Jump to content

CPU zauzece od procesa System konstantno 25%


dzonivajsmiler
 Share

Recommended Posts

Ćao drugari!

 

Tema nije vezana posebno za DZ, međutim interesantno je rešenje problema pa ako nekome koristi - super.

Elem, pre par meseci sam ubacio SSD na mesto DVD drajva na laptopu da ga malo ubrzam jerbo Win10 izgleda mora da radi na SSDu, HDD je previše spor da ga opslužuje. Sve super, nova instalacija sistema, softveri koje koristim ponovo instalirani i sve radi kako treba, naravno brže no ranije. Dakle sve kako treba. Međutim, sinoć provalim da je procesor stalno zauzet 25% u mirovanju. Boot u safe mod sa istim rezultatom. Dijagnostika sa procexplorerom od Sysintenalsa je pokazala da je krivac Acpi.sys, tj nešto sa power managementom. Updejtovao sam sve drivere sa DRPSu, što je napravilo konflikt sa Malwarebyte-om, ali bez rasterećenja. Nakon dalje dijagnostike i googlovanja nađem krivca - pozicija mikroprekidača na fioci je u poziciji u kojoj tera sistem da stalno radi dijagnostiku. Dakle, skidanje fioke, pomeranje prekidača i voilà! Izgleda da je to rešilo problem. Fotke istog slede kad sednem za komp.

 

Pozdrav!

post-47247-1551351271_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Na nekim laptopovima u slučaju sličnog problema je dovoljno ažurirati BIOS i drajvere sa sajta proizvođača, jer uz Windows Update ne dolaze uvek baš svi najnoviji drajveri zbog procesa validacije od strane MS-a ili čega već drugog, pa čest na sajtu proizvođača postoji noviji drajver koji rešava problem.

 

Meni je tako zakucavao 25% (jedan thread praktično 100%) kad ništa ne radi, a u procesima je "krivac" bio System. Ažuriranje BIOS-a i drajvera je rešilo problem. Navodno neki senzor ili tako nešto pravi probleme.

Tako je bar za Lenovo uređaje, ne znam za druge brendove.

 

Zamislimo sad istu glupost kod auta, da tako neka nekompatibilnost između senzora i softvera u računaru auta (glavnom ECU ili nekom od drugih modula) pravi problem, možete obići sve majstore, pa čak i ovlašćeni servis, jedino rešenje je ažuriranje softvera tog računara u autu, a to će vam uraditi čak i u ovlašćenom servisu samo ako znaju da je to problem.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Ја се сећам да је на Мекбуку фиокица која је ишла уместо оптике радила искључиво у САТА2 режиму, те је ССД радио драстично спорије него кад се стављао уместо харда. (150-200 уместо 480-550 МБ/с) Фиокица није имала никакав прекидач на себи.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...