Jump to content

Tutorijal za nasa slova u fontovima


Recommended Posts

Evo jedan tut :) koji pokazuje kako da napravite naša slova latinice u nekom fontu koji ih nema u sebi i navodno ih ne podržava. Tutorijal (uputstvo) je u PDF formatu veličine 6-7 MB. Zaista sam se trudio da bude što manji fajl (pa sam ga lišio boja i nekoliko strana koje nisu neopohodne) a da što bolje opiše situacije (pregledniji sreenshot-ovi).

 

Tutorijal je namenjen svim početnicima u dizajnu i ljudima koji već duže rade neku pripremu/dizajn a nisu znali da mogu da utiču na situaciju kad u nekom fontu koji im treba nema slova naše latinice, da postoji način da ta slova dobiju. ;) Jer dosta ljudi ne zna za ovu sposobnost i da ne srećemo više u brošurama, flajerima, vizitkama ono: c, dj, s, z, gde im nije mesto!

 

Od programa treba vam Font Lab i originalni fajl i to je sve. Možete početi sa radom.

 

Tut je pisan opuštenim načinom i znanjem koje nije baš savršeno, znam... ali to je to. Posluži će. Ako neko ima nešto da doda ili bi znao bolje nek slobodno prione na popravku ili pisanje svog tutorijala o ovoj ili sličnoj temi. Slobodno nek uzme tut menja ga i širi dalje, nek samo tut ostane jednostavan i čitljiv ili nek mi prijavi sugestiju pa ćemo pokušati da poravimo stvar. To je još jedan od ciljeva ovog tutorijala: da se pokrene stvar digitalne tipografije kod nas. Ja nisam naišao na knjige, tutorijale na našem jeziku o ovakvim stvarima, o profesionalnom pravljenju fontova i sl. Naišao sam samo na knjige o kaligrafiji, tehničkom pismu, Zaharije Orfelinu, kako se “oštri” i drži pero i sl. Nešto savremeno i sveže, eksperimentalno...niks! Ništa! Zato... ako je neko voljan, ako je profi ili nek uradi nešto pa ćemo doći do nečega....posla ima!

 

tutorijal za nasu latinicu

Link to comment
Share on other sites

tutorijal za nasu latinicu

 

Pročitao sam tutorijal i zaista ima mnogo korisnih informacija za potpune početnike, tj. one koji nisu nimalo upućeni u problematiku dodavanja naših slova u fontove. U tom pogledu, tutorijal je dobra polazna osnova. Ima međutim i više nedostataka i ukratko ću ukazati na neke od njih.

 

Kao prvo, izbor kodne strane u FontLabu služi samo da bi nam olakšao rad na fontu, jer će onih 256 slovnih znakova koji se odnose na izabranu kodnu stranu postaviti u vrh prozora. Uopšte ne treba brinuti u kakvom smo stanju ostavili tu opciju, jer na funkcionalnost fonta utiču samo oni parametri koji su podešeni u dijalogu Font Info. Dakle, ako smo tu dodali CP 1250, onda će aplikacije ispravno prepoznavati naša slova u fontovima.

 

Primer koji si odabrao nije baš tipičan (bez ijednog našeg slova), jer standardni Western fontovi u 99% slučajeva imaju slova Š š Ž ž i slovni oblik Đ. Namerno kažem slovni oblik, jer je reč o islandskom slovu Đ koje se nalazi na poziciji Eth i treba ga prebaciti na poziciju Dcroat. Dobro, vidim da si pomenuo da postoje fontovi koji imaju š ž đ, samo naglašavam da oni čine većinu.

 

Postoji mnogo brži nači da se naprave naša slova od onog koji si opisao. Treba koristiti FontLabovu (u verzijama 4 i 5) opciju za automatsko pravljenje kompozitnih slova. Kompozitna slova su ona koja se sastoje iz dva dela ili više delova - na primer osnovno slovo i dijakritički (akcenatski) znak. Opcija FontLaba koja automatski pravi takva slova zove se Generate Glyphs i nalazi se u meniju Glyph. Kada se pojavi odgovarajući dijalog treba uneti:

 

Ccaron ccaron Cacute cacute

 

ili eventualno Ccaron ccaron Cacute cacute Scaron scaron Zcaron zcaron

 

ako font nema nijedno naše slovo. Podrazumeva se, naravno, da u fontu postoje strana slova sa akcentima, što znači da se negde nalaze i odgovarajuće dijakritike kao samostalni slovni oblici - njih će FontLab koristiti za pravljenje slova.

 

FontLab će automatski napraviti slova Č č Ć ć (Š š Ž ž) pri čemu će dijakritičke znake postaviti tačno po visini, pa preostaje da im korigujemo horizontalni položaj, odnosno da ih pomeranjem levo-desno uskladimo sa optičkom osom slova.

 

Akcenat na slovima Č č treba postaviti tako da optička osa slova prolazi kroz njihovu geometrijsku osu simetrije. Akcenat na slovima Ć ć treba postaviti tako da se 1/3 znaka nalazi levo od optićke ose osnovnog slova, a 2/3 znaka desno od te ose. Naravno, ovo treba shvatiti samo kao načelnu preporuku - treba razviti osećaj za vizuelni sklad, a to se može postići posmatranjem kvalitetnih tipografskih familija.

 

Na kraju je neophodno (zapravo strogo poželjno) da dekomponujemo kompozitna slova, tj. da ih pretvorimo u obične konture. To ćemo najlakše uraditi ako izaberemo sva slova u fontu sa Ctrl+A i zatim izaberemo opciju Glyph / Decompose. Eventualno možemo proveriti položaj krajnjih donjih tačaka akcenatskih znakova koje smo dodali. Za slovo ć, na primer, y koordinata krajnje donje tačka dijakritike mora da bude identična odgovarajućoj tački na slovima é ili á. Tu nema proizvoljnosti i odokativnog podešavanja, već se traži apsolutna preciznost. Kao što sam već rekao, FontLab će u najvećem broju slučajeva dobro odraditi vertikalno postavljanje.

 

Za pravljenje slova đ dao si dobar savet.

 

Najzad, ima određenih terminoloških problema u tvom tekstu, posebno na relaciji slovo-znak-glif, ali su to sitnice. Dao si odlična objašnjenja u vezi sa kodnim stranama i Unicode standardom.

 

Što se tiče literature, u knjizi "DTP za poslovne korisnike", čiji sam koautor, ima dva poglavlja o problematici srpskih slova (i ćirilice i latinice) i Unicode fontova. Takođe, napisao sam bar 10 tekstova na tu temu u PC Pressu. Videću šta od toga mogu da pošaljem ovde. Mislim da ima dosta materijala koji daju odgovore na često postavljanja pitanja u Dizajn zoni.

 

 

 

Bojan.

Link to comment
Share on other sites

upravo sam neshto i sumirao iz knjizhica iz pc press-a. choveche sjajno shto si se javio i nauchio nas kako sve ovo radi na profi nachin. Brzo i lako.

 

Namerno sam uzeo ovakav rukopisni font bez nashih slova jer chesto besplatni fontovi imaju samo nekoliko desetina znakova gde onda nema nashih slova a ako ima š i ž i đ onda će manje biti posla. I još jedan razlog: da bi uvideli da i rukopisni i neki neuobičajeni fontovi mogu da se "odrade".

 

Tehnika copy celo slovo pa paste celo slovo u mom tutorijalu je samo zbog toga da se pozicije sličnog slova odmah nadju gde treba tj. da neko ko nema pojma o marginama i razmacima nebi morao i taj deo da radi.

Ti si to lepo objasnio sad i OK. Super! :) Hvala.

 

Voleo bih kada bi neko upoznat sa savremenom tipografijom preveo neku knjigu iz neke primarne oblasti digitalne tipografije, pa iz moderne, pa iz eksperimentalne ili za pochetak samo Font Lab 5 user guide. To bi bio posao. :)

Link to comment
Share on other sites

Super je što je pokrenuta ovakva tema, ali ja bih zamolio nadležne na ovom podforumu da je prebace u DTP da je okačim u sticky, pošto realno ima malo veze sa klasičnom tipografijom, pogotovo kaligrafijom, tj. više spada u pripremu za štampu. A Bojana bih zamolio, ako može, da sastavi neki kompletan tut što se tiče ove materije, pa i sa njim da uradimo isto.

Link to comment
Share on other sites

Evo posta:

 

Zaboravih da je za tutorijal važno da se ima i originalni fajl. To je nekim početnicima veoma bitno! Pa sam izmenio moj prvi post dodavši link na *.rar fajl u kome je font.

 

Još nešto: Neki fontovi su zaštićeni autorskim pravima od bilo kakvog menjanja pa zato u nekim slučajevima radite na sopstvenu odgovornost. Za kućnu radinost i rad za male firme je sve dozvoljeno. Ne morate da brinete (to važi i za drugu intelektualnu svojinu). Verujte i na “Zapadu” tako rade.

 

Postoje font manager-i, programi koji organizuju, pretražuju, omogućavaju uvid u dokumentaciju fonta ( autor, porodica fonta- font family, copyright itd.), instaliraju i deinstaliraju fontove i sl. Pa pomoću takvih programa pogledajte "copyright info".

Po meni je za windows korisnike od takvih programa najbolji Typograf 4.8f mada i on ima nekih nedostataka i bagova ali trenutno je po meni najfunkcionalniji od ostalih programa te vrste. Ostali njegovi najveći konkurenti imaju taj nedostatak da vam omogućavaju prikaz fontova u samo jednoj koloni i onda se sve svodi na malu preglednost fontova i besomučno stiskanje tastera strelice (sa vaše tastature) na gore ili na dole; plus morate veoma dobro organizovati foldere i grupe fontova u takvim programima što zahteva vreme.

 

Ako mene pitate, mislim da bi dobar font manager bio neki koji ima najbolje u sebi od Typograf-a, onog našeg FontExplorerL.M.v3.0 i Suitcase-a; plus da je prilagođen svim jezicima (tastaurama tj. kodnim stranama) a ne samo Latin 1 području. Naravno bez bagova i pucanja programa. To bi bio najprodavaniji font manager na svetu a to mislim može da se napravi.

 

Zamislite samo profit od reklama sponzora (ako bi bio besplatan) ili od prodaje tako nečeg ( primeri: Nero Burning ROM, Winamp, Total Commander, ACD See i sl.). Suitcase onda može samo da pukne dole! Ha! Ha! :mrgreen:

 

Ovo govorim jer nemam potrebno znanje za izradu tako nečeg i neke druge stvari me interesuju, nemam vremena a želeo bih da doprinesem razvoju svega! Pa kad ja nemogu, nek uradi neko ko je sposobniji jer je moj cilj da se to uradi, od bilo koga, nebitno.

 

 

Elem:

 

Prilažem jednu mapu na engleskom koja prikazuje anatomiju jednog fonta. Nisam prevodio jer je ovako lakše a i generalno, u celoj tipografiji ima izraza za koje ne postoje naše reči, pa je i tu potrebna neka standardizacija. Inače i u ovoj mapi/slici fali nekih izraza i oblika, tako da znate da to nije sve, al' za neki početak/uvod u terminologiju u kreiranju fontova je OK.

 

Na mapi dole videćete neke reference tj. korisnu literaturu, pa preporučujem nekom zainteresovanom za prevođenje ili korišćenje da pogleda kakva je literatura.

 

Mapa(klik) 600 KB

 

i:

Prilažem još jedan PDF tutorijal od 9-10 MB (klik) za dizajniranje fontova, osnove i pravila, sa primerima i idejama dizajnera plus primeri eksperimentalne tipografije. - sve na engleskom jeziku. U tutorijalu se od programa koriste Adobe Illustrator, Font Lab i potrebni fajlovi(klik).

 

 

i još nešto:

Na sajtu Font Lab-a ima isto nekih tutorijala pa pogledajte :) ....tutovi(klik)

Link to comment
Share on other sites

Još nešto da dodam u vezi ideje da se napravi odličan font manager: bilo bi dobro da font manager ima sisteme pretrage i selekcije za slovne znakove (glifove) u jednom ili više fontova, za slova, za znakove, kodne strane isto i možda još po nečemu; a to bi verovatno bojans ili bilo ko upućen u materiju mogao da ima još neku ideju i ideju kako to sve napraviti s' dobrim programerima.

 

Problem je u tome što kad dizajniram nešto....npr. treba sve da se radi u ćirilici, od nekoliko hiljada fontova ja hoću da vidim koji fontovi imaju kodnu stranu neke X ćirilice a da ne klasifikujem nishta unapred i da ne isprobavam u programu redom

 

....ili.. treba mi da vidim koje sve fontove imam koji imaju grčki alfabet, Latin 1 kodnu stranu i našu latinicu u dotičnoj bazi/folderu sa nekoliko hiljada fontova....

 

ili...treba mi copyright glif prikazan u svim bezserifnim fontovima ili nekim familijama fontova....

 

ili...pretraga po nekim kostrukcionim parametrima delovima glifova, fontova i sl.

 

Mislim da bi tako nešto rešilo muka mnoge dizajnere... a ne ono: strelica(ili točkić) dole, dole, dole.... :( :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
Linkovi rade...proverio!..samo chitaj pazhljivije a ono sa megaupload-a iskljuchi na "close" tj. "X" dugme i lepo cje se videti dugme za download...

 

 

Uspelo!

Inace, vrlo zanimljivo resenje sajta. Kad ga otvoris ispisan citav roman,

a download link u fusnoti (nonparelom) :D

Dobro, jeste da je hosting besplatan, ali ipak...

Link to comment
Share on other sites

Prvo da napomenem da je ovo skroz zanimljiva tema u koju se na zalost jako slabo razumem :( i zato imam jedno pitanje: Da li je moguce napraviti takav font (prepraviti neki postojeci) koji bi povezivao tri i vise znakova u jedan smajli? :D Konkretno da kada ja imam taj font kod mene u dokumentu vidim umesto tackica i zagrada smajlije, a onaj ko nema ipak vidi te tackice i zagrade (da mu ne ostaje prazno ili da vidi neke cudne "kuke i motike" :)

Link to comment
Share on other sites

Linkovi rade...proverio!..samo chitaj pazhljivije a ono sa megaupload-a iskljuchi na "close" tj. "X" dugme i lepo cje se videti dugme za download...

 

 

Evo sad sam isprobao i tutorijal i sve lepo radi sa FontLab Studio 5.0.2.

Na zalost, kad snimim font dobijam dodatne kuke i kvake preko slova jer je demo verzija.

Jel moze neko da posaljelj lekic na

ja_sam_branko@yahoo.com? :o

 

Trajno zahvalan

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Jbt, koji vam je qrac? Evo skidam već drugi put danas.

 

Dakle:

 

1. kliknete na link u postu G. Branislava.

2. Na strani koja se otvori unesete ono što se traži u gornjem desnom uglu (anti-bot varijanta).

3. Sačekate određen broj sekundi (piše koliko)

4. Ubijete ili sklonite popup prozor koji iskoči preko buttona za DL.

5. Kliknete na DL.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Mene zanima jedna stvar vezana za ovakvo "budzhenje" fontova. ima li kakvih problema u praktichnoj primeni istih (embedovanje u pdf, brkanje sa originalnim nepreradjenim fontovima kod drugih korisnika kada otvore fajl itd).

Uopsthte prave li ovakvi fontovi ikakve probleme?

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...
powered by