Jump to content

Zaglavljen objektiv


mix_NS
 Share

Recommended Posts

Hm, glupost ali se desilo i to :)

Fotografisao sam, sve funkcionise dobro kada uzmem jedan od objektiva koji je radio bez problema do malocas (i nije ispao), pokusavam da ga stavim na to isto telo koje je radilo redovno do malocas, poklopim crvenu tacku na crvenu, ali ga nesto neuobicajno tesko mogu 'zavrnuti'. Probam sa drugim objektivom istu operaciju i sve radi. Vratim nazad sporni objekiv, uz malo jaci twist, zakacim ali toliko dobro da, sada ne cita blendu aparat, niti mogu da ga skinem sa tela :lol:

 

Sem sto planiram da ga odnesem u servis, ima li neko drugu ideju kako da ga jefitnije skinem (ali, da ostane u jednom delu)?

 

*internet je prepun onih kojima se plasticna 50stica f1.8 zaglavila, pa su na gurku uklonili ili cak citav objetkiv rastavili. Ovde je u pitanju tamron 70-200 koji je napravljen kao tenk, tako da ta opcija otpada :)

Link to comment
Share on other sites

I jos nesto, ovo za tamron 70-200 koji je kao tenk. Imao sam prilike da rastavljam to cudo, prvu verziju, ne znam je li o njoj rijec. Ona nikako nije kao tenk. Izgleda spolja, tezak je, sve sto uliva povjerenje. Ali kada ga otvoris shvatis zasto se jako cesto prodaju te 70-200 kojima ne radi AF i "malo teze se okrece prsten za fokus". Ono unutra bi se sjebalo od krivog pogleda, a ne od pada, moje licno, nestrucno misljenje.

Link to comment
Share on other sites

Stara Sigma, Tamron... su bukvalno mehanička smeća

 

Ljudi, shvatite da bjektiv nije samo skup stakala, nego da je najbitnija stvar mehanička preciznost i stabilnost elemenata. Džaba najoštrija stakla sa zilion premaza, najkvalitetnija optička formula, ako mehanika koja "drži" to sve na okupu nije fantastično precizna, čvrsta i stabilna.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ponovilo je to nekoliko nas ovde mnogo puta, ali ne vredi.

 

Pre koji mesec me je drugar pitao za savet šta da uzme za D750. Preporučih mu polovan Nikkor 24-70. On je i pored saveta smatrao da je pametnije da uzme novi Tamron DI VC trt mrt sa garancijom. Posle par dana je shvatio da je objektiv decentriran......

Link to comment
Share on other sites

kvare se, ali traju drasticno duze od zamenskih, a drugo ne moras imati bentrila, ali recimo 70-200 f4 nije skup a odlican objektiv. Ja posle 2 tamrona i samyanga shvatam zasto su ljudi govorili da za C kupujes C objektive, posle 4 yongnuo blica jasno da cu kupiti samo C blic.

Link to comment
Share on other sites

Pa kaze covjek da je prije problema probao sa drugim objektivom i da je sve bilo ok.

Ovo sto sam napisao za 70-200 I je samo u svrhu da iznesem misljenje da nije gradjen kao tenk, ne u svrhu sta treba kupiti. Ko ce da ga pazi i koristi, racunam da moze lijepo da ustedi. Poenta je samo znati sta nosi koja kupovina...

Link to comment
Share on other sites

Stoput rečeno, ako je staklo za sporadičnu/povremenu amatersku upotrebu onda i nekako Tamron, Sigma... I to samo ako nema alternative u vidu polovnog OEM. U suprotnom suprotno. Koliko znam, za C stakla možeš da naručiš i popraviš praktično sve, osim ako nije prestalo da se proizvodi pre 20 godina. Mogu i da se centriraju elementi/grupe elemenata i to za neku sitnu lovu. Za Tamron centriranje elemenata... Hehe. Neće da može nigde (osim možda u Japanu, ali samo možda). Ako neko zna da može neka ovde obavesti, imam baš jedan vrljavi 17-50.

* end_off_topic

 

Pokretaču teme, ovo nađoh, možda pomogne pre servisa:

"Grab the camera and lens together. Using on hand gently depress the lens release lever on the body. Gently rotate the lens to remove the lens. Don't let up on the lens release button. Turn gently left and right.

 

Sometimes this release pin sticks. When you get the lens off, inspect the lens stop screw on the lens mount of the lens It will look like a + (phillips) screw head. It is tiny. If this screw is missing, you have to get it replaced.

 

Inspect the lens mount on the body. Press the lens release button and look at the action of this pin going in and out. Does it stick or does it appear OK? To clean, use regular denatured alcohol and swab it clean."

Link to comment
Share on other sites

Opet kažem da sa sistemom vođica koje sam video kod Tamrona, definitivno nema centriranja.

Kvalitet plastike po meni je otprilike na nivou sa plastikom koja se koristi zadnjih godina za izradu gajbica za voće i povrće.

Za jednokratnu upotrebu.

Takođe, menjao sam jednom flat kabal na T17-50, i to nije uspelo, bez obzira što je taj zahvat relativno jednostavan.

 

Ja za sebe nebih nikada kupio Tamrona čak iako sam amater, jer ako se i isprsim za C/N staklo(polovno ili novo), kasnije kada dođe vreme da ga prodam, to se odradi praktično za dan uz minimalan novčani gubitak.

Link to comment
Share on other sites

offtopic na jagodinca, koliko si siguran da je problem u decentriranim elementima? Mozda je samo neka vodjica riknula i poremetila "centriranost"

 

U dufu oftopičarenja, nisam mislio na objektiv sa početka priče već da je moj objektiv decentriran i to kao kad: nekad legne lepo i optički je bombona a nekad cela jedna strana bude mutnjikava, čak i na f8. Očigledno je da nešto ima luft i da šeta. Ovo sam pomenuo više kao ilustraciju kako Tamron razmišlja prilikom konstrukcije i proizvodnje, budući da moj objektiv nije pretrpeo egzodus, mada je činjenica da je bilo dosta žalbi i na decentriranost T70-200. E sad, ovo je više uopštena kuknjava; kad ti nešto napraviš da može da se popravi - u redu je, a kad napraviš da ne može... Jednom si me zajebo da ti dam pare za polufabrikat, drugi put nećeš.

Link to comment
Share on other sites

I ja imam jedan objektiv zaglavljen na telu, Ruski 50/2 na Nikonu F501, gledao sam i iznutra ali ne mogu da ga odglavim, jedino da možda rastavim objektiv,ili telo....

Za sada ga tako koristim pošto radi a kada nešto od ta dva prestane da radi sledi hirurgija.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Epilog, u DS servisu, Zoran (ako se dobro secam imena) je skinuo objektiv uz malo srece. Jedan od 3 srafa na bajonetu se odvrnuo i pravio problem prilikom skidanja objektiva, da toliko je prosto :)

Zavrnuo ga je, i evo sljaka :)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...