Jump to content

Novo limitiranje besplatnog flickr-a


marvel
 Share

Recommended Posts

Free accounts will soon be limited to 1,000 photos or videos. Flickr isn’t Flickr without the contributions and participation of our free members, and we remain committed to a vibrant free offering.

 

If you are a free member with more than 1,000 photos or videos, you will have ample time to upgrade to Pro (for 30% off your first year) or download your photos and videos.

 

https://www.flickr.com/?ytcheck=1&new_session=1

Link to comment
Share on other sites

Ja ionako imam cca 250 fotki tamo, a i od toga moze bar 50 da se brise iz odmah. Sta je problem, problem je sto su resili da naplate usluga a da pritome NISTA nisu unapredili sto bi opravdalo ovakvu odluku.

 

Realno, za 70$ godisnje pretplate na smugmug dobijem jedno milion stvari koje su na flickr misaona imenica. A da ironija bude jos veca flickr je preuzet od strane smugmug :rolleyes:

 

To za kvalitet fotki... mislim da je 500px tu jedno 100 godina ispred flickr i ostalih slicnih sajtova. Kad vidim sta se sve pojavljuje u flickr explore :lol:

Link to comment
Share on other sites

slažem se, ali to je rizik koji svi preuzimamo sa besplatnim servisima. Uvek postoji rizik da će se ugasiti, uvesti naplatu, ili nešto treće. Tako je to.

 

Jasno, onomad je amazon naplatio 12$ godisnje kao privatan cloud samo za jpeg-ove, neogranicen broj fotografija i nakon godinu dana si prekinuli sa ponudom. Ako je amazon takvu ponudu povukao, a koliko su vredni ... cemu cudjenje.

Link to comment
Share on other sites

Ja se dojmim da nije lako dati ljudima beskonačni storage svih i svakakvih fotografija, for free.

 

Treba sve to HarDDiskovati negde, imati 100 čuda/muda načina backUP-a baze (jbš takav servis ako može da se nešto izgubi (mislim, ne mogu ni da zamislim koliko koštaju i kako izgledaju klasteri HDD-a ovakvih servisa (koji sigurno moraju imati 1:1 kopije na više geografski odvojenih lokacija)))...

 

...a za čije babe zdravlje?!?

 

I ovi sada cloud-ovi su, za sada, samo su navlakača. Kada dovoljan broj korisnika postane ovisnik, počeće i napalata. I tada neki novi besplatni, biće besplatni samo dok ne navuku vel'ku bazu korisnika. Za sada samo ratuju koji će biti najveći.

 

:(

Link to comment
Share on other sites

Gigabajti iz godine u godinu koštaju sve manje i tako će biti i nadalje. S druge strane ako imaš veliku bazu korisnika i veliki protok - logično je da ćeš i preko reklama da budeš poprilično u plusu. Flickr će na kratko da prihoduje enormno ali ovim su sasekli bazu. Ajde da vidimo za par godina koliko su privukli novih korisnika...

Link to comment
Share on other sites

Internet se dosta promenuo u zadnjoj deceniji, i sada se već uviđa da od par desetina miliona poseta, tek majušni promil(čić) zaista i klikne na neku reklamu. Iako posete sajtovima po svetu rastu geometrijskom progresijom, kliktanje na reklame je u značajnom opadanju. Oguglali su ljudi na njih.

 

O'oću da kažem, ako neko misli da može obezbediti silne Zetta Byte prostora, always on-line, instant access, apsolutno bacUP-ovane, plaća struju za te destine hiljada HDD-ova i servera, i da to bude free, slobodan je da pokrene takav servis. Ima da namlati silne pare. Jel?

 

:P

Link to comment
Share on other sites

Ja imam tamo preko 10k slika, godinama sam bio drug Pro član i onda prestao sa članarinom kad su je oni i ukinuli ono jedno vreme.

Nisam ništa uploadovao tamo godinama, ali sve što jesam je bilo pažljivo opisano, geotagovano i razvrstano po relevantnim frupama i ličnim albumima.

 

Sad će da mi obrišu 90% portfolija.

 

A ja ću da obrišem nalog posle toga.

 

Treba razmišljati o distrubuiranim cloud platformama, poput recimo https://www.textile.photos/ koje su u povoju.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...