Jump to content

Fujifilm nedoumica sportska fotografija


todos_d
 Share

Recommended Posts

Posle crop Canona prešao sam na crop fujifilm. Definitivno ima razlike i ne ulazim u to, muči me nešto drugo. Kao nekakav fotograf sportske fotografije imam problem trenutni sa nedostatkom bokeha sa objektivom 16-80 f 4. Neko ko najviše koristi daljine od 24 do 70mm. Takve su mi fotografije u 90 procenata potreban mi je brzi objektiv. Kod fuji oni koji su stvarno korektni idu od 1.0 do 1.4. Ovi zadnji imaju korektnu cenu. U sportskoj fotografiji se cene oni 2.8. Medjutim nije samo u pitanju sportska fotografija već i portreti. Dok sam imao Canon 77d 60mm je sve to odradjivao i više od toga, kasnije sam imao 70-200 usm, prezadovoljan bio samo što sam ga koristio vrlo kratko jer sam vrlo brzo prešao na fujifilm. Pominju neke kineze poput viltrox i oni imaju f1.4 samo što nisam siguran da li bi ispunili moje norme. Unapred zahvalan na preporukama i objašnjenjima.

Link to comment
Share on other sites

Pozdrav, imao sam X-T3 neko vreme dok sam koristio Canon R. Koristio sam ga najviše za video ali bez obzira na to možda imam neko iskustvo koje može da koristi. Mislim da je Fuji X najbolji crop sistem trenutno ali optika je kud i kamo skuplja. Pre svega, po meni X-Trans senzor je sjajan što se tiče šuma. Mnogo više mi se dopada šum na Fuji sistemu nego na Canon FF (pošto sam ih korektno svojevremeno poredio). Onako iskreno ne bih se ja tu okretao nazad 🙂

E sad optika... U toj tvojoj situaciji ja bih išao na dva stakla i tu zaokružio priču. 16-55 f2.8 i XF 50-140 f2.8. Kasnije, obzirom da si rekao da voliš portrete uzeo bih ovaj novi 56mm f1.2 i to bi bilo ćao-zdra'o. 

 

Možda će neko reći da su skupi ali mislim da je cena za takva stakla više nego korektna. Sada ne znam tačno kako se kreće ali svojevremeno su ta dva zuma bila oko 2.500 eur što je cena jednog dobrog zoom stakla za MILC FF.

 

Što se tiče Viltrox-a i ostalih 3rd party proizvođača... kada je AF u pitanju tu sam vrlo sumnjičav, a sportska fotografija je takva da sa AF-om ne sme da bude igranja. Drugar ima Viltrox i koristi ga sa Fuji X-T4 i kaže da je za fotke skroz ok ali za video nije. Čim nije za video, veoma je upitna pouzdanost za sport.

 

Inače kad smo kod 3rd party stakala iz Kine smatram da im sjajnih objektiva ali da im AF nije na nivou brand stakala. Sad sam sebi za uživanje poručio Laowa 90mm f2.8 2:1 macro staklo. Fenomenalno staklo. Po mnogima možda i najbolje macro staklo na tržištu trenutno ali je full manual. Ok za macro ti AF ni ne treba ali za komercijalni rad bez toga se ne ide.

Link to comment
Share on other sites

ja i ne znam čemu ti novi Kinezi kad Sigma radi fenomenalno i to za jako pristupačan novac.

S tim u vezi dajem prednost Sony u odnosu na Fuji jer na Sony-u rade kao i originali - provereno.

Sigma 16 1.4 , Sigma 30 1.4  i SIgma 56 1.4 su i za najveće kritičare fantastični objektivi za crop. Mislim da bi trebalo da ih ima i za Fuji...treba videti.

Ne mogu se nažalost pohvaliti nečim što sam proverio iz tog tele-područja jer nemam neku potrebu  za tim...Sony 85 1.8 mi završava sav posao.

E sad kako radi sve to na Fuji-u, ne znam...ali sigurno ima onih koji su probali.

Jedva koju nijansu slabije u odnosu na Sigmu, novi Samyang objektivi rade sjajno za još skromniji novac.

 

Zapravo taj odličan izbor i rad Sigma i Samyang objektiva , kao i sonyev senzor bili su glavni razlozi zbog koga sam izabrao Sony u odnosu na  Fuji, a pogotovo u odnosu na Canon.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ovo što Duško kaže, AF i sport su sinonimi jedno za drugo, a to tebi treba. Ali ima još jedan razlog, možda tebi ne baš primaran mada svakako interesantan; u trenucima dokolice tj umjetničarenja imaš mnogo 3party stakala sa blendama 1.0-1.4, naravno manuelnih, koja nisu doduše za sport ali koštaju po 100-200e. E to je po meni najbolji mogući razlog da jedan radoznali amater gleda u pravcu Fuji-a. Imaćeš i bokeh i šmek ali ne i AF, a to ti daju Sigme opet za neku prihvatljivu cenu, pošto Fudži nativni koštaju kao da su Japanci pobedili u WWII.

Okreni-obrni, imaš mnogo dobrih izbora...

Link to comment
Share on other sites

Pročitao sam više puta od vas sve napisano. Ja sam amaterski fotograf moto trka najviše motokrosa.. Dosta stvari sam naučio na terenu, medjutim uvek nešto novo iskoči. Naveo sam već gore za šta mi je potrebno. Ne zelim da nosim mnogo opreme naročito ne objektive. Pored objektiva koga posedujem 16-80 f4.0 zelim još jedan koji bi pokrio najviše portret. Za portrete nisam nikakav ekspert. Za video ovaj 16-80 je ekstra naročito kad je na jednoj ziznoj daljini. Ako zeliš da promeniš parametre na primer za 50 na 35mm pojavljuje se onaj mutni prelaz i kvari video. Fokus daje trenutno i jako je dobar po tome. Tako da uvek na licu mesta postavim daljinu i ne diram je. Onaj 50mm f1,0 je odličan ali kad treba da fokusira čuje se motor. To mu je mana kada treba i zvuk da bude uključen. Naravno da ne smeta kad na primer video pravim da bude 4x ili 10x usporen. Tad ubacuješ muziku. Za sve drugo je super. Svaki korisnik Fudzija treba da ima i 27mm 2.8 palačinka koju sam po recenzijama video da je odlična. Trenutno ne zelim da dajem pare za njega mada bi imao mnogo koristi na terenu. Ostaje taj 40-150 2,8 koji je pretezak, dosta koristan i slično košta ko ovaj 50mm 1.0 I naravno novija verzija 56mm 1.2. Nisam mnogo čitao recenzije o njemu. Treba i to da pogledam. U Martu moram da odlučim.

Link to comment
Share on other sites

Ne videh u tvojim porukama koje fuji telo koristiš. Možeš li to navesti ?
Kažeš da bi fotografisao motokros, tu mislim da nema govora o nekim 3rd party objektivima, pa bih se stoga složio sa ostalima da ipak uzmeš neki fuji, meni nekako u glavi taj 40-150 f2.8 iako je velik i težak.

Što se portreta tiče 56mm je jedan od najboljih fuji objektiva za portrete, mada poprilično skup ako mene pitaš. Neki kompromis bi bio možda 60mm f2.4 macro. 
Osvrnuo bih se još na 27mm na cropu koje kažeš da svaki fuji korisnik treba da poseduje. Meni npr. tih 27mm (40mm ekv. na ff) nikako ne odgovara. Palačinka jeste super stvar jer smanjuje gabarite tela, a pogotovo na rangefinder fuji telima to odlično čuči, medjutim meni to nije dovoljno široko za ulicu, a ni dovoljno dugačko za ostalo, nekako mi je ni tu ni tamo. Možda je do mene.

 

Link to comment
Share on other sites

Da, fujifilm x-s10 i jedini objektiv 16-80 f4. Taj 40-150 je pretezak za mene. Poništava ono milc. Ja sam u tom sportu ostavio fotografski amaterski trag. Radim iz čistog zadovoljsta i ne jurim ništa spsktakularno. Zeleo bih čak i manje da se angazujem a opet da tako manji rad ostavi bar isti utisak. Za video ovaj objektiv me oduševio jer ima stabilizaciju, ima to i aparat, pa bukvalno snimci su za moj nivo odlični. Ima samo taj problem da ne smem menjati ziznu daljinu jer nastaje onaj mutni prelaz. Ako stavim oko 35.mm ili oko 50mm, to je najčešća daljiina. Fokus je trenutan i ne diram ništa samo pratim objekat. Za fotografije najviše ih je sa Canon 60mm usm, naveo sam već kasnije sam imao i 70-200 usm. Da niam promenio ceo sistem ne bih se bunio sa ovim 70-200, u medjuvremenu 60mm crko, a imao sam i palačinku 24 mm koja je završavala mnogo toga u boksu i sl. Razmišljam sve od sigme 56mm 1.4, koja ima sasvim pristojnu cenu do top modela, znate i sami koji su. Iz prethodnog iskustva na terenu mora da bude 2.8 i tu negde od 50-60mm. Treba da pogledam i taj 60mm 2.4, nisam čitao recenzije, isto bi bila idealna neka kombinacija, samo da ima brz fokus.

Inače što se aparata tiče iznenadi me uvek kad ga uzmem u ruke i pozitivno i negativno. Mada ga u raznim tim situacijama i ne koristim baš na pravi način, omašim podešavanja koja se menjaju svakim drugačijim prilazom na stazi.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Izgleda da se svelo na Sigma 56mm 1.4. Što zbog cene koja je drastično povoljna ka sledećem ekvivalentu. Te cene nisu normalne. Fuji je preterao po tom pitanju. Još koji dan i konačna odluka. Gledao sam recenzije mnogih objektiva. Čak mi je u razmatranju Viltrox  75mm 1.2. Ono što sam video deluje čudnovato,  medjutim pitanje izdrzljivosti,otpornosti na prašinu i servisa je baš delikatno.

Link to comment
Share on other sites

Kako ti se pokazao 16-80 f4? Imao sam 18-55/2.8-4 i mada ga svi hvale ja baš nisam pao u nesvest od sreće sa njim.

Trenutno koristim 18-135 ali sam još manje srećan osim raspona.

Namena je video, i kada negde putujem da ne vučem FF.

Link to comment
Share on other sites

Poručena Sigma.

Da kazem neku reč u vezi videa sa 16-80.  Ono što je prvo bitna stvar moj aparat i taj objektiv imaju stabilizaciju. Video snimci su iznenadjujuće dobri kad se prati ciljani objekat. Slika kristalna, ne čuje se motor. Jedina mana a što meni smeta je zamagljenje kad se menja daljina. Ja sam to rešavao tako što procenim daljinu i ne diram je. Video klipovi su mi dinamični jer sam snimao motokros. Stalno se menja polozaj. Objektiv je zaptiven i deluje prilično kvalitetan. O unutarnjim specifikacijama imaš na netu dosta toga.

Link to comment
Share on other sites

Sigma je stigla, solidna izrada, vrlo kompaktna i tu se završava opis. Da li ja ne razumem ili nisam dobro shvatio da blenda ne moze da se menja. Nemam čak ni podataka na ekranu. Ako postoji opcija za blendu u tim opcijama ja je nisam našao. U pitanju fujifilm x-s10.

Link to comment
Share on other sites

Just now, todos_d said:

Sigma je stigla, solidna izrada, vrlo kompaktna i tu se završava opis. Da li ja ne razumem ili nisam dobro shvatio da blenda ne moze da se menja. Nemam čak ni podataka na ekranu. Ako postoji opcija za blendu u tim opcijama ja je nisam našao. U pitanju fujifilm x-s10. Molim pomoć ko se razume u ovo. Unapred hvala.

 

Link to comment
Share on other sites

Lenses with No Aperture Rings

 

The method used to adjust aperture can be selected using the APERTURE SETTING option in the shooting menu. When an option other than AUTO is selected, aperture can be adjusted using the rear command dial.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...