Jump to content

Infrared

Elektroničar
 Share

Recommended Posts

Pa... Može ali ne baš dobro. Može nešto približno (guglaj chanel swap, evo jednog linka) dobićeš neke rezultate ali je mnogo bolje ako se to filtrira kroz pravi IR filter. Onda ova tehnika ima pun efekat, bez toga kad krene neko ekstremnije čupanje suočićeš se sa puno šuma po kanalima koji uopšte nije mali, čak ni na ISO 100. Razlog je konstrukcija CMOS senzora, imaš RGGB matricu i samim tim je u plavoj i crvenoj duplo manje piksela nego u zelenoj boji.

Msm probaj, ja sam dobijao bezveze rezultate, možda ti dobiješ nešto bolje sa najnovijim FF senzorima, premda je Hoya R72 otprilike isto toliko evara pa možeš i to da probaš ako si baš zainteresovan za ovaj tip fotografije. Tripod se danju podrazumeva (što tebi, koliko znamo, nikad nije bio problem da nosiš ako je potrebno).

Nisam uspio da nadjem regularnu 19ku, ali sam bio u prolazu, pa sam udario par za poredjenje:

50176733453_ec1b611edb_z.jpg

Vrbas Visible Spectrum

50177517972_2f3ed823ba_z.jpg

Vrbas Visible Spectrum BW

50177260541_698f39cd57_z.jpg

Vrbas Infrared

50177514802_79e30cacd7_z.jpg

Vrbas BW Infrared

I samo da napomenem, jasno je meni da je ovo najgore vrijeme za fotografisanje drveca (14:00), ali ja bih rekao da je to i poenta. Vrlo je ogranicen broj scena koje se tada mogu "normalno" zabiljeziti, a IR to znacajno prosiruje. Jest da bi vecina rekla da to i nije "normalan" nacin, al meni se dopada 🙂

• 2 weeks later...
  • 1 month later...

Nabavio sam 850nm filter. Značajno su duže ekspozicije, 4-8min na ISO400, f5.6-f8. Osjetno jači uticaj IR dijela spektra. Boje se skroz gube.

Postupak je čista meditacija. Sada AF uopšte ne vidi ništa, pa valja nanišaniti regularni fokus, zatim pomjeriti po IR oznakama na objektivu, koje 24-105L srećom ima. Zatvoriti viewfinder, jer na 4min se vidi svaka zraka što zaluta do senzora.  A pored toga, za ovu ispod, valja nabiti čamac na polugu da visi blago iznad vode kako se ne bi mrdao, jer koliko god da je mirna voda, na 4min ništa nije mirno.

50333825983_6fdb432e3b_z.jpg

24. Dajak čamac Vrbas

• Like 2

Odlično, sve bolje od boljeg.

14 hours ago, Elektroničar said:

Sada AF uopšte ne vidi ništa, pa valja nanišaniti regularni fokus, zatim pomjeriti po IR oznakama na objektivu, koje 24-105L srećom ima.

...i to je razlog zašto neću kupiti 850nm već isključivo 720nm. Na nijednom objektivu nemam IR skalu a da kupujem 24-105L, onda moram i FF, pa onda može i kola, stan i ženu da promenim i tako dalje... Ne, ne...

• Like 1

Pa ono, uvijek mozes markerom sam da naznacis na objektivu, ako je prime. Ako je zoom, razlikuje se za milimetraze, najvjerovatnije. E sad, malo gledam sad neke primjere koje sam radio i moracu ih testirati uporedno na istoj sceni, jer cini mi se da 720nm i dobra konverzija mogu da daju slicno sto i 850nm i onda se smisao prilicno gubi. 

• 3 weeks later...
  • 2 months later...

Ja sam se sa IR bavio neko vreme, ali  bez da se skinu filteri sa samo senzora to je zaista veliko mucenje. Kada se filteri skinu expozicije su znacano krace i efekat je prilicno dugaciji. Ja sam prepravio neki sony prosumer aparat i to je skroz druga prica i u ostrini fotografije i u krajnjem ishodu. 

IR2.jpg

IR1.jpg

DSC00337.jpg

DSC00352-Edithio.jpg

DSC00170a.jpg

• Like 1

Cool fotke 🙂

Mada prozumeri nekako mi ne idu za pejzaže; RAW je tata_mata za te stvari. Nacrta svaku vlat trave i svaki nazubljeni list tačno onako kako izgleda u prirodi, za razliku od buđavog JPG-a. Samo to je razlog zašto bih preferirao IR filter ispred stakla, ništa drugo.

Slazem se da je RAW najbolje resenje ,jos na nekom po mogucstvu FULl FRAME senzoru, tada je i bezobrazno dobra ostrina. Svakako  da ide filter spred stakla, a ja sam skinuo IR filter sa samog senzora koji omugucava da se drasticno skrati ekspozicija i ujedno dobije dobije  na ostrini fotografije. Ovo sto sam ja radio je cisto da isprobam sta se stvarno dobije kada se skinu filteri sa samog senzora  a da pritom, iako nesto zqajebem, ne kosta mnogo.