bivan Posted September 29, 2023 Report Share Posted September 29, 2023 Pitanje za sve, planiram da kupim sirokougaoni objektiv, za sad sam izdvojio 3 objektiva: Nikon 10-20 f4.5, sigma 10-20 f3.5 tokina 11-16mm f2.8. Ako ima neko od vas da je koristio nesto od ovoga, bilo kakav savjet... Unaprijed zahvalan! Link to comment Share on other sites More sharing options...
STELLANOVA Posted September 29, 2023 Report Share Posted September 29, 2023 Nisi rekao za koji format? FX ili DX? Tokina je dosta dobar izbor ali kod ultra širokih objektiva 1mm je dosta velika razlika. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bivan Posted September 29, 2023 Author Report Share Posted September 29, 2023 Moj propust, dx Nikon d500 je. Link to comment Share on other sites More sharing options...
yagodinac Posted September 30, 2023 Report Share Posted September 30, 2023 Tokina je super jedino ako ti treba f2.8 po svaku cenu. Za tako nešto je nezamenjiva (Mlečni Put sa tripoda, pejzaži iz ruke kad Sunce krene da zalazi i sl.), ne znam kakva je sa uklanjanjem kompleksnijih distorzija, tj da li PS ima profil za nju. Takođe f2.8 je vrlo rizičan za decentriranje, znači nema ispadanja ni po koju cenu. Za ova druga dva nemam pojma kakvi su, ali imaju u vidu da će taj Nikon na f4.5 i na 10mm da bude ubedljivo najoštriji na otvorenoj blendi, zbog difrakcije. Generalno upravo zbog toga širokougaoni objektivi i krop-senzori velike rezolucije se nešto i ne vole, privrneš na f8-9 a ono sve meko, ni slučajno da probaš f16 npr. Otvor blende na f10 je recimo samo 1mm i on kroz tu rupicu sad treba da nacrta detalje, kako da ne... 😁 Ovo je uz portrete jedna od retkih oblasti gde FF suvereno tuče kropove, i tako će biti zauvek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bivan Posted September 30, 2023 Author Report Share Posted September 30, 2023 Hvala na detaljnom objasnjenju! Nikon sam i sam testirao i ok je objektiv, jedino sto mi je da kazem zasmetalo, sto mu je navoj na objek. plastican, ili vec kako se to zove. A eto uspjeh preko brata iz swe da nabavim novu tokinu, po cijeni nove sigme 10-20 koliko kosta u bg-u, jos ima precnik filtera 77mm a vec imam takav Nd, tako da eto razloga za kupovinu tokine 🙂 pored jos dobrih komentara po netu, ako im je za vjerovati. I jeste mi jedan od razloga i astro fotog. ne slikam je tako cesto, al ce svakako posluziti. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Foto turista Posted July 2 Report Share Posted July 2 Da ne otvaram novu temu isto me zanima samo fiksno za RF sa sto vecim otvorom blende, tipa 15m 1.4, da li tako nesto postoji za RF ??? Prodao sam 15-35 2.8 ali sam ga prodao jer ga koristim uvek na 15mm a ima fiksni 35 1.4, tako da jedan prime dobro bi dosao mesto ovog zuma koji sam prodao. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sale72 Posted July 4 Report Share Posted July 4 koliko se ja razumem od Canona siroko sa velikik otvorom blende nema, cini mi se da je najpribliznija kombinacija 16/2,8.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Foto turista Posted July 4 Report Share Posted July 4 @Sale72 Da i ja sam to primetio al reko mozda nisam dobro primetio 😛 Problem je sto mestp provo to da pogledam ja sam prvo prodao 15-35 2.8 😆 Valjda ce se canon nekaniti da napravi neki 14mm 1.4 i 24 1.4 za RF jer ove EF verzije vec su prilicno matore 😛 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Foto turista Posted July 4 Report Share Posted July 4 A ovo ??? Jel valja ? https://samyangus.com/products/14mm-f2-8-full-frame-ultra-wide-angle-canon-rf Link to comment Share on other sites More sharing options...
simazoran Posted July 4 Report Share Posted July 4 Izgleda da su malo promenili optičku šemu u odnosu na prethodnu verziju, stari je bio solidan po pitanju oštrine ali je imao vrlo čudnu distorziju. Af verzija se baš i nije proslavila, radi maltene isto kao C 16/2.8 https://opticallimits.com/canon/samyang-rokinon-af-14mm-f-2-8-rf-review/ https://opticallimits.com/canon/canon-rf-16mm-f-2-8-stm/ https://photozone.de/canon_eos_ff/532-samyang14f28eosff Verujem da je onaj koji si prodao optički bolji, a ovaj sa linka bi morao da isprobaš, posebno na arhitekturi pošto im je to ranije bila slaba tačka, a kao što rekoh konstrukcija mu je promenjena ali ipak slična Link to comment Share on other sites More sharing options...
simazoran Posted July 5 Report Share Posted July 5 На други поглед, можда је само промењено паковање - изглед од споља а оптички је исти. Link to comment Share on other sites More sharing options...
yagodinac Posted July 5 Report Share Posted July 5 I ako bude postojao neki hipotetički 10 ili 15mm f1.4 prajm, ne verujem da ćeš biti zadovoljan optičkim performansama. Naprosto je 1.4 jako teško da se konstruiše široko a da bude dobro. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Foto turista Posted July 5 Report Share Posted July 5 @simazoran Hvala kolega na odgovoru, ako je ko proba raznorazna stakla ovde sa foruma onda si to ti 😛 @yagodinac Pa dobro neka bude do 2.8, znas da se ja u to ne razumem, nemam predstavu da je to tesko napraviti da bude dobro i da bude 1.4... Znam da postoji Sigma AF 14mm 1.4 samo nema nativno za RF, pa sam zato zamislio nesto sa F1.4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
simazoran Posted July 6 Report Share Posted July 6 Има по огласима Самијанга 14/2.8 за 150-200 евара што у Цанон еф што у Никон варијанти па пробај са адаптером како ради. Link to comment Share on other sites More sharing options...
yagodinac Posted July 8 Report Share Posted July 8 Dobro, postoji jedino ta Sigma i nije loša, ali je to objektiv sa dosta kompromisa. F1.4 koristiti na pejzažima znači mnogo promišljati oko hiperfokala, a i vinjetiranje je strašno. Za portrete ne vidim svrhu. Sve to brljanje nestaje kad zavrneš na f2-2.8, ali onda se suštinski i ne razlikuje od nekog dobrog f2.8 zuma (koji si već imao). Za Mlečni Put Sigma je izbor lenština; 1.5k$ dati samo za par okidanja godišnje je po meni bolest. Za dvesta jurosa uzmeš astrotrek i pičiš duge ekspozicije sa bilo kojim drugim sporijim objektivom, čak i pedeseticom pa napraviš mozaik; i opet dobiješ Mlečni Put vrlo ekvivalentan toj Sigmi. Po meni je za pejzaže ili arhitekturu mnogo bolje uzeti TS neki polovan L, 17 ili 24 nebitno; i dobiti pravu alatku za te stvari. Mada rispekt da su je uopšte uradili. Sigma zadnjih deset godina optički ubija sa kvalitetom, potpuno obrnuto od decenija pre toga. Recimo astigmatizam je na f1.4 dosta dobro rešen, na f2.8 ga praktično i nema. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Foto turista Posted July 8 Report Share Posted July 8 @yagodinac Ma meni treba sto vise svetal kad ga nema u zalazak sunca, plavi sati i kad padne noc, da ako ima u kadru vodenih povrsina a ja ne zelim da budu kao staklo onda napravim par fotoki sa f1.4 i eto materijala u obradi iz kog mogu da izvucem i neku tekstiru vode kakva meni odgovara, koja se estetsk uklapa u celinu... Ova ti je fotka primer za to o cemu pricam... Sa 25~30 sec voda je kao staklo ali to se ne uklapa ne ide u ovako dinamicnoj sceni, drugo ovi brodici bi bili mutni jer ipak nisu fiskirani u vodi, sve sto je u pokretu bilo bi mutno a to se tako ne uklapa, e zato je meni trebao i f2.8 pa i nesto otvorenije, da mogu da napravim par fotki sa sto manjim iso samo da tu teksturu pokupim i duhove da uklopnim, pa onda to sklapam u obradi... Recimo ovde mi ne treba f1.4 ili f2.8, ovde staklo voda lezi odlicno cak je i pozljeno zbog teksture koju pravi kamenje u vodi... Jednostavno uklapa se u dinamiku cele scene... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts