Jump to content
Sign in to follow this  
yagodinac

Of Wolf And Man... And Quattro

Recommended Posts

1)

 

49908350918_6a65696cda_z.jpgOf Wolf And Man 1 by Millan Milloradovic, on Flickr

 

2)

 

49908865066_80797e83d2_z.jpgOf Wolf And Man 2 by Millan Milloradovic, on Flickr

 

3)

 

49909166227_96aaf461eb_z.jpgOf Wolf And Man 3 by Millan Milloradovic, on Flickr

 

4)

 

49908351428_659c801424_z.jpgOf Wolf And Man 4 by Millan Milloradovic, on Flickr

 

5)

 

49909166647_1848397919_z.jpgOf Wolf And Man 5 by Millan Milloradovic, on Flickr

 

6)

 

49908351293_c5573aa020_z.jpgOf Wolf And Man 6 by Millan Milloradovic, on Flickr

 

7)

 

49908351173_ed0fd77fd0_z.jpgOf Wolf And Man 7 by Millan Milloradovic, on Flickr

 

8 )

 

49909166422_91aa0fecbb_z.jpgOf Wolf And Man 8 by Millan Milloradovic, on Flickr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zanimljivo, dobra realizacija... 7 i 8 kadrovi po mom ukusu i ujedno jedine na kojima imam zamerku sto se tice ovog crnila, pre svega na 7 malo je prejako na nebu jer fotkano je po danu a ne uklapa se bas najbolje ni sa ostatkom scene.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvala. Mene recimo taj efekat podseća na stare BW majstore koji su fotografisali kroz obojene filtere da bi dobili sličan efekat. A ima i obrnutog eksperimentisanja (reverse grad na 5).

I još nešto: na TIF-u je histogram doteran desno do perfekcije, nikome nije potreban sivi sneg a JPG koji ovde kačim daje upravo sivu nijansu. Verovatno je to zbog smanjivanja, ali svakako sam neprijatno iznenađen. Evo kako izgleda histogram:

 

histogram.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

^

Jedino sto je za mene merodavno je likovno estetski sklad primeren sadrzaju, a to sta je ko radio nekada, sta ko radi sada i bilo kakvo normiranje necega da bude skladu sa necim recimo necim sto su radili stari BW majstori, mene licno tako nesto ne zanima, ili da daleko bilo prestujem fotke radi nekog film efekt.
Sta hocu da kazem, prosto pogledas i vidis na 7 ispod neba crna, siva i bela esteski su skladne, gore na nebu jaka crna strafta koja kao takva odskace i privlaci paznju na sebe, a sumnjam da si to hteo, i sta sad sa pokusajem "kopiranja" necega sto su radili radili stari BW majstori kada takvo resenje u tom detalju nije primereno sadrzaju ??? Znaci cista estetika cak nije potrebno nikakvo likovno znanje, samo se dobro otvore oci, a pozeljno je svakao, likovna pismenost je osnova likovnog rada, i ovo ne kazem tebi jer tvoje fotke po mom sudu u najvecoj meri su dobre i odlicne gledano sa te likovne strane, nego svakome ko bi nesto da fotka i vazda nije siguran kolko je to dobro sto radi... Teorijom forme ako ne sa umetnicke onda sa likovne strane sve moze da desifruje i objasni, a samim tim to znanje je vise nego korisno u svemo sto radimo a bazira se na likovnim vrednostima.

Nikad mi nece biti jasno kako ljude ne mrzi da satima strebaju net tutorijale o obradi a da bukvalno nikad ne shvate da obradom zapravo rade likovno estetsku doradu snimljene scene, posao koji je za razliku od recimo slikarastva koje pocijnje od bele povrsine u velikoj meri vec zvrsen samo ga treba dodatno likovno estetski oblikovati, sto zanci da je pozeljno nesto o tome da se zna, jedna knjiga 2~3h da se procita i povremeno vracanje na gradivo kako bi se naucilo sa razumevanje... Uz dobru podlogu to strebanje net tutorijal vise je nego korisno, bez toga, to je gubljenje vremena za veliku vecinu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobro, tvoje razmišljanje je validno i argumentovano, ali i moje je; ja gledam majstore pre mene i ako dostignem 1% njihovog umeća - wohoooo...

Evo onda jedne fotke jednog starog majstora na čiju upotrebu crvenog filtera sam se ugledao. I njemu je crno nebo i on je to upotrebio da vrlo uspešno naglasi kompletnu dramu na slici. Primeti da su tu fotku redovno proglašavali za najbolji pejzaž XX veka, nemoj sad da mi kažeš da i ta fotka ne valja  😀

S druge strane, likovni elementi i tehnike tipa gradijent, crno nebo, ova ili ona obrada treba da budu smisleni, naravno, ali su na kraju krajeva samo elementi koji grade celinu. Kao kad pesnik ili književnik koriste reči i rečenice da sklope nešto - ne treba analizirati pojedine reči već treba gledati celinu. Zato je nebo samo jedan element te 7-ice, nikako čak ni najbitniji. Ali mi veoma često svetlo nebo deluje neizbalansirano na snimku ako nema gradijent. Mnogi fotografi upravo iz tog razloga usmeravaju pažnju posmatrača vinjetom - gradijent je vrsta vinjete u kompozicionom smislu.

A postojao je i čovek čiji rad je bio skoro isključivo baziran na gradijent filterima, odnosno zatamnjivanju i bojenju neba. Znači i to je vrlo validno sa aspekta kompozicije, pritom primetimo da taj čovek nije imao kao mi danas Photoshop pa da očepi saturaciju, tj imao je ali ga nije koristio budući da je koristio samo Velviu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^

Umetnost je subketivna, umetnicka vrednost nastala pre 60god i danas nije ista, ne moze se definistati na isti nacin... To je cak besmisleno analizirati ako covek nije u tome 100%, nisam u tome ni 1% tako da sa te strane ne pravim procene, umem u odredjenoj meri da vidm kada je nesto umetnost u pokusaju, i kada nesto ima potencijal, ali se ne trudim dalje od toga.

Zato likovni sklad uvek moze da se oceni, jednostavno ako nesto neprimerno strci u okviru neke scene a nije glavni motiv to je onda pogresno... 7 kod tebe crna strafta 10~20% cele scene, nista sem te crne strafte nije tako crno, ni jedan detalj na zemlji, znaci vecina scen naglasava taj manji deo, znaci promasena tema, kod njega ako je ovo sto se vidi verni prikaz orginalnog snimka nebo koje nije bas zift crno zauzima 60% scene, naglasava pre svega mesec, spomenike, i horizont (verovatno se u odnosu tih elemenata krije i umetnicka vrednost fotografije) sve sto je svetlije od neba kroz taj odnos harmonicnim kontrastom, u prevodu bas onako kako treba primerno sceni, sve sto je na zemlji nije liseno jednako tamnih delova kao sto je nebo tamno, kod tebe na zemlji neme nicega sto je tako u toje meri crno. Slicno je i sa 8, nadji nacin da ovo cnilo ne bude bas crnilo nego da se vidi neki detalj tamo gde nesto moze da se vidi i maces likovni okvir slican ovom autoru na koga se ugledas, dobrimo odnosom dominante, subdominante i podredjenih elementa ili kroz neki od ostalih principa komponovanja, vremnom verovatno i umetnicki 🙂

Teorija forme bukvalno nas uci da procenjujemo likovno umetnicku vrednost tudjih radova i samim tim kroz to znanje da kreiramo sopstvne radove, posveti se malo vise tome da bi lekse razumeo to sto vidis kod drugih, i da bi lakse stvorio nesto slicno u svojim radovima, jer ovi na koje se ugledas ocigledno su umetnici, treba to razumeti na molo visem nivou od samo gledam pa ci i ja tako, mislim ako se sve svodi samo na takav pristup 😛

Share this post


Link to post
Share on other sites

Svaki print Moonrise se pomalo razlikovao jedan od drugog, u zavisnosti kako je i šta rađeno sa negativom u laboratoriji, tako da je to nešto otprilike najbliže ručnom radu. Ako je dogde radio pola sekunde duže, ako je ovo ovako, onako... i finalni rezultat se može razlikovati. Tako da ja ovde vidim u 90% slučajeva da se na nebu ne vidi ni jedan jedini detalj; tačnije crno je 0,0,0 po kanalima. Ali to je nebitno, ne vidim razlog da ne bude nešto 100% crno na fotografiji ako to doprinosi pričanju priče ili dizanju atmosfere, tj zacrnjivanju iste. Crna je validan način likovnog izražavanja, Karavađo je sve svoje slike na 80% površine potpuno zacrnio - nije morao ali jednostavno našao je efektan način da time istakne svetlost i senke. Goja isto tako. Ili nešto modernije: pogodi šta je ovo (ali bez guglanja 😉 ).

U tom kontekstu hvala na komentaru, i ja ne mislim da su ove fotke nešto bogznašta dobro, ne branim sedmicu nego jednostavno ništa nemam principijelno protiv zacrnjivanja - više mi smetaju spaljene fotke (255) i to smatram u eri svetlomera u telefonima nepristojnim; u ovoj seriji pojedinačno gledano ima naravno boljih i lošijih fotki, ali mi je palo na pamet da ispričam priču tako da su fotke svaka za sebe nekako u drugom planu. Bitna je večernja atmosfera zimske idile Južnog Kučaja iznad Resavske pećine koju pokušavam da stvorim.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa nema ni ja protiv zacrnjavanja, zapravo sve je dozvoljeno ako ima smisla... Kod 7 ta crna na nebu prvise je crna, premalo je ima i samim tim privlaci paznju na sebe, zasto ??? To je pitanje, sta god da si hteo da postignes opet u tom izrazeno kontrastnom odnosu ta strafta je glavni motiv, a to sigurno nisi zeleo. Probaj sve to isto samo malo manje crno malo blize prosecnom donosu tamnih tonova na zemlji pa ces videt sta zelim da ti kazem, mozda vidis jos nesto sto bi mogo da korigujes kako bi ono sto je glavni motiv diskretno doslo do izrazaja... Ako zelis dramu stvori je tako da naglasi glavni motiv a ne podredjeni element u kadru. Probaj videces i sam, ili mozda neces jer kod mene na monitor se tako vidi kako sma opisao, kod tebe mozda ne...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo verzije sa svetlim nebom. Ne znam, mislim da je sve onda nekako flet i da odvlači pažnju sa tragova.

 

IMG-5378.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa dobro kolega ne sa svetlim nego u skladu sa tim sto si zamislio uz malo bolji balans da to crnilo gore ne bude toliko crno, taj najcrnji deo... Jel govorim turski pa da me ne razumes hehe 😛

" Probaj sve to isto samo malo manje crno malo blize prosecnom donosu tamnih tonova na zemlji pa ces videt sta zelim da ti kazem " procitaj ceo predhodni kometar... Mislim ne moras nista da se cimas samo predlazem uz obrazlozenje...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...