Jump to content

Koji MILC za video?


Barsel
 Share

Recommended Posts

Nemam nikakvog znanja o fotografiji i fotoaparatima. Čitajući forume videh da mi je umesto kamkordera pametnije da uzmem MILC pa me zanima koji biste mi preporučili - razmišljam se između Sony A6400 i Fuji XT-20 (s obzirom da sam pročitao dosta reči hvale za XT-20 pa i njega uzimam u razmatranje), ili naravno neki treći predlog? Potreban mi je aparat najviše za video streaming, da se ponekad nešto snimi, ali bih ga verovatno ponekad koristio i za fotografiju.

Dve najbitnije stavke su da aparat nema vremenskog ograničenja za snimanje i da ima "clean HDMI output". Bilo bi dobro da može da se napaja iz utičnice ukoliko postoji potreba za tim (kada su duža snimanja u pitanju) i da mogu nekako da obezbedim HDMI kabal da ne bi dolazilo do ispadanja kabla i gubitka signala, a i da ne bih oštetio HDMI port (videh da se za to koristi 'štipaljka' / stega, nešto ovog tipa, što npr. nisam uspeo da pronađem za svoj Nikon D7000 pa sam nešto morao da improvizujem).

Takođe, bio bih zahvalan za preporuku i nekih objektiva.
 

Mora da bude novo i budžet bi bio do nekih 200 hiljada.

Hvala!

Link to comment
Share on other sites

Ja se ne bavim time, ali da ipak dobiješ neki odgovor. Fuji bih zaobišao zato što on nije uobičajena kamera za te potrebe, verovatno ima i razloga za to. Meni pada na pamet da bi imao problema sa externim napajanjem. Doduše, ja sam to rešavao tako što sam sam od baterije pravio dummy battery, ali čemu to sad kad ima da se kupi. Evo ti neki video koji govori o izboru kamere:

 

U vezi štipaljke za HDMI kabl, zavisi od "kejdža" koji ćeš da praviš

SmallRig-serre-c-ble-HDMI-et-USB-Type-C-

 

Small rig je solidna firma koja se time bavi,nisu preskupi, a ima i neki lik na kupujem prodajem koji to valja po solidnim cenama, sad je poštarina poskupela, a i dugo se čeka.

 

Pretraži kanal ovog dole, ima dosta zanimljivih stvari:

 

 

Link to comment
Share on other sites

Super, hvala na korisnim informacijama! Pogledao sam YT review, pa vidim da bi i A6100 zadovoljio u potpunosti, a onda od XT-20 odustajem.

Snimaću samo unutra i to statične objekte, odnosno kamera će biti korišćena pretežno za intervjue.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ja se u video definitivno ne razumem, ali čisto proguglaj oko pregrevanja pojedinih aparata u video modu pre nego što iskeširaš pare. Osim ovih novijih bilo je toga i pre 10-15 godina, faktički od kad se video i pojavio (recimo 7D je isto umeo da se pregreje). Inervjui, konferencije, buka, vrućina... Može to da bude izazovno.

Link to comment
Share on other sites

Hvala svima na odgovorima i ^hvala na predlogu ali ipak ću se odlučiti za Sony, pošto sam već duboko ušao u priču sa A6 modelima jer su me privukle brojne pohvale sa YT na račun ovih modela 🙂

Da li bi neko mogao da mi preporuči šta da odaberem od objektiva, dvoumim se između
Tamron 17-70mm f/2.8 Di III-A VC RXD
Sigma 18-50mm f/2.8 DC DN Contemporary

nisam hteo 'normalac' (ako ne grešim), pošto mi je Zoom bitan zbog videa) 

I još jedno možda glupo pitanje - na Nikonu sam imao objektiv 18-105mm, pa mi žižna daljina na ovim gore objektivima deluje nešto malo , nisam siguran da li ću moći da postignem 'Bokeh' efekat u fotografiji.. ne znam da li lupam, pošto kao što rekoh još uvek sam totalni početnik na ovom polju

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...