Jump to content

Canon m50 ili Sony A6300


Recommended Posts

Imam godinama Canon sistem i gotovo sve što mi treba od objektiva, ali sam svake godine od aprila do kraja oktobra u planini, kao vodič, i pred svako proljeće prodam neki dio dslr opreme i kupim nešto malo s čim mogu da pravim fotografije u planini, za svoj merak i nešto od toga prodam agencijama za marketing, a planiram da počnem i prodaju printova.

 

Imao sam do sad eos-m, ali mi je trebalo nešto sa malo boljim senzorom, bržim af-om i evf-om.

 

Da li da kupim M50 + adapter za canon objektive, ili sony a6300 sa nekim kitom i adapter, pa na njega objektive koje imam? Sad bih kupio neki milc koji ću duže da imam, da ga nosim u planinu i svaki dan. Ako bih uzeo sony, uzeo bih skorije sigmu 30 1.4, a ako bih uzeo canona, uzeo bih ef-m 32mm.

 

Da mogu kod nas da probam M50, lako bih odlučio, ovako mogu da probam a6300, prekosjutra ću da pozajmim od druga.

M50 nema niko koga poznajem...

 

Znam da je po kvalitetu fotografjie a6300 malo bolji, ali mislim da su oba dovoljno super za moje potrebe. Na m50 mi se više sviđa ekran, ostalo ne znam kakvo je jer ga nisam imao priliku probat.

Link to post
Share on other sites

Ako uzimaš nov A6300, možda da razmisliš o A6400 koji je predstavljen pre neki dan, biće mala razlika u ceni, a dobićeš dosta bolji AF (EyeAF i tracking), touchscreen koji može da se okrene ka napred, ne dimuje ekran kad snima 4K, dobiće FW koji će imati EyeAF za životinje i sl.

 

Link to post
Share on other sites

Ako već imaš nešto od Canon optike, nemaš šta mnogo da razmišljaš.

 

U stvari, šta tačno imaš od Canon optike, i šta imaš od nativne optike za EOS-M sistem? Ono, koliko znam baš ono kako treba, na -M sa adapterom rade samo Canon STM objektivi. Rade i svi ostali, ali ovi STM rade k'o nativni.

 

Sudbina EOS-M sistema je trenutno neizvesna. Canon se nikada nije trudio da pogura EOS-M, već se prema njemu odnosi k'o prema neželjenom i nametnutom detetu. Da su se malo potrudli, mogli su već biti jaki koliko i Sony. Ali jok!

 

Ako imaš iole ozbilje Canon objektiva koji lepo rade na EOS-M sistemu, nema šta da razmišljaš. Uzmeš M50.

 

Ako nemaš, Sony ti je trenutno bolja opcija. Pogledaj i A6000, sada je na minimumu cene, i jeste prst-u-pekmez kupovina. A6400 će još neko vreme biti primetno skuplji (iako i značajno bolji) od A6000.

Link to post
Share on other sites

Imam 70D, 6D, 10-18, 50 1.8, 24-105 II, 70-200 f4 S. I planiram makro da kupim, 60mm.

 

Probao sam upravo a6300 i oduševio se kako lijepo radi. Trebalo bi ovih dana da probam i M50.

 

Ako bude upotrebljiv M50, onda bih njega kupio sa kit objektivom za 530e i adapter 70e i tako imao sve što mi treba. 24-105 ću da maknem, i umjesto njega kupim 35 2.0 IS, koji će mi na kropu bit 50. Ali iz straha da m50 ne radi kao a6300 razmišljam o soniju... Onda bih makao i 70D, pa bih uzeo nešto tipa 18-135 + sigmu 30 1.4 i to bi mi završavalo posao.

 

Canon mi je miliji jer ga koristim godinama i već imam sistem sa kojim završavam fotografisanje događaja, ali bih to mogao i sa ovom kombinacijom da završim. Od sredine aprila do kraja oktobra ću bit po planinama, zato mi treba nešto malo, a dovoljno dobro, plus mi treba milc za svakodnevno nošenje sa ekv. 50mm...

 

Lako li je ljudima koji se ne bave fotografijom

Link to post
Share on other sites
Imam 70D, 6D, 10-18, 50 1.8, 24-105 II, 70-200 f4 S. I planiram makro da kupim, 60mm.

 

Uf, ček bre, pa ti imaš ozbiljan Canon sistem. Nema smisla da se proširuješ na još jedan, osim da kompletno pređeš na Sony, ali to ti se ne isplati. Tako bih bar ja razmišljao.

 

Što se tiče Canon objektiva preko adaptera na Sony telo, evo ne znam da li si video ovu temu, ali ispada da je to ok za probe i zezanja, možda za amaterisanje. Nije za ozbiljan rad.

Link to post
Share on other sites

Znam sve...

 

Najsrećnji bih bio da canon ima milc malo ozbiljnji od a6300 i da sa adapterom sve završim, ali ako je M50 dobar dovoljno, onda bi mi i to riješilo posao... Ali ne znam dok ne probam.

 

Za M50 bih onda koristio 35 2.0 IS koji bih uzeo, ili bih kupio EF-M 32 1.4 koji je izgleda baš dobar, i kupio bih još makro 60mm polovan za oko 200e, ili novi ef-m makro.

Link to post
Share on other sites

Igrao sam se do sad sa a6300 i baš se oduševio... AF vrhunski radi, posebno za djecu i sl, ergonomija mi je super i dugmad se lako konfigurišu da se u meni (komplikovani) ne mora ni ulazit.

 

E ostaje da probam M50...

 

Kad vidim kako lijepo radi a6300, sve mi više u glavi odzvanja A7 III + A6300 i to je to

Link to post
Share on other sites

Šta mislite da umjesto m50 uzmem Canon 200D?

 

Za 460e dobijam 200D + 18-55 STM koji je sasvim pristojan objektiv za pejzaže i sl, aparat je minimalno teži od M50 a ta razlika je manja duplo nego što je težak adapter za ef-s/ef-m, plus baterija traje tri put duže.

Za M50 kit i adapter mogu da kupim 200D sa boljim objektivom i 28mm stm.

Link to post
Share on other sites

A šta misliš da uzmeš taj 200d i u planinu kreneš samo sa 10-18 STM (već imaš) i palačinkom 24 STM (jedna stoja)? Ja tako radim i, da vidiš čudo, ništa mi drugo ne treba. Pedeseticu skoro pa nikad nisam izvadio na planini, premda njenih 100g je u praksi ionako nebitno.

Link to post
Share on other sites
A šta misliš da uzmeš taj 200d i u planinu kreneš samo sa 10-18 STM (već imaš) i palačinkom 24 STM (jedna stoja)? Ja tako radim i, da vidiš čudo, ništa mi drugo ne treba. Pedeseticu skoro pa nikad nisam izvadio na planini, premda njenih 100g je u praksi ionako nebitno.

 

Pa evo sam sveo sve na odluku 200D ili M6... 10-18 ne bih nosio jer baš rijetko koristim tu širinu (https://500px.com/rsrdanovic), 18-55 mi mnogo više odgovara + 50 1.8 stm koji već imam za detalje, biljke i gljive za kojima sam lud : )

Moraću sjutra da odlučim i nađem nekog da mi donese to ovih dana.

Link to post
Share on other sites

vidi ovako,

imam eos M sistem,imao sam m100 pa m50 pa opet m100, eos m sa dual pixel af-om radi sa svim objektivima(sigma,tamron,tokina,canon) kao sa nativnim preko adaptera ef-efm, e sad sta je bitno ,za m50 ili m100 trebas se odluciti ako ces 22mm f2.0 njihov malac od objektiva koji je blago receno fantastican, kao i odlicni kit 15-45,meni je ovo sistem pretezno za video i za nosenje u dzepu.

inace takodnje imam za fotkanje kao i ti eos 6d i paletu FF objektiva u vidu 24-105 is,70-200,50 1.8 , kao i krop 10-18mm i sigmu 30mm f1.4 art koja ubija i na FF-u sa minimumom vinjete , sve ovo na eos M sa dpaf radi briljantno i nema veze da li je usm,stm ili klot ,radi pa zakiva,nema front - bek fokusa ,jednostavno uvek gde treba bez i malo hantovanja i slicnih anomalija, koje sam primetio da na naj novijem sony a7iii i te kako postoje , to cak sa nativnim dosta skupim onjektivima (fe 85mm f1.8, fe 50mm f1.8) ,preko adaptera je tek prica za sebe,tako da mozes da razmisljas ili eos 200d ili neki eos M sa dpaf.

Link to post
Share on other sites

Danas mi je drugarica u Beogradu i trebala je da mi kupi M6 za koji sam se odlučio, ali nisam mogao niđe da ga nađem, zvao sam gotovo sve prodavnice gore i niko ga nema. Odluči sam se za M6 jer mi je i M1 bio dovoljan, da je imao bolji senzor i brži af, a M6 mi je savršen jer ima 2-3 točkića, exp. comp točkić, i sve bi mi završavao, što se planine tiče. Tako da čekam da ga neko dobije, ili da tražim nekog da ide za USA... Uzeću ga sa 15-45 i adapterom, i čekam predugo da kupim neki magro objektiv, to će vjerovatno da bude 60mm koji ću moć i na 70D da koristim.

 

Nije mi žao da dam i više para, probao sam sony a6300 i oduševio se, ali sam na neki način u ljubavnom odnosu sa canonom, pored svih zezancija koje ih čekaju da riješe.

Link to post
Share on other sites

Naručio sam danas preko jedne firme iz BG Canon M6 za 450-470 eura, stiže za oko tri nedjelje : )

 

I kupiću mu kad stigne adapter za ef objektive i to je to, pa ću onda vidjet da uzmem 32 1.4 ili 22 2.0, a za pejzaže ću do daljnjeg nosit 10-18, ili kupim za male pare 18-55 stm.

 

Neka to sve stigne, pa ću se odlučit i za makro. 100mm jeste best-buy canonov, ali ću pola godine bit u planini sa M6, pa bih radije nosio nešto manje što mi može stalno bit u rancu, pa ću gledat između 60mm, 35 novi stm, ili ef-m makro.

Link to post
Share on other sites

Još jedno više razmišljanje nego zapažanje... ali i zapažanje...

18-55 i 10-18 su konstrukciono jako slabo izvedeni. Reče da vodiš ture po planinama - višesatno/višednevno truckanje u rancu posle jedne sezone će najverovatnije rezultirati decentriranošću nekih rubova, i to bez da se desi bilo kakvo ispadanje. Naprosto ti objektivi nisu projektovani da to izdržavaju na dnevnoj bazi. Mislim da su prajmovi (pa i grešni 24 STM) dosta izdržljiviji jer naprosto imaju manje elemenata koji mogu da se sjebu, a i nemaju one plivajuće elemente za IS. Msm, otkud ja znam u kom položaju se parkira dotični element, tačnije koliko je precizno izvedeno to parkiranje...

Da ne bude da samo teoretišem: imam decentriranog Tamrona 17-50 2.8 koji je toliko decentriran da me je blam da ga prodam. Takođe 18-55 IS2 je groblje po optičkim karakteristikama koji imam. 55-250 je relativno dobar, hoće i on ponekad na jednom rubu da zabrlja zvezde. Široki 10-18STM je za godinu dana od impresivne optičke oštrine došao do stadijuma decentriranog nakon možda deset fotkanja van kuće. Nemam drugo objašnjenje sem da je u pitanju slaba kontstrukcija. Od prajmova 24 STM i 50 1.8 II imaju frljoke ponekad na rubovima ali neuporedivo manje i ređe. Pritom mi (sem T i 18-55) ništa nije ispadalo od stakala, sva sjebanost je od vožnje kolima, bajsom i pešačenja. Pošto u realnom radu (tripod, pejzaži) često dušmanski zavrćem blendu onda sve te mane dosta slabije dolaze do izražaja, ali se itekako vide ako ih neko traži.

Po meni to je praktično jedina upadljiva razlika između plastikanera i L-ova: otpornost na decentriranje. A i kad se desi decentriranje, za L se to očas posla jeftino reši u servisu a za 10-18 takođe očas posla ali u prodavnici, kupovinom novog.

Link to post
Share on other sites
  • 3 weeks later...

Stigao mi je nedavno m6, sa objektivom 15-45.

 

Nisam imao puno vremena da ga probam, ali sam za sad veoma zadovoljan, aparatom makar. Objektiv je stigao greškom, ali je minimalna doplata za njega pa ću ga svakako ostavit, valja jer će mi služit za planinu kad mi treba najlakša kombinacija, dok ne stigne adapter. Jedino što mi se čini da displej vuče malo na plavo/rozo, je li imao neko slično iskustvo sa m-om?

 

Moram da instaliram SP1 na win7 da bih mogao da instaliram novi LR za njega, ali sam updateovao camera raw i malo se igrao sa fajlovima. Za mene skroz dovoljan dinamički opseg, s tim što je objektiv 15-45 prilično lošiji od objektiva koje koristim, pa čekam da nakačim nešto bolje.

Ono što mi se najviše sviđa su komande, meniji skroz mogu da se podese po volji, i funkcija gotovo svakog dugmića i točka, kojih je više nego dovoljno. AF mi je skroz dovoljan, za moje potrebe, s tim što mi se čini da je na a6300 dosta bolji, posebno njegove mogućnosti za praćenje i sl. M6 sam uzeo jer sam već na canonu, da krećem do starta, to bi vjerovatno bi a6300, ali je sve danas pitanje toga kako nam odgovara aparat u ruci, i kakav sistem želimo da napravimo, jer su razlike u kvalitetu fotografije nebitne.

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...