Jump to content

Izbor pretezne delatnosti za 3D pausalce, ako ima neko upoznat sa tematikom


Viper
 Share

Recommended Posts

Zna li mozda neko pod koju delatnost tj sifru potpada 3D? Moze li da prodje kao 7410 Specijalizovane dizajnerske delatnosti - graficki dizajn?

 

Pretpostavljam da cisti ArchViz renderi spadaju recimo pod domen arhitekture, ali UE4 projekti bi pre potpali pod neki graficki dizajn ili cak audio-video produkciju.

Na trenutnom kalkulatoru preduzetnickih troskova slicno ispadnu 7410 i audio-video produkcija a nekako sam ocekivao da ovo poslednje bude znatno vise.
 

Verujem da je najbolje otici u neku knjigovodjstvenu radnju ali nema se za sada vremena, pa ako neko ima koju informaciju na ovu temu.

Link to comment
Share on other sites

nazalost sta god da izaberes neces biti u pravu. U sifarniku nema ni nekih profesija koje su decenijama stare a kamoli nesto novijeg datuma. E sada kada na to dodas i obrazovanje porsecnog poreskog inspektora koji sve to vidi kao rad na racunaru ukapiraces da na duge staze ovde ne planiraj da poslujes legalno.


Ako si mlad i nemas porodicu bezi odavde sto dalje.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Sve znam. Vise puta sam iscitao neki PDF gde su navedene sve zive postojece delatnosti, i mislim da ce izbor pasti na "graficki dizajn" tj 7410.

Ako se uhvate za "kompjuter" pokazacu im sliku Cintiq tableta gde dizajner pravi logo, pa neka mi objasne kako on nije graficki dizajner nego IT jer koristi "kompjuter".

 

Bice neko vreme ovako, pa mozda i bude kako predlazes. 🙂 

 

Link to comment
Share on other sites

7410 je tako definisana (specijalizovane dizajnerske delatnosti) da sigurno moze da pokrije i delatnost usluge u oblasti 3D modelinga. Ja vec nekoliko meseci pod ovom sifrom prodajem ilustracije i 3D modele. Samo treba voditi racuna u kojoj opstini prijavljujes delatnost jer se jako razlikuju nameti od grada do grada. Dosta njih ide i na varijantu delatnosti priprema za stampu (sto takodje ima veze sa 3D renderingom i vizuelizacijom) i koja je za oko 30% "jeftinija" ali ova 7410 je sigurna da pokriva sve poslove iz srodnih oblasti.

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

za neke od delatnosti (sve vezane za racunar) je isti pausal na svim opstinama, sada polako dodaju jos delatnosti na spisak koji ce biti isti svuda.
Dugoraocan plan vlade je da se Pausal ukine, ali kada tacno to se jos uvek nezna, ovo je zvanicno nasao sam navise mesta.

Sa ovim novim izmenama oko freelance za sada je to najisplatljivije, za zarade do 1000 eura imas 15% a za preko 2000 je namet 20%

Sve ti je ovo neizvesno, Mali je direktno govorio da on hoce da ukine freelance, da sve natera da se registruju kao privrednici.
Generalno globalno imas problem sa penzionim fondovima, da ne ulazim sada u pricu o tome, ali taj problem je kod nas mnogo veci nego u ostatku sveta, procenat penzionera je ogroman u odnosu na one koji zaradjuju. Vlast mora da popuni tu prazninu a nemaju pametnu ideju kako. Niko od politicara, ovde racunam i sadasnje i buduce, nece uraditi reformu penzionog sistema jer su penzioneri redovni na glasanju. Problem je taj sto su drzavne institucije napunjene poslusnim ljudima a onih pametnih ima veoma malo, na pregovore je vlada dosla potpuno nespremna nije bila ni svesna sta i kako funkcionise, ali su zato unapred imali pripremljen novi zakon 🙂
Na kraju apsurd, osoba koja drzava ne prepoznaje kao zaposljeno lice, to jest tretira ga kao nezaposljeno, mora da placa osiguranje za nezaposlenost, a to isto osiguranje nema pravo da koristi 🙂 Na kraju komentar advokata koji kaze da to jeste glupo ali je po zakonu pa zato mora da se postuje 🙂


Problem lose edukacije koji se gura decenijama sada dolazi na naplatu. Otisao je ovaj svet u PM 🙂
 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...