Jump to content

Recommended Posts

Izbor pre svega zavisi od budžeta i opreme koju treba da nosi. Što se tiče nogu neka od varijanti Manfroto 055 je sredina. Po pitanju glave bilo bi dobro da probaš, zato što je izbor širok a afiniteti su različiti. Ja recimo koristim glave sa kuglom, i to najčešće Manfrotto hydrostatic.

Link to post
Share on other sites

Upravo to.

Meni sa trosmernom glavom redovno zafali opseg pomeranja koji ona nema, pa se onda dovijam izvlačenjem centralne šipke. Ne treba komentarisati koliko to smara, a i smanjuje stabilnost. Za enterijere bi kugla bila odlična.

Link to post
Share on other sites

Pa moja glava je takva (804RC2), jednostavno po visini ide samo do trideset stepeni, a možeš misliti koliko je to oduševljavajuće za jednog astrofotografa koji u principu najčešće snima nebesa. Rešenje je izvlačenje centralne šipke i rotacija iste u razne položaje. Takođe pritom pomaže što napred/dole glava ide do 90 stepeni, pa često celu glavu i na njojzi aparat okrenem naopako da bi gledao prema zenitu.

Druga fora je da pločicu na glavi montiram naopako i onda može da se usmeri samo aparat u zenit, ali malo smara što pritom ručica ide ispred aparata i možda upadne u kadar kod širokih objektiva.

Link to post
Share on other sites

Hvala yagodinac. Vidis, ja bih se u nedostatku iskustva opredelio za 3W glavu jer je po mojoj logici "kompletnija" tj. preciznija za rad dok je kuglasta s jedinom prednoscu - brzinom dejstvovanja :D

Link to post
Share on other sites

Ako naiđeš u Zr probaš lepo kod mene hydrostatic kuglastu glavu, ja sam 804 ili koja je već bila prodao sa 055 nogama pošto me je nervirala. Nismo svi isti niti su nam potrebe iste, treba probati. Glava koju je Cvele preporučio je odlična ali ja navikoh na kuglagere.

Link to post
Share on other sites

Zorane hvala na ponudi, i ako se nije odnosilo na mene :)

 

Dobrodosle su mi informacije na ovu temu jer tragam za stativom i glavom ali vi ste se orijentisali na pitanje postavljaca tj. na namenu - enterijeri, sto nije na odmet, da se prosire saznanja o iskustvima iz prakse. U mom slucaju budzet ne dozvoljava tako nesto, sta vise, cekam na oglasima da ulovim nesto polovno tipa ~ manfroto 055+804

Link to post
Share on other sites

Odnosilo se na tebe ali važi i za druge.

Na oglasima se pojave povremeno odlične stvari, pre par meseci je drugar kupio 055 sa nekom standardnom glavom za 100€, ja sam ga po sličnoj ceni u sličnoj kombinaciji prodao pre par godina kada sam uzeo drugi Gitzo. Trenutno čekam da se pojavi neka glava po pristupačnoj ceni, da mi se nađe.

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...