marina86 Posted September 19, 2018 Report Share Posted September 19, 2018 Da li neko može da mi pomogne kao da se napravi dobru led rasveta za enterijer ,a da se ne koristi IES light ili puno svetla? Kako god pokušam niako nisam zadovoljna rezultatima. Hvala Link to comment Share on other sites More sharing options...
yokozuna Posted September 20, 2018 Report Share Posted September 20, 2018 Marina, pitanje je toliko uopšteno, da je vrlo mala šansa da ti iko odgovori. Kao kad bi neko pitao, ja sam slikar, kako da napravim dobru sliku :). Šalu na stranu, najbolje bi bilo da postaviš print screen scene i neku referentnu fotografiju, tj. šta bi ti želala da postigneš renderom. Mislim da će nam onda biti lakše da ti pomognemo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
.Milos Posted September 20, 2018 Report Share Posted September 20, 2018 Prvo proveri kako funkcionisu svetla i prakticna primena istih Sto su manje dimenzije plane, sphere ili disc-a to je ostrija senka, a obrnuto je meksa. Za kontrolu vray light (tj da izbegnes rasipanje svetla, nego da imas usmerenije negde) koristis ovu opciju Ako koristis novije maxeve i vray, onda ces videti u kom smeru ide svetlo. Isto tako dijagram za kelvinazu da dobijas razlicite boje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
marina86 Posted September 20, 2018 Author Report Share Posted September 20, 2018 Hvala :D , pokušaću malo da istaržim. A konkreto se radi o led rasveti u kuhinji ispod police. Nikako ne mogu da dobijem da mi to svetlo vidi, a da ne izgleda kao obojen valjak. I da doprinese boljem izgledu rendera. Zakačila sam nedovršen radnu verziju. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Labicko Posted September 22, 2018 Report Share Posted September 22, 2018 Odgledaj nekoliko kurseva fotografije (Karl Taylor - mislim da ima neke pocetnicke besplatne). Nauci kako funkcionisu svetla, kako funkcionise kamera, bice ti veoma korisno u 3D. Pogotovu product photography, gde u stidiju objasnjavaju koje svetlo gde postavljaju i koje sve fore koriste da dobiju odredjeni efekat. Sto se samih svetla tice, ranije je bio sajt nekih proizvodjaca sijalica gde su davali tacnu matematiku za svaku sijalicu koje oni proizvode, te fajlove si mogao da onda ubacis u MAX i da dobijes tacno osvetljenje u milimetar. Nikada to nisam koristio jer nisam nikada radio takve precizne radove, ali cisto da znas da i tako nesto postoji. Sto se tice samih sijalica imas vise opcija, jedna ti je da stavis obican V-Ray light (imas plocu, krug, loptu) i onda na osnovu njihove velicine i jacine da sve stelujes. Pazi na to da ako uradis light scale, jacina svetlosti se srazmerno tome menja. Takodje imas opciju da odradis V-Ray Light Materijal, i onda da taj materijal stavis na odredjenu geometriju. Problem u tvojo sceni ako sam je dobro ukapirao iz gore rendera je to sto ti imas veoma jako svetlo sa ulice, pa imas istu stvar kao i u realnom svetu da se onda ta mala unutrasnja svetla ne primecuju puno. Ako hoces da uradis scenu gde se naglasavaju ta dekorativna osvetljnja onda odradi nocnu scenu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
marina86 Posted September 22, 2018 Author Report Share Posted September 22, 2018 Hvala :D :D :D :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
marina86 Posted September 22, 2018 Author Report Share Posted September 22, 2018 Da li imate neki pedlog za literaturu koju mogu da koristim?Ovu knjigu sam procitala Ciro Sannino - Photography And Rendering With VRay 2013 i pojasnila mi je neke osnovne stvari. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hawk Posted September 22, 2018 Report Share Posted September 22, 2018 Udaljio sam se od rendera vec neko vreme, tako da sacekaj i neki drugim komentar, ali ja licno ne bih vise ni za sta koristio knjige, kad imamo videe gde ljudi rade i objasnjavaju i vidis sve korak po korak. Po meni, knjige su skroz prevazidjene sto se tice ovog posla. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts