arhimaja Posted February 24, 2019 Report Share Posted February 24, 2019 Neki lakomi investitori vrše pritisak na mene da u projektu upišem neredukovane površine (da ne računam -3%) stana, da bi zaradili više. Na pitanje šta će reći kupac kada premeri stan i ustanovi razliku, kažu da će se pokriti stavkom u kupoprodajnom ugovoru u kome kvadratura može varirati od projekta +-3% (a zapravo će uvek biti minus). Kako se nositi sa tim? Da li da im udovoljim i kakve to može posledice imati na mene kao projektanta? Link to comment Share on other sites More sharing options...
obris Posted February 24, 2019 Report Share Posted February 24, 2019 Ko potpisuje projekat? Ti ili on? Kakve to može posledice imati na tebe, kao čoveka? Ja sam napustio firmu zbog sličnog zahteva da lažiram kvadraturu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
EUR Posted February 25, 2019 Report Share Posted February 25, 2019 Eh, draga koleginice, meni su tražili da od polugotovog objekta prikažem da je sve izvedeno. Naravno, odbio sam i posle toga preživeo gazdinu i menadžerovu histeriju, napade besa, urlanje, pretnje izbacivanjem, raspisivanje konkursa za radno mesto... Mobing svih mogućih vrsta. Ali izdržao sam, jer zakon je na mojoj strani. Posle je leglo pa smo uradili po pravilima službe, što se kaže. Koje su posledice? U krajnjem slučaju mogu da te tuže za lažiranje, a možda i ne bude ništa. Ja sam gledao projekte gde se vidi od oka da je ukradena barem trećina površine. U ovakvoj zemlji je sve moguće. Ionako u svetu nekretnina gde se krećemo poslom, vladaju krimosi i perači para, koji se svi uglavnom između sebe poznaju. Takođe tu su i potkupljene građevinske inspekcije i opštinari. Odvratno. Ali, nisi se školovala da se hvataš u kolo sa njima. Link to comment Share on other sites More sharing options...
EUR Posted June 12, 2019 Report Share Posted June 12, 2019 Pored ovoga, posle povećeg broja godina u praksi, moram da kažem da su izvori svih nevolja arhitekata u ovoj zemlji - organi ministarstva građevina koji već decenijama ne sprovode kaznene mere za divlju gradnju, nego najčešće izlaze u susret „investitorima“, dozvoljavaju da se doziđuju spratovi bez dozvole, rade zgrade bez dozvole, da se priključuju na instalacije bez dovole i da se to sve na kraju legalizuje u Sekretarijatu za leglizaciju (tužnom groblju srpke arhitekture) za mizerne pare. Sva moć je u vrhu opština koji, možemo pretpostaviti iz kog razloga, dozvoljavaju sav ovaj haos i pranje para. Čelnici opština se lepo dogovore sa investitorom i onda blokiraju inspektore da rade svoj posao. I tako je već decenijama, ko god da dođe na vlast – isti obrazac se sprovodi. Nažalost, u našim društvima arhitekata su ljudi koji se ne bave pravnim aspektom struke, a on je doveo ovo zanimanje do granica karikature, nego organizuju konkurse, šetnje po gradu sa lepim pričama, a miloni kvadrata koji donose posao i zaradu kolegama im prolazi ispred nosa, u vidu divlje gradnje. Da je sreće, pa da su tužili državu za uništenje arhitekture i građevinarstva, i za ogomnu materuijalnu štetu koju su kolege arhitekti i inženjeri pretrpeli zbog dopuštene građevinske anarhije, verovatno bi do sada nešto uradili. Otkako je uvedena elektronska procedura za građevinske dozvole, bolja je situacija, ali je daleko od onoga kako treba da bude. Izgleda da ovoj struci, u ovoj zemlji, samo Bog može da pomogne. Ili možda, Uprava za borbu protiv organizovanog kriminala. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts