Jump to content

Recommended Posts

Posted

Procitao sam malo objasnjenje ovih sto su koristili tudju fotku za sta god... Prica u nedogled koja treba da objasni nesto sto je jasno, da su potrazili pismenu saglasnost autora do svega ovoga ne bi doslo. Jos neka pljuvacina po autoru fotografije, uzeo bi ja motku za ove.

• 3 weeks later...
Posted

Fotka je šerovana samo na story, i trebalo je samo da se klikne i video bi se ko je autor. Dečko-fotograf je debil, i treba da ga pljuju jer je ograničen kao piksla.
Kakva pismena saglasnost, šta lupaš...Fruškać nije firma koja pravi lovu pa je iskoristila fotku za neku svoju kampanju, već je samo šerovala fotku na 24h.

Posted

Zakon traži saglasnost i gotovo; oni saglasnost nisu imali i na tome su pali. Jeste tačno da zakon nije sve do tančina predvideo ali upravo u tome i leži opasnost interpretacije. Nije isto kad podeliš bez saglasnosti fotku nekog fotografa (nabeđenog ili ne, nebitno je) i nekog ko je telefonom škljocnuo kadar i kome je sve to nebitno. E sad - ja ih lično ne bih ganjao da sam autor fotke kad bih čuo da su neprofitno udruženje koje promoviše Frušku Goru, ali eto...

Posted

^
Sve je to uredu, razumno u ovom trentuku bez obzira na to sta kaze zakon, ali... Sta bi radio ti i gomila drugih cije fotke bi neki poratal tako koristi bez saglasnosti a koji u jednom trenutku resi da postane profitabilna platforma jer je u medjuvremenu nakucao 300k pratilaca i konstatno raste ? A sve sto je ta online stranica do tada radila je serovanje tudjeg sadrzaja, znaci tip sedi kuci surfuje i kaci tudj sadrzaj na svoju stranicu. Da li bi i tada razmisljao na ovaj nacin.

----------------------------------------------------

Ajde sad moderator koji je obrisao moju poruku koja je bila neprimerna, neka obrise ili edituje porku @tonkript u kojoj mi se obraca sa "šta lupaš..." ili je tebi/vama to ok da se neko nekome obraca na taj nacin ? Ajmo svi jedni drugima da se obracamo sa sta lupas, jesi ti normaln, i tako nekim "civilizovanim" doskocicama sa kvantasa... Na sta bi to licelo ? I posle kada nekoga naduvam nije vam jasno zasto, i problemi, frka, PM poruke, brisanje poruka itd.

Posted

Hm, strašno...

U današnje vreme sveopšte sebičnosti niko vise nije spreman da priloži ništa svoje za nekog drugog, pa čak ni neku sitnicu koja mu ama baš ništa ne znači...

...Ili  eto, bar do tog momenta nije.

Sve je to odavno već uzdignuto do ranga apsurda.

Jer pazite, ako se ukaže prilika zašto da se baci... U momentu to nešto nevažno iznenada postaje - svevažno,. 🙂 

A opet, sve to ima i jako duboke korene.

Sebičnost koja je nekada bila jako pogrdna osobina ...(bar onda kada sam ja bio klinac, jelte ), u medjuvremenu je avanzovala i postala društveno poželjna, favorizovana, i zakonom zastićena kategorija, i  tako se postepeno stvorila - nova realnost... Novi svet... 🙂 

U svetu fotografije bi pre svega trebalo razlikovati profesionalnu fotografiju u smislu kvaliteta, uloženog truda i delatnosti onih koji od toga žive, i nenamenske amaterske fotografije koju je sam postavioc učinio dostupnom širokim narodnim masama i to zamisli, na društvenim mrežama i u velikom formatu..! He, he, aman-zaman...

Pa komercijalna fotografija se na netu čuva na odredjenim sajtovima  i zaštićena je vodenim žigom, a na uvid je data samo u malom formatu, pa tek ako se nekome svidi i nakon što je plati  može dobiti u većem, komercijalno upotrebljivom zapisu.

A ovako sve to počinje da liči na ostavljanje novčanika na ulici, gde moze svako da ga uzme.

Ako je ta fotografija postaviocu zaista bila toliko dragocena, otkud onda toliki nemar u smislu cuvanja.?....

I tako, okreni-prevrni - logike nigde.

Ali i nije to do logike, do vremena je..

Samoživci, sebičnjaci, samohvalisavci i sl, koje smo nekada u školi  ignorisali a na školskim odmorima neretko (...a nekad uredno i redovno), tukli   - konačno su se povezali i stvorili okruženje prema meri svog razmišljanja.

E sad dali su oni svo vreme zaista bili u pravu ili ih mi nismo tukli dovoljno , ko će ga znati...

• Like 1
Posted

^
Filozofiras kolega... Evo ti prosto... Nadjem tvoju fotku na netu, postavim je na svoj neprofitabilni portal, i tako se zezam par godina koristeci nesto sto nije moje, oko cega sam se pomucio jedn klik, dok jednog trenutka ne skontam da me prati gomila ljudi, da to moze da se naplati, i pocnem da naplacujem na neki nacin to svoje sviranje K tokom godina... Ko je ko u toj prici ?

Nemam drustvene mreze sem flickra, ali da imam recimo fejs i tamo na otvorenom profilu postvljam neki sadzaj svima na uvid, to je moje pravo zar ne ? Ali to ne daje drugima za prava da taj sadzaj koriste za svoje potrebe bez mog pitanja, i da procenjuju koliko to moje vredi i ako vredi zasto ga nisam zakljucao u sef, zar ne ?

Za sve ostalo postoji zakon, sudije, koji cesto nije pravedan ali je tako... Sad je nesto sto je moje autrosko delo bezvredno, a oce da me apse ako skinem neku igricu sa torenta, ili film da slucajno ne ostetim multimilionsku komapaniju, e pa ne moze, mora da se zna neki red, cak i udruzenja koja su neprofitabilna treba da znaju sta se sme a sta ne sme, i kako do cega moze da se dodje ili ne dodje.

Posted

e, pa nije tako...

Prosto ti kada si nešto dao u javnost, upravo si to i uradio....dao si ga javnosti. 

Ostavi npr namerno na železničkoj stanici novčanik, pa dodji sutra da se zališ da ga je neko uzeo...eh.

Ja bi takvom samo rekao da ga ostavi tamo i sutradan ...i tako svaki dan dogod po glavi ne pronadje pameti.

jer ako neko svojm voljom nešto ostavi na vetrometini, onda prihvata i  sve posledice tog čina.

Naravno , to na svakom sajtu treba i da piše.... ne zbog običnih ljudi, već zbog legalista.

Jer ovako je to sve kao šatro/izvinite nismo znali....i plati mi oštetu, naravno.. Oko toga se sve i vrti.

Ja sam poluprofesionalno svirao sa drugarima valjda na neki trocifren broj nastupa, i svirao sam manje vise uvek tudje pesme.

Pa sta je trebalo da se desi. ...Da dodje advokat Elvis Prislija i Bajage da mi naplati kaznu sto sam odsvirao njihovu pesmu... Pfff...van pameti.

Ne smeš da se potpiseš da je to tvoja pesma, Ali smeš da je koristiš.... Isto ti dodje i sa fotografijom iz etra.

Drugo je nešto zaštićena fotografija, koja je s namerom namenjena komercijalnoj upotrebi. Njoj vetrometina nikada nije bila namena.

Naravno opet kažem, vremena se menjaju...dolaze novi načini razmišljanja i novi ljudi. I to uglanom oni što smo ih tukli po velikim i malim odmorima, i na vreme to završavali pre nego što zazvoni za sledeći čas.

Ali dobro....tu sam priču već ispričao pa da se ne ponavljam.

Prosto svako vreme ima svoje ljude... A svi izgleda moraju doći na red.

edit:

(izvninjavam se zbog moje ustaljene navike da u kazivanju masovno koristim prvo lice jednine, pa neko moze pomisliti da se njemu licno obraćam ili da se to na njega lično odnosi, što nikad nije tako.. )

• Like 1
Posted

^

Ma ne moze to tako... Das nesto u javnost, po toj logici kad izadjes na ulicu ti se sebe dao u javnost, znaci neko moze da te spakuje u kamion  i odvede na njivu da mu kopas kukurz, ili tako prema potrebi sve sto nadjemo u javnosti da uzimamo i koristimo kako nama odgovara... Na svojoj online stranici postavim fotke iz svog razloga, a ne da neko te fotke koristi za svoje potrebe, neka pita pa ako meni odgovara neka ih koristi.

I to sa muzikom... Evo primer zabranjenog pusenja, da to sto svirate kojim slucajem materijalno ili na neki drugi nacin ugrozava autora video bi kolko bi ste svirali i da li se ne bi pozabavio vama, ovako pomazete jer sviranjem popularizujete orginalne izvodjace.

Zamisli da si pesnik i na svom fejas nalogu postavis neku svoju pesmu, a tu istu pesmu recimo odpeva Cola i spot na YT napravi 100m pregleda, a to uradi na svoju ruku po ovom tvom sistemu gde necije objave na neti moze da koristi ko hoce kako mu se cefne. Bas bi mirno sedeo i gledao sta se radi sa tvojim autrskim delom, kako ga neko prepevava, peva, pravi lovu sa tom pesmom.

Meni je cudno kako ne uvudjas da nema logike ovo tvoje rezonovanje. I na kraju kako to da zakon kaze da to ne moze to tako ? Pa zato sto ne moze, nije normalno, to je onda anarhija.

Posted

Samo kazem da je bezveze naplaćivati nešto što je dragovoljno dato u etar,  i o čemu očigledno nije postojala  prethodna svest o bilo kakvoj komercijalnoj vrednosti.

Ako je takva svest postojala, postoje sajtovi gde bi ona bila zaštićena i ponudjena na prodaju.

Analogno tvom kazivanju kako smo mi koji smo svirali tudje pesme potpomogli originalne izvodjače (u čemu se poprilično slažem jer svaka ta repeticija po svetu samo povećava poularnost te pesme),  smatram i da je onaj ko uspe da doda nekoj anonimnoj fotografiji da komercijalni smisao, takodje pomaže originalnog stvaraoca.

Nema ovaj nekog razloga da ga zbog toga tuži što je od sada nju videlo recimo 100.000 gledalaca, a pre toga na njegovom FB nalogu svega 750 pratioca npr.

U čemu bi on tu bio u šteti što mu je fotka sada odjednom postala popularna. Pogotovo što ju je on sam učinio dostupnom, a da ga niko na to nije naterao.

Šta je on to pre imao pa je sada kao izgubio. ...Pa ništa... Sve što je imao ima i dalje, a dobio je na popularnosti.

Naravno, samo moje mišljenje koje je u manjini.

A ovo sto se tiče zakonodavstva, šta da kažem..... već sam na to delimično odgovorio. Sada je doslo takvo vreme da niko ništa svoje ne da, taman mu i ne trebalo, ali je   zato spreman da se bije oko toga po celi dan ... Novo vreme novi običaji.

Posted

Ovaj sto je tuzio, to jeste funjarski geldano iz ugla sta je pravedno u konkretnoj situaciji, ali bice i bilo je situacija istih kada je funjara bio onaj ko se ovajdio materijalno od tudje fotke... Zato nekad na zalost nekad na srecu ipak moramo da se drzimo zakona, a savako treba da vodi racuna o svojim postupcima pa cak i kad su iz humanih razloga ipak treba da ih preispita.