Jump to content

Recommended Posts

E društvo ovo je portret moje majke, planirao sam da ga pošaljem na jedno takmičenje portreta, zanima me, kako vam se čini ova fotografija inače, kako vam izgleda kompozicija, boja kože, oči, sam izraz lica, tekstura? Šta vi vidite na ovoj slici, kako do vam izgleda izrez njenog lica, kakvu emociju osjećate, šta ona misli i poručije, kakv je njen pogled na život i na onoga ko ju slika? Da li je dobra ova plava pozadina ili treba nešto drugo ubaciti da se dobije potpuniji doživljaj slike? Ja u njenom pogledu i očima vidim nešto, zanima me da nli i vi to vidite i šta vidite? 1f642.png?_nc_eui2=AeFs3osKuPtM3OHDBvjnN:) Bubnite bilo šta, nije bitno 1f642.png?_nc_eui2=AeFs3osKuPtM3OHDBvjnN:) Možda vi vidite običnu sliku neke žene i to je to, i to je normalno, ali mi recite bar da znam 1f642.png?_nc_eui2=AeFs3osKuPtM3OHDBvjnNKompoziciju sam odabrao ovakvu kako bih istakao lice, mnogo sitnih bora, popucalih kapilara, promjena boje na koži, prirodnu boju benova i prirodnu boju kože, njene plave oči i blagi osmijeh na licu, gdje se samo nazire da se smije i rupicu između usana koja to nagoviještava. Ja volim takve portrete, prirodne spontane, iz svakodnevnog života, a nisam ljubitelj toliko portreta kreiranih u studiju.Kada bih postavila mrežu preko fotografije, vidjela bih da postoji kompozicija u rasporedu objekata i korištenju prostora, vodila bih po položaju očiju i elemenata lica. Kimpozicija je malo izmijenjena i ne tupična ali je ima. Lijevu stranu sam popunio njenim uvjetom i kosom a pošto je blago ritirana na desnu stranu tu sam ostavio prazan prostor, poštujući ono fotografsko pravilo da se uvijek ostavlja vise prostora na strani prema se objekat slike krece ili gleda, zato sam taj dio popunio samo nijanom blago tamnijom od njenih očiju, i tako sam cjeniku zatvorio. Tako je uradio u čuveni fotograf najpoznatije fotke Nacionalne geografije, na svojoj fotki Avganistanska djevojčica, gdje je pozadina iza nje bila blago zelenija od njenih krupnih svijetlo zelenih očiju, i uzvijerenog pogleda. Viđao sam ovakve portrete na tom takmičenju već, kropovane, sa crnom ili bijelom pozadinom, pa mi je pala ideja da i ja tako uradim.

mama4.jpg

Link to post
Share on other sites

Evo da ti nešto neko odgovori. Potpuno je u redu da se vide bore. Ljudi to žele da sklone i ulepšaju fotografiju, ali bore su život. Pogled mi se sviđa. Mislim da je baš kako treba. Jedino ne znam za kropovanje. Nikada nisam kropovao ovako. Možda možeš malo da šacneš kako to rade drugi. Na primer:

 

https://duckduckgo.com/?q=how+to+crop+face+in+photography+close+up+portrait&t=opera&iax=images&ia=images

 

https://www.google.com/search?q=how+to+crop+face+in+photography+close+up+portrait&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjQt7CwtoLsAhVDt3EKHdioClEQ_AUoAXoECAwQAw&biw=1496&bih=754

 

Ima tu svašta što se tiče kropovanja kada je close up tight crop u pitanju, kao da nema pravila.

 

Dole su moja dva rešenja fotke. Pojačao sam kontrast i dodao vinjetu (zatamnjenje rubnih delova), a posvetlio lice. Pooštrio sam kao što vidiš. Mislim da je kod portreta dosta bitno usmeriti pažnju postmatrača na bitne delove, a to je lice (ok, ovde je lice skoro cela fotografija), a za to možeš da koristiš vinjetu. Ovde želiš da fokus bude na očima. Oštrina pomaže u tome takođe.

 

I još nešto. Fotografija ti nije ni u jednom od standardnih formata, nije ni 16:9 i ako je blizu, ni 3:2, 5:4, 1:1 i slično. Možda ti to bude značajno ako na konkursu traže neki od formata u kome mora fotka da bude. Kod nas to često bude u 3:2 formatu...

 

Svakako ima na netu mnogo da se pročita i prostudira na ovu temu, kao i da se eksperimentiše u praksi.

 

pOboHJI.jpg

 

g9SQMKl.jpg

Link to post
Share on other sites

meni se krop nikako ne dopada, ne znam, meni je katastrofa. Suvise si u domenu teorije, udri i vezbaj, radom se dolazi do rezultata, imas ok modela pa probaj. Drugo, o svemu si razmisljao samo nigde nisi svetlo spomenuo, a ovde ti je sve nekako suvise ravno, ako vec hoces da istaknes bore igraj se onda sa senkama pa ces dobiti bolje rezultate

Link to post
Share on other sites
On 9/20/2020 at 12:26 AM, Aleksandar_Petrovic said:

E društvo ovo je portret moje majke, planirao sam da ga pošaljem na jedno takmičenje portreta, zanima me, kako vam se čini ova fotografija inače, kako vam izgleda kompozicija, boja kože, oči, sam izraz lica, tekstura? Šta vi vidite na ovoj slici, kako do vam izgleda izrez njenog lica, kakvu emociju osjećate, šta ona misli i poručije, kakv je njen pogled na život i na onoga ko ju slika? Da li je dobra ova plava pozadina ili treba nešto drugo ubaciti da se dobije potpuniji doživljaj slike? Ja u njenom pogledu i očima vidim nešto, zanima me da nli i vi to vidite i šta vidite? 1f642.png?_nc_eui2=AeFs3osKuPtM3OHDBvjnN🙂 Bubnite bilo šta, nije bitno 1f642.png?_nc_eui2=AeFs3osKuPtM3OHDBvjnN🙂 Možda vi vidite običnu sliku neke žene i to je to, i to je normalno, ali mi recite bar da znam 1f642.png?_nc_eui2=AeFs3osKuPtM3OHDBvjnNKompoziciju sam odabrao ovakvu kako bih istakao lice, mnogo sitnih bora, popucalih kapilara, promjena boje na koži, prirodnu boju benova i prirodnu boju kože, njene plave oči i blagi osmijeh na licu, gdje se samo nazire da se smije i rupicu između usana koja to nagoviještava. Ja volim takve portrete, prirodne spontane, iz svakodnevnog života, a nisam ljubitelj toliko portreta kreiranih u studiju.Kada bih postavila mrežu preko fotografije, vidjela bih da postoji kompozicija u rasporedu objekata i korištenju prostora, vodila bih po položaju očiju i elemenata lica. Kimpozicija je malo izmijenjena i ne tupična ali je ima. Lijevu stranu sam popunio njenim uvjetom i kosom a pošto je blago ritirana na desnu stranu tu sam ostavio prazan prostor, poštujući ono fotografsko pravilo da se uvijek ostavlja vise prostora na strani prema se objekat slike krece ili gleda, zato sam taj dio popunio samo nijanom blago tamnijom od njenih očiju, i tako sam cjeniku zatvorio. Tako je uradio u čuveni fotograf najpoznatije fotke Nacionalne geografije, na svojoj fotki Avganistanska djevojčica, gdje je pozadina iza nje bila blago zelenija od njenih krupnih svijetlo zelenih očiju, i uzvijerenog pogleda. Viđao sam ovakve portrete na tom takmičenju već, kropovane, sa crnom ili bijelom pozadinom, pa mi je pala ideja da i ja tako uradim.

Ne znam koju si verziju tog portreta video, ono sto sam ja video odlicna je fotka u celini sa dobrim balansom likovnihe elemenata kroz koje je prikazana sustina... Sumnajm u to da je nastala spontano, sto je po meni totalno nebitno ako se pogodi sustina. Na toj fotografiji dobrim odnosm svih likovnih elementat od elemenata kompozcije kadra do odnosa boja i odnosa tamno svetlo u centru paznje posmatraca je ono sto najcesce treba da bude a to su njene oci koje si nesto svetliuje, a svi ostali detalji dobro su upakovani i ukazuju ne nesto dramticno vezano za glavni motiv fotografije... To se tako radi, svaka fotografija koja je nastala sa namerom da isprica neku pricu treba da ima sve ovo sto ima ova fotografije, treba da natera posmatraca na razmiljanje, a ovo kako je slozeno na toj fotografiji nije jedini nacin, i to je razlog zasto ne postoje pravila i zasto ne treba razmisljati o pravilima vec o tome kako sadrzaj scene i elemente od kojih je sacinjena podrediti sustini, glavnom motivu, onome sto zelimo da kezemo kroz fotografiju, sto je ujedno i zamka ako se vodimo samo tom zeljom da nesto ne znam sta ispricamo svakom fotografijim koju napravimo... Ako nema elemanta za pricu nema ni price, moze da bude samo lepa i to je dovoljno, a ne da se sili nesto sto je samo lepo da po svaku cenu prica neku pricu.

1364e1a527c1f39a43985885e7829136.jpeg

Moje ti je savet opsuti se i radi kako osecas i mislis da treba, ali gledaj da se makar malo likovni opismenis ne da bi radio po tome kako neka knjiga kaze, nego cisto da sebi das temu za razmisljanje da li reciumo usne treba da budu ovako blizu ivice kadra, a bitan su deo kompozcije, da znas zasto uvo moze da bude ovako blizu ivice kadara a zasto usne ocigledno ne bi trebale i zasto postoji taj osecaj da tu nesto ne stima, da li pozadina treba da bude plava i hladna boja naspram 90% kadara koji je u toplim bojama, ti si rezonova da to tako treba na osnovu cropa orginalne fotografije avganistanske djevojcice, koju su urednici sekli i pakovali kako njima odogovara... Teorija forma je tema koju treba dobro obraditi i kojom svako treba da se bavi ko se bavi likovnim radom, uvek, i konstatno, ne da bi znao sta radi nego da bi razumeo sta je uradio, da bi mogo makar likovno da desifrujes radove koji ti se dopadaju, samo prepisivanjem necega bez potpunog razumevanja neces nista da uradis... Zato za vecinu nema vajde od toga sto prate poznate autore i njihove radove, mogu da ih prate dozivotno, samo gledanjem nece nista shvatiti, gube vreme, potrebno je znanje da bi se razumelo to sto se gleda... Konekreno ovde vidim da ti nije palo na pamte da si ovu plavu starftu u pozadini nametnu kao nesto bitno jako kontrastnim odnosom toplo hladno, a ta strafta u pozadini totalno je nebitna, to je ocigledna greska na ovoj fotografiji u kolornom kontrastu, u kontrastu tamno svetlo nista nisi uradio da recimo malo potamnis nebitno a posvetlis bitno, diskretno, u skladu sa diskretnom ekspresijom, ali sve to cak i da je idealno uradjeno pada u vodu jer kadar, crop, nije dovoljno dobar da bi prikazo sustinu, a to je osnova. Mnogo je tesko stvoriti umetnicki vrednu fotografiju poreteta, a narocito na ovaj nacin gde se vidi samo lice, mnogo toga u detaljima mora da bude odlicno da bi fotografija zaista vredela.

Kazem umetnicki vrednu posto si zeleo da je saljes na neki konkurs, a tamo se valjda vrednuje umetnost a ne komrcijala hehe... Ako je saljes na neki konkurs kod nas, tu moze svasta da prodje narocto u fotografiji, kod nas je umetnost marginalna katetgorija vec 40god, samim tim i taj ziri je marginalne vrednosti u odnosu na ostatak sveta, pogledaj kakve su nam serija i filmovi bljuvotine u odnosu na ono sto je snimano za vreme komunizma, i nekih desetak godina posle pada komuniznma, prosle su godine, godine u kojima je devastirana umetnost, a stara garad ili je u penziji ili vise nisu sa nama, ovi novi retki kojima je umetnost bliska najcesce nisu na nivou zadataka, ni da sude, ni da stvaraju.

  • Like 1
Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...