Jump to content

Kupovina ink jet stampača za kucu / privatnu upotrebu stampe fotografija


mix_NS
 Share

Recommended Posts

Sexy mi deluje ideja da u stanu imam ink jet štampač koji može da stampa formate ~50x70cm, okvirno A2 ili čak A1, u boji ili crno bele.

Pokušavam da zaključim nešto čitajući testove ali mi nije jasno tačno:

  1. Koja je razlika između stampača i plotera?
  2. Koji je neki okvirno minimum novca, a da takav print liči na nešto što bi izašlo iz foto laba (mokri postupak). Budžet mi je ispod 1000e, ne znam da li je izvodljivo tako nešto u tom opsegu.

 

Ako se ispostavi da je ovo skupa igračka, ostaje mi uvek opcija submilinacije, ali kao i posledicu znatno manje formate.

Link to comment
Share on other sites

Ustvari sto više čitam, sve mi je manje jasno šta tražim.

Voleo bih da je kvalitet odličan na mat ili lustra papiru i da je taj papir ne bude previše lak.

Koja je debljina papira koji izađe iz prosečnog gradskog Fuji mini laba (ono što bi se zvalo mokri proces)?

 

Počeo sam da gledam ink jet štampače, pa sam na kraju završio na ovim Epson ITS modelima, koliko razumem cena takvih ketdriža je povoljnija, ne znam kako se to odražava na kvalitet?

Edit: ti Epson ITS modeli su po internet korisnicima vise za neke manje "umetnicke" stvari, nije da nece da odstampaju fotografije vec te fotografije prosto nece biti sjajnog kvaliteta, već solidnog. Da li neko koristi takav sistem za printanje fotografija i kako je zadovoljan?

 

Sa druge strane subminacioni printeri ima nekoliko polovnih Mitsubishija oko ~700e novih, polovnih za nesto manje ali printaju znatno manje formate. Zeleo bih barem A3.

 

Uh samo me zaboli glava od opcija i na kraju manjka mesta gde ovo može da se isproba i poredi. Možda bolje da nadjem neku foto radnju i komsiluku i resim sebe muka.

Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, mix_NS said:

...Budžet mi je ispod 1000e, ne znam da li je izvodljivo tako nešto u tom opsegu...

 

Cenim kad neko želi da štampa svoje sličice (verovatno u većem formatu) i drži sve konce u svojim rukama (a ne kao mi ostali da obilazi fotoradnje po gradu i upoređuje otiske pa traži najbolji) ali za 1000e takođe cenim da možeš da odštampaš toliko fotki da možeš u prosečnom stanu sve zidove kompletno da oblepiš svojim fotkama u, recimo, 30x45. Ja bih štampač uzeo u razmatranje ako planiram da štampam nešto više od toga, recimo ako nešto povremeno radim.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

imam Epson sa ITS Eco tank doduse A4 i nije nesto, kvalitet stampe i realnost boja je daleko od ono sto zelim i pored kalibrisanja nije to to. Davnih dana imao Canon pljuckavca koji je stampao daleko bolje ali na kraju ode glava pa ode i stampac.

U stvari me je uvek privlacio Canon Pixma 100 A3 koji se mogao  u B&H naci za smesne pare kad je na akciji. Al sam ti pomogao...

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...