Jump to content

Tatabrada


 Share

Recommended Posts

Pozdrav zonaši. Srećni vam praznici i neka vam je svetla 2019.

 

...Počeli smo neku otvoreniju "more public" priču.

Nije nikakava reklama, čisto da ne zaobiđem mesto gde sam i naučio šta je ISO, blenda...

Ekipica će biti aktivnija i na mrežama, a ja ću se potruditi da i ovde na što otvoreniji način ispratim interesantnije priče - barem one u koje sam direktno više uključen (u teoriji u sve, ali razumećete već da jedan čovek ne može i ne treba baš sve da isprati...)

 

Za početak.. Organizovali smo krajem sad već prošle godine fotografisanje portreta glumaca Narodnog Pozorišta u Nišu - 30ak njih, svako posebno u studiu, u zakazanim terminima. Zadatak je bio napraviti nove portrete glumaca za hol pozorišta (na žalost print je morao da se uklopi u već postojeće ramove što je po meni lično bila i najveća greška ali razumem i da razlozi za to jesu opravdani).

 

Koncept smo lako uobličili i dogovorili imajući u vidu gde će biti izložene fotografije i ko će ih gledati. Eliminisali smo sve "umetničke" pretenzije za konačni izbor fotografija, prepustili smo glumcima da biraju koja će ih fotografija predstaviti što je za uobičajenu saradnju sa klijentima načelno otvaranje pandorine kutije ali mislim da u ovom slučaju ima razloga da bude tako. Mi smo više ciljali da "zakucamo ekser" tamo gde treba i da to "drži i traje kolko treba da traje".

Sreća sa ovom vrstom klijenata je što se produkcijski zahtevi lako i brzo mogu rešiti (u prilog ide što nam je i studio na 3min od Pozorišta), ali bez obzira, trudili smo se da maksimalno pojednostavimo koncept. Mislim, šta će nam dim mašine, fresneli od 100kila i sl... mada priznajem - lepo bi bilo igrati se :D

 

Ceo setup je sveden na 2 x V-flats, 1x deep parabolic kao key light, 1x reflektor i po potrebi 1x softbox za rim light (ako nekog interesuje mogu i da nacrtam setup ali mislim da će se i iz samih fotki prepoznati...). Fotkano full-frame om i 85icom / 10-15 min priče i 5-10min fotkanja.

 

...

ovde ću postaviti raznovrsnije fotografije koje su meni lično "legle" (većina nije ni bio konačni izbor za print) a koje pokazuju da se sa manje više istim setup-om sa modelom može puno toga različito uraditi.

Obrada je standardna i tu je samo da da naglasi inicijalnu zamisao.

 

Eto, toliko od mene danas. Pitajte ako bilo koga nešto interesuje u vezi fotografija, ili dajte sugestije šta bi moglo drugačije i bolje, a svakako vas pozivam da obavezno obiđete i Narodno Pozorište u Nišu da vidite koje su konačne fotografije i postavljene.

Još jednom sve najbolje u 2019. i nadam se da ću ove godine ovde biti puno aktivniji.

 

1.

45692795185_286688ccee_b.jpgTatabrada_Stage_2 by Tata Brada, on Flickr

 

2.

45692795015_a813d0afc4_b.jpgTatabrada_Stage_5 by Tata Brada, on Flickr

 

3.

45692794975_ecfe855e14_b.jpgTatabrada_Stage_6 by Tata Brada, on Flickr

 

4.

32733039958_9098aa203a_b.jpgTatabrada_Stage_8 by Tata Brada, on Flickr

 

5.

45692794725_e5bf93b00e_b.jpgTatabrada_Stage_9 by Tata Brada, on Flickr

 

6.

45692794845_295b91a7c2_b.jpgTatabrada_Stage_10 by Tata Brada, on Flickr

 

 

Link to comment
Share on other sites

Hvala Puckons,

4-ka meni ipak legla sa ovom lobotomijom zbog njegovog odsutnog pogleda a za 5-icu si mislim u pravu... bilo je tu mnogo vaganja o koracima u obradi prvenstveno zbog godina i potrebom da se zadrži što više autentičnosti, ali verujem da je u tome i neki od koraka otišo u pogrešnu stranu..

1ica je načelno ono što odslikava ceo koncept odnosno tip fotorgafija koje su išle za konačni print.

Link to comment
Share on other sites

Serija je ok, imam par sugestija, prva je da ne ulaziš preblizu sa 85mm pošto se pojavljuje disproporcija nosa i ostatka lica, posebno ušiju, naravno to može i da se namerno koristi. Drugo na šta treba obratiti pažnju su dosta grube senke na nekim fotografijama, npr na prvoj ispod brade. U senci treba imati detalje osim ako se ide na čisto grafička rešenja. Vidim da si i ti o tome razmišljao pošto si na petoj rasvetljavao odozdo(mislim da si kod nje trebao da ideš sa rim light sa leve strane a dosvetljavanje je za nijansu jače od optimalnog). Kod druge bi WB mogao da bude malo topiji kako bi se po koloritu uklopila. U tekstu si govorio u množini pa je ostalo nejasno da li ovo radite kao jedan fotograf i prateći tim ili više fotografa i prateći tim.

Da ne gnjavim dalje, dobro je i ovako a može i malo drugačije

Link to comment
Share on other sites

Hvala vam ljudi na komentarima

@ Simazoran - nemam šta da zamerim "zamerkama" :D Ekipica, da množina, ali jezgro je moj studio. Osim mene, još dva fotografa samostalno vode set. Prateći tim baš i ne postoji kao unapred definisan. zavisi od seta do seta.

...Dopuna samo možda nisam jasno napisao - ovo ovde što sam prikazao ne može baš da bude serija - previše je po meni ovde značajnih razlika... jedina serija je ona koja je otišla u print... ovo ovde su samo neke fotke koje su meni bile interesantne da ih predstavim.

 

@Elektroničar - 100% bi znao, samo ne znam što ne pokušavaš ^_^

Link to comment
Share on other sites

Nikako ne mogu da koncipiram u glavi da ova zena na poslednjoj fotki ima ovoliku glavu u odnosu na vrat i telo.

Ne znam da li je do svetla ili do njenog polozaja ili objektiva ali deluje kao da nesto nije njeno.

Prva mi je odlicna, kapak mu je pao, nije do svetla, takav mu je :), druga bi bila odlicnija jer je expresija cool ali tu nesto sa WB nije ok, ili je svetlo drugacije ili meni na monitoru tako deluje. Trojka fina, ali je taj crop diskutabilan, odsutan pogled svakako doprinosi dramaturgiji. Cetvorka ne znam, ne prija oku ovaj crop, osim ako nisi tako hteo iz nekog posebnog razloga. Ovoj pozi na 5 mislim da bi vishe prijao kicker sa leve strane jer bi se verovatno pojavila i ova crna odeca i odlepila malo od pozadine.

Ja isto kao i elektronicar ovo samo kao posmatrach kazem, inace ne kazem da ne bi znao ni ovako, mozda za jedno sat - dva, ali nisam ni probao :D

Link to comment
Share on other sites

^ stoji ovo za proporcije... ne mogu da kazem da smatram da je ovde meni to bitno ali nacelno - da, zbog polozaja, objektiva i svetla ovde izgleda kao da su proporcije promenjene.

WB ako upoređuješ sa prvom onda jesu drugačiji, serija je otišla sa setovanjem koje odgovara WB prve fotografije... na drugoj sam hteo nešto drugačije, moguće da ne prija oku.

cropovi - sad kad gledam na traćoj ni meni više ne prija ovaj crop... ali na četvrtoj i dalje mislim da je mnogo bolja sa ovim crop-om (subjektivno, nije bitno toliko)

Kicker sa leve strane - da nedostaje.

 

Još jednom hvala svima za komentare!

 

Link to comment
Share on other sites

Srećna nova! Podrška tebi i kompanjonima na otvaranju ka Svetu uz želju da rastete i ispunjavate ciljeve :)

 

Što se tiče komentara fotosa, može pogled iz već pominjanog "ultraširokog posmatračkog ugla", ono što je mome "oku zasmetalo". Na dvojci se "raspada" pozadina kao ni na jednoj drugoj, bending ili kako se već naziva to, ne kapiram zašto toliko odskače u odnosu na ostale fotke na kojim toga ili nema ili daleko manje... Ne spada li ovako ostavljena tamnija regija oko očiju na trojci u domen od umetnoS? Kod šeste mi je razlika tonova sa lica i vrata kao i leve i desne strane majice prenaglašena, neprirodna, posebno ton vratnog dela odskače od okruženja. Plus, na jednoj koja ovde nije izložena a ima je na flikru, blješti refleksija izvora svetla sa naočara modela.

 

Ako imaš koji minut volje i vremena da nacrtaš taj setap za nas, mene :) , koje to interesuje a nemamo baš ni približne predstave pred očima jer nismo imali uvide u studijske poslove i da objasniš šta je taj "fresnel od 100kila" :D

 

Pozz

Link to comment
Share on other sites

1. nekako dosadna ekspresija, ali tehnicki ok

2. mislim da mi je najbolja od svih, osim ovog 8-bitnog bandinga :D

3. za ovu mi nedostaje neka komunikaicja sa "publikom" i mozda previse noise-a (itrebao si exif ostaviti)

4. previse cudan crop

5. dobra je, al mislim da nije flattering image

6. glava na ciodi, bas mi je cudna. opet mi fali exif i milimetraza :)

 

No hard feelings, please :mellow:

Link to comment
Share on other sites

^, ^^,

no hard feelings... :D ma jok bre, pa to se valjda podrazumeva.

 

Izvinjavam se svima unapred, biću malo opširniji..

 

Hvala za “ dosadnu ekspresiju” na 1. portetu – upravo je to ono zbog čega mi je i “legla” ova fotografija. Stefan Mladenović je mlad glumac, ovde u liku iz predstave Cigani Lete u Nebo. Čim se pojavio sa tim kostimom znao sam da želim portret nekog “kralja cigana”, vojskovođe ili komandanta koje god već horde, plemena, vojske, naroda… Ne znam da li ste služili vojsci ali verujem da svako može prepoznati oficirsko – ratničko držanje u ovom liku. Na ruku svakako ide i Stefanova mladost spojena sa markerima iskustva - ožiljak iznad njegove desne obrve, kukasti nos, spušten kapak… “raskošna” odeća i epolete (u ovom slučaju pojas sa nitnama koje sam mu reko da prebaci preko ramena) kao statusni simboli, crvena marama za romansiranu priču… To je sve ono što omogućava da ovaj portret po meni “radi” za bilo koga ko ga gleda. To je sve ispraćeno svetlosnom postavkom (postaviću light setup u sledećem postu) koja odgovara sadržaju uz pomalo musavo retuširanje (u skladu sa stereotipima ciganske culture) sa dubokim senkama za naglašavanje dramaturgije.

E sad ono zbog čega je meni lično “lego” ovaj portet je upravo to što se i naslućuje pomalo prazna, dosadnjikava ekspresija jer je po meni praznina sastavni deo svakog oficira, vojskovođe. Cenim da bih tu komponentu našo i da su mi modeli bili i Aleksandar Makedonski, Atila…Guderian, Žukov…Živojin Mišić… potporučnici, generali… komesari i vojvode. Igrom slučaja, ja sam birao koja će fotografija predstaviti Stefana i ovu sam i izabrao.

 

Banding na 2. fotografiji je posledica batch-ovanja fotografija za prilično agresivni web export (nisam ispratio, sasvim moguće da su neke exportovane nakon već odrađene JPG konverzije i smanjene rezolucije zbog čega je banding negde naglašeniji). Iako Miroljub Stanković (glumac na fotografiji) nije izabrao ovu fotografiju, po meni je zaista jedna od boljih u celoj seriji jer je karakterna ekspresija meni barem prilično izražena. Obzirom da nije izabrana nisam bio opterećen da WB nužno isprati ostale fotografije.

 

Treća fotografija takođe nije bila u selekciji izabranih kao deo osnovne serije zbog čega i može da bude u domenu pod umetnos ;) Glumac Dejan Cicmilović jeste jedan od bisera našeg glumišta i čovek koji veoma lako unosi senzibilitet u bilo koji lik. Priznajem i meni je ovaj crop po glavi promašaj ali nemam nikakav problem da mislim da su „vezane“ ruke, osakaćeni prsti i šake uz pogledom koji komunicira sa samim sobom (svojim mukama, demonima, beznađima ali i nadom) važan deo prikazanog lika. Ja u tome prepoznajem sve ljude sa ovih prostora i zato je meni ovaj portret uspešan.

 

Khm 4. „previše čudan“ crop... (ako sad izuzmemno kontekst cele serije, glumce, kostime..). U fashion fotografiji ovi crop-ovi su recimo česti, ali jasno nam je da ovo nije bila ta tematika.

Ono što je u stvari bitno je - da li je takav crop dovoljno čudan da ti zbog toga lik (krhko građen muškarac u čisto beloj odeći, u stezniku oko struka, beloj plisiranoj kosulji, sa pogledom koji ne kazuje da li je žrtva ili nešto supronto, bez jasne naznake kom vremenu pripada, da li se ispred njega nešto dogodilo, događa ili će se dogoditi..) deluje manje čudno, t.j. skoro prirodno? Ili je možda baš sve dovoljno čudno da vuče na apsurd? Sasvim svejedno. Meni lično taj crop sa ovim subjektom i sadržajem odgovara. Fotografija takođe nije bila u izboru da bude deo konačne serije. Ne vezano za ovo, mislim da ova vrsta grotesknih likova kakve glumac Marko Pavloski daje, ozbiljno nedostaje našoj kinematografiji

 

Fotografija br. 5 je bila u izboru i jeste deo konačne serije. Malopre sam gledao konačnu print verziju... sasvim je dovoljno detalja sačuvano u kostimu (opet i ovde je batch za web export dosta toga umuljavio).To jeste bitno, ali sigurno je i da je light setup mogao biti bolje optimizovan za ovu konkretnu fotografiju. Vesna Josipović je divna žena i glumica, zahvaljujući njoj zadatak je bio generalno lak – portret na kome se jasno prepoznaje lepota iz mlađih dana.

 

Poslednja u ovom nizu – exif ko i za sve ostale ovde - 85ica (umereni crop) f ne ispod 6,3 Iso između 100 i 200. Glava isturena napred, postojeće perspektivne distorzije na 85mm, „inverse square“ distribucija svetla od prednjeg ka zadnjem planu... to je sve uticalo da se ovde poremete optičke proporcije. Ono što je meni bilo bitnije je da istaknem njeno (glumica Maja Banković) lice. Njeno lice ima neverovatnu moć transformacije (verujem da je ne bi ni prepoznali na fotograrfiji koja je bila konačan izbor za print seriju). Prosto, mislim da je mogućnost fizičke transformacije veoma bitan alat za svakog glumca i hteo sam da imam i neku fotografiju tog osnovnog alata.

 

 

...

dopuna - ostao dužan za pomenuti fresnel od 100 kila.... Fresneli su uobičajena scenska rasveta (načelno tvrdo fokusirano svetlo - obično uber skupoća) a ovi u pozorištu imaju lom tih stvari koje su se nakupile decenijama unazad. Ne verujem da su baš po 100 kila ali ima nekih koje su budževine ko mešalice za beton. ili su meni oči barem toliko tripovale na te igračke :D

Link to comment
Share on other sites

načelno sve ovo što sam napisao u prethodnom postu mislim da dovoljno govori o tome da mi je tehnički deo fotografije mnogo manje bitan - načelno mislim da opterećuje i zavodi na neku stranu koja gubi kontakt sa sadržajem. S druge strane ne mogu da kažem da ne koristi jer bez toga je teško isplanirati okvir u kome ćete nešto raditi što može da pomogne i da se otkriju potencijalni problemi koje možete da očekujete oko realizacije.... npr ovde konkretno ko što rekoh je prošlo 30ak subjekata veoma različitih karakteristika pa je i light setup morao biti dovoljno univerzalan i da omogući što lakše i brže korekcije.

 

Osnovni light setup

2x V-flats (ovaj sa desne strane je bio sklopljen)

Key light - 300ws u 90cm deep parabolic softbox na boom-u iznad subjekta (na light dijagramu je prikazan softbox, mrzelo me da trazim...) Ivica softbox je načelno bila blizu vertikalne ose subjekta i uglavnom vrlo blizu samog subjekta

Zilberica ili beli forex su korišćeni za filovanje (direktno ispod ili sa desne strane subjekta po potrebi)

Rim light 300ws u običnom 60x90 softbox-u postavljen tako da svetlo probija do subjekta samo kroz uzan zazor između dva V-flats-a

 

45956663334_a4007b05b0_o.jpgLight-setup-low-key by Tata Brada, on Flickr

 

za high key varijantu trebalo je samo sklopiti V-flat i usmeriti sveto koje je glumilo Rim light ka inače svetloj pozadini.

 

45956663564_1ff204ab47_o.jpgLight-setup-high-key by Tata Brada, on Flickr

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...