Jump to content

Potencijalno korisna tema otvorena za sve clanove, i sve sto moze da bude korisno :)


 Share

Recommended Posts

Otvorena tem u kojoj bi svako od nas trebao da podeli bilo sta sto je korisno za bavljenje fotografijom, pre svega prakitcno iskustvo.

Nesto tipa kakve su mogucnosti senozra u kamerama koje koristimo sa primerima raw/gotova fotka, gde moze da se vidi do koje mere moze da se ide sa preksponiranjem, podeksponiranjem i da se od takvog raw faja napravi dobar gotov proizvod... Genralno poredjenje raw i gotove fotke gde mogu da se vide mogucnosti senzora, ali i da se prodiskutuje na temu likovno estetski resenja, a na to se nadovezuje i kako resiti alatima za obradu nesto sto zelimo da postignemo itd. To su samo neki od primera a moze da se pise o bilo cemo sto smo u najvecoj meri sami iskusili dobro/lose, a sto moze da bude od koristima ostalim korisnicima foruma 🙂

 

Dobio sam inspiraciju za ovu tem iz diskusije vezano za crop kamere i njihove mogucnosti, konkretno Sony A6400. Cisto da ne bi smo nagadjali neke stvari mnogi od nas imaju kamere koje neko drugi zeli da kupi, a ima i raw fajlova na netu tako da stosta moze da se pokaze na prakticnim primerima.

 

Evo jedna primer sa A6400 sa DR-om gde treba biti majstor da se pogodi ekspozicija pa kasnije u obradi nivelacija tamnih i svetlih delova... Sve u svemu razlika izmedju najtamniji i najsvetljih povrsina je oko 6.5 blendi, znaci nebo bude kako treba kada se ekspozicija spusti za -3, a tamne povrseine kada se podigne za +3.5. Probao sam jos neke fajlove al nema materijal kao sto je primer koji sam postavio sa R5, jer nije isto napraviti fotku u mrklom mraku, nocu koja je uz to podeksponirana za -4 na kojoj se vide samo svetla i bas jako osvetljene povrsine, i fotka kao na ovom primeru sa A6400 koja je nastala tokom dana.

Sve u svemu senzor je odlican al nije bas da moze da se fotka zalazak sunca sa suncem u kadru iz jedne ekspozicija (ne moze ni sa R5) al sve ostalo verujem da moze da se dovede na pristojan nivo uz pametno eksponiranje. Nije u rangu sa R5 ili sony FF kamerama kao sto pokazuju ovi testovi DR & ISO, malo je primetniji kolorni sum i generalno nesto jaci sum nego sto to test pokazuje, ali nije ni neka razlika... Po mojoj slobodnoj proceni u odnosu na testove razlika u prkaticnoj primeni je za blenduipo slabiji DR nego sto kaze test (konkretno na osnovu ovog primera i jos par fotki koje sam propustio kroz LR), ISO je prilicno tacan i slican kako je prikazno u testu. Za amatersku primenu i bez zagledanja na 100%, za stampanje fotki, nema nikavih problema, zavrsava poso i za vise od toga.

Da kojim slucajem treba sad da kupim nesto odo tih kamera A6400/500/600 izabravo bih kameru sa stabilizacijom senozora da moze sve sem zalaska sunca da se fotka iz ruke u uslovima kad je DR veliki, tipa urbani pejzaz sa ulicnom rasvetom na kraju plavog sata ili nocu, mislim da komotno moze da se ide sa -3~4 pa da se obradom nivelise sta treba, a sa f4~8 iso100 i nekim staklom tipa 15~35 najcesce brzina okidaca ide i do 1sec sto ako nema stabilizacije ne moze bez tripoda, a sa tripodom nema price o kompaktnom sistemu... Mada moze nesto i bez stabilizacije da se iskavkulise sa tipa iso 200~400 i f2.8~4 kako bi moglo da se puca sa ss1/10~50.

 

RAW

DSC01019-raw.jpg

 

expo +3, hajlajt -100, shad +20, white-70, black+15 to je sve od korekcija, ostrenje iz LR 0 i redukcija suma 0

DSC01019.jpg

 

Obe fotke mogu da se skinu u punoj rezoluciji gde se kada se uveca vidi razlika, kakav je sum itd, vidi se podesavanje kamere itd, makar ja nisam video da sam to negde ogranicijo da ne moze da se skine.

Jos nesto ovo je samo osnovna korekcija celog kadra, dalja obrada i peglanje napravi ce jos malo suma na glavnom motivu sve zavisi od toga koliko se dodatno koriguje. I jos nesto za one koji ne znaju, nisu probali, ovakve scene je najbolje spajati pomocu PS iz dva fajla korigovana u LR... Napravi se virtualna kopija pa se jedna sredi prema svetlim povrsinama, a na drugom mesto da se podizu senike primarno se podize ekspozicja a senke koliko mora, sve to tako zbog toga sto daleko vise suma se stvara pomeranjem samo klizaca za senke nego podizanjem ekspozicje na nivo posvetljenosti tamnih povrsina koji bi se postigo podizanje shadow klizaca, i prirodnoje izgleda kada se recima doda expo +3, nego shadow +80~100... Svakako sve to treba fino uskladiti kako bi se spajanjem u PS doslo do lepog i prirdnog izgleda... Moze i cetkicmo u LR precizno da se obelezi samo model pa da se korigije nezavisno od pozadine, problem je sto to ume da bude mnogo naprono, LR ume dosta da uspri, mada ja cesto tako radim jer odma vidim prakticno gotov proizvod.

Link to comment
Share on other sites

ISO6400 poredjenje - A6400 vs R5... Uz malu napomenu nemam fotke sa R5 na kojima je scena sa dobrim svetlom kao sto je ovaj samuraj a da je sa ISO6400 nastala sa ss1/500, tako da ta fotka sa samurajem nije za poredjnje sa ostalim, zapravo jeste ali treba da se zna da sum ne izgleda isto a nije ista ostrina i kolicina detalja kada je scena dobro osvetljena i kad nema svetla ili je lose svetlo kao kod ove fotke muzicara gde je parcijano sum u razlicitim delovima fotke negde izrazeniji negde manje izrazen, ili fotke bebe koja je nastala prakticno u mraku, te dve fotke mogu objektivnije da se porede, stim da je ovaj nivo suma sa iso6400 sa R5 kamerom (fotka bebe) najveci moguci za tu ISO vrednost upravo zbog uslova u kojima je fotka nastala, kamera je snimala da bude dobro eksponirana a golim okom kada se pogleda to je bila dosta tamnija scena... Ne znam dal sam dobro objasni ova moja zapazanja, al svakako sam se potrudio 😛

 

Nema korekcija u obradi jedino sam ostrenje sveo na 0 posto je default +25 u LR, nema ni korekcije vezanih za objektiv, vinjetu itd.

A6400 iso 6400

DSC00134-18-135-5-6.jpg

 

DSC00434-24-1-8.jpg

R5 iso6400

0-E2-A8003-35-1-4.jpg

Link to comment
Share on other sites

Po meni su ovo odlični rezultati sa oba apatata, Doduse sa R5 ocekivani a sa a6400 nesto manje očekivani.

Pojave ozbiljnog šuma ni na vidiku... Generalno ja ISO retko kada i dižem preko ove vrednosti...

 

hvala na primerima FT.

Link to comment
Share on other sites

Da, slazem se, razlika postoji to je ono sto primecujem vezano pre svega za DR, iso je dosta slican i slucno se ponasaju senzori zavisno od toga kakvo je svetlo... Probao sam neke fajlove koje sam mogo da nadjem i na tim fajlovima ne moze da se podigne ekspozicija za +5 bez primetnog kolornog suma, slican je kao sa senzorom na MK4 mozda je cak i boja situacija sa A6400, sa R5 moze... Kad sam vec pomenu postavicu i ove primere sa R5 koje ste vec videli... Sem tog kolornog suma generalno sum je nesto veci al sve u svemu nije bas kao sto testovi sa dpreview pokazuju, zapravo i tu se nazire kolorni sum sam sto je u relnim situacijama vise izrazen.
Ovde sam napravi neko okvirno poredjenje crops senzor sa jednim od najboljih FF senozora (tacno moze samo u istim uslovima sa istim kadrovim), tako da samim tim sto da bi se videla razlika treba dobro zagledati, ovo ne da je odlicno nego je perfektno u odnosu na to sta nam tehnologija trenutno pruza. Nikad crop nije bio ovako blizu po performansama kao FF, jedina vidljiva razlika je sto FF senzori guraju i preko 50mpx a crops se vrti oko 24mpx.

 

R5. RAW

0-E2-A7410-raw.jpg

 

R5 EDIT. Nista sem osnovnih korekcije u LR  EXPO +5 hajlajt -80, na sve to +2 expo sredisnJeg dela kadra sama crkva i delimicno oko crkve radial filterom, znaci u tom delu je +7. Ostrenje 0 i nema redukcuje suma. Sum bi bio jos manje primetan da fotka izvorno nije nastala sa iso400, iso 400 je zato mi je tako trebalo a ovo je jedna od 7 koje se razlikuju za po jednu blendu

0E2A7410.jpg

 

R5 Gotova fotka za koju je korisceno 3 sa razlicitom ekspozicijom... Osnovna + podeksponirana za -3 + podeksponirana za -6, zapravo koristio sam jos jednu sa ss1/20 zbog malo aktivnijih setaca kako bi potpune eliminisao duhove iz kadra. Fotka je planirana pre okidanja ovako da izgleda... Kad sam odmerio kadar ovako sam je video kao sto sam je sredio sem sto verovatno ne bi bila B&W da je bilo malo vise svetla koje bi bojama dale neki smisao. Vec je bilo previse mracno/kasno za tako nesto. Imam i dnevnu u zlatnom satu sa iste lokacije.

Freedom-Square-at-night.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...
9 hours ago, malipirat said:

Све заборавим да питам које све измене радите у LightRoom-у?
Заинтересовало ме шта сте направили са оном мојом проблематичном сликом:

 

а онда сам видео и шта сте направили од своје фотографије:

 

и сад би већ да питам за мале тајне мајстора фотоТуширања?

 

   Шалу на страну, може ли барем пар савета како обрадити пејзаже (она основна сређивања у LightRoom-у). Типа оштрину ставити на 40-50 и шта још подесити...

   И ако сам разумео залазак Сунца снимате са 2 слике, једну нормалну (за доњи део) и једну подекспонирану (за Сунце и небо). А шта онда радите, исечете горњи део из друге, па залепите преко тог дела у првој?

 

Унапред хвала

Dobio sam ovo pitanje od kolege @malipirat odgovricu ovde u temo jer smatram da je generalno korisna diskusija ne temu toga kako sredjujemo nase fotke pa ko zeli neka se pridruzi.

Postoje majstori kako kaze nas kolega fototusiranja, majstori u koriscenju alata za obradu koji mogu bukvalno sve da urade pa cak i da naprave fotku od belog ekrana, i sve to je korisno znati, ali to nije put do dobrih fotki, cak ni do samo likovno estetski dobrih fotki, to je samo znanje koje moze da nam pomogne da kvalitetno oblukujemo fotografiju na nacin kako zelimo da je prikazemo posmatracu, kao sto je i kvalitetna oprema samo alat kojim prvimo dobara materijal koji zato sto je oprema kvalitetna moze da trpi vise korekcija bez degradiranja kvaliteta... Sve to spada u formu, sustina je ono sto snimimo, i ono sto dalje u procesu obrade definisem adekvatnim slaganjem likovnih elemanta.

 

Misaoni proces pre okidanja, vesto snalazenje u datom trenutku da se zabelezi pravi momenta, i pravilna analiza snimljenog materijala u procesu obrade predstavljaju bitan rad na sustini... Od forme mnogo je vaznje da znamo sta zelimo prilikom snimanja, i kasnije u obradi da likovno estetski proanaliziramo to sto vidimo, sto znaci razdvajanje bitnog od manje bitnogi nebitnog u krupnim elementima, i isto tako u detaljima... Ovo je bukvalno jedino sto je zaista bitno. Sve ovo sto pisem provlacio sam mnogo puta kroz razne komentare, ovo je nacin na koji ja razmisljam, a izveden je iz likvonog obrazovanja, bavljenja slikarstvom, i kombinovanja stecenog znanje koje je univerzalno sa fotografijom koje je isto kao i slikarstvo vid likovno umetnickog izrazavanja... Znaci dve razlicite forme izracavanja koje spadaju u istu kategoriju likovno umetnicki rad pa je samim tim i misaoni proces kojim se stize do cilja i znanje koje moze u tome da nam pomogne u bitnim elementima potpuno isto.

 

Sta sve ovo treba da znaci... Za nekog ko se fotografjom bavi zanatski sabloni su nesto sto je prakticno i korisno kako bi se sa sto manje cimanja doslo do komercijalno upotrebljivog proizoda... Za foto amatere, entuzijaste, takva prisup je pogresan i razmisljanje koje ide u tom pravcu sabloniziranja kao sto je konkretno pitanje u ovoj porci "може ли барем пар савета како обрадити пејзаже (она основна сређивања у LightRoom-у)", znaci nema saveta tog tipa, a ko kaze da ima taj nema pojam o tome sta radi a samim tim ni sta prica... Svaka fotografija pored toga sto je prica za sebe sadrzajem, isto tako je i likovno estetski prica za sebe, zbog toga se fotke ne mogu sablonski sredjivati, ne bi trebalo, znaci svakoj fotografiji trebe pristupiti ovako kako sam opisao u komentaru misaono i analiticki, a kako cemo to alatima da izvedemo, pa bice manje ili vise uspesno sa te tehnicke strane, ali ce sigurno na pravin nacin formom sustina da dodje do izrazaja... Znaci nema sablona narocito ako fotografije nisu dokumentarne, ili za komercijanu primenu, tipa 100 fotki nastali u bas istim uslovima svetla jednako dobro eksponirane pa da tu moze da se primeni neki osnovni preset napravljen na osnovu jedne prve fotke, pa u daljem procesu korekcija detalja na svakoj fotografiji zasebno, pa cak i tu treba za tu prvu fotku napraviti pravilnu likovno estetsku analizu kojom bi se definasile korekcije na celom kadru primenjive na ostalih 99.

Previse zanosenja sa foto opremom, alatom, i previse zanosenja procesom obradu u smislu nekog nepotrebnog znanja, i nindza poznavanja raznih mogucnosti LE i PS, to je sigurno pogresan pravac kretanja za svakog ko se bavi necim sto je na prvom mestu i pre svega likovno umetnicki rad!!! Znaci treba razumeti da je fotografija likovno umetnicki rad, pa u skladu sa tim provo treba da se stetkne ili paralelno da se stice likovno umetnicko znanje sa znanjem baratanja foto opremom i procesima u obradi... Znanje baratanja foto opremom i procesima u obradi stekne se jednom do odredjenog novoa i veoma malo se nadograduje vremeno, likovno umetnicko znanje se stice i nadogradije tokom celog zivota, autor sebe konstatno nadogradjuje, ali ako pocne previse da se bavi formom, alatima, najcesce jer nije imao ko da mu kaze da to zapravo nije bavljenje fotografijom, i sve ovo sto sam ovde napisao, taj nece daleko da stigne, eventulano ce fotkati svadebe ili neke modne dogadjaje sa manje ili vise uspesnim finalnim proizvodom, uvek u nekom sablonu koji cak nece ni razumeti koliko je zaista dobar jer nema sustinsko znanja kojim bi to mogo da razume.

 

Koliko je to znanje vezano za formu mnogo manje bitno nego znanje koje nam pomaze da stvorimo sustinski dobre fotografije govori i to da nikada nisam pogledao niti jedan jedini net tutorijal vezan za obradu, nikada nisam procitao uputstvo za koriscenje foto opreme, niti sam sa bilo koga bilo sta pitao vezano za koriscenje opreme i programa za obradu, znaci totalni samouk sto se toga tice, uzeo opremu i provalio mogucnosti opreme samim koriscenjem, isto sam uradio i sa programima za obradu LR i PS, sa durge strane imam neko skromno likovno umetnicko znanje i neki skorman likovno umetnicki rad vezan za slikarastvo, a reuzultata mog sporadicnog sedmogodisnjeg bavljenja fotografijom moze da se vidi u temema ovde na forumu, ili na mom flickr profilu, tu je sve sto sam snimio od samog pocetka sem fotki koje jos nisam sredio.

 

https://www.flickr.com/photos/131752913@N03/with/51881688609/

 

Samo da napomenem, moje cilj je bio korektna i dobra turisticka, porodicna fotografije, nista umetnost jer umetnost trazi da joj se zivot posveti, znaci samo lepa fotka likovno dobra, pa svako moze da proceni koliko sam u tome uspeo, a ko misli da sam uspeo u cilju koji sam sam sebi zadao neka se mane nete tutorijala i zanosenja foto opremom, razmisljanja o sablonizaciji... Neka se posveti sustinski bitnom znanju kako bi razume sta radi, zasto je odredjeni odnos boja lep, sta se postize nekom kombinacijom boja, kako naglasiti glavni motiv bojama, kontrastom, donosom podredjenih elemenata, kako sagledati linije, oblike, teksture, smer, pravac, generalno kako razumeti odnos likovnih elemanta... Znaci ne terba za lepu fotku umetnicko znanje, ne treba se baviti umetnickim radom, dovoljno je samo likovno koje moze da se stekne ako se pozabavimo samo jednom temom koja se uci na akdemiji iz oblasti teorija umetnosti, a to je teorija forme, jer bez toga je bavljenje likovnim radom bauljanje u mraku.

 

Link to comment
Share on other sites

   Поставио сам конкретно питање: која су нека основна подешавања у Lightroom-у при обради пејзажне фотографије? Не планирам да правим ремег дела, јер нажалост немам времена за такве ствари. Притом сам замолио да се на два наведена примера, ако је тако згодније, наведе шта је одрађено. На моје питање постојала су три одговара: 

1. Конкретно да се наведе шта је одрађено, типа: повећана оштрина на толико, додато засићење за толико, корекција експозиције.... Наравно да све зависи од фотографије, ништа није универзално, али барем да се зна одакле да се крене и на шта да се обрати пажња.

2. Да се поставе оригинални RAW и онај настао изменама у Lightroom-у. Па ако неко жели да научи може оба да отвори и гледа шта је урађено.

3. Да се каже: Снађи се сам, мене нико није учио.

 

   Жао ми је што је колега одабрао трећу опцију, потражићу савет на другом месту.

Link to comment
Share on other sites

^

Pa odgovorio sam ti na PM vezano za sunce koliko to moze recima da se napise kako to radim... A vezano za tvoju fotku ima previse selektivne obrade da bih to mogi u kratkim crtama da ti opisem, ali sustina je u predhodnom odgovoru "Misaoni proces pre okidanja, vesto snalazenje u datom trenutku da se zabelezi pravi momenta, i pravilna analiza snimljenog materijala u procesu obrade predstavljaju bitan rad na sustini... Od forme mnogo je vaznje da znamo sta zelimo prilikom snimanja, i kasnije u obradi da likovno estetski proanaliziramo to sto vidimo, sto znaci razdvajanje bitnog od manje bitnogi nebitnog u krupnim elementima, i isto tako u detaljima... " To sam uradio sa tvojom fotkom, a vise je nacina kako to moze da se uradi koriscenjema alata za obradu (ne postoje osnovni koraci primenjivi na svakoj fotografiji, i to sam ti napisao) to je deo u kome moze da se kaze tako mi se svidja, tako sam teo, ali je bitno da to sve sa te likvne strane ima neku poentu... Konekretno na tvojoj fotografiji ne postoji snazna dominanta, imas vrh brda kao bitan elemnt kompozicije, ovaj puteljak koji vodi do brada, po vaznosti nebo je na trecem mestu a sve ostalo je negativni prostor kojeg ima vise sa destne stran pa je zato diskretno tamniji... Vrh brda je diskretno naglasen tako sto je malo posvetljen ali ne previse da to ne odskace od prirodnog izgleda, puteljak je sa zelenkastom travom koja je hladna boja u snaznom konstrastu sa ostatkom trave oko puteljka koja je u toplim tonovima pa je samim tim naglesen, a nebo je kao sto je i prirdono u plavkastim tonovima i zauzima jednako prostora u kadru kao i trava na zemlji koja je u toplim tonovima sto je dobro jer bilo bi previse da postoji i snazan kontrast izmedju te dve velike povrsine, a bilo bi previse jer je scena ispunjena detaljima na nebu zemlji, tako da treba napraviti adekvatan balans likovnih elemanta... Previse jakih boje, previse konrasta u oblicima, konstrasta u odnosu tamno svetlo konketno u ovoj sceni napravice od fotografije jedan likovni dzumbus.

 

Sustina je prava mera u tome sto bi korigova, znaci sve korekcije treba podrediti sadrzaju a svaka fotka je durgacuja tako da nema mnogo vajde od toga da ti kezem koja 2~3 koraka sam napravio na celoj fotki... Univerzalno je da ces na svakoj fotografiji korigovati WB, mozda jos po nesto ako je primenjivo na fotografiji u celini, ali najcesce nije i sve se dalje svodi na selektivne korekcije, pa cak i ostrenje na kraju se primenjuje ako ima potreba, i ne celoj sceni podjednako... Korekcijeu obradi su 99% selektivne a mislim da sam odvoljno jasno objasnio zbog cega, i od cega zavise.
 

Ne znam kako da te posavatujem o nekim elemntarnim stvarima koje opet zavise od same fotografije, a pritom sve je tu sa desne strane u LR kada otovoris program... Mora prvo da razradis sta treba vizeulno da doradis na fotografiji koju si snimio, malo se poigraj sa klizacima sa desne strane, ali najkorisnij alat je zapravo cetkica kojom se radi selektivna obrada koliko moze u LR, a nastavlja se u PS, recimo ostrenje u LR podesi na 0, pa kasnije kada sve odradis ostrenje odradi u PS. Sem WB mislim da najcesce nista vise ne krigujem na celoj fotografiji.

Link to comment
Share on other sites

   Прво да се захвалим да свим досадашњим саветима, били су више него корисни, жао ми је што се нисмо разумели апропо Lightroom-a. Нарочито за предлог трипода (SIRUI T-025SK), доста га хвале, а притом је изузетно лаган. 

 

   И не желим да испадне да сам безобразан и да тражим да ми се све сажваће, већ сам питао за неке основне ситнице, да знам којим путем да кренем. Постоје људи који инстиктивно знају шта не ваља и шта треба изменити, они који се труде да науче како решити проблем и они који никада ништа не науче. Обзиром да нисам уметничка душа, трудим се да упаднем у другу групу (да барем знањем упристојим слику).

   Примера, када сам узео dSLR пре 10так година, нашао сам упутство Џонa Гринга (John Greengo), где је детаљно објаснио основе (када се и зашто користи неко подешавање на апрату). Па сам тек после одгледаних 20 и кусур сати кренуо да експериментишем и правим колико толико пристојне фотографије. Нажалост нисам нашао слично упутство за Lightroom. Већина је само показног типа, типа можете да мењате то и то, па шетају од минималне до максималне вредности. Али нема оног главног: како (до којих вредности) и зашто (у којим случајевима) се мењати, нити којим редоследом ићи са изменама.

    Те је моје питање било које су основне ствари на које треба обратити пажњу (од којих кренути) при корекцији фотографија. Али видим да ви интуитивно сређујете фотографију, а то се тешко преноси.

Link to comment
Share on other sites

^

Sustinski to je sada tako kako si opisao, intuitivno, ali sam objasnio sta sam prosao i koja znanja sticao da bi dosao do intuitivnog... Nije isto kada se radi intuitivno sa i bez prave podloge... Nekih desetak godina sam se bavio slikarstvom do svoje 22~23god, prakticno i teoretski... Ono sto je meni korisno sada 24 god kasnije je upravo taj misaoni proces kojim sam stvarao slike, i znanje vezano za teoriju forme a koje se bavi procesom stvaranja likvnog dela, od analize likovnih elemenata do pravilnog slaganja istih kako bi se doslo do sto efektinije, lepse fotografije, slike... To je bukvalno nesto sto savako moze da nauci... Zato sam i napisao da je to ono sto je zapravo bitno jer kada umemo u glavi da slozimo sta zelimo da postignemo i ocima da vidimo sta treba korigovati da bi smo to postigli tu je ceo posao zavrsen, ostaje samo da alatima u obradi to odradimo, manje ili vise uspesno sa te tehnicke strana, zavisi koliko je ko prostudirao LR a pre svega PS.

To je moja podloga iz koje pravim fotke kakve pravim, a sve ostalo vezano za formu sam izvalio koriscenjem opreme i programa, bukvalno u prvih 6~12 meseci formirao sam ovo sto danas moze da se vidi na mojih fotogrfijama bez icije pomoci uz to sporadicno se bavim fotografijom, nisam intezvno samo to radi godinu dana, ali kada sam se bavio bavio sam se maksimalno posveceno i organizovano, Tako da ako sam uspeo za tako kratko vreme da dodjem do cilja koji sam sebi zadao, moze svako, ako se nekome dopada ovo sto vidi na mojim fotografijama onda je moj savet da se posveti istom znanju kojem sam ja bio posvecne dok sam se bavio slikarstvom, a sve ostalo moze isto kao ja, kroz rad da provali sta i kako, ili za te tehnicke stvari da se pomogne net tutorijalima... Samo iz net tutorijala neca nauciti da vidi ono sto treba i da razume to sto vidi, ali moze da nauci pomocu smernica koje sam dao, malo prakticne primeni i posle moze sve intuitivno, posle je sve pesma, zadovoljstvo, nema razbiljanj glave da li je to sto radimo dobro ili lose, i kolko je dobro, ili lose, jednostavno imamo znanje kojim to mozemo pravilno da zakljuicimo kako za svoje tako i za tudje radove.

Ne treba meni niko da kaze da je recimo ova fotka odlicna, ne zato sto je na njoj moja supruga i cera, nego zato sto je zaista odlicna sto je ociglendo i bez neke dublje analize.

 

A mother's love...

 

Ili da mi kaze da je ova lepa sa onim wow efektom, i ako kompozicja nije bas najsrecnija, ali ima taj snazan vizuleni momenat koji ne tako cesto komepzuje nesto sto je daleko vaznije i najvaznije a to je kompozicija kadra, zapravo neki ne bas tako idelni detalji vezan za kompozicuju, kada je skoroz nakaradna to ne moze nista da kompezuje.

 

Sunset...


Znanje je bogatstvo, a sve u zivotu treba raditi na pravi nacin, samo konkretno vezano za fotografiju ima mnogo smernica koje vode u hodanje po mraku, a ovo na sta ja sugrisem da je ispravno sigurno ne vodi u to besciljno visegodisnje bauljanje.

Link to comment
Share on other sites

Hm..nažalost, svakoj fotografiji uglavnom treba drugačija obrada pa je teško napisati neki šablon, a koji ti vrv. očekuješ.

Ako je fotka podexponirana gledaćeš da to prvo dovedeš u red, a ako je to ok, nećeš se time ni baviti.... Naravno to je samo jedan primer.

Isto važi i za sve ostale bitne parametre fotografije ... Što je dobro ne diraš ili diraš malo....a što ne valja, to kao nešto menjaš.

 

Važnije su tu po meni 2 stvari.

 

Prva, napraviti dobru fotografiju još u fotoaparatu.... Jer što je dobro, obradom postaje jos bolje, a što ne valja - to prosto ne valja pa ne valja..

 

Druga, a za obradu važnija stvar, 

Kad pogledaš svoju fotografiju potrebno je da dobiješ ideju šta želiš zapravo sa njom. Da zamisliš neki krajnji, željeni rezultat.

(.... u teoriji je ovo inače poznato kao ˝sposobnost apstraktnog razmišljanja˝, jelte...)

S tim u vezi dostupni su ti razni ˝alati˝ u LR ili PS koje možeš da koristiš da bi dobio to što si zamislio.

 

Tu je negde zapravo suština odgovora.

Krajnji rezultat koji zamislis u svojoj glavi ti zapravo odredjuje i radnje i njihov redosled u procesu obrade.

Zato i nema nekih krutih pravila koje bi neko hteo da formulise i okači na net.... Čak i da usvojiš takva nečija kruta pravila, on bi kao ispao mnogo pametan a tvoja bi glava u tom delu ostala nerazvijena.....Koji ce ti to moj, da prostiš..?

 

Imaj na umu da je fotografija kreativna delatnost a ne matematička. Samim tim ni odgovor ne može biti matematički.... Nemoj ga zato ni tražiti na toj strani, jer ćeš se samo iznervirati.

 

Rezime:

Nauči što bolje čemu služi koji alat, i pokušaj da zamisliš kako želiš da izgleda tvoja fotografija nakon obrade, i kreni da koristiš te alate...

To ti je smernica... a sve na dalje moraš sam...

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Nije presudan samo ISO već i svetlosni uslovi, za poređenje se mora raditi primer u istim uslovima, Japanac sas bricom- nožem je snimljen sa mnogo više kvalitetnog svetla dok je bebac snimljen u graničnim uslovima.

Link to comment
Share on other sites

^

Da to je tacno, bebac je zaista snimljen u granicnim oslovima, to su situacje gde senzor treba da se pokaze gde je mali ss pa je samim tim relna potreba za vecim iso, a ne iso 6400 zato sto nam treba ss1/500 😛 Ova druga fotka sa gitaristom je tu negde f1.8 ss1/80 iso 6400

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...