Jump to content

APS-C do/oko 300/350 EUR


Mickey Mouse
 Share

Recommended Posts

Ćao drugari,

 

Da li biste mi pomogli za preporuku za fotoaparat + objektiv koji bi služio prijateljici da uci i zavoli fotkanje, molim vas? 
 

Nisam bas u tome više toliko, barem kada su cene i dostupnost fotoaparata u pitanju, pa bi mi pomoć značila.

Neki APS-C senzor? Može i stariji model, da se uklopi u cenu + jedan objektiv za pocetak? Novo ili polovno; ima li neka radnja u BGu gde to ima... bilo koji savet je dobrodosao.  300/350 EUR.

 

Ja sam razmišljao o D90 + 18-105mm ili tako nešto? Ne znam ima li to uopšte više da se kupi negde... Neki mirrorless, koji...? 

 

Hvala unapred!

Link to comment
Share on other sites

Oni koji prate nikonjsku stranu nek dopune, mada ja mislim da je D90 malo zastareo. Od kanonizovanih aparata može bilo koji trocifreni 550d-700d, naravno polovno, a od objektiva 18-55 koji bude išao uz njega i pedesetica STM. Alternativa 24STM koje je do džadža staklo za krop, malo vinjetira ali je u svemu ostalom bolji od 18-55, naravno, samo na tih 24mm.. 😀

Dvocifreni aparati imaju smisla nekom ko ima muške šake (mada je meni svaki dvocifreni aparat bez gripa mali, naprosto imam velike šake) i ko će držati aparat duže vremena, tako da 60-70d nemaju po meni nekih prednosti za tvoju drugaricu. Cena im je slična odgovarajućim trocifrenim, razlika je u nekim sitnicama tipa statusni displej za koji bih ja prodao rođenu kevu (ali to sam ja, većina ne bi) i razlika u ceni je po pravilu minorna. Pitanje je da li ona hoće da tegli nešto veće telo sa sobom a da pritom fotografski rezultati budu potpuno isti.

 

Mada ako mene neko pita, 7D je nekad bio zlo_i_naopako od aparata a sad košta ništa. Ako se nađe očuvan primerak za 250-300e to može da bude najpametnije potrošenih 300e; sve ostalo (5D2) daje bolje rezultate ali traži i skuplja stakla, a i za 300e ne može da se nađe primerak sa 30 hiljada okidanja kao 7D. Doduše, i rezultati između ta dva aparata veoma precizno koreliraju sa njihovim cenama.

Link to comment
Share on other sites

Не знам откуд ти то да мк2 тражи скупља стакла? Ја сам за ових пет година колико је код мене стекао утисак да је савршено употребљив и са јефтини(ји)м ... Наравно, резултати су пуно бољи са квалитетнијом и скупљом оптиком, али то је ваљда тако на свим апаратима ...

 

Гледе теме, о никону не бих, јер га не користим, али ако и кењон долази у обзир, моја препорука је 650Д. Мали, згодан, окретан екран, тач скрин команде, итд, итд. Са кит објективом има га за мање од 300 еура, а за 350 купује и кит и 50 1.8 стм за портрете и умјетничке ... 🙂

 

 

Link to comment
Share on other sites

Zavisi kako gledaš na stvar, ne traži on - po pitanju oštrine optike jeste u suštini 5d2 malo manje zahtevan od modernih kropova koji imaju po 24mpx nabijenih na malom prostoru, ali ako hoćeš približno ekvivalentan sistem da napraviš na kropu i na FF - onda OEM objektivi za FF jesu skuplji. Ja polazim od svojih nekih razmišljanja, treba mi 17-40 (minimum), pedesetica 1.4, neki telac ili za prvo vreme 85 1.8... Izađe to 900e bez telca, a na kropu to glasi ovako: 10-18; 24STM; 50 1.8; 55-250. Sve polovno 500e.

Ne kažem da to treba tako, može FF i sa pedeseticom da se nosi i da se bude foto-džedaj, ali realno nije taj pristup za početnika.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Sa 5DmkII se družim više od 10 godina i moglo bi se reći da ga poznajem. Radi on i sa budžet objektivima, i kada se to uporedi sa kropom bolje je. Ali ako želite da dobijete prave rezultate i vidite šta senzor može , na telu mora da bude dobra optika, pre svega nešto od L-ova. Zahvaljujući dobrim objektivima to telo i danas radi posao (naravno ima svojih ograničenja). Zaključak - ne uklapa sa u budžet.

Savet Yagodinca je dobar 550-700d, najpre 600d zbog pokretnog ekrana a ipak pristupačne cene kao i relativno malih gabarita.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...