Dany6 Posted December 12, 2020 Report Share Posted December 12, 2020 Ovako,imam slike od kojih zelim uraditi stikere samolepljive ali print&cut (ricovanje) gde masina sece samo povrsinu folije,ne "dubinski".Slike zelim sam obraditi i njima samo poslati fajl,sada mi nesto nije jasno pa ako mi neko moze objasniti.Jasno mi je da treba za pripremu katovanja uraditi onaj "offset" kuda ce masina rezati oko slike.To uradim OVAKO (radim u Inkscape).E sada mi nije jasno da li za pripremu katovanja moram uraditi i konturu kako je OVDE napisano?Da li se mora uraditi i offset oko slike i kontura?Taj offset znam uraditi,ali nije mi jasno to oko konture kako se radi,ako moze neko pojasniti ili dati neki video za Inkscape ili Photoshop.Za primer,evo kako sam uradio po upustvima sa prvog linka/videa,znaci samo je uradjena ta "offset" bela pozadina spolja. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Argon_ Posted December 12, 2020 Report Share Posted December 12, 2020 druze , Sliku kako uradiš da uradiš to i nije bitno, ali za ricovanje ti treba linija sečenja i ona mora biti vektorska. Tu vektorsku liniji crtaš u nekom programu koji služi za rad sa vektorima ( obično Adobe Ilustrator ili Corel) Photoshop za to ne služi a za Inkscape nisam ni čuo iskreno... To ti je sasvim dovoljno da odneseš u neku štampariju koja se bavi digitalnom štampom i oni će ti završiti ostatak posla. U tako donetu im pripremu za štampu oni dodaju tvz ˝pasere˝ za ric, i prave 2 fajla ...Jedan za štampanje a drugi za ricovanje. Imalo bi se tu još reci ponešto, ali pošto će to da odrade oni u štampariji to za tebe i nije toliko bitno. Bitan je samo onaj prvi napisani pasus a tiče se dakle same slike i vektorske linije sečenja koju dodaješ tamo gde ti je volja. Obično po spoljnim konturama slike. U krajnjoj liniji ako ne umeš sam/a da dodaš tu vektorsku liniju sečenja odnesi im samo sliku u stampariju, a oni će je nacrtati umesto tebe. I onako je to 2-5 minuta posla...Reci samo koliki ti broj stikera treba, i to ti je otpr. sve.. 😉 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dany6 Posted December 12, 2020 Author Report Share Posted December 12, 2020 Da znam da mogu i njima to dati da urade umesto mene,ali eto imam neku "potrebu" "ceif" da ja to sam uradim.Inkscape je isto vektorski program. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Argon_ Posted December 12, 2020 Report Share Posted December 12, 2020 crtanje vektora nije mudro slovo, naravno....ali tesko to može neko ovde nabrzinu da ti objasni.. Ako imaš neku potrebu da sam to uradiš, onda ˝knjigu˝ u šake... šta da ti kažem.. 😉 Link to comment Share on other sites More sharing options...
MAESTRAL Posted December 13, 2020 Report Share Posted December 13, 2020 Сад када сам погледао њихово упутство, мени се чини да ти већ све имаш, само терминологија ствара забуну. Слика је ту и завршена. Спољна ивица Offsetа који си већ направио је такође већ ту - CUT лејер из њиховог упутства. Види само да то буде један објект а не из делова. Претпостављам да траже тај CUT лејер како не би долазило до неспоразума да ли да секу по ивици слике или да оставе (и колику и какву) бордуру, као што си ти урадио. Не би било лоше да још мало поједноставиш спољну ивицу бордуре јер на неколико места без потребе одлази од ивице цртежа или је изломљена. Спомињем ово само због трајања налепнице, када је неко негде залепи. Ако је после лепљења неће нико више додиривати - онда, ништа :] Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dany6 Posted December 14, 2020 Author Report Share Posted December 14, 2020 10 hours ago, MAESTRAL said: Сад када сам погледао њихово упутство, мени се чини да ти већ све имаш, само терминологија ствара забуну. Слика је ту и завршена. Спољна ивица Offsetа који си већ направио је такође већ ту - CUT лејер из њиховог упутства. Види само да то буде један објект а не из делова. Претпостављам да траже тај CUT лејер како не би долазило до неспоразума да ли да секу по ивици слике или да оставе (и колику и какву) бордуру, као што си ти урадио. Не би било лоше да још мало поједноставиш спољну ивицу бордуре јер на неколико места без потребе одлази од ивице цртежа или је изломљена. Спомињем ово само због трајања налепнице, када је неко негде залепи. Ако је после лепљења неће нико више додиривати - онда, ништа :] Evo sada sam malo preuredio,ali radio sam totalno drugacije i ovaj put nisam uradio ovaj beli offset (bez te pozadine) vec samo "cut line". KORAK 1 Prvo uradim trace slike i odvojim od originala. KORAK 2 Fill postavim u "none",a stroke point obojim u magentu i stavim 10pt KORAK 3 Poravnam outline sa originalom i onda samo prosirim outline od same slike (izmedju linije i same slike je praznina) KORAK 4 Izaberem "Simplify" kako bi umanjio ostrinu coskova KORAK 5 Uradim dodatno ispravljanje coskova putem ovih "nodes" KORAK 6 Napravim poseban layer za cutline i sliku KORAK 6 Tako uradim,ali opet mislim da nije dobro uradjeno i da ne bi uspelo kada bi odneo da mi to urade u stampariji..... Jer gledam po yt sve jedan tutorial radjen ili u AI-u ili Corelu.U AI-u koriste "0.25pt stroke weight",sada jeli stroke weight i stroke width ista stvar....Jer ja sam u Inkscape stavio 10pt,a 25pt kolko sam skontao je debljina noza?ako se izabere deblja linija noz ce vise puta prelaziti i seci je.I takodje odabere se "spot color",sto ja za tu opciju u Inkscape ne znam da li postoji.... KLIKNI http://blog.brunelone.com/create-sticker-cut-path-adobe-illustrator/ Ali bilo kako bilo,najbolje da njima odnesem da odrade i zavrseposao kako treba Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts