Jump to content

Zbunjujuća rezolucija


Zeljkos8
 Share

Recommended Posts

Imam problem s Canonom G1X II, naime kada fotografije prebacim u laptop, raw bude 2048px i 25 i nešto MB, a jpg 4000 i kusur piksela i 2-3-MB. Kada wajfajem prebacim u telefon, slično je, samo je ovaj put jpg od 2048. Fajlovi se i ponašaju kao da su 2048px (zoom). U windowsu na desni klik/properties oba fajla su 4350px. Kada uvučem u Lightroom je OK i raw bude 4350 px. To navodi da je do Faststonea, ali tel? Inače, u telefon se prebacuju samo jpg-ovi, što je i razumljivo. Zbunjen sam.

Link to comment
Share on other sites

Fast stone možeš u setingu podesiti tako da pokaže  RAW pune rezolucije, ali ćeš za svaki fajl čekati poprilično da se učita. Ono što FS radi po defaultu je da prikazuje jpg embedovan u raw fajl. Očito je taj jpg u raw-u na tvom aparatu manje rezolucije, a tako je zapravo na mnogim aparatima. Da li možeš povećati rezoluciju embedovanog jpg-a moraš videti u uputstvu.

Link to comment
Share on other sites

Cudno, meni u FastStone pise ispod svake slike koja je dimenzija, nisam siguran da embed ima veze sa tim, tj probao sam u Settings/raw opcije batch-konvert raw files in - sve tri opcije ali bez obzira na sve, stoji ispod svake slike redovna rezolucija. Proveri u Settings/viewer sa desne strane auto image size sta ti je namesteno (kod mene je Auto Fit (large only).

Link to comment
Share on other sites

Da, ispod fotografije snimljene kao raw fajl stoji puna dimenzija, ali ako otvoris fotografiju u full screen-u u zavisnosti od setinga u FS-u otvorice ili embedovani jpg ili fotku prepolovljene rezolucije ili aktuelni raw. Raw naravno otvara bolno sporo na mom racunaru pa mi je ta opcija uvek iskljucena.

 

 

Untitled-1.jpg

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...