Jump to content

Infracrvene fotke (otvoreno za sve)


yagodinac
 Share

Recommended Posts

Ajde ja prvi da započnem, koliko vidim nemamo ovakvu temu. Generalno je nebitno da li se radi o pejzažima, uličnim ili portretima, ako je fotka nastala kroz IR filter ili modifikovanim aparatom - kačite je ovde. Naravno, možemo (i treba) i da filozofiramo o tehni(fe)kalijama u ovoj vrsti fotografije jer ima dosta začkoljica.

 

Već neko vreme imam IR 830 Marumi filter i on je toliko retstriktivan, odnosno propušta ne baš blisku infracrvenu frekvenciju da je samim tim dobar za crnobele fotke jedino, dakle ovde ne pali čuvena zamena kanala. Koja crna zamena, G i B kanal su mi crni totalno 😐

 

Daklem...

 

1)

 

52202748188_16ea871043_c.jpgGotic by Millan Milloradovic, on Flickr

 

2)

 

52202991324_6817bbc428_c.jpgGotica by Millan Milloradovic, on Flickr

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Meni je ova prva odlicna, zbog nacina kako je snimljena nebicna na dopadljiv nacin... Sve ostalo treba da je manje bitno ako je likovo esteski sklad u skladu sa sadrzajem... Koji filter, ili kojom metodom je nesto nastalo, to su samo tehnicke pitanja kojima se dolazi do krajnjeg cilja... Ista metoda ista tehnicka resenja, obrada, najcesce nisu primenjiva na nekoj drugacijoj sceni.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

4)

 

52277065422_f4f567cd6a_z.jpgSpring Grass by Millan Milloradovic, on Flickr

 

Još par stvari o tehnikalijama.

Prvi problem: fokus. Uopšte nije na istom mestu kao za vidljivu svetlost (što je i logično kad se zna da fokus zavisi od talasne dužine svetlosti koja je, opet, veća za IC spektar).

Ovo može da bude priličan problem za moje krop objektive od kojih nijedan nema fokus-skalu (pa još i skalu za IR opseg). A i da imam skalu, ona je obično kalibrisana za neki 720-750 nm opseg, ne za moj 830 koji ima još pomereniji fokus. Dakle, moralo je nešto drugo da se uradi, a to je nagađanje na kojoj distanci je fokus. Npr za 24mm objektiv fokusiram u vidljivom opsegu na 2-2.5m, stavim fokus na manuelno i to je beskonačno u IR. Za 10-18mm fokusiram na pola metra i to je to, za pedeseticu je fokus dalje od 5m itd.

Razlog zašto ovako fokusirati je što se kroz tražilo ništa ne vidi, a ni u livewiev modu, ni u podne letnjeg dana. Kroz IR filter se Sunce jedva nazire kao tamna pufnica (ovo ne preporučujem da radite, ili radite samo na delić sekunde ako ste baš radoznali).

 

Drugi problem: idiotski duga eksponiranja (ova fotka iz posta je 150sec). Neki najminimalniji minimum u podne letnjeg dana na f5.6 bi bio ISO800 i 30sec i to ako se snima vegetacija koja je obično dosta svetla. Mnogo češće to bude do 2min, naročito ako imate senke u kadru, a ako je dan oblačan ili je Sunce na zalasku onda se eksponiranje toliko oduži da da je najpametnije da se sve to jednostavno batali.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Lijepo baš, pravi zen. Ja bih još crnih ubacio, ili kontrasta, slično ovom Small lake, samo vjerovatno tome treba izuzeti ovaj čvor na drvetu koji je već crnji u odnosu na drvo i ide oko na njega, a ne bih rekao da treba. 

Imaš li problema sa color noise-om na IR fotografijama, na nebu npr?

Link to comment
Share on other sites

Hvala, sve se potpuno slažem. Crni čvor je zapravo vrlo crn, ja sam to dosta smanjio ali očigleno nije dovoljno, jedino da ga kloniram.

Što se tiče šuma, i tu si u pravu. Generalno 7D ne spada u neki vrh C ponude, ali nije ni tako loš; ali najveći deo problema otpada na činjenicu da se infracrvena fotka beleži samo u R kanalu. Dakle imaš pred sobom fotku koja koristi svega jednu četvrtinu piksela. Generalno ovde bi 5DII bio malo bolji, možda jedan stop ili slično, ali ne nešto preterano pošto je to do fizike a ne obrade 😀

Pritom je i ISO800, pa je sve oko šuma malo naglašeno.

Link to comment
Share on other sites

6)

 

52302046439_5d35427f4f_c.jpgHollow Rock by Millan Milloradovic, on Flickr

 

Par stvari o optici.

Generalno naši objektivi nisu uopšte prilagođeni IR spektru, odnosno multicoating premazi i sve ostalo ipak biva optimizovano za vidljivi spektar. Raznorazna razočarenja su moguća i kod vrlo skupih objektiva, tako da je neka dobra duša napravila bazu podataka o ponašanju raznoraznih stakala pre svega po pitanju hotspot fenomena. Radi se o tome da pojedina stakla zbog internih refleksija crtaju veliku svetlu tačku (nešto kao veliki lens fler) preko centra kadra u IR opsegu.

Meni se hotspot na 24STM javlja samo kad imam Sunce blizu ivica kadra, odnosno kad isprovociram refleksiju, ali eto, u tabeli piše da je loš objektiv za IR; tj moje iskustvo je takvo da ako se pazi na fler to staklo je sasvim OK. Isto važi i za 50 1.

S druge strane 10-18STM je nahvaljen u tabeli kao superioran a i kod njega sam naišao na jednako velike šanse da napravi hotspot, plus što debeli filteri opako vinjetiraju ispod 14mm, pa i o tome treba voditi računa.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...