Jump to content

Jeftini zicani okidaci?


Z1000
 Share

Recommended Posts

Treba mi nesto poput canon rs80n3, ali ne daje mi se 70eur za isti. Nasao sam neku kinesku paralelu na kp za 5e, da li je bezbedna upotreba takvih okidaca na skupoj kameri? Nije mi bitan kvalitet okidaca samo da ne ubrljam aparat ako je to uopste moguce.

Link to comment
Share on other sites

Ja samo da iznesem svoje iskustvo: imao sam onaj kineski od 20$ sa displejem i opcijama i dugmićima kao avion. Radio je super ali kad krenem da čupam fajl sa tamne strane pojave se dve horizontalne debele linije - interferencija. Pomislio sam da imam defektan senzor. Srećom, izgubim ga negde i vratim se originalnom, onom glupom, sa jednim dugmetom. Sad mogu opet da čupam elektrone sve do perioda Velikog Praska.

Link to comment
Share on other sites

Ne može da pokvari ništa, to praktično služi da prespoji kontakt i masu. 1- Fokus, 2- Okidanje 3 - Masa. Slobodno možeš da koristiš. Interferencija koju pominje Jagodinac je ekstreman slučaj. Ja imam gomilu elektronike oko aparata i nikad nisam imao prilike da vidim to.

Aparat je oklopljen, jedino ako je neki serviser brkao po njemu i nije posle vratio to na mesto sve.

Link to comment
Share on other sites

Samo da dodam da bi mi bilo žao da izazovem zabunu: ta se interferencija javlja samo kod teškog čupanja senki koje u praksi niko normalan neće izvesti. Dakle ako naletiš na takav daljinac, slobodno uzmi - baš gledam nešto i miriše mi da sam zadnji put iz 16b TIF-a magline M57 izvukao grubo računato oko 16 blendi u odnosu na originalnu fotku. Drugim rečima ta interferencija bi kod svakodnevnog fotografisanja spadala u vrlo težak pixel peeping, takoreći nemoguće za uočiti. Astrofotografi se tu ne računaju (mislim da će astrofotografija uskoro biti nova dijagnoza po MKB, uz lov i pecanje :D ).

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...