Jump to content

Adobe Cloud

Dr Bouz
 Share

Recommended Posts

Ima... ako si vec navalio da platis nesto pazari Affinity Photo i Affinity Designer za po 50e po komadu (dosmrt licenca) i kreni da drljas.

Ako hoces da skrenes desno kod Albukerkija i ipak osetis adobe shurenje po ledjima onda imas opciju A, a to je da nazoves resellera adobe-a za srbiju koji je extreme.rs i da ti taj naplati paj sad... team licencu (pod uslovom da imas firmu i to samo za 1 kompjuter), jerbo solo licencu za fizicka lica ne prodaju, koja se inace napolju prodaju regularno i tu onda moz na 2 kompjutera da turis. A cela ta akrobacija sa sve gratis vazelinom ce te izaci ugrubo oko 1000 i kusur evara godisnje.

Opcija B ne postoji jer koliko ja znam online sa srbijom adobe ne radi vec te uredno posalje kod resellera tj. vidi opciju A.

Mozda jako gresim ovo su moje informacije od prosle godine, ako se nesto promenilo u medjuvremenu i ako neko ima drugacije iskustvo, u sta sumnjam... e pa onda juuupiiiii.

Ako pitas za drugara koji je iz nase zemlje, i ima firmu kod nas, cak i ako kupi software legalno online tj. sam software je legalan, on ce i dalje biti u prekrsaju ako za isti nije kod nas platio porez.

(ispravite me ako gresim)

Ja npr smatram da je cena od 10$ mesečno za paket LR + PS jako korektna, čak i za naše srbistanske standarde. Šta više stvarno ne bih pljuvao po Adobeu jer njihov softver koristim veći deo života i mislim da je red da im nešto vratim. Problem nije u Adobeu već u ovoj rupi od zemlje, pa i pored toga što želim da platim, to ne mogu. VPN mi nije problem, ali nemam ni jednu karticu američkog porekla :(

Slazem se da je cena super korektna, problem je sto kada se napravi nalog i za zemlju odabere srbija, sajt te preusmeri na Adobe Adria ili tako nesto, gde ista stvar (CC paket za 10$) nije u ponudi i sledeca najpribliznija opcija kosta 39eur mesecno. :(

pa evo ja placam karticom odavde, poenta je da prijavis adresu stanovanja kao amer, odvalio sam neku adresu na koju se salju fakture. Znam da nije bas sve kako bi trebalo, ali dok traje traje. Generalno za Evropu su vece cene od Amerike, nema to veze sa Srbijom

Thur je u pravu. Tako plaćen software je nelegalan.

1. Sama firma Adobe određuje način plaćanja i cene za svaku zemlju. ISKLJUČIVO ameri imaju takve cene koje pominjete. Svi ostali u svetu imaju veće cene, čak i u UK sa kojima USA ima "specijalne veze", kako to kažu političari. Negde oko 25% zemalja sveta (naravno najrazvijenijih) može da kupi software preko njihovog sajta. Ostali mogu isključivo kroz njihovu dilersku mrežu. Dakle, tvoj prijatelj treba da kontaktira nekog od dilera Adobe software-a i preko njih kupi software. Takva su pravila, koja su postavili ljudi iz same firme Adobe.

Ako se ipak, odluči da posluša gornje savete i registruje se kao da je u USA, pravi najmanje 2 prekršaja:

1. Prema firmi Adobe, jer je software platio po dosta nižoj ceni nego što bi trebalo. Ako se registruje kao da je u UK, Nemačkoj, i sl. platiće, praktično, istu cenu kao i mi, što je sa pravne strane, bolja varijanta.

2. Prema našoj državi, jer nije platio nikakav porez prilikom kupovine software-a.

Da razjasnim ovo drugo. Država uvek mora da uzme svoj deo, tek tada je software legalan. Ja njihov software već godinama dobijam na poklon, ali to ne znači da je legalan. Tek kad platim porez na poklon, onda je legalan. Poreza na poklon su oslobođeni samo neposredni rođaci (roditelji kad poklone stan deci i sl.) svi ostali ga plaćaju. Da ponovim, software je legalan tek kad državi platite njen deo.

Uz sve to, postoji još jedan problem. Kako će inspekciji da objasni kako je došao do software-a? Pokazaće im račun na firmu/lice koja je iz USA, UK, Nemačke...? Može naravno, ali će ga pitati da li je robu ocarinio...

Pozdrav.

^ Nisi baš upravu što se cena tiče. Cena pomenutog paketa je praktično ista u UK, US, DE, i još mnogim drugim EU zemljama. Razlika za "photographers" paket je max 2-3 EUR mesečno, i razlika verovatno potiče od različitih poreza.

Druga stvar, npr ja nemam firmu i boli me ćoše za naše zakona, ja samo želim da na svom Macu imam legalan softver i to je to.

-A ako, kao fizičko lice, preko neta, svakog meseca kupujem licencu za 9.99$, ne plaćam carinu ni PDV (tako, po zakonu, kupujem robu preko neta koja je ispod 50€) :rolleyes: :)

-A ako licencu kupim kod mog rođaka sa sela u Texsasu, da li smem to da koristim u nekoj drugoj državi van US-a, ili u svakoj moram da plaćam porez? :) :unsure:

-A ako u Srbistanu nema ponude za Adobe CC for photographers, da li to znači da niko to ne sme da koristi. :D :unsure: <_<

meni, onako, zdravorazumski - brankova prica NE drzi vodu (ono malo iznad).

naime - kupio si subscription, na tamo neki nacin, i on kosta 10- ne vise od 15 dolara mesecno.

to je za pojedinacnu transakciju ispod carine, i poreza. (sa aliekspresa ako kupite nesto, pa i gomilu posiljki ispod 30 bese E - sve o.k. nit' carine, nit' pdv-a). dakle, ne vidim gde covek krsi nase zakone?

*ilustracija:

austrija: nase, il' necije drzavljanstvo (i u veeeeoma specijalnim slucajevima i nase i necije).

drugarica (u principu nasa) austrijsko drzavljanstvo, udala se za austrijanera pre 'iljadu godina... ...i kao 'oce nazad nashe. i sad krkanje/drkanje - i najzad - evo gac nase drzavljanstvo - i kaze ona njima - jel' ja sad treba da idem kod austrijanaca da se odreknem njihovog?

nas pandur - a sto?

-pa kod njih je ili-ili.

pandur: da, o.k.- i?

-pa... jel necete vi sad njima da ono... razmenite podatke i t.d. ...

pandur: a sto bi mi to radili?

pa sad samo reverse - a kako da te drzava pojuri jer si ti lagao drugu drzavu da si iz trece drzave?

pri tom, ovom mom pajtosu je burazer, americki drzavljanin kupio na kraju to - za deset baksa/mesec.

what is the fucking problem? (i gde?)

doduse, kada crvena udba jebe sve sto stigne gde god stigne jos malo pa jedan vek - i kad se gradjani boje da prdnu - onda da - ima osnova za bla bla bla bla.

ali kad se ne bunis na banalno jahanje - nemoj posle da bude ejebiga.

rece doktor, po cenu trajnog bana sa dizajn zone, a zbog explicitnog recnika.

Gle, madjari skuplji za 1e od brace germana i ostrvljana, kakav lopovluk... znaci adobe (u ovom slucaju drzava) ladno madjarima na godisnjem nivou otme 12e vise za ovaj protography plan... c,c,c... :D

Doktore pa iz te ilustracije se upravo i vidi da nema poente placati subscription, jer ako ti bane neko i pita za tu licencu ti ces ga drugarski tapsh tapsh po ramenu i reci... A sto bi ja to radio ?

Jedino sto ces tom ko ti bane i ako ti ikad bane, morati da platis par piva jel. nudge nudge... wink, wink... ;)

Poenta je da ti mozes, ako si vec navalio, da uradis to sto si naumio, ali se postavlja zdravorazumsko pitanje zasto. Jeste, ti ces placati online mesecno adobe-u 10-12e, punis im kasicu prasicu, mozda ces mirnije spavati, ali to nije regularan nacin da u Srbiji nabavis njihov softver i ako ti neko slucajno bane moraces da platis pivo ili dva.

Jesi kupio softver od extreme-a ? Nisi. Dakle nisi ispratio proceduru koju nalaze adobe, a to je da se u Srbiji njihov softver kupuje putem dilerske mreze.

Ako si ga kupio online nekim putem (da sad ne ulazimo u detalje o nacinu i tetkinim varijantama) jes platio na njega porez ? Nisi. Dakle dugujes drzavi 20% od vrednosti softvera koju nalaze zakon,a to je prekrsaj. Analogija sa aliexpressom i "ispod 20$ je", ne pije vodu, jer softver nije roba, vec intelektualna svojina koju ti tu kupujes, pardon iznajmljujes na odredjeno vreme.

Evo i jednog lepog citata:

Uvoz softvera predstavlja kupovinu (iznajmljivanje u nasem slucaju) autorskog prava od nerezidenta i ima tretman usluge. Nema prepreka da uvoznik (tj. ti) softver preuzme putem interneta ili na neki drugi elektronski način od ino-partnera. Dokument kojim se isporuka prati je faktura ino-dobavljača (dakle ono imam adresu u usa i tamo mi stize faktura na softver malo skripi, jer kako ces ti nasim poreznicima to da objasnis? A ako neces da se mlatis sa poreznicima onda si opet u prekrsaju i postavlja se pitanje sto bacas pare?).

Uvoz usluga ne podleže carinjenju niti plaćanju carina. Na uslugu, u ovom slučaju softver, uvoznik (tj. ti sam) obračunava PDV prema propisima koji uređuju ovu oblast (koji je 20%, ili 10% ako srbija sa tom zemljom ima potpisan sporazum o dvostrukom oporezivanju, a u ovom slucaju nema).

Dakle ako ti i uradis onu akrobaciju pa pazaris online duzan si da platis na to porez drzavici srbiji tj. ima da shetash papire toliko dugo da ce ti cela ta kupovina presesti, a mozda te na kraju ispadne i priblizno isto kao da si kupio softver od extrema. :D

Ako se i kojim slucajem odlucis za ovaj korak molim te nas izvesti kako se sve to zavrsilo i da li si uspeo da online placeni softver legalizujes i sprovedes pod zakonske regulative jer verujem da bi ljudima to znacilo. :)

da, i ovo sto ti pricas isto ima smisla.

no, u ovom hipotetickom slucaju, kako ja vidim stvari, ti si vise zezn'o adobe, nego nasu drzavu.

e sad, dal' ce nasa drzava da stiti adobe i da se mlati na te teme, ne znam. mislim, pretpostavljam da hoce, posto neretko primetim da strani drzavljani i strane kompanije, u nasoj rodjenoj zemlji imaju veca prava i manje obaveze nego nasi ljudi i nase kompanije.

dakle, da zakljucim - jbmliga - ne'm pojma :lol: :lol: