Jump to content

Recommended Posts

Dunavski kej je šetalište u Smederevu. Ovo šetalište postoji od kad postoji i sam grad. Nekad je tu postojala i marina i kupalište. Sada je luka za pretovar gotovih proizvoda kompanije Hestil. Nekada se protovaralo i žito u silos. Ostaci toga se vide sa desne strane.

 

49618110943_ded9608bdc_b.jpgDSC04559-04568 by Darko Veselinović, on Flickr

 

Smederevska tvrđava sa lukom u centru grada. Levo je dizalica za pretovar rasutog tereta, uglavnom koksa, i desno je dizalica za pretovar gotovih proizvoda, uglavnom rolni.

 

49618110988_1f327c48a5_b.jpgDSC04523-04535 by Darko Veselinović, on Flickr

 

Nova godina, nov forum, nov mesec, za sada sve radi, kako se čini u pregledu treba dobro da izgleda i na tabletu i na telefonu... nema oglasa raznih...super

Link to post
Share on other sites
  • 5 months later...

Ovo gore je bio izlazak meseca, a ovo je zalazak sa suprotne strane.

 

Ovo je još noć, mesec je visoko iznad Smederevske tvrđave.

DSC06549

 

Nešto kasnije pred svitanje kada je pao niže, i ja sam se malo pomerio da hvatam drugi objekat. Isto je tvrđava.

 

 

DSC06568

 

 

 

I još malo kasnije, već se razdanilo i posrećilo mi se da uhvatim još jedan objekat koji je oko kilometar dalje. Mislim da to može samo jednom godišnje da se potrefi. Jagodinac će bolje znati 🙂

 

DSC06577

 

Link to post
Share on other sites

Mnogo je nezgodan pun Mesec za hvatanje... Jedino kad je recimo veoma nisko, tipa 15-20min nakon zalaska Sunca, onda njegov sjaj bude sličan sjaju okoline, nakon toga on disproporcionalno postaje sjajniji:

1) pada noć tj okolina je tamnija i

2) Mesec se diže i trpi manju apsorpciju u atmosferi.

 

Ansel je napamet znao koja je ekspozicija za Mesec, mi danas niko pojma nema, i tako. Opalimo poneku fotku i ako imamo sreće - imamo 😀 Ja generalno imam taj stav da ne menjam nebo sa drugih fotki, ne radim kompozite Meseca, nekako mi to dođe kao varanje (mada nigde ne piše da je to zabranjeno, radim vrlo rado bracketing sa tripoda a to je isto varanje ali nema veze). Možda sam staromodan, ali mi tvoje fotke Meseca ipak imaju šmek, bez obzira što je Mesec preeksponiran. Pa u tome je i poenta, što je to naprosto tamo tako i izgledalo i što svaki naš pokušaj da to upakujemo u dinamički raspon naših aparata ne ide, stoga ja bih možda i nagazio eksponiranje pa nek svetli kao lampion.

Link to post
Share on other sites

Pazi kad sam se i ja bavio sličnim razmišljanjem 🙂

Nisam uspeo sada da ga lepo eksponiram. Onaj izlazak gore jesam, ali ovaj zalazak sada nisam. Bila je suviše velika dinamika. Možda bi dan posle više odgovarao jer bi se više razdanilo, međutim juče je bilo oblačno, a danas je bilo suviše svetlo, tako da se mesec kada je pao dole nije ni video.

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...