Jump to content

Recommended Posts

Posted

Kako sam pozvan [hvala na poverenju Vlado] da napisem sta mislim o ovome, evo nekoliko reci.

Pre svega da odgovorim na pitanje oko vegetarijanizma.

Nisam vegetarijanac, makar ne jos.

Imam za cilj da u dogledno vreme iz svog jelovnika izbacim meso u potpunosti. Sada jedem meso otprilike jednom mesecno, kada me odvuku u kafanu :rolleyes: ili sam u gostima na nekom slavlju. Razloga za vegetarijansku ishranu ima puno, vi odaberite da li vam je vaznije zdravlje ili etika.

Sada o onom vaznijem delu price.

Nisam ekstremista i ne osudjujem ljude sto jedu meso ili ubijaju zivotinje radi jela.

Tokom citavog razvitka covek je kao vrsta jeo meso i moglo bi se opravdano reci da je to deo naseg nacina zivota. Moja zelja da promenim svoj nacin zivota ne mora biti i zelja svih ostalih.

Sa druge strane, TESKO osudjujem ljude koji se ubijanjem zivotinja bave iz dosade tj. kako oni licemerno vole da kazu - sporta. To predstavlja uvredu i za prave sportiste a kamoli za inteligenciju normalnog coveka.

Fotografisanje zivotinja u zatocenistvu poput onih iz Zoo vrta Beograd ne mogu da podrzim osim u cilju prikazivanja nesrece koja tamo vlada.

Fotografisanje zivotinja u drustvu lovaca, koji su sebi dali za pravo da uzimaju zivote nasumicno po svojoj proceni ne zelim da uzimam ni u razmatranje.

Eto, da ne davim vise o ovome, temu sam postavio u ovaj deo foruma posto ne bih da polemisem sa ostatkom Zone vec samo sa vama koji se bavite fotografijom.

Koga interesuju moji utisci i par fotki sa protesta na Zlatiboru, moze ih pogledati ovdje

Posted

^ bravo majstori (ovo mislim na sunflowera&co, a ne na ove njushke koje su iznenada isplivale dok sam odgovarao)...

mrljo, imash podrshku i sa moje strane, ja sam dodushe smarao i otishao u offtopic na jednoj drugoj temi, izvinjavam se adminima i uchesnicima u toj temi:

http://www.dizajnzona.com/forums/index.php...ndpost&p=142170

tu sam rekao skoro istu stvar....

problem ja socioloshko-psiholoshki...

pogledaj im samo likove...

imash grupu ljudi koji nemaju neki pravac u zhivotu koji bi kanalisao njihovo mentalno stanje, i imash drugu grupu koja ne zna ni za shta drugo osim profita...

te dve grupe vrlo lako stvaraju simbiozu...

takvim ljudima nije potreban razlog da se late sachmare...

evo npr. ometanje saobracjaja bi bio dovoljan razlog da isprazne 'vatrene shtapove' i na sluchajnu 'barikadu' prikazanu na sledecjoj slici:

daljenecesmoci1mw.jpg

Posted

@sunflower: Jel mogu da iskoristim tvoju fotku ka signature na neke forume. [i na ovom]... :D

Nesto ovako: lovackisavez1idaaa7at.jpg

Sto se tice mog stava, slican kako mrljin samo sto se ne bi odricao mesa jer je to po meni nepotrebno. Ali o tome u nekoj drugoj temi. Da se ja pitam, ukinuo bi lov...

Posted
Fotografisanje zivotinja u zatocenistvu poput onih iz Zoo vrta Beograd ne mogu da podrzim osim u cilju prikazivanja nesrece koja tamo vlada.

ovdje

Crnamrljo, znas i sam da mi se nesto ne cepa srce mnogo za zivotinjama, ali bre onaj zooloski zatvor je stvarno katastrofa. Ima par vrsta kojima je sasvim ok (ali ja sada nii jedne ne mogu da se setim :) )

A vrhunac licemerrja je cinjenica da se ti slepci tamo pretstavljaju kao ljudi koji vole zivotinje. Skoro sam bio i onaj slon bre ima samo zelju da umre ko slon, a ne kao krava muzara. Kad ih pitas "zasto mucite zivotinje", sto ja uvek svakog tamo pitam, dobijam isti odgovor "da vide deca".

Po dobro onda jel` treba da stavimo furunu u knez mihajlovoj i palimo jevreje - da "vide deca" kako je bilo u holokaustu.

Dakle skroz te podrzavam i ne slikam u zivotinjkom zatvoru (mislim da za poocetak pojmovno mora da se izbaci ono vrt, jer je laz).

A ovi lovci su stvarno sramota, ne za zlatibor, nego bre za planetu. Zamisli da sad neki vanzemaljci gledaju sta radimo i da vide njih :). Ko pleme nekih neizivljenih divljaka. j*b*m im mater primitivnu.

Posted
Kako sam pozvan [hvala na poverenju Vlado] da napisem sta mislim o ovome, evo nekoliko reci...

...Sa druge strane, TESKO osudjujem ljude koji se ubijanjem zivotinja bave iz dosade tj. kako oni licemerno vole da kazu - sporta. To predstavlja uvredu i za prave sportiste a kamoli za inteligenciju normalnog coveka.

Fotografisanje zivotinja u drustvu lovaca, koji su sebi dali za pravo da uzimaju zivote nasumicno po svojoj proceni ne zelim da uzimam ni u razmatranje.

Nema na cemu Mrljo, ti si definitvno najkompetentniji ovde kad je ova tema u pitanju.

A tema je delikatna.

Dovodi u pitanje opravdanost postojanja lova i zooloskih vrtova.

Licno ne volim lov, delim misljenje jednog svog prijatelja, koji lepo kaze da bi lov imao smisla kada bi lovci bili nenaoruzani.

Pa neka idu na divlju svinju.

Ili, mozda ovako:

misao-william-gilbert.jpg

Slicica je preuzeta sa adrese udruzenja Orca:

http://www.orca.org.yu/index.htm

U vezi sa zooloskim vrtovima, ne znam sta da mislim, ocigledno je pravo pitanje u kakvim uslovima zive zivotinje.

A uslovi su grozni, gledao sam, na pr., lisicu, ide gore-dole ukoso po zidu u nekih pola kvadrata.

Ima neki strucan naziv za tu bolest, zaboravio sam.

Sa druge strane, zoo vrtovi imaju i edukativnu funkciju, a neke gotovo istrebeljene vrste jos uvek opstaju u istim tim vrtovima.

Pozdrav,

Vlada

P.S. U vezi sa hajkama na vukove, nisam dovoljno strucan, odrastao sam u gradu, u svakom slucaju sam potivnik nepotrebnog ubijanja, ali, citao sam da se desava (posebno kada je veoma hladno, pa vukovi ne nalaze hranu u prirodi) da kolju veliki broj ovaca.

Sta je onda resenje, podizanje vise ograde?

Video sam neki dan prilog na TV, stocar pokazuje kako je digao ogradu, vuk prekocio 2 metra.

Posted

- ako cenite ljude na osnovu njihove fizionomije - bojim se da ste u velikom problemu dragi prijatelji.

- uglavnom se 99% slazem sa iznetim detaljima

@guja - onih par parova cverglana, i par patki - mislim da je njima ok u zoo vrtu. i oni dzivdzani sto se grebu o zrnevlje - isto im je ok. - i ja se ne mogu setiti vise ni jedne vrste kojoj mislim da je tamo ql.

ako budem smogao snage da iskopam i skeniram, - okacicu sliku "mog" vidjenja zoo vrta, pre par god. snimio.

opet s druge strane - znam par nekih ljudi koji su lovci - za te iste zivotinje oni urade vise (dobroga i korisnoga) nego li pak oni koji se ne bave lovom. n.pr. moji pajtosi i ja (ribolovci) na podrucju bgd-a uradimo vise za te iste ribe (za dz. - bilo i shoranja i prangija, i nozeva i svega...sad da ne davim) , nego li pak ribocuvarska sluzba koja dobija plate za to. - 'ocu reci - nije mozda bas najslavnije generalizovati bilo sta u zivotu. (a najbolje mi je bilo kad se 1 politicar iz tada vladajuce stranke negde 2001-2 slikao u pristanistu kako pali mreze, i kako su stavili gnezda za smudjarke.... to je braco moja licemerstvo vrhunsko (mada, bolje zapaliti i tih parsto m (od parsto km koje su u svakom trenutku u sava-dunavu oko bgd-a) nego nista.

+ ako ukinemo lov (sto je u nekoj sestoj kombinaciji ok skroz - ili da podelimo zivotinjama mitraljeze) - onda treba ukinuti i privredni ribolov - zilijarde riba bude uhvaceno svake godine - i motiv nije glad, nego profit. - to sto se ribe "ne deru", i sto ne dodju da ih ceskamo iza glave - uopste nam ne daje za pravo da ih proglasimo za "niza" bica od n.pr. sisara, kao sto nam ne daje ni za pravo da biljke proglasimo za "jos niza" bica, - jer mi eto nemamo nikakvu komunikaciju sa njima...i t.d. i t.d. ... uglavnom,

@ dragisa : molim te posalji mi pp preciznog datuma - ja bi recimo dos'o s fotoaparatom.

p.s. bas dobih pre par dana dozvolu da pribavim pusku.

(ajde ne uzrujavaj se mrljo - sporcko oruzje - ja pucam u onaj papir sa kruzicima iscrtanim - u zivotinju bi mogao - ali NECU. )

Posted

Lovci su pored cinjenice da su krvnici i ubojice, prilicno neophodni zbog syebane prirodne ravnoteze i potrebe za vestackim smanjenjem broja pojedinih zivuljki. Zecovi kad se jako namnoze mogu da naprave prilicno sranje a posto vukova nema lovci uskacu da dovode brojno stanje na normalan nivo....

Sva ova prica bi imala smisla da je covek jos uvek skladni deo prirode ali mislim da je civilizacija ovakva kakva je danas, kancer koji je poremetio sve...

Posted

njihov `argument` i jeste to da su oni navodno neophodni.

pa tako primitivni mozgovi imaju prilike da nekaznjeno recimo unistavaju gnezda ptica grabljivica koji love te iste zeceve.

a prica naravno ima smisla, samo ga mozda ti ne vidis.

Posted

Problem je u tome sto previse lovaca tvrdi da su neophodni...

Najgore je kad krenu po gradovima da love vrane ili pse lutalice... Deca gledaju i vriste dok ovi prangijaju... Ocaj...

Posted

pozitivno u svemu tome je sto sam apsolutno ubedjen da nas koji smo protiv lova ima daleko vise od njih, ali su oni glasniji.

na njihovoj strani su dogme tipa tradicija i sl, a na drugoj tj. nasoj strani su istina, etika i realnost.

Posted

Evo da i ja nesto kazem ako nekoga interesuje naravno. Otac mi je lovac i godinama pokusava da i mene natjera da se ukljucim. Ja to kategoricki odbijam. Svake godine kada je otvaranje lovne sezone (negde oko Oktobra ako se ne varam) odem sa njima i to samo radi fotografisanja. Na zalost ovi ljudi sa kojima moj otac visi mi se nimalo ne svidjaju. To je obicna banda mesara po meni. Otac mi je predsjednik te njihove sekcije i sad cu da navedem sta je uradjeno sa njegove strane da se stane za vrat javasluku i krivolovu.

Natjerao je sve da naprave barem po jednu hranilicu za srnecu divljac, organizovao je oranje nekoliko njiva i sadnju kukuruza na njima za divlje svinje, uduplao kolicinu fazana koji se svake godine pustaju u loviste, uhvatio nekoliko krivolovaca i poslao ih na sud, iskljucio nekoliko mesara iz lovne grupe jer su krivolovili i ubili divljac kada nije bio lov tu vrstu itd. Organizuje odlaske na stetocine koje tamane fazane. (pse lutalice, lisice kojih se prenamnozilo da to nije normalno itd)

Ali, iako se on trudi da napravi nesto ja i dalje mrzim lov jer mrzim ubijanje zivotinja. Mislim da bi bilo puno ljepse da puske ostave kod kuce.

Zoloske vrtove mrzim i potpisao sam peticiju protiv zoloskog vrta ovde u Banjaluci. I kako stoje stvari izgleda da je to propao projekat. Na moju veliku srecu.

Pozdrav

Posted

Od one shestorice znam trojicu .,., i tu cu da stanem :)

Crni, mogao si mi poslati ovu prichu i slike da stavim na sajt pobogu si :)

A shto se tiche mesa, sorry, nekako nemogu da zamislim zivot bez njega :(

Posted

#Zlatiborac: rekoh da je to oko mesa licna stvar dok lov smatram drustvenom pojavom protiv koje se treba boriti.

sto se tice reportaze, slobodno je prenesi na koji god web site zelis.

Posted

E pa prijatelji, vidim da je pocelo da se mice sa mrtve tacke u Srbiji.

Jedan novinar/lovac me je pitao iz koje smo SEKTE. Ljudi ne mogu da shvate da neko brine o zivotinjama i zaista nam treba pomoc svuda i uvek da im to i dokazemo. Ja studiram veterinu, zivotinje su moj zivot i na mogu da zamislim svet u kojem lovci naseljavaju hiljade fazana, jelena lopatara, divljih curki i ostalih gluposti, a pre toga pobiju sve jastrebove, riseve, medvede, orlove, vukove...

Do kada cemo gledati kako nam skrnave prirodu? Ja vise ne mogu!

I moj otac je lovac, deda i pradeda bili jako poznati lovci. Ali niko od njih nije setao kroz sumu u maskirnoj uniformi, sa obelezjima vojske, snajperima, kao da je u pitanju neka ratna zona. n emogun da shvatim te umobolne "ljude" koji sebe nazivaju najvecim i najkorisnijim ljubiteljima prirode.

Sta vi svi mislite o ovome?

Posted

I mene boli kad vidim ili cujem za bilo kakvo mucenje ili ubijanje zivotinja, pogotovo iz zabave/uzivanja/hobija.

Takve ljude ne volim, nema tu sta da se filozofira, to su vecinom kompleksasi raznih vrsta.

Zivotinje su uglavnom i najcesci motivi mojih fotki.

Posted

da bi se neshto konkretno i postiglo, neophodno je izvrshiti pritisak na odgovarajucje politichke strukture... mislim da bi uz blagovremeno i dobro pripremeljnu protestnu inicijativu, to moglo da se izvede i da se za pochetak isforsiraju zakoni...

zaista mislim da nas ima vishe od ovih sachmarosha...

takodje be trebalo propagandno-edukativno delovati putem spotova na drzhavnoj televiziji (i ne samo njoj, vecj i na ostalima)... takvi spotovi ne bi trebalo da predstavljaju problem televiziji, jer je zashtita zhivotne sredine u svim normalnim zemljama 'default' opcija...

nesnosno je slushati isprazne bljuvotine tipa 'servis gradjana' i sl. kada je najkreativnije shto mogu da ponude servis ispiranja mozga uz 90% vremena utorshenog na glupave reklame...

zar je toliki problem radio i TV medijima da emituju sadrzhaj sa nekim univerzalnim, pozitivnim i humanim porukama a da zauzvrat ne trazhe pare...

?

Posted
znam par nekih ljudi koji su lovci - za te iste zivotinje oni urade vise (dobroga i korisnoga) nego li pak oni koji se ne bave lovom.

^^^ To je ono sto je.. koku a nije petao!!!

Da li neko ovde zna sta je lovacka etika ili sve lovce smatara krivolovcima.

To znaci lovac mora da hrani,brine i uzgaja lovne vrste u svom lovistu, sto za isto

treba ljubavi,vremena i para! Ne bih se slozio sa onima koji misle da lovci ( ne krivolovci ) nasumice ubijaju sve sto stignu. Da napomenem za one neupucene da postoji lovna sezona za odredjene vrste i da je ona za pravog lovca ( ne krivolovca ) svetinja! Krivolovac je sasvim druga vrsta sto i sama rec kaze!

Da se razumemo na kraju! Lovacki klub ( tj. lovci ) hrani ugrozenu divljac u zimskom periodu, placa lovocuvare da krivolovci ne bi ubijali sta stignu, prebrojava divljac u lovistu radi selekcije i ostrela, kupuje ugrozene lovne vrste divljaci itd...

A moj predlog za one koji zele da sacuvaju divljac nisu parade i protestri , nego veca kontrola odstrela u samim lovistima. Pa gospodo ako zelite da uradite dobro za divljac uclanite se u lovacke klubove i kontrolisite njihov rad!!!

Pozdrav od jednog lovca B)

Posted

Da se uclanim u lovacki klub?

Lovac, mora da se salis.

Zivotinje nisu divljac, a ubijanje nije odstrel!

Dosta je eufemizama koji prikrivaju nemoral.

Zivotinje nisu nastale i opstale tako sto ste ih vi hranili preko zime pa to slobodno mozete da prestanete da radite.

Moj predlog za tebe je da naucis srvo sta je etika, pa onda da se koristis tim izrazom. Smatram sve ljude koji iz zabave pucaju u ziva bica krivolovcima.

Posted

nisam lovac, niti smatram to necim zabavnim, ali zivo me zanima koliko vas bi se iscimalo da organizuje prehranu divljaci zimi ? Svaka cast izuzecima, ali imam utisak da je vecini to "daleko od ociju, daleko od srca".....kad ih neko natera da razmisljaju o ubijenju zivotinja onda bude "jadne one...", ali kad bi morali da nesto urade, organizuju, izdvoje pare, iscimaju se da hranu odnesu i sl. i to ne jednom nego redovno, to bi ih vec mrzelo, to bi radje prepustili nekom drugom...slicno kao sa psima lutalicama, svi ih zale, ali je vrlo malo onih koji im realno pomazu...

Moje licno vidjenje situacije, a mozda i gresim (a mozda i ne) je da se divlje zivotinje danas uzgajaju bas kao i krave ili ovce... Ako nije zlocin kad mesar ubije kravu, ne vidim sta je problem kad se to isto desi zecu ili srni, ukoliko je to naravno kontrolisano i ne ugrozava opstanak vrste... u nekim normalnim uslovima vecina zivotinja bi postala hrana neke grabljivice, tako stvari funkcionisu, nije tu niko ni zao, ni dobar... e sad posto vecinom nema grabljivica, onda ako zelis da divljim zivotinjama ostavis malo prostora, moras da im odrzavas vestacki populaciju na razummnom broju, pre svega zbog njih samih...

Posted
da bi se neshto konkretno i postiglo, neophodno je izvrshiti pritisak na odgovarajucje politichke strukture... mislim da bi uz blagovremeno i dobro pripremeljnu protestnu inicijativu, to moglo da se izvede i da se za pochetak isforsiraju zakoni...

zaista mislim da nas ima vishe od ovih sachmarosha...

takodje be trebalo propagandno-edukativno delovati putem spotova na drzhavnoj televiziji (i ne samo njoj, vecj i na ostalima)... takvi spotovi ne bi trebalo da predstavljaju problem televiziji, jer je zashtita zhivotne sredine u svim normalnim zemljama 'default' opcija...

nesnosno je slushati isprazne bljuvotine tipa 'servis gradjana' i sl. kada je najkreativnije shto mogu da ponude servis ispiranja mozga uz 90% vremena utorshenog na glupave reklame...

zar je toliki problem radio i TV medijima da emituju sadrzhaj sa nekim univerzalnim, pozitivnim i humanim porukama a da zauzvrat ne trazhe pare...

?

wrong wrong wrong...

doduse, zaista bi poveo ja licno u lov ekipu koja je tu televiziju proglasila za "servis gradjana". mislim da bi se lepo proveselili u tom lovu.(izlisno je naravno i spominjati da bi se "igrali" tako sto bi ja poneo puskicu&zlog kera, a oni patike za trcanje - evo ja tvrdim da (ni) za 5 godina na tom javnom servisu nece niko reci jasno i glasno na dnevniku u pola osam "dragi gradjani, nije lepo kokati zivotinje "just for fun"". - razlog? - pa stoka koja bi trebala to da "naredi" kapiram da ih vise od pola idu u lov. mada, kao sto rekoh pre par dana u jednom drugom postu - ako nas 7 miliona zatrazi sva svoja (majusna) prava... tvrdim da bi se dzukci povukli. sa sve puskama i sarenim odelima. ne zaboravite dragi moji - dzudze-siledzije imaju svog jednog i jedinog .... koga postuju i zove se - sila.

@dusko G & crnamrlja: pa mrljo ne moras uopste da nosis pusku u lov - to je ono sto sam pokusao zapravo da ti kazem prilikom prve nase , da kazem nesuglasice ovde pre par meseci. - mene strasno nervira kad je neko neinformisan, i donosi sud. - dakle nije imperativ lova nosenje oruzja (iako vecini ALI DAKLE NE SVIMA, JA ZNAM JEDNOGA, A JEDAN JE VISE OD NULA), - imperativ lova je (u ideji) nesto sasvim drugo.

sad.. @ ivanhoe - mislim da si dobrim delom u pravu. ja ne znam nikog "od civila" ko bi se iscimao subotu/nedelju i otisao recimo da baca kukuruze po polju, zato jer eto voli prirodu - a tvrdim da u toj grupi (koji ne bi otisli) ima i onih koji u startu osudjuju n.pr. lovce.

ondak - mislim da je mnogo casnije, moralnije, manje pokvareno, manje odvratno, i t.d. puknuti nekog jelena u srcku sa daljine od 1km iz karabina, nego li pak : zarobiti kravu, ... onda se baviti "zivotinjskom prostitucijom" - i dovesti bika da jel'te ... se tu desi... onda tu kravu lepo paziti i t.d. - kakav tretman zasluzuje jedna trudnica, onda je lepo poroditi, i onda lepo sve troje roknuti onim pneumatskim pistojem , i iseckati, i staviti pod one lepe crvenkaste neonkice u hromiranom frizideru, uz prelepim slovima napisano :teletina....$$, junetina $$, govedina..$$, - meni je to braco moja bukvalno odvratno.

ono srndaca u srce iz karabina mi je za oko mnogoputa manje odvratno (a odvratno je) - to mi samo nije fer.

zakljucak: svako ko je ikada kupio neko meso/preradjevinu - podrzava los odnos prema zivotinjama, zivotinjsku prostituciju, kradju dece zivotinjama, i t.d. i t.d.