yagodinac Posted July 30, 2020 Report Share Posted July 30, 2020 Pa... Može ali ne baš dobro. Može nešto približno (guglaj chanel swap, evo jednog linka) dobićeš neke rezultate ali je mnogo bolje ako se to filtrira kroz pravi IR filter. Onda ova tehnika ima pun efekat, bez toga kad krene neko ekstremnije čupanje suočićeš se sa puno šuma po kanalima koji uopšte nije mali, čak ni na ISO 100. Razlog je konstrukcija CMOS senzora, imaš RGGB matricu i samim tim je u plavoj i crvenoj duplo manje piksela nego u zelenoj boji. Msm probaj, ja sam dobijao bezveze rezultate, možda ti dobiješ nešto bolje sa najnovijim FF senzorima, premda je Hoya R72 otprilike isto toliko evara pa možeš i to da probaš ako si baš zainteresovan za ovaj tip fotografije. Tripod se danju podrazumeva (što tebi, koliko znamo, nikad nije bio problem da nosiš ako je potrebno). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Elektroničar Posted July 31, 2020 Author Report Share Posted July 31, 2020 Mislim da imam i regularnu 19ku, okačiću kad kući budem, pa možeš da vidiš, ja bih rekao da je nemoguće bilo kakvim zezanjem uspjeti to dobiti, pogotovo u boji. Ne-IR fotografija u boji je daleko kontrastnija, ali baciću primjer, pa će se moći vidjeti Link to comment Share on other sites More sharing options...
Elektroničar Posted August 1, 2020 Author Report Share Posted August 1, 2020 Nisam uspio da nadjem regularnu 19ku, ali sam bio u prolazu, pa sam udario par za poredjenje: Vrbas Visible Spectrum Vrbas Visible Spectrum BW Vrbas Infrared Vrbas BW Infrared I samo da napomenem, jasno je meni da je ovo najgore vrijeme za fotografisanje drveca (14:00), ali ja bih rekao da je to i poenta. Vrlo je ogranicen broj scena koje se tada mogu "normalno" zabiljeziti, a IR to znacajno prosiruje. Jest da bi vecina rekla da to i nije "normalan" nacin, al meni se dopada 🙂 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Elektroničar Posted August 1, 2020 Author Report Share Posted August 1, 2020 Ove bw konverzije su rađene da se dobije svijetlo lišće, ovo je neki moj maksimum u oba slučaja. Okačio sam jer bih rekao da je to relativno dobar način da se uporedi da li se zezanjem sa bojom u ps može dobiti ovo isto bez filtera. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Elektroničar Posted August 12, 2020 Author Report Share Posted August 12, 2020 22. Infrared Vrbas bank I 23. Infrared Vrbas bank II 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
yagodinac Posted August 12, 2020 Report Share Posted August 12, 2020 Meni ovo super. Ušao si u štos. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Elektroničar Posted September 12, 2020 Author Report Share Posted September 12, 2020 Nabavio sam 850nm filter. Značajno su duže ekspozicije, 4-8min na ISO400, f5.6-f8. Osjetno jači uticaj IR dijela spektra. Boje se skroz gube. Postupak je čista meditacija. Sada AF uopšte ne vidi ništa, pa valja nanišaniti regularni fokus, zatim pomjeriti po IR oznakama na objektivu, koje 24-105L srećom ima. Zatvoriti viewfinder, jer na 4min se vidi svaka zraka što zaluta do senzora. A pored toga, za ovu ispod, valja nabiti čamac na polugu da visi blago iznad vode kako se ne bi mrdao, jer koliko god da je mirna voda, na 4min ništa nije mirno. 24. Dajak čamac Vrbas 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
yagodinac Posted September 13, 2020 Report Share Posted September 13, 2020 Odlično, sve bolje od boljeg. 14 hours ago, Elektroničar said: Sada AF uopšte ne vidi ništa, pa valja nanišaniti regularni fokus, zatim pomjeriti po IR oznakama na objektivu, koje 24-105L srećom ima. ...i to je razlog zašto neću kupiti 850nm već isključivo 720nm. Na nijednom objektivu nemam IR skalu a da kupujem 24-105L, onda moram i FF, pa onda može i kola, stan i ženu da promenim i tako dalje... Ne, ne... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Elektroničar Posted September 14, 2020 Author Report Share Posted September 14, 2020 Pa ono, uvijek mozes markerom sam da naznacis na objektivu, ako je prime. Ako je zoom, razlikuje se za milimetraze, najvjerovatnije. E sad, malo gledam sad neke primjere koje sam radio i moracu ih testirati uporedno na istoj sceni, jer cini mi se da 720nm i dobra konverzija mogu da daju slicno sto i 850nm i onda se smisao prilicno gubi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
yagodinac Posted September 14, 2020 Report Share Posted September 14, 2020 Pa recimo 24STM, koji je optički bombona za infrared (nema veliku centralnu mrlju) otpada jer je STM; 10-18 takođe. Njih bi najviše koristio ali eto, šteta; za infrared STM je više S&M. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maxer Posted October 5, 2020 Report Share Posted October 5, 2020 Interesantno, telefon Oneplus 8 Pro sa određenim firmware-om, radi IR slike https://forum.benchmark.rs/showthread.php?460645-Oneplus-8-Pro&p=6199955&viewfull=1#post6199955 by Skankhunt42 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Elektroničar Posted October 5, 2020 Author Report Share Posted October 5, 2020 Aha, mada mislim da su skinuli SW podršku za to na posljednjim verzijama, zbog mogućnosti da se gleda gdje ne treba. Probao sam ja sa telefonom i filterom (očekivao slabiji IR cut filter), ali objektiv na telefonu ima ogroman spot, pa je neupotrebljivo skoro. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maxer Posted October 5, 2020 Report Share Posted October 5, 2020 Da, kako je kolega sa bench foruma rekao "10.5.9 ima ir kameru, svi posle njega nemaju :/". Link to comment Share on other sites More sharing options...
nokin Posted December 16, 2020 Report Share Posted December 16, 2020 Ja sam se sa IR bavio neko vreme, ali bez da se skinu filteri sa samo senzora to je zaista veliko mucenje. Kada se filteri skinu expozicije su znacano krace i efekat je prilicno dugaciji. Ja sam prepravio neki sony prosumer aparat i to je skroz druga prica i u ostrini fotografije i u krajnjem ishodu. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
yagodinac Posted December 17, 2020 Report Share Posted December 17, 2020 Cool fotke 🙂 Mada prozumeri nekako mi ne idu za pejzaže; RAW je tata_mata za te stvari. Nacrta svaku vlat trave i svaki nazubljeni list tačno onako kako izgleda u prirodi, za razliku od buđavog JPG-a. Samo to je razlog zašto bih preferirao IR filter ispred stakla, ništa drugo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nokin Posted December 20, 2020 Report Share Posted December 20, 2020 Slazem se da je RAW najbolje resenje ,jos na nekom po mogucstvu FULl FRAME senzoru, tada je i bezobrazno dobra ostrina. Svakako da ide filter spred stakla, a ja sam skinuo IR filter sa samog senzora koji omugucava da se drasticno skrati ekspozicija i ujedno dobije dobije na ostrini fotografije. Ovo sto sam ja radio je cisto da isprobam sta se stvarno dobije kada se skinu filteri sa samog senzora a da pritom, iako nesto zqajebem, ne kosta mnogo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts