Abishai Posted March 7, 2021 Report Posted March 7, 2021 Posto sam poslednji put fotkao Prag pre cini mi se 5 godina, evo jedne sveze. 1. 8
Foto turista Posted March 8, 2021 Report Posted March 8, 2021 Sta god da si radio izgleda odlicno, samo je ova zgrada sa leve strane malo svetlija nego sto bi trebalo... Ne uklapa se u estetiku kadra koji sustinski nema glavni motiv, nesto odredjeno, a ova zgrada se trudi to da bude, strci na fotografiji urbanog pejzaz na kome je zapravo dominantna atmosfera koja je najbitnija u sklopu scene. 2
Abishai Posted March 8, 2021 Author Report Posted March 8, 2021 Hvala! Uvek znace sugestije/kritike 🙂
Abishai Posted March 8, 2021 Author Report Posted March 8, 2021 Evo jos jedne takodje od danas (tj sada vec juce). S obzirom da je 5 ujutru, mozda cu tek sutra kada ustanem videti da li sam nesto trebao drugacije, ali u svakom slucaju vise nego srecan da cujem CC 🙂 2. 10
5ar82 Posted March 8, 2021 Report Posted March 8, 2021 Ostavljaju utisak. Druga mi se više sviđa jer su boje prigušenije u odnosu na prvu. Atmosferičnija mi je druga. Možda bih na prvoj malo "ubio" tu plavu da obe izgledaju harmonizovano po tom pitanju... 2
Abishai Posted March 8, 2021 Author Report Posted March 8, 2021 Hvala. "Ubicu je malo" 🙂 Posto planiram da ih odstampam, da onda budu slicnije. Ne znam da li je mi je mana ili prednost sto svaku drugacije obradjujem... 🙂 Evo jos jedne takodje od juce, mada sam razmisljao da je ne kacim, ali neka ide. 3. 3
Sale72 Posted March 8, 2021 Report Posted March 8, 2021 odlicne, prve 2 narocito...ulje na platnu....
Abishai Posted March 14, 2021 Author Report Posted March 14, 2021 Hvala 🙂 Evo jos jedne od danas, nije finalna... vidim da me mrzi da se vratim par koraka da promenim par stvari, pogotovu jer mi se nesto i nije svidela na prvu, kako god kacim je ovako 🙂 6. 3
Elektroničar Posted March 15, 2021 Report Posted March 15, 2021 Svaka čast. I jako lijepa obrada. Nešto što bar ja brojim u fine-art. Da li me možeš uputiti možda na nešto gdje mogu vidjeti kako se postiže ovako nešto u obradi? 1
amaNS Posted March 15, 2021 Report Posted March 15, 2021 Taj plavi sat traje produženo u zlatnom gradu...? 🧐
Abishai Posted March 21, 2021 Author Report Posted March 21, 2021 On 3/15/2021 at 9:24 AM, Elektroničar said: Svaka čast. I jako lijepa obrada. Nešto što bar ja brojim u fine-art. Da li me možeš uputiti možda na nešto gdje mogu vidjeti kako se postiže ovako nešto u obradi? Hvala! Da, vise je fine art. Resio sam da ovu seriju obradjujem, da ne bude samo brightness/contrast i neke color gradijacije eventualne. Kada kazem obradjujem, mislim da nesto menjam promenim na slici osim navedenog. Sto se tice tutova stvarno ne znam, Sigurno da ima nekih, verujem da ovi poznati fotografi rade neke tutorijale ili sesije. Ja ih obradim kao sto bih obradjivao vfx scenu, samo da budem iskren, dosta aljkavije i "lenje", jer ovo radim da se opustim i gledam da zavrsim za do max sat vremena sve, mislim da sam onu prvu nekih pola sata radio. Najvise obradim nebo, ostatak je klasika, color, brightness/contrast i to je to, I da, evenutalno mali overpaint ili jednostavno blendujem dva/tri lejera za haze ukoliko nije bilo oblacno prilikom fotkanja. Stakujem par fotki uglavnom da bih izbacio ljude ukoliko je guzva (mada sada zbog lockdowna ovde i nema guzve) i mislim da je to sve... Nadam se da sam pomogao 🙂 Nista specijalno u sustini, nikakvi specijalni trikovi ili pluginovi, tablet i neka dobra muzika u pozadini. Sve radim u Photoshopu. On 3/15/2021 at 4:32 PM, amaNS said: Taj plavi sat traje produženo u zlatnom gradu...? 🧐 Zato je plavi 😄 7. 8. (cropovana) 5 1
5ar82 Posted March 21, 2021 Report Posted March 21, 2021 Ove su baš dobre! Na ovom forumu 2013 godine postovao sam fotke iz Praga, fotografisano sa broda u pokretu na Vltavi u zlatnom času, tako da su mi sve ove građevine poznate i sada ponovo proživljavam te trenutke. Međutim nikada ih nisam posmatrao u ovakvoj izvedbi koja mi se mnogo više sviđa nego klasične razglednice. 👍 1
Foto turista Posted March 21, 2021 Report Posted March 21, 2021 20 hours ago, Abishai said: Nista specijalno u sustini, nikakvi specijalni trikovi ili pluginovi, tablet i neka dobra muzika u pozadini. Sve radim u Photoshopu. Nista specijano i ne treba, a tek za sredjivanje standardnih fotki... Nego mnogi vole da mrse muda sto bi reko nas narod, da se zamaraju net tutorijalima i pre nego sto pogledaju samoinicijativno kako taj LR i PS rade i sta mogu sami da iscackaju... Samo sebi zakomplikuju zivoto time sto gledaju nete tutorijale naprednih korisnika, napredni korisnici PS najcesce imaju potrebe da koriste slozene alate za rad u svakodnevnom radu, pa tim istim alatima resavaju i jednostavne korekcije, onda neki pocetnik gledajuci te tutorijale u zelji da nesto nauci mesto da to sto radi radi sto jednostavnije samo sebi komplikuje zivot i masira mozak bespotrebnim net tutorijalima, i komplikovanim metodama koje mesto da podsticu kretivnost jednostavno fokus prebace na alat kojim treba da se oblikuje gotov proizvod, produkt kreativnog razmisljanja. Vecina nikako da shvati da je od toga kako nesto korigovati, vaznije i najvazni da zna sta zele da kroiguju i pre svega zasto. 1
yagodinac Posted March 22, 2021 Report Posted March 22, 2021 Ubijte me ali meni deluje da je ovo nebo uzeto sa drugih mesta. Em je blurovano i/ili kompresovano, em boje više vuku na slikarstvo ili neki takav render nego na realne oblake (hint: Rembrant), em prelazi zemlja-nebo nekako čudno izgledaju. Ja ovo ne bih u obradi umeo da dobijem... U jedno sam 100% siguran: autor zna PS u prste. Da se odmah razumemo: sviđaju mi se fotke. 1
Abishai Posted March 22, 2021 Author Report Posted March 22, 2021 21 hours ago, 5ar82 said: Ove su baš dobre! Na ovom forumu 2013 godine postovao sam fotke iz Praga, fotografisano sa broda u pokretu na Vltavi u zlatnom času, tako da su mi sve ove građevine poznate i sada ponovo proživljavam te trenutke. Međutim nikada ih nisam posmatrao u ovakvoj izvedbi koja mi se mnogo više sviđa nego klasične razglednice. 👍 Hvala! 🙂 Drago mi je da bude lepe uspomene, i da ti se dopadaju 🙂 Ako se nadjes ponovo u Pragu, javi se 😉 20 hours ago, Foto turista said: Nista specijano i ne treba, a tek za sredjivanje standardnih fotki... Nego mnogi vole da mrse muda sto bi reko nas narod, da se zamaraju net tutorijalima i pre nego sto pogledaju samoinicijativno kako taj LR i PS rade i sta mogu sami da iscackaju... Samo sebi zakomplikuju zivoto time sto gledaju nete tutorijale naprednih korisnika, napredni korisnici PS najcesce imaju potrebe da koriste slozene alate za rad u svakodnevnom radu, pa tim istim alatima resavaju i jednostavne korekcije, onda neki pocetnik gledajuci te tutorijale u zelji da nesto nauci mesto da to sto radi radi sto jednostavnije samo sebi komplikuje zivot i masira mozak bespotrebnim net tutorijalima, i komplikovanim metodama koje mesto da podsticu kretivnost jednostavno fokus prebace na alat kojim treba da se oblikuje gotov proizvod, produkt kreativnog razmisljanja. Vecina nikako da shvati da je od toga kako nesto korigovati, vaznije i najvazni da zna sta zele da kroiguju i pre svega zasto. Slazem se sa tobom. Ne treba previse komplikovati oko tehnikalija. Jeste neophodno nesto znati, ali se i sa najosnovnijim alatima moze postici manje vise sve, bitnija je kreativnost 🙂 4 hours ago, yagodinac said: Ubijte me ali meni deluje da je ovo nebo uzeto sa drugih mesta. Em je blurovano i/ili kompresovano, em boje više vuku na slikarstvo ili neki takav render nego na realne oblake (hint: Rembrant), em prelazi zemlja-nebo nekako čudno izgledaju. Ja ovo ne bih u obradi umeo da dobijem... U jedno sam 100% siguran: autor zna PS u prste. Da se odmah razumemo: sviđaju mi se fotke. Haha, ovo je fine art, sto ja (a i inace, verujem) licno i ne smatram bas "suvom fotografijom" 🙂, ali sam resio da uradim jednu seriju u toj kategoriji, da malo iskuliram sam sebe i svoj stav da fotke ne treba bas obradjivati. Nista nije preuzeto sa nekog drugog mesta ili kamoli od nekog drugog, posto bi mi to kao "artistu" uticalo jako na samopouzdanje. Veoma sam iskljuciv po pitanju mojih radova, pa cak i fotografija, da sve mora biti "moje" (inace sam skoro 15 godina u 3d-u, profesionalno). Sto sam i napisao u jednom odgovoru da je nebo najvise obradjivano, konkretno - crtano, ili "docrtavano". Mada to docrtavanje je otprilike 50-98%, od fotke do fotke. Na prvoj i na sedmoj je najmanje docrtavano, dok sam ih na ostalim crtao manje vise u potpunosti (npr na 4. i 8.) Otuda taj utisak blurovano/kompresovano i slicno 🙂 . Inace, van neba, osim malo izmaglice sto sam eventualno dodavao ukoliko nije bilo bas oblacno napolju u tom trenutku, ostatak je stvarno vecinim "color grading", brightness/contrast i to je to. Inace, za ove fotke koristim brush tool, selection tool i clone stamp ukoliko nisam mogao da izbegnem nekoga u kadru nikako ili da eventualno sredim deo drveca, ostatak kao sto rekoh, tablet, neka dobra muzika i to je to 🙂 P.S. mislim da jedno 50% fotografija koje vidjamo po netu, a koje nisu fine art su cesto obradjene i vise, sto bi bilo lepo da ih zavedu onda pod fine art mozda. Hvala, drago mi je da ti svidjaju i ovo da nebo vuce na slikarstvo, Rembrant fazon, mi je bas drag kompliment 🙂
yagodinac Posted March 22, 2021 Report Posted March 22, 2021 Realno teško da u vizuelnim granama kreativnosti može da bude nešto veći komliment od Rembranta, bar za mene lično, ali cela je poenta da dobiješ atmosferu koju si zamislio. Naravno da u svim granama fotografije ima obrade, izmena, pa čak i klasične manipulacije, ali to nije ništa po meni nedozvoljeno. Od fotke sahrane dece u Gazi, preko Adamsovih kloniranja čitavih planinskih puteva, do današnjih kompletnih rendera nekih situacija - ja lično nemam problem sa sredstvom i načinom dobijanja rezultata sve dok je čovek koji to radi kreativan i rezultata dobar.
Foto turista Posted March 22, 2021 Report Posted March 22, 2021 ^ Normalno alo to nece da zazivi sve dok se foto metuzalemi ne pozdrave sa ovim svetom, jer njima je (vecini) fotografska vestina JPG iz kamere, a to sto je svetlo recimo lose u odlicnom kadru i sto obradom taj odlican kadar postaje jos bolji, to nikom nista, to se ne racuna, mora grdan JPG... To je jedna takva glupost da ja ne mogu da shvatim sta im to znaci, to nije fotografska vestina nego lov na kadrove u kojima je dobar sadrzaj i dobro svetlo mesto da se kad vec tehnoloske mogucnosti dozvoljavaju juri samo dobar kadar, a sve ostalo dotera obradom... Ne ne mora JPG iz kamere samo to je fotografija, i obavaezno fotkanje u M modu, kakava budalastina.
Abishai Posted March 22, 2021 Author Report Posted March 22, 2021 Ma naravno, daleko da nije dozvoljeno. Kao sto rekoh, ja sam se licno nesto tripovao, jer ono... nekako mi je bilo mrsko da primenjujem to sto radim i na fotografijama u ovim slucajevima, mada evo, malo sam primenio na ovoj seriji i ljudima se svidja 🙂. Ali da imam postovanje prema starijima koji su cepali manualcima i hvatali neverovante trenutke i sve, imam i to mi je onako, hard core 🙂 Realno, sada ko zna oko post produkcije, moze izvuci iz sranja dosta dobru fotku.
simazoran Posted March 23, 2021 Report Posted March 23, 2021 Kolorit me podseća na Jana Sudeka jedino što on ima malo drugačiju tematiku a od slikara na Tarnera (ako zanemarimo more, ali voda je tu). Odlične fotografije, rado bih bacio oko na monitor kada radiš obradu. Jedina sugestija je da bi neki od kadrova mogli da budu malo širi. 1
amaNS Posted March 26, 2021 Report Posted March 26, 2021 .... i kako sad da lajkujem tu sedmu a da ne lajkujem i osmu jer mi se tako svidjaju, kad si ih ubacio u isti post? 😁 Lajkovo nelajkovo, prema nekoj od njih cu izvrsiti nepravdu u svakom slucaju, zato moram da postujem neko objasnjenje i da gusim temu 🙄 🤪 Dakle, lajk za sedmu od mene! 1
Recommended Posts