Jump to content

Sandra - druga verzija


Recommended Posts

I ove i one Djanijeve ko da je isti autor radio. :)

Meni se fotke dopadaju, nema tu mnogo iskakanja, vrlo pristojno. Sandra lepo pozira, lepa devojka, ima nesto zanimljivo u sebi /sto bi rekli personaliti/ i to se vidi i kod tebe i kod Djanija.

Mozda se jaos malo poigrati sa obradom mada meni licno, nije neophodno.

Link to post
Share on other sites

Samo na poslednjoj ovaj rukohvat lepo je uklopljen u kadara, radi u korist glavnog motiva, mada je i na toj poslednjoj ovaj desno suvisan, a na ostalim fotografijama sem na prvoj u manjoj ili vecoj meri ta izrazito jaka crna linija koju nije bilo tesko ukloniti izgleda kao da se zabada u modela, bas zato sto je tako izrazena crna i jasno definisana na svetloj pozadini...

Sta sad da ti kazem kako to da ispravis, kako tako nesto da ti se ne ponovi ???

To treba videti, i prosto ne razumem kako nisi video... Ovo je pitanje estetike, a to ne moze tek tako da se nauci ili popravi samo zato sto ti je neko na to ukazo na ovom konkretnom primeru, treba uraditi nesto da se ne ponvaljaju ovakvi propusti... Na osecaju za estetiku treba raditi kroz proucavanje kvalitetne literature koja se bavi teorijom umetnosti, lekcije na temu teriija forme, konkretno ovaj problem obradjuje lekcije na temu elemnti kompozicje, linija, smer, oblik, velicina.

Mesto ovog seriskog fotkanja koje kod vecine funkcionise po sistemu i corava koka pogodi zrno, moj savet, i tebi, i ostalima koji prave ovako ocigledne estetske propuste, malo vise se posvetite teoriji i praktikovanju toga sto iz teroje naucite a malo manje seriskom fotkanju onako kako osecate da treba, jer i taj osecaj za estetiku treba izgraditi na kvalitetnoj bazi, na bazi kvalitetnog znanja, nece se samo od sebe izgraditi, nece kvantitetom.

 

Treca je najbolja, kolorit je dobar, B&W konverzija dobra, nevalja ovo belo pregorelo nebo, bele povrsine u kadru uvek privlace najvise paznje, na prvoj je to najvise izrazeno, a sem nje i stepenica u tom kadru sve sto je u pozadini bas nista nevelja. Ona je odlicna posebno na tecoj i poslednjoj fotki... Verovatno ima nesto da se kaze i sto se tice poziranja modela, od mene toliko :)

 

Nemoj da zemeris, ne mogu da uvijam u oblande da bi na fin nacin napisao nesto sto nije pohvlano, kako mislim tako sam napisao.

Link to post
Share on other sites

Nema šta da se zamera, slažem se potpuno i sa tobom i sa Mickom, a da se osvrnem na par stvari:

Što se modela tiče, već sam napomenuo da je neiskusna i sve je ovo u stvari fotkanje za njen Instagram i naše igranje, ništa drugo, pa je bila prepuštena sama lakiranju noktiju, što meni inače najviše smeta, ta boja je katastrofa, ali eto, nismo poneli aceton :D . Mislim, to koliko model može da uprska je prosto neverovatno i zato stvarno se treba dogovarati oko najsitnijih detalja, što je Micko naveo, a ja nisam sproveo. Meni smeta i kad se tako našminkaju sa tim tamnim pečatom na jagodicama pa izgleda kao fleka.

Da pređem na ostale elemente - gelenderi, stvarno ne znam zašto ih nisam skinuo i slažem se da odvlaće pažnju. Kontejner u kadru namerno ostavljen na prvoj fotki zbog neke priče, usamljene devojke sa cvećem koje da li da baci ako se željeni ne pojavi itd. Mada se njen izraz ne uklapa u tu priču. A što se tiče preprženosti, da, to radim u poslednje vreme, ali ovde nikako ne štima, a to se nadovezuje i na otvor blende, nemam pojma, radio sam i od 1.2 do 2.8 ovde, nisam bio zadovoljan onim što je ispalo, pa sam tu najviše šarao te ovako te onako. Zato i radim ovakva fotkanja da bih vežbao pre svega, ne košta me ništa. Eto, to su i neka moja zapažanja, koja se poklapaju sa vašim, pa hvala momci na komentarima (još kad bi se i devojke pojavile da one nešto kažu iz svog ugla) :rolleyes:

Link to post
Share on other sites

^

Jos nesto da kazem ako ne smeta :)

To sto si zamislio sa prvom lepo zvuci, i nije da nema elemenata za realizaciju, ali ih nema u dovoljnoj meri a ima previse loma, i losih celina koje nikako ne mogu da se eskiviraju, na prvom mestu veliki komad neba beo kao krec, kontejner koji je van svakog moguceg konteksta u ovom kadru pa cak i da model nije glavni motiv.

Bezveze sad nesto ja vama da pricam jer svi vi imate daleko vise staza od mene u fotografiji, ali nekako mi deluje kao da ste preskocili neke vazne lekcije, kao sto je recimo princip komponovanja, iz kojih ako nema dovoljno talenta da se to radi po osecaju sa lakocom moze da se nauci kako kadriranjem u skladu sa onim sta zelimo da postignemo sloziti oblike, linije, teksture, boje itd. Kako postici ritam, harmoniju, kontrast, ravnotezu itd, nesto od toga zavisno sta je konacni cilj.

Link to post
Share on other sites

Nije problem ni u modelu, a ni u fotografu već u konceptu ovakve vrste fotografija. Sve je na ovakvim fotografijama neprirodno, vještački, van-životno, lažirano, namješteno i nema te postavke koja od neživog može napraviti živo. Zato meni ne igra nikakvu ulogu da li sama postavka 'savršena' ili ne, jer mi po defaultu ne predstavlja vrijednost.

 

Dobar dio onoga što se zove Fotografija je danas postala sama sebi svrha bez da ima dodira sa stvarnošću – lažirana i izmanipulisana stvarnost u koju ljudi bleje, isto kao što bleje na trikove madžioničara smatrajući ih stvarnim i sve više gubi smisao. Tako da je to s jedne strane vrsta magije. Stoga se lično ne zamaram oko nečega što je u startu manipulacija, da ne kažem magija. Misli i težnje glede toga mi ne idu daleko.

 

Možda je razlika između 'savršene' po nečijim mjerilima i nesavršene fotografije u tome što prva ima jače magijsko djelovanje. Mislim na ovakav vid fotografije.

 

Oni koji to doživljavaju drugačije, pišu kilometarske tekstove, dio su te 'stvarnosti' i priče. Naravno da imaju pravo na to, kao i ja što imam pravo da mislim i vidim drugačije. I tu nema dodirnih tačaka.

 

 

 

 

 

 

Link to post
Share on other sites

^

Na osnovu ovoga sto si napisao mislim da je problem u tvom rezonu to sto samo vidis jednu stranu i sto samo to trazis od fotografije, prirodno, zivo, spontano, i sve to da bude veoma ocigledno i jasno, a ta strana nema veza sa ovom vrstom fotografije, zapravo nije najbitnija da se prikaze bukvalno na taj nacin, da ne pricamo o tome da umetnost veoma malo ceni kada se nesto prikaze tako direktno, vidljivo na prvi pogled, i svima jasno posle par sekundi sta je umetnik zeleo da kaze... Ovo je rezirana/aranzirana fotografija, nije dokumentarna, spontana, na ovim fotogafijama sve je gluma, najcesce komercijala, a redje umetnost jer mnogo vise i cesce vidjamo komercijlu, to zavis od namene, i pristupa.

 

Sto se fotografije tice ja najvise cenim dokumentarnu, ako bi iz tog ugla komentarisao sve sto vidim onda je sve sto nije dokumentarna fotorgafija bezveze itd, a to je pogresno, jednostrano, i besmisleno posmatrati na taj nacin. Jednostavno dokumnetarna fotogafija ne mora da ima neke vrednosti kaje ima rezirana, ili neki drugi tip fotografje, i obrnuto.

Link to post
Share on other sites

 

Da, sve je gluma, ali čak i kao takva nema mnogo ili nikako dodornih tačaka sa stvarnim životom. Gluma ili film imaju dodirnih tačaka sa životom posebice žanrovi kao što je drama, jer često prikazuju realne priče prenesene na platno, ispričane najbliže stvarnosti.

 

Na ovakvim fotografijama je čak i gluma lažna, počev od neprirodnih poza, osmijeha, situacija itd; dakle skoro ni jedan segment nema veze sa stvarnošću. Apsolutna laž, baš kao što su to reklame. Istina je - baš dok pišem riječ 'reklame', voditelj na jednoj televiziji izgovara tu istu riječ ali bukvalno u par sekundi razlike.

 

Dakle, koja je vrijednost ovih fotografija, osim tržišnih, a koje su od danas od sutra?

 

Nije stvar u umetnosti, bez obzira šta ona značila, već u tome što nema nikave veze sa stvarnim životom, ali opet s druge strane ima jer se upotrebljava i koristi. Druga je stvar što živimo mutimedijalnu šarenu laž/stvarnost pa samim tim ona ima itekaku upotrebljivost. Nažalost.

Link to post
Share on other sites

^

Ne mora ni da ima veze sa stvarnim zivotom, moze da bude samo umetnicka ekspresija, a kao sto sam naveo najcesce je komercijala a tu je najvaznije udovoljiti nameni... Zavisno od namene rezira se scena, zavisno do sredstava i generalno mogucnosti to bude manje ili vise uspesno, umetnicki ili komercijalno, nekada su oba kriterijuma zadovljena sto je po mom misljenju pun pogodak... Konkretno ovo nije tako rdjavo i moze da se upotrebi komercijalno, a ne bih se usudio da umetnicki ocenjujem koliko vred, nisam ni kompetentan, jer umetnost i ako moze da se definise analiticki teorijom forme, ipak nije samo dobar odnos likovnih elemenata.

 

Sa stvarnim zivotom veze ima verovatno samo dokumnetarna i spontano nastala fotografija... Mada i tu sve vise ima vesto reziranih scena, narocito u dokumentarnoj fotografiji.

Sve je stvar ukusa i sta se kome dopad, besmisleno je raspravljati o tome... Jedno je sigurno, rezirati scenu koja ce ubediti posmatraca da je to spontano nastala fotografija koja prikazuje realan zivot, to nije ni malo jednostavno... Jednako je tesko verovatno i teze napraviti klasican portret koji oslikava karakter osobe.

Link to post
Share on other sites

^^ secam se kad sam prvi put video svadbarske fotke sa mladom i mladozenjom u parku, pa sa labudovima, kako sam se zgrozio, a danas je normalno da se pre i posle svadbe prave takve fotke, slatkaste, da se prikazu koliko se vole. Pa i sama svadba kao cin oduvek ima sve elemente lazi, zar ne, pa svi se trude da prikazu kako imaju para, kako uzivaju i kako se vole. Hocu reci sam je zivot u velikoj meri jedna debela laz, puno njih se prikazuje spoljnom svetu onakvim kakvi nisu u stvari. Ali da se vratim na fotografiju, dokumentarna je isto lazirana u velikoj meri, samo sto se o tome ne govori, ponekad ispliva u stvarnost da nije bas tako sve kako izgleda i da su neke istorijske scene u stvari radjene u studiju (ne bavim se teorijama zavere).

Ne govorim ovo da bih opravdao svoj rad, nego jedostavno cinjenica je da je mnogo toga iscenirano, ali ne samo sad nego od kada je sveta.

 

Link to post
Share on other sites

Šta ste se uhvatili za to režirano, pa režirano...

I politika je u potpunosti režirana aktivnost za javnost, barem najveći deo. Svaka druga tekma nameštena. Pozorište je režirano pa se niko ne buni kako to nije umetnost. I svi Ticijanovi portreti su potpuno režirani. I sva književnost je 99% potpuna izmišljotina. I šta onda? To je čini manje umetnošću?

 

To je sve realnost. Izađite iz svojih uskih pogleda na svet, budite otvoreni da tuđ rad vrši uticaj na vas. Naročito ako je dobar. Ako svi sad skočimo kako ovi portreti nisu umetnost (OK, nisu) i svrstamo ih u šund (a ni to nisu) onda će sutra da vam dođe svadbar Mile_JNA sa fotkama gipsanih lavova i fontana da vam pokaže kako se fotkaju mladenci. A vi ćete mu velikodušno ustupiti mesto time što ste pristali da svoj fotografski kvalitet trampite za osećaj uzvišenog umetničkog osećaja.

 

Fotografisanje portreta nije umetnost ali nije ni šund. Više je zanat sa primesama umetnosti, kao što dobar zlatar ume da napravi fenomenalno parče nakita koje nije kopirano ni od koga, a koje će uprkos njegovom talentu i genijalnosti svakako da se proda za neku cifru i da krasi neki debeo gastarbajterski vrat, boraveći među lavovima i fontanama. Pritom zlatar nije umetnik ali itekako ume estetski da proceni šta i kako radi.

 

Nije ovo usmereno ni prema kome lično, više je reakcija na neki preovlađujući stav na forumu "ovo jeste, ovo nije umetnost". Manji deo fotografije je umetnost (Fototurista već nabrojao), veći deo je čist zanat sa poštovanjem estetike i tu nema apsolutno ničeg pežorativnog, ali ne treba ni da odstupamo od nekih svojih normi kvaliteta u tome čime se bavimo.

Link to post
Share on other sites

Evo i mene, da ne pomisli kolega Pucko da ignorisem njegovu temu iz akcije sa Djanijem :) Jbg, gmail mi poslao ovu temu u spam sekciju pa sam tek iz komentara sa Djanijeve teme otkrio postojanje ove...

 

Sto se tice komentara samih radova i izvodjenja te foto sesije ne bih imao nista da dodam a da to vec nije receno ovde ili u Djanijevoj temi.

 

Osvrnuo bih se jedino na cesto prisutne diskusije na ovom forumu iz domena definicije umetnosti, rezije i stvarnosti. Naravno, ne pada mi na pamet da nastavljam tu pricu jer niti sam kompetentan niti joj je mesto u ovoj temi. Samo hocu da ukazem da sam primetio da vecini nas nedostaje da, od malo do potpuno preispitaju sopstvena saznanja o pomnutim oblastima. Pa evo, samo za vas cenjene kolege, malo sam pretrazio net i evo recimo: Umetnost u najkracem, zatim: Umetnost, malo opsirnije i posebno preporucujem: Stvarnost? Koja stvarnost?. Eto, po meni ovaj kraci o umetnosti i ovaj o "stvarnosti" daju gotovo sve odgovore na te teme i mogu biti od velike koristi za bavljenje fotografijom, i vise od toga. Mislim da su i generalno korisni za sagledavanje zivota.

 

Pozz :)

Link to post
Share on other sites
Evo i mene, da ne pomisli kolega Pucko da ignorisem njegovu temu iz akcije sa Djanijem :) Jbg, gmail mi poslao ovu temu u spam sekciju pa sam tek iz komentara sa Djanijeve teme otkrio postojanje ove...

 

Sto se tice komentara samih radova i izvodjenja te foto sesije ne bih imao nista da dodam a da to vec nije receno ovde ili u Djanijevoj temi.

 

Osvrnuo bih se jedino na cesto prisutne diskusije na ovom forumu iz domena definicije umetnosti, rezije i stvarnosti. Naravno, ne pada mi na pamet da nastavljam tu pricu jer niti sam kompetentan niti joj je mesto u ovoj temi. Samo hocu da ukazem da sam primetio da vecini nas nedostaje da, od malo do potpuno preispitaju sopstvena saznanja o pomnutim oblastima. Pa evo, samo za vas cenjene kolege, malo sam pretrazio net i evo recimo: Umetnost u najkracem, zatim: Umetnost, malo opsirnije i posebno preporucujem: Stvarnost? Koja stvarnost?. Eto, po meni ovaj kraci o umetnosti i ovaj o "stvarnosti" daju gotovo sve odgovore na te teme i mogu biti od velike koristi za bavljenje fotografijom, i vise od toga. Mislim da su i generalno korisni za sagledavanje zivota.

 

Pozz :)

 

Otvorih ovaj tvoj treći link, pa dok sam skrolovao na brzinu, naravno nemajući namjeru da čitam ono što mi drugi servira, maletih na:

 

Braća Limijer 1904. prave prve kolor fotografije, još jedan od uzroka napuštanja realizma u likovnoj umetnosti. Pol Gogen krajem XIX veka piše: „Da li znate šta će ubrzo biti najviši stepen realnosti? Fotografija, čim bude u stanju da reprodukuje boje, a to će se dogoditi veoma brzo. Nakon toga, bilo bi glupo očekivati od inteligentnog čoveka da se mesecima preznojava u pokušaju da stvori iluziju da može da učini nešto skoro jednako dobro kao glupa mašina“. I još: „Mali savet: ne kopirajte prirodu previše verno. Umetnost je apstrakcija… U slikarstvu treba tražiti sugestiju, a ne opis, baš kao u muzici“.

 

Dakle, ja sam umjetnik :lol: , stoga molim vas ostale ovdje na temi koji samo kopirate stvarnost da ne idete ispred mene, nego iza.

 

Link to post
Share on other sites

^ Vidi Kisha, ukoliko ne zelis da citas servirano tj. da krivis sliku sopstvene stvarnosti, ne otvaraj servirane linkove vec sam pisi i i kasnije proucavaj samog sebe odnosno svoju realnost. Sva saznanja iz sopstvene stvarnosti crpi, generalno sve sto neko objavi je serva, tako da ne nasedaj tudjem uticaju, sve je to rezirano. Uzgred, mnogo tebi nesto nalete na skrolovanju bas stvari koje ti odgovaraju, sudbina il' sta li je.

 

I nemoj ubacivati citate u odgovor kada prvi odgovaras na neciji post kao u ovom slucaju meni, dovoljno je staviti ^ ; ^^ ; ^^^ na pocetku svog obracanja da se zna jel se obracas prvom drugom ili trecem iznad, citira se tek ako je ono na sta odgovaras daleko, da ne bi brojali suvisne strelice ^^^^^^^^^^^^^. To je tako po pravilniku DZ, ako ti ne smetaju pravilnici koje drugi ljudi reziraju i serviraju na svojim forumima ;)

 

A da si umetnik, nema dileme.

 

Pozz :)

Link to post
Share on other sites
  • 2 months later...

Da se ubacim, onako nepozvan.

Ako je rezirano, mora bolje.

Ako je prirodno, jbg, sta je tu je. Tehnologija je dosegla maximum :)

Ne vidim zasto bi cinjenica da je nesto rezirano bilo lose samo po sebi. I jedno i drugo je sasvim u redu ako je krajnji rezultat nesto sto ima nekakav kvalitet i neku vrednost.

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...