Jump to content

Koliko mogu kropovati?


Recommended Posts

Prije svega da pozdravim DZ ekipu, drago mi je da ste na okupu i evo mog doprinosa da se stvari malo zakotrljaju, kao nekad... :)

Da li je bila tema: Koliko mogu kropovati? 

Imao sam vremena i malo sam besposlen ovih dana, pa sam napravio ovakvu tabelu - u prilogu. Prvi objektiv je objektiv koji držim na tijelu, drugi čiji FoV želim dobiti kropovanjem. Pored sam izračunao max rezoluciju koju dobijam kropovanjem.

 

Pošto je broj megapiksela svake godine sve veći (100 mpx je realna budućnost), pitanje da li je to toliko negativan trend jer i objektivi su realno bolji tj oštriji (ne samo sigma art, već i reizdanja objektiva za C/N mirrorless). E sad, pitanje, koliko savršen objektiv može da zamjeni objektive druge žiže a da to bude iskoristivo za print (od 6 Mpx) i web (preko 2 Mpx)?  Ova tabela bi to trebala da pokaže, pod uslovom da ne griješim (e tu bih volio da se uključe veći znalci od mene).

 

Dakle dobra 85ica na najboljem dijelu tj, na f5,6 na d600 ISO 100, u centru, može da se kropuje i da se dobije slika od 4,3mpx koju bi dobili sa objektivom od 200mm?

Da li postoji tako dobra osamdesepetica? Ima li 

 

Ova tema nema veze sa DoF-om, perspektivom... Potakla me je razmišljam koji sledeće fiksni kupiti :) 

 

Rezolucija senzora i FoV.jpg

Link to post
Share on other sites

Neka moja razmišljanja na tu temu:

- senzori su dosta napredovali ali su objektivi manje napredovali;

- najkvalitetniji objektiv vremenom se mikroskopski decentrira i onda nije tako oštar kao kad je bio kupljen;

- ako si kao reper uzeo f5.6 na na 85-ici na FF jer je tu neki sweet_spot, onda npr na pejzažima ti je verovatno jasno da ćeš malo toga spakovati u fokusnu ravan. Doduše tu će biti sve oštro, ali slaba vajda za ispred i iza.

- ako previše zavrćemo blendu vrlo brzo dolazimo do difrakcije i onda opet džabe i vrhunski senzor i objektiv. Doduše, difrakcija lepo reaguje na oštrenje ali gorak ukus limita ostaje. Zato mislim da vreme 100mpx FF i 50mpx kropa nije daleko, ali vreme smislene upotrebe toga do krajnjih granica je nikad dalje.

Link to post
Share on other sites

^imaj u vidu da kad kropujes moras da racunas i krop faktor, ako kropujes na ekivalent od 200mm, to onda nije vise blenda 5.6 posto se menja i ekvivalentna blenda, vec dodje vise od 2 blende manje posto je krop faktor 2.35 (mrzi me da pravim racun tacno koja to ekv. blenda postane). Prosto, isecas deo kadra koji si napravio stojeci dalje nego kad bi taj isti kadar pokusao da spakuje bez kropa, pa je i DOF dosta dublji. 

 

Nesto kontam da to ispred i iza ne igra neku ulogu tu, jer ne bi sa 85 (koji jos kropujes na ekv. 200mm) fotografisao nesto sto bi radio sa nekim sirokim gde ces imati prvi plan u vidu nekog kamena, bare, necega. Za ono zasta bi koristio objektiv od 200mm ces u velikom broju slucajeva (npr. brda neka a ti lepis planove) i biti vec u beskonacnom fokusu, a posto ovde nije ni pravih 200mm u pitanju vec krop od 85, onda to jos vise dolazi do izrazaja jer je sve dublje. 

 

Koliko je to validan metod ovako inace je svakako upitno, tim pre sto nije da ne mozes da nadjes pristupacan objektiv od 200mm i koristis normalno, ali kapiram da to nije poenta teme. 

 

Imam 85/1.8 i bas pomenuti D600, pa mogu nekad napraviti neki test da vidim sta se dobija, ali ne bih ocekivao neki sjajan rezultat jer ipak treba imatu u vidu da se i objektivi projektuju za odredjenu velicinu senzora i da se na kraju svodi na to po kakvim pikselima crtaju, i da se tako ekstremnim kropom sve moguce mane objektiva uvecavaju jer sustinski to je digitalno "povecanje" kad se tako kropuje. Ako zamislimo hipoteticki FF senzor od 4.3mp i na njemu objektiv od 200mm (koji je, opet hipoteticki, istih performansi kao taj od 85mm) siguran sam da bi rezultati bili mnogo bolji na tom senzoru jer taj objektiv crta po mnogo vecim pikselima tj. objektiv ne mora da razlucuje ni priblizno dobro za isti rezulat. 

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

Jutros naidjoh na ovaj link, ova tema izgleda nije samo mene zaokupila...

 

https://www.youtube.com/watch?v=o6rZ4p1d56A

 

Ono sto je Steve iz ovog videa zanemario je da je nekih 6-8Mpx dovoljno za obican print,  2-4Mpx za web, tako da je i to trebao istesirati. Mislim da bi razlike bile manje.

 

Inace krop je po meni zanimlji i iz aspekta koriscenja "krop" objektiva na full frame tijelima. Svi znamo da onu ogromnu vinjetu, ali danas se slike "sjeku" i objavljuju u 16:9 ne u 3:2... Tako da se iz nekog kvalitetnog krop ustrasirokog objektiva moze izvuci vise mm u sirinu samo ako se   "kropuje" u  16:9. Nemam dobar UW da probam, volio bih da vidim koliko gubi na ostrini van 3:2 krop granice. 

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

"....da je nekih 6-8Mpx dovoljno za obican print,  2-4Mpx za web...."

 

Generalno tacno sto se tice broja piksela ali ne prica celu pricu. Print iz fajla koji je bio high-res pa je potom smanjen je ok, isto vazi i za web fotke, jer kompletnu fotografiju pakujes na manje dimenzije, pa time cak i dobijas blagu prednost u smislu percepcije ostrine samog prikaza, ali to nije isto sto i print nekog isecka jer taj isecak "uvecava" sve opticke nedostatke, taj isecak (ako je neki ekstremniji) iz cele fotografije je isecak koji u startu nema puno detalja. To je zanimljivo kao mentalna vezba, racunati koliko moze da kropuje, ali u nekoj realnoj upotrebi mislim da je promasena prica.

 

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...