share Posted August 3, 2024 On 5/5/2024 at 10:07 PM, mamamia said: Valja li ovo sta? Tek se upoznajem sa fotografijom,značio bi mi komentar Prelepo,pogotovo prva fotka! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts