Jump to content

[PROBLEM] Intel Server 2x Xeon 5650, 32gb RAM, 1050TI...


morder
 Share

Recommended Posts

Pozdrav svima !!!

 

Imam problem sa serverom koji koristim. U pitanju je Intelov server konfiguracije:

 

- Intel S5500BC link

- 2x Xeon 5650 link

- Nvidia 1050TI link

- 32gb ddr3

- Kuciste SC5650DP Link

 

Problem se odnosi na buku koju proizvode kuleri na procesorima. U BIOSU je brzina ventilatora namestena na minimalnu, ali opet pri startovanju servera buka se kao sto je i obicaj poveca do maksimuma da bi se kasnije pri pokretanju windowsa vratila na optimalnu brzinu ali je opet bucno.

 

Da li postoji nacin da se ova buka smanji, da li je moguce zameniti ventilatore ili sta vec ?

 

Hvala unapred

Link to comment
Share on other sites

Ako mislis da menjas ventilatore, obrati paznju na koliko pinova imaju ventilatori koje imas u kucistu, cesto su custom made.

Tako je barem bio slucaj kod mene, HP Z600 kuciste sa dual xeonima, ja sam moj problem "resio" tako sto sam zamenio pastu na procesorima za kvalitetniju pa je ok, kod mene je srecna okolnost sto masinu koristim samo za render, pa mogu da isplaniram da nisam u sobi dok se to desava :)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Колико се сећам, режим рада вентилатора се подешава преко ФРУСДР апликације у Виндоузу (као беч фајл се покреће из команд промпта и тако се заиста подешава БИОС, тј. ствари које не можеш у БИОС-у) ;)

 

Преко ње се бира које кућиште се користи, јер од тога зависи где треба да буду закачени вентилатори. Уколико вентилатори нису закачени на места која су предвиђена за подешено кућиште или температурни сензор који се налази са предње стране кућишта није исправан, вентилатори крену да се врте максималном брзином (а то подсећа на полетање авиона).

 

Дакле, за почетак, провери да ли су ти вентилатори накачени на права места на матичној плочи како треба за то кућиште које имаш. На интеловом сајту нађи упутство за плочу и ту ћеш наћи распоред конектора за кућишта која су компатибилна са твојом плочом (за моју плочу је то било и у Квик гајд упутству у табелици на задњој страни). Такође, уколико имаш документацију од плоче, то можда већ имаш и у папирном облику или као налепницу са унутрашње стране кућишта на вратима.

 

Мада, реално, не верујем да је то узрок, јер би ти радили нон стоп на максимуму (авион никако да полети).

 

Генерално, то кућиште је предвиђено да ради у серверској соби и приоритет је хлађење а не тишина.

 

Ја сам својевремено имао SC5600BASE кућиште са S5520SC плочом и заменио сам све вентилаторе Ноктуа вентилаторима, као и Зигматек хладњацима, те сам свео ниво буке на подношљив за рад у кућним условима.

 

Код тебе ће можда бити проблем због димензија унутар кућишта, али све се да средити. ;)

Такође, сумњам да ћеш моћи да замениш вентилаторе на кулерима без замене самих кулера.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Hvala svim na odgovorima. :)

 

Sto se tice samih ventilatora oni su na svojim mestima gde trebaju da budu prikljuceni inace u pitanju su oni sa 4 pina. Sam servis kucista je uradjen gde je i pasta na procesorima zamenjena.

 

E sad ne znam za taj program FRU/SDR...

Inace isto sam probao da zamenim sve ventilatore, tj oni dva na procesorima koji najvise proizvode buku ali iz servisa su mi rekli da je to nemoguce :)

Mozda ako zna neku preporuku servisa u BG pa da probamo i to :)

Link to comment
Share on other sites

Па рекли су ти оно што сам и претпоставио. ;)

 

Дакле, једино решење би ти било да замениш те кулере на процесорима, али су ти проблем унутрашње димензије кућишта и распоред слотова за процесоре на плочи; тј. највећи проблем представља кућиште за дискове која се надвија над матичном плочом и то баш у пределу процесора, што ти ограничава избор алтернативног система хлађења.

 

Могао би да пробаш са оваквим кулером, али би пре куповине морао да провериш да ли има довољно места унутар кућишта и између процесора. У овом случају ти треба 95х95мм (квадрат по процесору) и између плоче и кућишта за дискове 65мм (плус још мало да има одакле да вуче ваздух). Нешто ми делује мало вероватно да има довољно простора, али узми и провери/измери.

 

Ја сам у некој старој конфигурацији морао да стављам кулере под углом од 90 степени да би оба стала. :)

 

Успут, ако се добро сећам, ти оригинални вентилатори имају 5-пински конектор код Интелових сервера.

 

Link to comment
Share on other sites

Hvala na odgovorima :)

 

Inace kod mene je socket 1366, a ovaj kuler po specifikaciji izgleda da ne odgovara :) Evo par slika kako izgleda situacija u kucistu :) Ne znam da li bi mogao bilo koji kuler za socket 1366 da zavrsi posao tj silent varijanta ?

 

j0zmoj.jpg

 

30ws7zp.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

Знам да је 1366, као што рекох већ, имао сам врло сличну машину, само је моје кућиште било веће па је било лакше мењати кулере. :)

 

На сајту пише следеће:

 

Compatibility with past and future sockets

Complying with the open SecuFirm™ standard, the NH-L9x65 can be made compatible with the older LGA1366 and LGA775 sockets using the optional NM-I3 mounting kit, which is provided by Noctua free of charge. If technically possible, Noctua will also provide upgrade kits for future sockets.

 

Тако да би вероватно требало да то затражиш при куповини или у најгорем случају пишеш Ноктуи (имају одличан однос према муштеријама).

 

Овако одокативном методом ми делује да можда и постоји шанса да стану, али би морао да скинеш тај вентилатор са кућишта за дискове.

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...