Jump to content

Mračna strana domaće arhitektonske prakse


EUR
 Share

Recommended Posts

 

U domaćim projektnim biroima, u kojima sam radio, pored uobičajene prakse, bilo je dosta prljavština o kojim bih progovorio. Koliko sam čuo od kolega, i oni su se sretali sa raznim prljavštianama o kojima su mi pričali. Obzirom da se radi o praksi bez papira, sve na "reč" - možete verovati, ako hoćete, a i ne morate, jer sem sopstveno iskustva, bilo kakvih dokaza nemam.
U prvoj firmi (državnoj) Agroinženjering gde sam radio, koja je sada pokojna, stvari su kretale nizbrdo, i grupa "urotnika" je rešla da smeni direktora na radničkom savetu (tada je to moglo).  Bio je sastnak, smenili su ga posle žustrih svađa, i na kraju su ga izbacivali šutranjem u zadnjicu (bukvalno). Došla je druga ekipa koja je obećavala kule i  gradove, ali sem uzimanja dnevnica radi odlaska u inostranstvo radi dobavljala posla, ništa nije uradila. Firma je na kraju potonula. Taj koji je to predvodio, proslavio se time što je u kancelariji sa društvom lokao, puštao četno muziku, i purnjao - sve je smrdelo na trećerazrednu kafanu.
U drugoj firmi Int.....d  gde sam bio, krali su dve plate godišnje, kroz kašnjenja, zabušavanja, itd. Tek kada sam sve zapisivao, u dinar je svake godine falilo dve plate. Gazda je bio politički opredeljen za JUL, pa je i zaposlene terao da se učlanjuju u tu svima omiljenu stranku. Tu smo se pozdravli.
U trećoj firmi, L. B. gazda nas je terao da dolazimo i subotom da mu pravimo društvo na gradilištu, najviše jer je imao dvoje male dece kući, pa mu je bilo lepše da tumara po svojoj investiciji nego da sluša plač dece. Jednom su upali poverioci sa utokom, tražili ga, a on se skrivao u stanu preko puta, sve dok se nije "razbistrilo".
U četvrtoj firmi N. S. je duže vreme bilo podnošljivo, mada nam gazda nije davao skoro nikakve slobode u projektovanju - po principu vidi nešto na netu pa to ubaci u projekat, odgovaralo to ili ne ("kupi sebi zgradu pa projektuj", da citiram vlasnika). Plate su bile redovne, ali je rešio da se otarasi viška radnika iz te firme (inače privatizovane i nekada renomirane) pa je od sedamdeset arhitekata, inženjera, tehničara i administrativnih radnika, ostalo nas deset. Svakih par meseci je uručivao otkaze. Izgledalo je kao da vode ljude na streljanje. A sve porodični ljudi od 50-60 godina. Pokušao je da ih otera bez otpremnine, ali su ga dobili i naplatili preko suda. Sada se prazna zgrada te firme u Požeškoj daje na oglas za iznajmljivanje, ali izgleda džabe.  Posle izvesnog vremena uposlio je da mu investicije vodi čovek koji, ako je tačno što je sam pričao, treba da leži na decenijskoj robiji. Tražio je da se potpisuju građevinske knjige iz divlje gradnje u kojima nisam učestvovao, vređao je ljude rečima "pi.am ti se na diplomu" i slično ponašanje karakteristično za nasilnke, pošto je sam bio nesvršeni student, bivši krimos i google inženjer, sveznalac. Tu smo se pozdravili. 
U čeličarskoj firmi P.....a  gde sam radio, specijalitet je bio da se u radno vreme projektuje, a posle radnog vremena i subotom da se prisustvuje montaži na divlje unapred napravljene konstrukcije - zbog izbegavaja građevinske inspekcije. To je bio totalni mrak, pobegao sam odatle posle mesec ipo dana. Posle sam čuo da je dobio zabranu obavljanja delatnosti iz oblasti građevinarstva.
Ovde gde sada radim, deo plate je na crno, specijalnost je i pozitivna revizija sopstvenih projekata pod tuđom firmom. 

Dok sam bio mlađi, prvo sam mislio da samo ja nalećem na ludake, ali polako su dolazile do mene užasne mračne priče kolega... shvatio sam da je ova struka otišla do đavola još devesetih i da se još dugo neće oporaviti.
Nekoliko stotina arhitekata (čini mi se oko 500) koje se odškoluje godišnje na relativno mali obim posla, ogromna korupcija opštinskih čelnika, divlja gradnja neviđenih razmera, krimosi i kontroverzni biznismeni koji peru novac kroz gradnju, te potpuno nesposobna država da se izbori sa građevinskim kriminalom, doveli su ovo časno zanimanje  skoro na samo dno. Svedeno je na crtače koji povremeno potpisuju projekte.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...