Abishai Posted May 8, 2020 Report Share Posted May 8, 2020 Proba danas i u ovom fazonu, posto mi se pored ovih "starinskih" i ovaj fazon svidja. 2 svetla u njega, jedno u pozadinu... zaboravio da stavim nesto za "bouncing" (bezi klinac, ne voli da se slika ๐ ) itd. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Abishai Posted May 9, 2020 Author Report Share Posted May 9, 2020 I jos jedna takodje od veceras Link to comment Share on other sites More sharing options...
puckons Posted May 9, 2020 Report Share Posted May 9, 2020 dobre, tesko je sa klincima, nego na ovoj drugoj mi smeta sto se ne vidi njegovo desno oko, malo bih tu senke izvukao da bude vidljivije, ali sve u svemu, dobro ti to ide Link to comment Share on other sites More sharing options...
Abishai Posted May 9, 2020 Author Report Share Posted May 9, 2020 15 hours ago, puckons said: dobre, tesko je sa klincima, nego na ovoj drugoj mi smeta sto se ne vidi njegovo desno oko, malo bih tu senke izvukao da bude vidljivije, ali sve u svemu, dobro ti to ide ย Hvala na sugestiji! ๐ Evo jos jedne od veceras i evo .rawย prve bez ikakve obrade. ย btw posle par komentara (van foruma) da je sve zivo photoshopovano i na kraju da raw ustvari izgleda bolje, kacim istiย ย ๐ ย ย Link to comment Share on other sites More sharing options...
puckons Posted May 10, 2020 Report Share Posted May 10, 2020 nemoj se uopste uzbudjivati oko takvih komentara, nemaju ljudi pojma kako izgledaju slike iz studija. A u krajnjoj linija pa sta i ako je sredjivano, od kad postoji fotografija postoji i sredjivanje istih Link to comment Share on other sites More sharing options...
Foto turista Posted May 10, 2020 Report Share Posted May 10, 2020 "btw posle par komentara (van foruma) da je sve zivo photoshopovano i na kraju da raw ustvari izgleda bolje, kacim isti " Sta je photoshopovano i kakve veze ima i da jeste ??? Base me zanima ko je ovo ili bilo koju drugu fotku komentarisao na taj nacin, i sta to u opste znaci ??? ย Inace raw jeste bolji... Deo lica i de ispod brade na koji pada svetlo previse je naglasen na sredjenoj fotki, cak je i na raw fotki deo ispod brade malo svetliji, cisto estetski o tome je trebalo da se povede racuna u obradi... Isto tako iz tamnih partija probao bi samo malo da izvucem po neki detalj da se nesto nazire, rasvetom ili obradom. Sa rasvetom veze nemam komentarisem cisto estetski ovo sto vidim, sta mi je lepo a sta manje lepo u detaljima i celini, likovno esteski sklad... Sta god strebali i radili i sve pocinje i zavrsava se sa estetikom, sa tim kakav je odnos likovnih elemenata... Ako je na kraju estetski skladno onda je dobro, ako nije sve je dzabe, i rasveta, i obrada, i ne znam sta ๐ Posto sam do sada imao prilike da vidim tovoje fotke jedno je sigurno nisi bez talenta kao neki, tako da kako god bilo ovo sto sada radis vremenom ces i sam videti i korigovati sve sto sada nije dovolino dobro ๐ Link to comment Share on other sites More sharing options...
amaNS Posted May 10, 2020 Report Share Posted May 10, 2020 Kao i na onoj drugoj temi cu reci, odlicne s obzirom da su prve studijske... I da, imao sam na umu ovo sto je i Turista rekao, znas ti i sam sta ces i kako ces, ideja i vizija postoje a tehniku ces doterati treningom... Kako kazu iskusni majstori studijske rezirane fotografije, svetlo, detalji, detalji i opet detalji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Abishai Posted May 13, 2020 Author Report Share Posted May 13, 2020 @puckonsย U pravu ste :). Mislim da me to pogadja jer ceo zivot radim efekte i sve oko njih i onda kada uzmem aparat u ruke, uglavnom izbegavam da budzim, u pocetku sam postavljao slike direktno iz fotoaparata, valjda mi je dovoljno efekata u mom poslu, a vidim da u fotografiji sve vise idu na pa bukvalno fotomontaze :. Hvala. ย @Foto turista Hvala :). Verujem onda da nisu mnogo lose ako po koja ostane u pamcenju :). Sada sam pogledao sto si napisao i da, tacno je previse. Uh, moram ili samo sibati raw ili posvetiti malo vise vremena "sredjivanju"... :). Mislim da su mislili u fazonu jedan mi rece, nalepio sam sesir, iscrtao u ps-u itd... i ja... trigerovan haha. Hvala! ย @amaNS Hvala. Trenutno me drzi, pa gledam da iskoristim, a maksimalno izbegavam neke montaze i slicno. Ali sa svetlima, uzivo barem sam sada pre 3 nedelje poceo prvi put da radim, kupio neka kineska, mada, da ne budem lazno skroman, ne mogu reci da nikada nisam radio sa svetlima, radio sam jos odavno dok sam bio u vfx-u malo, ali... virtuelno ๐ ย Evo jedne od veceras, nisam stigao nista ovih dana. Suprugaย premorena, ali izdrzala junacki ๐ ย ย ย ย Link to comment Share on other sites More sharing options...
Abishai Posted May 14, 2020 Author Report Share Posted May 14, 2020 Cover za fb, evo cetiri poredjane (ima jos dve, jedan je ovde, jedna nije - Cocoย sa gitarom) koje sam uslikao u poslednjih par dana i neki moj prvi korak u ovom fazonu. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Abishai Posted May 17, 2020 Author Report Share Posted May 17, 2020 Jos jedna od veceras, dok ne stigne jos neke haljine itd. Moracu da pocnem da je slikam preko dana... ย ย ย Link to comment Share on other sites More sharing options...
puckons Posted May 17, 2020 Report Share Posted May 17, 2020 uh, mozda najbolja sa njom do sada, ali obrada mi malo smeta, daj malo zovosti na lice i ramena ili smanji svetlo za malo. I smeta mi crvena krpa, ne znam zasto si to stavio, prefarbaj u PS pa vidi da li je bolje.ย I na dekolteu viri majca, ja bih to sklonio.ย Inace ti je garderoba super na svim fotkama, to je ono doprinosi opstem utisku. I sad vidim, mislio sam da je kod mene mrva na ekranu, iznad njenog levog uveta onaj liz od svetla na kosi bih ja sklonio. I definitivno bih spustio za mozda cak 1 blendu njena ramena i glavu, taj deo Mislim ovo sve kazem iz najbolje namere, super je fotka, ovo su detalji Link to comment Share on other sites More sharing options...
Foto turista Posted May 17, 2020 Report Share Posted May 17, 2020 Ne znam ta postvak svetla da li to bas ovako treba, ali bez obzira ne volim ove dugacke senek konkretno nosa, taj detalj i detalj ove ljubicaste u pozadini cito estetski po malo kvare utisak, ni ova solja presecena na pola nije bas najbolje resenje al dosta je u senci pa moze da prodje... Ostalo je skladno. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Abishai Posted May 21, 2020 Author Report Share Posted May 21, 2020 On 5/17/2020 at 8:30 AM, puckons said: uh, mozda najbolja sa njom do sada, ali obrada mi malo smeta, daj malo zovosti na lice i ramena ili smanji svetlo za malo. I smeta mi crvena krpa, ne znam zasto si to stavio, prefarbaj u PS pa vidi da li je bolje.ย I na dekolteu viri majca, ja bih to sklonio.ย Inace ti je garderoba super na svim fotkama, to je ono doprinosi opstem utisku. I sad vidim, mislio sam da je kod mene mrva na ekranu, iznad njenog levog uveta onaj liz od svetla na kosi bih ja sklonio. I definitivno bih spustio za mozda cak 1 blendu njena ramena i glavu, taj deo Mislim ovo sve kazem iz najbolje namere, super je fotka, ovo su detalji Hvala! Tako je senka pala sto se tice dekoltea, inace smo zaboravili da zakopcamo haljinu na ledjima i bilo nam je nesto cudno, ali onako premoreni, kasno, a ja primljen, da slikam i slikam ostade tako :). Ovo crveno (prefarbao sam u crvenije) sam ne znam zasto, ostavio ipak, htoe sam da bude jos nesto tu, i zeni se takodje ne svidja, imam sliku i bez toga, ali nemam pojma, ostavih za sada, hvala za sugestiju u svakom slucaju, i verujem da je lepse, otprilike sam jedini kome je bilo "ok". Kod njenog levog uveta da... snala i pomislio sam da je sklonim u ps-u i zaboravih... sklonicu. Hvala jos jednom za sve sugestije/kritike itd ๐ ย On 5/17/2020 at 11:18 AM, Foto turista said: Ne znam ta postvak svetla da li to bas ovako treba, ali bez obzira ne volim ove dugacke senek konkretno nosa, taj detalj i detalj ove ljubicaste u pozadini cito estetski po malo kvare utisak, ni ova solja presecena na pola nije bas najbolje resenje al dosta je u senci pa moze da prodje... Ostalo je skladno. Pa sto se tice svetala ja nisam u fazonu da radim sve po sablonu i ako je realno ova postavka svetla donekle u nekom sablonu takodje, ali bih radije da izbegnem te stvari jer sve slike su iste, barem meni. Kada pogledam po netu, imam utisak da je jedno 70% slika kao da svi stave isti filter u ps-u i teraj. Takodje ovde pokusavam minimum photoshopa da imam, konkretno sam ovu tipa posvetlio i vukla je vise u narandzasto u originalu zbog toplih svetalaย tako da sam je tu malo gurnuo u zuce/zelenije. Solja da... ostade presecena, zelim da uhvatim celu scenu, ali nemam mesta... niti dovoljno stvari da poredjam, a nesto mi se ne slika sa tipa 35mm, najradije bih 85mm (ove su uglavnom na oko 50-55mm). Videcu, probacu sa ovim kit lensom 18-55m, pa da ga spustim na oko 24-35mm i uhvatim celu scenu, samo nisam siguran kako ce izgledati, mislim da bi mi trebala drugacija svetla ili makar veca/jaca, backdropovi su mi 150cm sa 220cm, tako da bih morao kasnije u postprodukciji da ih produzavam itd.. Ali probacu, definitivno bih da imam celu scenu. Hvala! Evo nesto od sinoc na brzaka, posto je zena rekla daย ne zeli vise da se slika ๐ย . I jos jedna, doduse probna od pre neko vece i ne svidja mi se preterano kako sam postavio glavno svetlo, hteo sam malo drugaciji efekat, ali nije bilo vremena za isprobavanje, tako da ostaje za neki drugi put.ย 7. ย 8. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Misirac Posted May 21, 2020 Report Share Posted May 21, 2020 Obe po meni odlicne iako bi mi se vise svidelo da si malo omeksao senke, ali vidim da ti to volis tako da... Mozda bi bile lepse sa mirnijim pozadinama. Da, model ti je odlican za ovaj fazon. Komentar amatera Pozdrav Link to comment Share on other sites More sharing options...
Foto turista Posted May 21, 2020 Report Share Posted May 21, 2020 @Abishai Kopiranje tehnickih i likovno estetski karakteristika ne znaci kopiranje autora, to sto radis moze nekome da zalici na nesto sto je neko vec uradio, ali sta ne lici ? Ciji to radovi ne lice na nesto sto je neko vec uradio ? Samo se sponatano ili namereno reciklira nesto sto je vec uradjeno, barem deluje tako zato sadrzaje scene definise autorski rad, a ne likovno tehnicke karakteristike... Zamisli sta bi bilo u slikarstvu kada bi se to tako gledalo, svako ko bi poceo da se bavi slikarstvom morao bi da izmisli novu tehniku da bi bio orginalan, a to je nemoguce, cak i da izmisli treba autorski da bude orginalan a ne tehnicki... Tako da ne brini brigu oko toga, cak ni oko autorske orginalnosti, ako tendeciozno ne sklapas scene prema necemo sto je neko vec uradio to ce svakako da bude orginalno na neki nacin, a kolko ce vredeti u umetnickom smislu, to je vec drugo pitanje ๐ Ove rezirane scene traze dobru, najbolju mogucu razradu koju mozes da osmislis a u tome dosta moze da pomogne likovno znanje, znanje na temu principa konponovanja, znanje u baratanju sa bojama i to je sve deo forme kojom se donosi sustina, a sustina je autorski rad... Bez tog znanja to je onda naiva, naivna umetnost, a to je zapravo nesto sto se najcesce vidja u fotografiji jer ima mnogo samoukih koji zapravo nikada nista nisu ucili nego se oslanjaju na sopstveni osecaj za estetiku i na taj nacin stvaraju svoj jedinstveni izraz i novi oblik estetike. Pa ti sad biraj ๐ ย Kad vec pricamo o orginalnosti ne vezano za tebe moram da se osvrnem na sveopste pristan idjotizam medju novopecenim fotografima na temu orginalnosti... Bukvlano juce kupili kameru 2 boje vecina ne zna da sastavi kako treba, dalje od pravila trecini na temu kompozcije nista nisu culi a kamoli da znaju, a vec pocinju nesto sa zadatkom da budu orginalni, koja komedija, i ispadne iz toga nesto u skladu sa talentom dodju do nekle, ali na kraju najcesce nista sto je zaista vredno paznje jer zapravo potajno gledaju i kopiraju neciji autorski rad baziran na jasno definisanim likovno estetskim vrednostima, znaci ne na naivi nego na znanju (inace naivu je pratkticno nemoguce kopirati), i mesto da nauce nesto kako bi razumeli to sto im se dopada, to sto je neko od pozantih i priznatih autora stvori oni biraju da vecno bauljaju u mraku, divota ๐ Na kraju sve to je corav poso ili se ide u totalnu naivu, ili se zagreje stolica i nesto nauciย ๐ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Abishai Posted May 21, 2020 Author Report Share Posted May 21, 2020 @Foto turista U pravu si (btw ne budi partibrejker bre! ๐ ). Nisam se ja mozda najbolje izrazio. Npr. (ne ovde na forumu) cesto je bilo komentara tipa obradi "kozu", sredi i onda pogledam fotografije koje su po meni neuspeli vfx (cast izuzecima)ย , koze sve vestacke, iste na svakoj devojci, uniformisane pore, bez ijedne bore itd. (ovo se ubedljivo najvise vidi kod beauty shotova). Ovo moje osvetljenje na ovih par je uglavnomย ono, klasicno, pod uglom ili kako kazu "trougao" na drugom obrazu, realno vec neki (pokusaj makar) kopiranja, ali najradije bih da probam malko drugacije ili sto kazes, ako je vec kopija da nije kompletna, taj "core" i ostatak da probam drugacije. E sada, koliko i da li uspevam, pitanje je.ย Licno sam zadovoljan s obzirom da je mesec dana kako sam uzeo svetla, sa druge strane, ja nikada nisam skroz zadovoljan svojim radovima (nevezano sa fotografijom), uvek hocu jos, nesto mi se ne svidja itd. Ono sto meni licno u ovom trenutku znaci (ako ne gresim i ti slikas za svoju dusu, pa ces znati na sta mislim ๐ ) je da mi prija. Pogotovu sto vec neko vreme u svom poslu samo radim neke tehnikalije, pa mi je ovo osvezenje, ovih mesec dana mi je stvarno osvezenje i ako je fotografija u pitanju, time mi i prija jer za 2-3 sata mogu imati od "hajde jednu fotku" do "finala" i onda ono, manje je zamorno i (meni barem) bas prija trenutnoย ๐ย ย 1 hour ago, Misirac said: Obe po meni odlicne iako bi mi se vise svidelo da si malo omeksao senke, ali vidim da ti to volis tako da... Mozda bi bile lepse sa mirnijim pozadinama. Da, model ti je odlican za ovaj fazon. Komentar amatera Pozdrav Hvala Misirac. Da, koliko sam primetio senke su uglavnom i mekse kada rade ovaj fazon, ali glavni razlog je vrsta svetala koje imam ๐, aliย sto kazes, verovatno bi jos lepse legle mekse senke. P.S. i ja sam amater i hobista, samo me je uhvatilo (opet)ย ย da slikam maloย ๐ Link to comment Share on other sites More sharing options...
puckons Posted May 22, 2020 Report Share Posted May 22, 2020 ono sto ja zameram na poslednoj su boje, kad je nekom lose kaze se pozeleneo, e upravo to imas na poslednjoj, ne izgleda zdravo. Zelena je boja za izbegavati, te nijanse ima inace i Misirac ima na svojim slikama, zuta se isto smanjuje kod lica. To sa bojama je jako vazno kod portreta i treba raditi na tome Link to comment Share on other sites More sharing options...
Abishai Posted May 23, 2020 Author Report Share Posted May 23, 2020 19 hours ago, puckons said: ono sto ja zameram na poslednoj su boje, kad je nekom lose kaze se pozeleneo, e upravo to imas na poslednjoj, ne izgleda zdravo. Zelena je boja za izbegavati, te nijanse ima inace i Misirac ima na svojim slikama, zuta se isto smanjuje kod lica. To sa bojama je jako vazno kod portreta i treba raditi na tome Sad gledam... i u pravu ste skroz, otislo je ne malo, nego malo vise :). Sredicu je. Hvala! ย Da se ne izblamiram, ali usudicu se da postavim online. Prvi pokusaj ne bas klasicnog portreta, vise neki storytelling ili pod sta vec spada. Ono sto sam i pretpostavljao je par stvari... treba mi veci prostor za tako nesto, mnogo vise stvari (propova) i definitivno neko vece i jace svetlo. Ali uhvatilo me je i morao sam da probam. 9. ย ย 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
puckons Posted May 23, 2020 Report Share Posted May 23, 2020 bravo, odlicna, sve na mestu. Mozda ce neko zameriti sto je ona okrenuta bas na tu stranu i da je onda postavka trebala u stvari biti obrnuto postavljena. Ima smisla kako si stavio zato sto se okrece ka izvoru svetla da bi videla da sije, sto je prirodno, ali bi sigurno bila bolja da je glava okrenuta kaย vecem delu slike, mozda da si izvor svetla prebacio sa leve strane, teoretisem, treba probati. Ali u svakom slucaju daleko najbolja od svih, svaka cast Link to comment Share on other sites More sharing options...
Foto turista Posted May 23, 2020 Report Share Posted May 23, 2020 Odlicno je ovo, ima cak i malo viska, sto je malo prenatrpan... Visak je bana zbog zute boje, oblika, i polozaja u posudi, i plavkasta korpa zalepljena za ivicu scene... Postavka modela u odnosu na podredjene elementer je odlicna, i to sto model radi u sceni odlicno je uhvacen ili reziran trenutak, to sto pogled izlazi iz scene ni malo pogresno ako iza njenog poglada ostaje nesto sto tom prostoru daje smisao, ima neki vizuleni znacaj... Fotografija se ne uklapa bas na pravi, idealan, nacin u neko od opste poznatih "pravila" trecine, zaltnog preseka, spirale, trouglova, sto nije problem samo pominjem jer hocu da kaze najbliza je pravilu trecine i na lep nacin oslikva kako kadar treba da izgleda da bude ispunjen sadrzajem u dve trecine negativnog porostora, a ne da zvrlji kao jednolicno prazan prostor sa 0 vizuelnog znacaja samo da bi se po svaku cenu izbeglo centralno kadriranje jer to je navodno dosadno, a sto je besmisleno kada dve trecina kadra zvrlji onako bezveze to nikom nista, to je verovatno umetnost hahahah ๐ Sve svemu fotka je odlicna, boje, odnos tamno svetlo sve je dolicno, nadam se da neki biser nece da napisati kako je podeksponirana hehe, jer pored price o "pravilima" to tumecenje na osnovu histograma sta je podeksponirano a sta pravilno eksponirano je jedan od zescih idjotizama, kao da ocima ne moze da se vidi da li je nesto lepo i skladno prema sastavu scene nego ce to histogram da odredi. I da se vratim na nesto sto sam vec napisao "Posto sam do sada imao prilike da vidim tovoje fotke jedno je sigurno nisi bez talenta kao neki, tako da kako god bilo ovo sto sada radis vremenom ces i sam videti i korigovati sve sto sada nije dovolino dobro" nema greske, kad neko ima potencijal to mora da se pokaze. Neki naredni put samo lagano, razradi scenu jos malo, posebno podredjene elemente, neki od elemenata, da pored vuzelnog znacaja imaju i neki sutisnki znacaj nesto sto ce posmatraca malo da zadrzi i natera da razmisli, ali ne previse da skrene paznju sa glavnog motiva, malo, i gledaj da ne uguras nesto sto je zuto, zeleneo, i crveno u kolorno okruzenje koje ce dodatno da naglasi te boje (to su boje upozorenja, da ne objasnjavam sada kako ih ljudsko oko i mozak percipiraju, nisu bez razloga na semaforu :P) narocitno ne ovako postavljeno da strci kao ove banane, i naradze se malo isticu malo su svetlije, al banane kao da su glavni motiv, kao da si zelo da ih istaknes a sustinski veze nemaju ni u tumacenju posmatraca sa najbujnijom mastom sa sadzajem scene ๐ 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
puckons Posted May 23, 2020 Report Share Posted May 23, 2020 Upravo to sto je rekao Foto turista, ta korpa sa vocem u stvari je i meni zasmetala, nju da ubijes smanjenjem svetla i skidanjem boja da budu neutralnije, probaj, to ti je dva poteza Link to comment Share on other sites More sharing options...
Abishai Posted May 23, 2020 Author Report Share Posted May 23, 2020 Moram da idem u nekoj sam guzvi, odgovoricu lepo kasnije. Pomogli ste mi obojica :). @Foto turistaย Hvala za ovo, stvarno nisam obratio paznju, a skroz si u pravu ย Evo na brzaka (malo desaturisao i potamnio), pa cu veceras sesti lepo da sredim. ย ย Link to comment Share on other sites More sharing options...
simazoran Posted May 24, 2020 Report Share Posted May 24, 2020 Okaฤi neลกto od ovog kao crno belo ili joลก bolje blago tonirano. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Abishai Posted May 28, 2020 Author Report Share Posted May 28, 2020 On 5/24/2020 at 8:24 PM, simazoran said: Okaฤi neลกto od ovog kao crno belo ili joลก bolje blago tonirano. Razmisljao sam, ali za sada ih picim u boji, videcu za kasnije, sto da ne. ย Nisam pipnuo nista poslednjih par dana zbog ne bas najboljeg zdravstvenog stanja i veceras sav nikakav sam uradio jednu cisto da probam da se opustim, ali je na kraju ipak bilo na silu, tako da cu pauzirati za sada. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Abishai Posted May 28, 2020 Author Report Share Posted May 28, 2020 Toliko od pauze ๐(na svu srecu), danas mi je bolje i evo jednog portreta brzinskog. ย 11. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts