Jump to content

Koj aparat za arhitekturu, street fotografiju, apstraktnu…


Lucas
 Share

Recommended Posts

Zdravo svima. Koj aparat bi ste mi preporučili za  fotografisanje Arhitekture, Enterijera, dakle prostora, možda neki video, osim toga Street fotografiju, Apstraktnu (detalji..)

 

Dolazim sa Canona 40D , omiljeni objektiv mi je Sigma 30mm 1.4, šije koliko ga volim.

 

Uzeo bih ponovo Kenona, osim ako ne postoji neki baš dobar razlog zašto bih promenio kameru (kao što sam skoro hteo da uzmem intela, pa uzeo AMD, jer ko još kupuje intela danas pored Ryzen zveri)

 

 

Ranije sam maštao o ful frejmu - 5D je bio fokus, sada nisam siguran da li bih se zadrzao na 40D seriji ili isao na 5D. vidim da osim toga pos toji jos mali milion novih serija i aparata, stim da mi je sada sve to novo… Koje su serije koje bi preporučili?

Link to comment
Share on other sites

Disclaimer: ovo je moje mišljenje koje se ne mora složiti sa bilo čijim drugim mišljenjem. Ne postoji pravi odgovor na tvoje pitanje, osim što postoji mogućnost otvaranja novih pitanja.

Prvo pitanje je: osim te Sigme, imaš li objektive?
Ako je odgovor da, onda sledeće, jesu li krop objektivi? Planiraš li da ih zadržiš?
Ako je opet da onda je prosto: bilo koji, od starog 7D koji je odličan u svemu osim u senzoru; doduše senzor je bolji od 40D otprilike možda jednu blendu ili jednu ipo ali kad preteraš u izvlačenju za razliku od 40D ima dosta loš šum; preko svih mogućih derivata tog senzora, do novijih sa 24mpx (250d, 77d, itd). Po meni je sve to isto, samo se razlikuju pomalo komande i ništa drugo.

 

Ako imaš na umu druge objektive, tj prelazak na FF, sad je pravo vreme da se pravi sistem. Kod nas sve malo kasni u odnosu na Jevropu pa i opšti pad cena polovne opreme, ali će se uskoro i to promeniti. Npr 17-40L kod nas i dalje ljudi cene po 450e kao da je 2008. godina, a ja ga ovih dana nađoh u DE za 270e (nisam kupio, samo video). Doduše, on nije vrhunski po rubovima, ali prvi sledeći izbor (16-35 F4L) košta tačno onoliko više koliko je bolji na rubovima. Od tela sad je šteta ne ići na 5D3 pošto je cena u odnosu na dvojku malo veća a ne kao pre, mnogo veća. AF je, koliko kapiram, jedina razlika ali ako ti treba (npr za ulicu) onda vredi. Drugi problem je što su dvojke u većini slučajeva prešle malo više, a i ako je neka stajala na polici i prešla 10 hiljada onda ta zavesica takođe ne voli period nekorišćenja... Mada stoji da su dvojke zapravo napravljene vrlo kvalitetno, bukvalno da traju, pa nije prevelika greška uzeti ni neku koja je izubijana.

 

Nego, ako planiraš arhitekturom da se baviš, odnosno fotografisanjem iste, da ti predložim nešto drugo: Samyang 24 T/S. Nije jeftin, u rangu je 16-35 F4L; ne znam koliko je robustan, ali sam siguran da su arhitektura i pejzaži sa ovim objektivom sasvim druga dimenzija.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Nisam ti odgovorio odmah, jer nisam imao odgovore na pitanja.

Idem na fullframe, to sam odlučio.

Odluka je pala na 5DS, ili 5DSr.
A izbor je trenutno izmedju 5DS ili 6D mark II odnosno 5D mark III.
Kod 5DS mi se dopada što je najnaprednija kenonova kamera po rezoluciji, što, u stvari jeste jako značajno. Malo ga napadaju da je izbirljiv po pitanju objektiva, ili stalka, što ima smisla, jer se sa tom rezolucijom svaka greška vidi. No, za moje potrebe pre svega arhitekturu, mislim da mi je rezolucija pun pogodak, i najvažnija, uslovi su i tako kontrolisani. 5DS je i noviji od 5D mark III a, 6D mark II je tu najnoviji. Ima super stvari kao što je ekran koji se rotira, touchscreen, ugradjen gprs, wifi i još par stvari, ali , na kraju, kvalitet slike mi je važniji od toga da li je ekran touchscreen….


Imaš li komentara na izbor?___
PS. Gde si ga našao u DE? Podeli sajt. Jel šalju u srbiju?a

Link to comment
Share on other sites

Bolji izbor tela je 5dmkIV ili R. Daleko su ispred 5DS po pitanju DR-a, ISO, AF-a .... osim toga R ima i pokretan ekran. Malo su skuplji, i sa manje MP nego 5ds, ali vrede. Naravno ako možeš da dobaciš finansijski.

Ako ne dobacuješ finansijski , onda 5dsr ili 5ds. U bilo kom slučaju čeka te kupovina objektiva što će biti ozbiljna cifra.

Link to comment
Share on other sites

Hvala na savetu 😸
Ajde pojasni, u kom smislu su ispred? 5dmkIv je oko 2500 a R 1500eur da li si mislio na te aparate, cenovno su vrlo razliciti..


Meni rezolucija primarno dosta znači ISO raspon ne toliko, osim toga, zapravo ako downskeljuješ sliku sa 5ds dobiješ čak za blendu bolji šum nego na 5dmkiv, radio je tip test.. Šta znači bolji DR? Kako bi se to konkretno ogledalo u slučaju te dve kamere?

R mi nije očigledno bolji, načelno, mirorless mi nije očigledno bolji. lowkey ne kapiram čemu pompa i frka? Lošiji grip, drastično lošija baterija, nemaš optičko tražilo, nemaš double cross type AF tačke…

u svemu što je važno je inferiorniji..
da li propuštam nešto?

Edited by Lucas
Link to comment
Share on other sites

Foto turista ti je prilično detaljno objasnio. Još par detalja, EOS R ima 30MP.

AF radi na drugi način, neke od karakteristika su ( da ne prevodim):

-6 to +18 EV (assuming an f/1.2 lens; less range with smaller aperture lenses)

5655 AF points selectable

Prostudiraj razlike ima dosta prikaza koji objašnjavaju kako koji sistem radi.

 

DR ti je dinamički opseg (range).

Oba aparata se mogu kupiti polovna i proći ćeš povoljnije.

Ja sam se dvoumio između 5dMKIV i R, ali pošto Canon polako pušta niz vodu DSLR kupih bezogledalac (od gosin Foto Turiste).

Baterija nije lošija nego je ista samo aparat zbog konstrukcije troši više struje.

Grip ko grip, stvar navike.

Što se tiče tražila, na slabom svetlu ti je zgodnije ''električno'' (namerno ih tako zovem) a napolju na jakom sunčevom svetlu je zgodnije optičko (neko se verovatno neće složiti, ovo je moje viđenje)

Po svemu, osim broju MP su 5dmk4 i R superiorni.

 

Link to comment
Share on other sites

21 hours ago, simazoran said:

Po svemu, osim broju MP su 5dmk4 i R superiorni.

 

Ovo je sublimacija svega što ima da se kaže na tu temu.

Naravno da 5Ds ima monstruoznu prednost kad zatreba rezolucija; tri vertikalne fotke sa 5D3 sa preklapanjima od 30% složiš u panoramu da bi dobio ono što 5Ds okine kao jedan jedini horizontalni kadar. Međutim, nisam siguran da bi taj aparat bio najbolji izbor za pejzaže, arhitekturu i ulicu, odnosno kad na red dođe malo zahtevnija obrada. Mada možda bi i bio dobar, otkud znam, stilovi su različiti.

Mene taj 5Ds podseća na veliki 7D2. Senzor mu je tačno za toliko uvećan, dinamika vrlo slična, način silovanja fajla itd. Nije ni čudo jer su iste generacije senzora. Ako si spreman da radiš breketing sa tripoda (zapravo vrlo poželjno za arhitekturu) i malo se više angažuješ oko obrade onda ovo može biti dobar izbor, plus je sad cena novog na istorijskom minimumu. Ako izbegavaš tripod, fotografišeš primarno ulicu i voliš da pejzaž obradiš iz jedne fotke onda 5Ds može da bude dobar ali nikako nije najbolji izbor.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...