Jump to content

Canon EOS R5 :)

Foto turista
 Share

Recommended Posts

^Imas malo vise od 11 godina. 

Koliko je meni poznato full HD radi i na r5, kao i na 7d i 5d II.  Sad nemojte me drzati za rec cini mi se da i 4k  radi bez pregrevanja, barem oni nizi frame rate-ovi. 8k je u cabru. Sad dal je to normalno ili ne nije na meni da ocenjujem, ja shvatam da je to komplikovano za implementaciju u malom ml telu, ali isto tako sam siguran da bi ovaj aparat imao daleko nizu cenu da u spec. ne pise 8k.  A to je po svemu sudeci 8k koji ne radi dobro, dakle mogli su ga i izostaviti, ali da li bi onda bilo toliko buke oko ovog aparata.

Zanimljivo poredjenje narocito u poredjenju sa EOS-1D X Mark III, kao prekticno jedinu bitnu razliku navode Mechanical Continuous Shooting 12 vs 16, medjutim R6 ima 16 fps, sta to znaci da je R6 zapravo u praksi isto sto i pro kamera EOS-1D X Mark III ??? Zasto bi neko kupio daleko skuplju pro kameru EOS-1D X Mark III pored R6 sa prakticno istim specifikacijama ???

https://www.bhphotovideo.com/explora/photography/features/the-canon-eos-r5-compared?currency=EUR&BI=7367&currency=EUR&BI=7367&kw=&c3api=2572,138045322040&gclid=CjwKCAjw97P5BRBQEiwAGflV6fC6TsJwGEAENRvlBIXmnJwbvXFx5X6E1rdWxHNLRmHAvSoA4UX2_hoC8C8QAvD_BwE

Praktično iste specifikacije... Možda ako pod specifikacijama podrazumevaš samo i isključivo FPS.

Ali da, svi očekujemo da se u jednom momentu pojavi R1 sa 60fps sa kojim će fotografisanje, pardon, snimanje ići po principu "kabl u telo, pa u SSD, pa u džep".

Senzor i mogucnosti senozra, FPS... R6 i neki 600mm objektiv akcija na recimo fudbalskom terenu, pored fotografa sa R6 postavimo fotografa sa  EOS-1D X Mark III sa istim 600mm objektivom, ako gledamo specifikacije u delu koji je bitan za snimanje takvih scena rezultat bi trebao da bude isti ?

18 hours ago, @work said:

^Imas malo vise od 11 godina. 

Koliko je meni poznato full HD radi i na r5, kao i na 7d i 5d II.  Sad nemojte me drzati za rec cini mi se da i 4k  radi bez pregrevanja, barem oni nizi frame rate-ovi. 8k je u cabru. Sad dal je to normalno ili ne nije na meni da ocenjujem, ja shvatam da je to komplikovano za implementaciju u malom ml telu, ali isto tako sam siguran da bi ovaj aparat imao daleko nizu cenu da u spec. ne pise 8k.  A to je po svemu sudeci 8k koji ne radi dobro, dakle mogli su ga i izostaviti, ali da li bi onda bilo toliko buke oko ovog aparata.

Pogledaj zadnji linkovan video na prethodnoj strani ... ili evo tabele:

image.thumb.png.a6fb3453cf77a9f5a853564debe6cb5d.png

1 hour ago, Foto turista said:

Senzor i mogucnosti senozra, FPS... R6 i neki 600mm objektiv akcija na recimo fudbalskom terenu, pored fotografa sa R6 postavimo fotografa sa  EOS-1D X Mark III sa istim 600mm objektivom, ako gledamo specifikacije u delu koji je bitan za snimanje takvih scena rezultat bi trebao da bude isti ?

R6 ima 12 fps maksimalno sa mehanickim zatvaracem , a valjda 20 fps sa elektronskim, ali ES ne moze biti zamena za mehanicki, svaki ima svoje prednosti i mane. Drugo 16 fps koliko max ima 1dx III je state of the art za mehanicki zatvarac i verovatno prakticni limit za dslr telo, a to u ukupnoj ceni mnogo znaci.

Ništa ja tvojoj izjavi ne zameram ... samo pružam na uvid neka merenja.

Najinteresantnije je to što Gerald Undone nije uspeo da "ohladi" kameru, iako je svašta pokušavao (naveo u videu), što jasno implicira da je Canon postavio softversku prepreku ponovnom pokretanju operacije snimanja - dok ne istekne "predviđeno vreme pauze".

37 minutes ago, @work said:

R6 ima 12 fps maksimalno sa mehanickim zatvaracem , a valjda 20 fps sa elektronskim, ali ES ne moze biti zamena za mehanicki, svaki ima svoje prednosti i mane. Drugo 16 fps koliko max ima 1dx III je state of the art za mehanicki zatvarac i verovatno prakticni limit za dslr telo, a to u ukupnoj ceni mnogo znaci.

Sad vidim na canon sajtu da pise 12 ali na ovom linku koji sam postavi pise 16 za r6 a 12 za r5, to mi je malo bilo cudno al mi nije palo na pamet da su pogresili...

3 hours ago, Foto turista said:

Apsolutno! Dok ne padne kiša, udari mraz ili neki levonogi raspali loptom po aparatu. Ili levoruki, na bejzbol utakmici.

Serija 1 je, kao i Nikonski Dx, veoma specifična sprava i definitivno je manji broj ljudi kojima su dotične zaista potrebne, u odnosu na broj onih koji ih kupe. Obrni okreni, na nekom ratištu bih više voleo da imam EOS-1, jer (kao što su neki ratni fotografi pričali) punjenje nije nešto što se može uzeti kao neporecivo pravo, tamo negde po pustahijama ili džunglama.

S tim u vezi, nemam ja neke preterane dileme oko poente EOS-1Dx. Mnogo mi je veća enigma bio 1Ds, dok je postojao, iako sam imao mnogo prilika da radim i sa mk2 i sa mk3 verzijama i generalno sam voleo njihov kvalitet. Ipak, pošteno je reći da je zaista malo stvari zbog kojih bi neko poželeo 1Ds III umesto 5D3, recimo.

Cenim da će u nekom trenutku 1Ds da bude penzionisan, u korist nekog R1, koji će imati integrisani grip i prikladnu bateriju, koja će probleme svesti na minimum. Dok god agencije bez suvišnih pitanja istresaju desetine hiljada za opremu, takvi aparati će se prodavati. Kada Canon, Nikon i Sony izbace nešto adekvatno u MILC aromi, nema sumnje da će agencije bez ustezanja prigrabiti i to. 

Pozdrav

On 8/7/2020 at 7:03 PM, StORM48 said:

Cenim da će u nekom trenutku 1Ds da bude penzionisan, u korist nekog R1, koji će imati integrisani grip i prikladnu bateriju, koja će probleme svesti na minimum.

Koliko sam negde načuo, problem i sa DSLR i sa MILC baterijama je ograničen kapacitet koji zakonski mogu da imaju po nekim zapadnim zemljama. Ovo valjda zbog požara, čisto da ne bude vatromet. Da nije toga stavili bi odavno baterije od 10 Ah u MILC i dobili približnu autonomiju kao 1Dx.

Ma sam izvuci zaključak tj. skini dole ponuđeni zip fajl.

Download sample images (690mb) I included RAW of both camera and also JPEG for Canon in case you cannot read the raw files yet.

https://s3.amazonaws.com/bonus_material/R5+vs+a7R4+Sample+files.zip

P.S.

I ako te baš zanima oko videa, čudi se - zašto se Canon pregreva tako "lako". Kaže da se je trudio da je ne pregreje u snimanju ovog videa, radeći kratke video zapise ali da je praktično jedva uspevao da izvuče 10-12 min. snimka i onda bi se kamera "pregrejala". Jednostavno mu nije jasno zašto Canon deklariše 30 min. 8K internal video snimka, kada to ne može da uradi. Imao je dve Canon R5 kamere a ne jednu, jer kaže da to nije imao - ne bi ni mogao ovo da snimi.

Ma ne kažu ništa ... osim onog "ako hoćete da ga koristite kao foto-aparat ... dobar je". Eto, na to mu se svodi ceo komentar (+ onaj gore deo za pregrevanje).

Video-test je totalni promašaj, tu od testiranja nema ni "T". Kad sam ga odgledao, hteo sam da obrišem ovde postavljeni link ... .

2 hours ago, maxer said:

I ako te baš zanima oko videa, čudi se - zašto se Canon pregreva tako "lako". Kaže da se je trudio da je ne pregreje u snimanju ovog videa, radeći kratke video zapise ali da je praktično jedva uspevao da izvuče 10-12 min. snimka i onda bi se kamera "pregrejala". Jednostavno mu nije jasno zašto Canon deklariše 30 min. 8K internal video snimka, kada to ne može da uradi. Imao je dve Canon R5 kamere a ne jednu, jer kaže da to nije imao - ne bi ni mogao ovo da snimi.

Ovo je najverovatnije tacno, da se kamera zapravo bas tako ponasa, a ne one SF price 1h ovako onako, mozda u nekim kontrolisanim uslovima ili u Rusiji tokom zime na otvorenom 😛

On 8/5/2020 at 5:17 PM, Foto turista said:

Pre bi reko da se taj procesor koji obradjuje sve te podatke greje nego sto se greje senzor, procesor se svakako greje, a kako funkcionise senzor da li se i koliko greje to ne bi znao 😛

Dobro sam pretpostavio, ipak je glavni izvor toplote procesor, a sve ostalo verujem da je namerno je tako reseno da ne moze da se snima preko 20min i cao 😛

3 hours ago, AlexLex said:

Ako izuzmemo što je u pitanju jedan od glavnih pljuvača Canon-a na internetu, interesantan članak i tvrdnja. Ne znam da li će ih ovo naterati na povlačenje, ne bih rekao (tako smo ga napravili i tačka) ali bi firmver mogao da bude unapređen. Ako ne ubace promenu, pojaviće se Magiclantern i otključaće sve, tipa koliko stepeni ima procesor (ako uopšte hardverski postoji ta funkcija) i sasvim sigurno produžiće snimanje. I opet će proizvođač ispasti smešan.

Baš me živo zanima šta će da urade.