Jump to content

Tamron AF 28-75mm f/2.8 SP XR Di LD Asp Macro

Recommended Posts

Posted

Tamron AF 28-75mm f/2.8 SP XR Di LD Aspherical (IF) macro

uruci2.jpg uruci1.jpg

Brzi zum objektivi srednjeg raspona oduvek su bili popularni medju fotografima jer su svojim rasponom mogli da pokriju veliki spektar potreba a veliki otvor blende je znacio lepsi bokeh i mogucnost upotrebe manje osetljivog filma.

Tamronov 28-75 f2.8 se pravi za Canon, Nikon, Minolta i Pentax aparate i u svetu filma tj. full frame senzora pokriva raspon od "srednje sirokog" do blagog teleobjektiva. Kada se ovaj objektiv montira na APS-C (1.5, 1.6 crop) digitalni SLR dobija se raspon od "normalca" do teleobjekiva (45-120mm). U pitanju je objektiv iz Super Performance serije koji kod Tamrona oznacava da se radi o proizvodu namenjenom profesionalcima. Takodje radi se i o Di objektivu, sto znaci da je prilagodjen digitalnim fotoaparatima mada je nejasno u cemu se prilagodjavanje sastoji.

Objektiv je veoma dobre izrade. Nije kao neki Canon L ali sasvim je solidno izradjen. U pakovanju se dobija "cvetna" zonerica i uputstvo. Za razliku od Sigmi ovde nema torbice... Na objektiv se srafe filteri precnika 67mm a poklopac objektiva ima "kopcu" na sredini pa se moze stavljati i vaditi i kad je zonerica montirana. Objektiv ima unutrasnju fokus (IF) pa se izvlaci samo prilikom zumiranja. Fokus je brz i tih a zoom prsten kvalitetan, sirok i ima odlican hod.

Kvalitet fotografija je za svaku pohvalu. Na f2.8 fotografije su ostre i cak i siroko otvoren ovaj objektiv je upotrebljiv. Na f4 ostrina je zadivljujuca. Jedina mana ovom objektivu je blagi pad ostrine po coskovima ali to nije strasno i u vecini situacija se nece ni primetiti a i izrazeno je jedino pri f2.8. Za vrhunski kvalitet je delom zasluzno i prisustvo velikog broja specijalnih elemenata poput dva XR (extra refractive index) elementa, tri LD i cetiri asfericna.

U imenu objektiva stoji i macro. Valja napomenuti da ovo nije pravi makro objektiv i da nudi uvecanje od 1:3.9 za razliku od pravih makro objektiva koji imaju 1:1 uvecanje ali cak i takav ovaj objektiv moze veoma dobro da posluzi za fotografisanje krupnijih insekata i drugih objekata za koje je dovoljna pokrivenost kadra od oko 7cm u sirini.

Zbog "cudnog" raspona na DSLR aparatima, ovaj objektiv se ne moze preporuciti kao univerzalno resenje ali za fotografe koji fotografisu u improvizovanom studiju (stock npr.) ovo je odlicno resenje. Naravno, i van studija ovaj objektiv moze svasta da uradi jer je idealan i za portrete ili situacije kad je malo svetla...

Daaa... Cijena? Prava sitnica. Pitajte Axela i prijatno se iznenadite...

Objektiv na test ustupio www.axelfoto.com

Primeri:

th_75mmcropcosakf4.jpg

th_75mmcropcentarf28.jpg

th_75mmcropcentarf4.jpg

th_75mmceokadar.jpg

th_28mmcropcosakf28.jpg

th_28mmcropcosakf4.jpg

th_28mmcropcentarf28.jpg

th_28mmcropcentarf4.jpg

th_28mmceokadar.jpg

th_macro.jpg

th_75mmcropcosakf28.jpg

• 4 weeks later...
Posted

Samo da dopunim Abdeejev test. Poslednjih 10 dana sam proveo uporedjujuci ovaj objektiv sa Sigmom 17-70 i Sigmom 18-125. Sigma 18-125 je odmah otpala, a po slikama na pbase-u ovaj objektiv je prava zver, po najpopularnijim objektivima na pbase nalazi se u top 5. A plus je brzi od Sigme 17-70 i zanemarljivo skuplji (za razliku ne mozete kupiti ni mem. karticu), jer ima blendu F/2.8 citavom duzinom. Sigma jeste sira, ali ovaj Tamron plus neki sirac i igranka.

Evo link za preko 20000 slika sa ovim objektivom, pa sami procenite. A za nabavku ne brinite, samo kliknete na moj potpis vezano za Pticiji grip.

Fotke sa Tamronom

Posted

Nemoj da mi dirash sigmu :D

Nije da flejmujem, ali ja josh uvek ne kapiram chemu objektivi ovakvog raspona sluze na crop aparatima..

Niti su shiroki, niti imaju zum, a 50ica moze vrlo lepo da ga zameni. Metar napred-nazad 50icom i eto ovog objektiva za jeftine pare, i boljih fotki u loshijim uslovima...

Posted

Nije da flejmujem, ali ja josh uvek ne kapiram chemu objektivi ovakvog raspona sluze na crop aparatima..

Niti su shiroki, niti imaju zum, a 50ica moze vrlo lepo da ga zameni. Metar napred-nazad 50icom i eto ovog objektiva za jeftine pare, i boljih fotki u loshijim uslovima...

Ovo je odlican portretni objektiv,dobar je za street fotkanje,i solidno sirok za prirodu.Inace razlika izmedju 50mm i 28mm nije bas metar naprijed-nazad.

Posted

joj bre sta pricas?

Posted

Pa shta nije jasno ? :) Kapiram ja da je to portretni objektiv, ali bolji portretni su i 50 i 85 :)

A ovo za metar napred nazad mozda preterujem, ali nije daleko od toga. Pre neki dan probao 70-200, pa ono bolje da uzmesh prime 200, kakva je razlika :D 50-500 je tek posao :)

Posted
A ovo za metar napred nazad mozda preterujem, ali nije daleko od toga. Pre neki dan probao 70-200, pa ono bolje da uzmesh prime 200, kakva je razlika :D 50-500 je tek posao :)

A jel si se bese ti nedavno pitao koji ce ti djavo blic i tvrdio da je to nepotrebno? :lol:

Posted
A ovo za metar napred nazad mozda preterujem, ali nije daleko od toga. Pre neki dan probao 70-200, pa ono bolje da uzmesh prime 200, kakva je razlika biggrin.gif

WTF :blink: :blink: :blink:

Posted
Pa shta nije jasno ? :) Kapiram ja da je to portretni objektiv, ali bolji portretni su i 50 i 85 :)

E kralj si!

• Create New...