Jump to content

Sony a7IV

Dusko Jovic
 Share

Recommended Posts

@malipirat

2014 godina je praistorija kada je tehnika i elektronika u pitanju. Šta se tada dešavalo pojma nemam. Govorim samo za a7III, a7RIV i a7IV. Za ostalo ne znam 🙂

Nemam Sony a7RIV, samo sam se kraće vreme družio s njim u periodu kad sam planirao da napuštam Canon kamp pa mi se nije čekao a7IV a na kraju sam ipak prelomio da sačekam. Vidi, a7RIV je odličan aparat. Kome je rezolucija jako bitna izbor je jednostavan i neće pogrešiti. Za sve ostalo, po meni, a7IV je bolja varijanta. Jednostavno je kompletnije telo. Najnoviji AF sistem koji radi brutalno, za video fenomenalan, a ni rezolucija nije zanemarljiva. 

Što se tiče RAW fajlova ja sam u vreme kada sam kupio Canon R probao onu canonsku lossless varijantu raw-a i to mi se nije dopalo. Na prvi pogled to izgleda isto, međutim kada krenem da radim sa tim drugačije se ponaša. Sa Sonijem čak nisam ni probao losseless raw. Koristim isključivo uncompressed i ne razmišljam. Današnje cene SD kartica većeg kapaciteta uopšte nisu visoke. Sandisk od 128GB je nekih 50ak eur ako se ne varam što je u principu smešno. Sad naravno ako hoćeš top kvalitet tu je Sony Tough varijanta ali mislim da Sandisk odlično radi posao. Još nisam imao problema. Za snimanja koristim dve kartice od 128GB i jednu 64GB iako meni po snimanju ne treba ni blizu toliko. Sve tri su 170mbit/s i sa Sonijem savršeno funkcionišu za XAVC-S HD i XAVC-S 4K koji su fenomenalni za obradu. Na mašini sve ide savršeno glatko za razliku od canonskih 4K fajlova koji su mi uvek u obradi seckali, a mašina uopšte nije naivna (Ryzen 9, GTX 3070, 32GB RAM-a). 
Ultimativni kvalitet videa je sa XAVC S-I 4K i XAVC S-I HD ali tu se preporučuju kartice sa prenosom 300mb/s tako da to ne koristim, a sumnjam i da bih jer su fajlovi ogromni i po meni to je za ogromnu većinu korisnika totalni overkill. Bar dok ne počnem da snimam holivudske blokbastere 😄

Uncompressed RAW fajlovi na a7IV kreću se između 65 i 70MB u zavisnosti od količine detalja.

1 hour ago, malipirat said:

@Foto turista

Ако није тајна како се спакујеш када идеш у природу (на планинарење)? Тачније да ли носиш посебно торбу са планинарском опремом, а посебну са фото опремом и шта од објектива носиш?

Imam dve torbe, zaprvo torbu i ranac, kada znam da necu da fotkam nista gde mi treba tripod onda nosim torbu, kada mi treba i tripod onda nosim ranac, ali najcesce nosim sve sa sobom to je nekih 12kg opreme, kao podloga minobacac М-69 82mm koju samo duzio u vosjci dok sam bio 😛
Ne idem ja tako cesto zapravo nikad posebno na planinarenje... Na poslednjem putovanju obiso sam dosta brda i planina, autom dokle moze da se stigne ostalo pesaka, to ostalo je oko 4~6km u oba pravca tako da to i nije nesto znacajno, mislim ako me pitas zbog tezine opreme, meni to generalno ne predstavlja problem posle 30god u sportu bez i jedne povrede, 95kg zadrav ko dren mogu volu rep da iscupam hehe 😂 tako da tih +12~15kg nije neki probelm ali nije da ne osecam dodatno opterecenje.

• 8 months later...
  • 2 months later...

Да ли неко има искуства са Tamron 70-180mm f/2.8 Di III VXD?

Тачније интересује ме неки телефото објектив, а Сонијеве варијанте: 

Sony FE 100-400mm 4.5-5.6 GM OSS

Sony FE 70–200 mm f/2,8 GM OSS

ми делују прегломазне (и два-три пута скупље). Овде делује прилично оштро:

https://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?Lens=1137&Camera=1106&Sample=0&FLI=0&API=0&LensComp=1507&CameraComp=0&FLIComp=0&APIComp=0

Sony FE 100-400mm 4.5-5.6 GM OSS изледа прави прилично добре фотографије, само је прегломазан/претежак да се носи као друго тело (за случај да затреба), поготово у дужим шетњама.

Zavisi kome šta treba. Meni lično je teleobjektiv nešto što u prirodi najmanje i najređe koristim, na ulici praktično nikako. Imam ga tek da ga imam. A još da dam neke ogromne pare na preskup 70-200 koji bih vadio iz torbe dvaput godišnje...

Ali pazi, većina vlasnika raznoraznih 70-200 2.8 se ne bi nikako sa mnom složila - to je pre svega vrhunsko sportsko-reportersko ali i portretno staklo, mnogima sredstvo egzistencije, svejedno da li je C, N ili S. To je potpuno druga dimenzija u odnosu na jeftine 70-300 plastične objektive koji se završavaju na f5.6.

Što se tiče 100-400, ptičarenje i safari su po meni jedine oblasti gde on dominira u odnosu na ostale objektive. A ako ti treba još veća žižna daljina uvek su tu mali teleskopi koji će da odelju bilo koji teleobjektiv sve dok autofokus nije prioritet.

Za Tamrona ne znam, ali znam da je odavno vladalo mišljenje da su veće šanse da dobiješ (i nov i polovan) decentriran Tamron ii Sigmu nego Canon/Nikon. A i kad decentriraš C70-200 L, odneseš ga u servis i oni ti nameste elemente kako treba. Kad sam ja to isto hteo sa T17-50 da uradim, pogađaš, niko to na kugli zemaljskoj nije radio tj servisirao. A i kad bi bilo urađeno, pitanje je koliko bi držalo tj kakva je izdržljivost Tamrona u odnosu na Canon L.

I mislim da svi znamo odgovor na to pitanje...

6 minutes ago, yagodinac said:

Što se tiče 100-400, ptičarenje i safari su po meni jedine oblasti gde on dominira u odnosu na ostale objektive.

A ako ti treba još veća žižna daljina uvek su tu mali teleskopi koji će da odelju bilo koji teleobjektiv sve dok autofokus nije prioritet.

Za Tamrona ne znam, ali znam da je odavno vladalo mišljenje da su veće šanse da dobiješ (i nov i polovan) decentriran Tamron ii Sigmu nego Canon/Nikon.

Jedini objektiv koji dominira u segmentu ptičarenja i wildlife-a na FF senzoru je Sony 200-600 f5.6-6.3. Jednostavno bez konkurencije, a košta malo u odnosu na to kakvo je staklo (ispod 2k eur) - prilično smešna cifra za ovakvo staklo. Sve ostalo su alternative bez obzira na brend.

Što se tiče Sigme i Tamrona, više nije situacija kakva je bila pre. I jedan i drugi brend su sada izuzetno respektabilni i u pro segmentu, a Tamron je u skorije vreme izbacio strašna rešenja poput 35-150 f2-2.8 koji je za kratko vreme postao apsolutni hit. Tako da ono... stvari se menjaju. Ovo bi ujedno bila moja preporuka Malompiratu za staklo, a ako je skupo tu su i rešenja tipa 70-300 G. Sony G serija je veoma ozbilja što se tiče optičkog kao i kvaliteta izrade.

Pozdrav

Хвама на предлозима. Да поједноставим проблем. Тренутно имам Sony FE 24-105mm F4, али пошто углавном шкљоцам у широком опсегу, планирам да пређем на Sony FE 16-35mm F2.8 GM. У том случају би било лепо и да имам нешто што може добацити мало даље.

Читао сам да хвале Tamron 35-150mm f2-2.8, али ко што рекох више ми одговара шире стакло. Тачније не би могао да ми служи као једини и зато помислих на Tamron 70-180mm f/2.8 

14 hours ago, Dusko Jovic said:

Jedini objektiv koji dominira u segmentu ptičarenja i wildlife-a na FF senzoru je Sony 200-600 f5.6-6.3. Jednostavno bez konkurencije, a košta malo u odnosu na to kakvo je staklo (ispod 2k eur) - prilično smešna cifra za ovakvo staklo. Sve ostalo su alternative bez obzira na brend.

Ovde se uopšte ne bih složio. Nikon 200-500 5.6 VR je najbolje što se može dobiti za pare. 🙂

On 2/22/2023 at 12:26 AM, STELLANOVA said:

Ovde se uopšte ne bih složio. Nikon 200-500 5.6 VR je najbolje što se može dobiti za pare. 🙂

Не разумем која је поента предлагати Nikon објектив за Sony тело.

On 2/23/2023 at 12:20 PM, malipirat said:

Mislim da je poenta u dobroj diskusiji koje na forumima manjka zadnjih nekoliko godina. 🙂

@Stellanova, što se konkretno tiče tog Nikona on je svakako odlična ponuda i ima svojih prednosti (niža cena, fiksna blenda) ali Sony je ipak klasa za sebe tj. ono što on pruža u odnosu na ovog Nikona za profesionalnog wildlife  fotografa je mnogo važnije od razliek u ceni. Pre svega 100mm duži telefoto, Sonzjev linearni motor koji je bez konkurencije kada je u pitanju brzina i tačnost AF-a, interno zumiranje, zaptivenost pa na kraju i više listića blende kao i više optičkih elemanata. Kad sve to sabereš... mislim da je za tu razliku u ceni Sony ipak bolje rešenje.

On 2/23/2023 at 3:20 AM, malipirat said:

Mislim da je Duskov komentar bio uopsteno najbolji objektive za pticarenje 🙂

Nikon je $1000 ovde u USA. Lepo radi sa telekonvertorom. Razlika u ceni je duplo na strani Nikona 🙂 Ako je samo Sony telo u pitanju, tu si upravu. 

• 4 months later...

Neću da otvaram novu temu ... sve je to već "isto", da Vam se pohvalim, najzad sam kupio (spletom slučajnih okolnosti) foto-opremu:

- Sony A7R V ("polovan", 2-3.000 okidanja, star 2-3 meseca, po ekstra spuštenoj ceni, i to je bio i okidač koji me je vratio u foto-vode)

- Sony FE 20-70mm F4 G (nov, i da navedem da su svi objektivi kupljeni sa lepim popustom od strane prodavnice)

- Tamron 50-400mm F4.5-6.3 Di III VC VXD (nov)

- Sigma 85mm F1.4 DG DN (nov)

- Samyang FE 35mm F1.4 (prva generacija, po smešnoj ceni tj. nov - bio je na "akciji").

Šta bih imao da kažem o opremi:

- A7R V ... fantastičan, EVF je "perverzija" u potpunosti, to vidi bolje nego najbolji optički viewfinder sa vrhunskih DSLR-a (kad je setovan na High). Oduševljen sam što mi takav hi-Q viefinder omogućava veoma lako i tačno korišćenje manuelnog fokusiranja! Pregledanje snimljenih slika na njemu je fantazija: na max. uvećanju - to je kao kada na računaru zumiraš sliku na 200-300% (ludilo). Video zapis na 60fps je "no comment", ja onakav kvalitet do sada nisam ima prilike da vidim (i to pričam o "svega" Full HD zapisu, za 4K trenutno nemam dovoljno brzu karticu).

- Sony 20-70mm F4 je jedno perverzno staklo. Optički je odmah ispod 24-70mm F2.8 GM II modela. Bolesno kontrasno! Oštro ko žilet, odmah od F4, zaključno sa F14. Na F16 se vidi mali pad mikro kontrasta (ali "mikro", na samu sliku ne utče nikako, osm ako ne uvećaš na 100% pa gledaš pojedinačnu dlaku na glavi, koja sada ima malo manju oštrinu-kontrast).

- Tamron 50-400mm ... fantazija, da ga ne skidaš sa aparata. Tako zarazno privlačan objektiv, da nemam reči. Oštar na opsegu 50-70mm - ko žilet, 100-135 malo popušta (treba zatvoriti blendu za jedan korak, da bude žilet), od 200-400 još malo popušta (tu treba zatvoriti blendu uglavnom za 2 koraka da bude ko žilet). Naravno, ovo je "picajzla" žilet studija, da budemo jasni! Jedina mana je što iako nije pretežak za to što nudi, ipak nije mala stvar dugo raditi sa 1.9kg u rukama (telo+objektiv). Pucam na 1/10 bez problema "iz ruke" na običnoj kučnoj sijalici od 50-200mm, recimo 4 od 5 snimaka, preko toga već postaje teže - pa je recimo 3 od 5 uspešno (zavisi "koliko" su mi odmorne ruke, tj. koliko snage je ostalo u rukama).

- Sigma 85mm F1.4 ... mislim šta reći, o njoj već sve znate.

- Samyang 35mm F1.4 (1.gen.) koji je kupljen za 450E, da bude poklopac za telo - što se kaže, me je strašno prijatno iznenadio: jeste da je najbučniji (najviše krči, a kamera je podešena za najbojli fokus-brzinu, na uštrb "tišini" objektiva, zato se on čuje), ali tako me privlači njegova upotreba, tako lepo radi - da nemam reči. F1.4-F1.8 sasvim pristojno oštro, a od F2 je na nivou Sony-ja 20-70 (po količini mikro-kontrasta).

Imam jedno pitanje za Duška Jovića: ti imaš Sigmu 85mm ... da li i tvoja Sigma za mm greši kada fokusira na blendi F1.4 ... dok na F1.6 pa na dalje "zakiva" u mikron? To znam jer manuelno uvek precizno fokusiram sa blendom F1.4, a automatika uvek za deo milimetra pogreši i slika bude mutnija (govorim o gledanju pixel za pixel tj. na 100% uvećanju).

P.S.

Oprema je bazirana pretežno za landscape-city fotografiju, pa tek onda za portrete i sl.

P.P.S.

U nedostatku mojih slika, možete ovde videti-skinuti razne slike u Full res. da bi ste videli koji je to kvalitet:

Link za primere sa Sony 20-70mm:

FE 20-70mm F4 G at 20 mm - 1-320 s à f - 4,0 à ISO 100-173

Link za primere sa Tamron 50-400mm

E 50-400mm F4.5-6.3 A067 at 400 mm - 1-500 s à f - 6,3 à ISO 2000-177

• Like 1

Pozdrav Maxer, u zdravlju i na zadovoljstvo da ga koristiš. Uopštr ne sumnjam da si izabrao pravu stvar za svoje potrebe. Nisi od juče u fotografiji i dobro znaš šta ti treba. 

Što se Sigme tiče, kod mene je što bi rekli spot-on. Ono bar ja nisam primetio da ima bilo kakvov odstupanja. Pazi, to milimetar tamo 'vamo je pitanje. To da bi procenio tačno mora da se rade laboratorijski testovi. Iskreno ja to ne radim nikada. Probam iz ruke i ako ubada tamo gde gađam za mene je to - TO. 

Opet ako si siguran da "beži" onda onaj Sigma hub i kalibracija rešava to jednostavno. 

P. S. Da vidimo uskoro neke dobre fotke. Mogao bih i ja nešto poslati. Olenjio sam se u zadnje vreme 🙂

• Like 1

Hvala na brzom odgovoru 😉

Vidi, to sam i otkrio na "lab" testu: neka test karta i slikanje sa stativa i 5.sec. automatici, da ne bude da sam ja nešto ukakio.

A što se tiče eventualne kalibracije ... DG DN se ne mogu kalibrisati ničim, tj. mora servis (Sigma Hub je samo za DG HSM objektive). https://www.sigma-global.com/en/accessories/usb-dock-ud01/?tab=support&local=table&table_id=11854

A što se slikanja tiče, najveći problem mi je naći slobodno vreme i biti dovoljno odmoran u tom trenutku ... posao mi je dosta stresan i intenzivan, tako da kad dođem kući - ono baš sam isceđen.

E pa nisam znao to za DG DN stakla. Nije mi trebalo. Opet, moje neko mišljenje je da ako beži milimetar s tim se ne treba ni zamarati. Ukoliko je više, onda servis. 

Inače ja sam fotografijom i počeo da se bavim jer mi je tadašnji posao bio stresan. Posle sam odlučio da ono što volim postane moj posao i eto me sada ovde i profesionalno. 🙂

Sigurno nećeš dozvoliti da takva aždaja sedi na nekoj polici. 🙂

Bravo, znači hobi je postao biznis ... tako treba!

Kod mene će to malo teže ići ali ko zna, za sada o tome ne razmišljam 🤓

Inače razlika u omašenom fokusu nije velika ali se ipak vidi. Evo primera sa isečenog centralnog dela uslikanog test papira:

85mmF1.4-AF.jpg.7a5e54dd26b755c07bdb3a95f9589ed8.jpg

85mmF1.4-manual.jpg.389cb49ab98c2828dec60b4dd2b304a3.jpg

4 hours ago, maxer said:

Inače razlika u omašenom fokusu nije velika ali se ipak vidi. Evo primera sa isečenog centralnog dela uslikanog test papira:

Moj predlog je da ti to dobro propustiš kroz šake u praksi i proceniš da li tu ima promašaja i da li to na bilo koji način može da utiče na kvalitet fajla. Ti testovi su popularni samo međ ljudima koji žive od pisanja recenzija i onih koji to baš vole da čitaju. Kad počne oprema intenzivno da se koristi te milimetarske prcipulje postaju vrlo nebitne. Opet kažem, ukoliko u samom radu ne uočiš da nešto "ne štima" kako je očekivano. Treba se manuti lenjira 😁

P.S. tek sad vidim primere. Od Sonija 24-70 f4 očekujem pokidanku ali taj Tamron 50-400 ubija čoveče. 🙂

Napisao si "Sony 24-70" ... verovatno ti se omaklo 🙂, on je 20-70 mm - jedini takav (za sada) na svetu 🙂

A da Tamron radi za sve pare ... radi, bez dileme. Naveo sam već da je veoma zarazno staklo, koje ti je prosto žao da skineš sa aparata (što zbog jedinstvenog opsega koji ima, što zbog kvaliteta koji pruža) 🙂

Videću to sa Sigmom ... u najgorem slučaju, pošto na F1.6 ima sliku duplo boljeg kvaliteta (duplo bolji kontrast i delimično oštrina) a ne promašuje AF - koliko god puta da pokušaš ... zabole me baš za F1.4 🙂 (razlika u bokeh-u jedva da se primeti).

Da, greška sa moje strane vezano za 20-70. Što se Sigme tiče... Nemoj se odricati f1. 4 blende.Ti si to platio. Mislio sam da li se ta razlika u realnom radu zaiata vidi na f1.4. Pa ako se vidi ili ako je cela fotka primerno mekša onda servis. 

Vidi se ... nego plašim se ovih naših servisera 😋

Testiraću narednih dana, pa ću da vidim šta mi je činiti.

Tebi Hvala u svakom slučaju za info tvog iskustva sa Sigmom, jer nisam bio siguran da li samo preterujem ili je to objektivno, ali mi je bilo mnogo sumnjivo to što ni jedan od ostalih objektiva nije ispoljio takvu pojavu - ni na jednoj blendi.