AlexLex Posted July 23, 2018 Report Posted July 23, 2018 Nikon je krenuo u teaser kampanju najave Z mount FF milc serije. Konkurencija Sony A7 seriji koja po svemu sudeci, veoma lici na A7. https://nikonrumors.com/2018/07/23/first-le...h-z-mount.aspx/ https://nikonrumors.com/2018/07/23/more-lea...me-camera.aspx/
NShappy Posted July 23, 2018 Report Posted July 23, 2018 Nikon ako ovo odigra pametno, mogao bi jako brzo da dostigne (i prestigne) Sony. Zanimljivo je reći da su Nikon 1 sistem (onaj mini MILC), zvanično ugasili. Ne znam ni otkud im ideja da bi to moglo biti uspešno. :P
mix_NS Posted July 23, 2018 Report Posted July 23, 2018 Novi mount? :puke: rant: u sustini sve je to jedna rupcaga sa nekim foto osetljivim materijalom, gde neka tegla usmerava fotone. vec 100 godina drnadaju taj isti princip, mogli bi da prestanu da 'inoviraju'. iracionalno, ali tako se osecam :D
AlexLex Posted July 23, 2018 Author Report Posted July 23, 2018 Nikonu ce trebati godine da dostigne Sony, i to cak da potpuno zapostave, kao sto nece, dslr segment. Novi maunt im je pametan potez, odavno je vreme da raskrste sa f mauntom.
NShappy Posted July 24, 2018 Report Posted July 24, 2018 Novi mount? :puke: rant: u sustini sve je to jedna rupcaga sa nekim foto osetljivim materijalom, gde neka tegla usmerava fotone. vec 100 godina drnadaju taj isti princip, mogli bi da prestanu da 'inoviraju'. iracionalno, ali tako se osecam :D Novi mount jeste nešto što je Nikonu odavno neophodno. Jedna od najboljih odluka u istoriji fotografske tehnike, jeste Canonov prelazak na EF mount, tamo krajem '80-ih. Canon je ispravno zaključio da je mount koji ne koristi nikakav mehanički prenos između tela i objektiva budućnost. Pokazalo je da su u pravu.
Foto turista Posted July 24, 2018 Report Posted July 24, 2018 Novi mount jeste nešto što je Nikonu odavno neophodno. Zasto ?
NShappy Posted July 24, 2018 Report Posted July 24, 2018 Nikonu ce trebati godine da dostigne Sony, i to cak da potpuno zapostave, kao sto nece, dslr segment. Odanost brendu (ili da nazovemo pravilnije, navika) je veoma velika kod ozbiljnih fotografa. Dalje, kod Nikona, UI, egronija tela, i na kraju, Color science (na koji se kod Sony-ja žale mnogi ozbiljni fotografi (tu se slažem sa njima)), je i dalje na strani Nikona. Ako taj novi mount, uz neki "šuplja cev" adapter bude kompatibilan bar sa ovim novijim F objektivima (ne znam napamet Nikon oznake, ali mislim na ove sa AF motorima i akutatorom blende u objektivu), svi dosadašnji napredni Nikon korisnici će poleteti na to pre nego na Sony.
AlexLex Posted July 24, 2018 Author Report Posted July 24, 2018 Odanost brendu postoji kod medjiski eksponiranih fotografa. Profesionalac gleda na foto opremu kao na alat koji mu zavrsava posao. Za njega je brend nebitan, bitan je rezultat. Zbog toga mnogi veliki pravi fotografi, a ne pokretni bilbordi, koriste razlicite formate i razlicite sisteme za razlicite namene. Da ne idemo u pricu o color science, samo cu da kazem da je kod A7/3 serije CS (nije kanter :) ) drasticno poboljsan u odnosu na prethodne serije, nista posebno losiji sada u odnosu na Canikon. Ova kampanja je jednostavno poruka Nikon korisnicima da eto i Nikon radi na ovakvom jednom sokocalu i da ne treba da se prelazi na Sony, damage control kampanja. Pozdravljam potez Nikona, konkurencija je na radost svih nas korisnika. Nazalost sveukupno trziste se smanjuje i oprema ce samo biti skuplja.
NShappy Posted July 24, 2018 Report Posted July 24, 2018 ...samo cu da kazem da je kod A7/3 serije CS (nije kanter :) ) drasticno poboljsan u odnosu na prethodne serije, nista posebno losiji sada u odnosu na Canikon. Drago mi je zbog toga. A6000 menjam čim neki sledeći sličan značajno unapredi CS. Na A6000 je užasan. :(
Foto turista Posted July 24, 2018 Report Posted July 24, 2018 Aj neka neko objasni zasto je potreban novi mount, sta fali starom ?
Zoran Rodic Posted July 24, 2018 Report Posted July 24, 2018 Pa, promena maunta je prilicno bolna, narocito za tako veliki brend... a svaki odabrani trenutak je nezgodan. Olaksavajuca okolnost je ovaj prelazni period iz dslr u milc eru, i ako to sada ne urade... proci ce kao Pentax, Minolta i sl. Ukratko receno, ako sada promene mount.. za 5 godina ce biti neko ko je u igri. Ako ne promene, nece biti u igri i to je to. Jbg, propale su tolike civilizacije zbog gluposti.... pa sto ne i jedan brend. Slabo da ce vise ikada imati ovako dobru priliku. Aj neka neko objasni zasto je potreban novi mount, sta fali starom ? https://pcfoto.biz/blog-446345-nikon-100-godina
NShappy Posted July 24, 2018 Report Posted July 24, 2018 Aj neka neko objasni zasto je potreban novi mount, sta fali starom ? Stari je ozbiljno ograničen svojom konstrukcijom s kraja '50-ih. Nikon kao ima kompatibilnost unazad, ali njihov mount ima blizu 20 verzija koje su tek ograničeno međusobno kompatibilne. Na MILC će preći kad tad, a insistiranje na MILC-u sa starim mount-om će im samo iskomplikovati ili čak onemogućiti sve tehnologije koje su danas standard, ili će tek biti standard. Bolne a neminovne rezove treba učini što pre. Svako odlaganje će taj rez učiniti još bolnijim. Novi mount, kompatibilan sa poslednjim generacijama starih objektiva samo uz dodatak "šuplja cev plus kontakti" adapterom (slično kao EOS-M) jeste najpametnije što sada mogu da urade. Kada već nisu krenuli na tu stranu pre 5-6-8 godina. Obzirom da stariji objektivi zahtevaju motor u telu i akutator za blendu, oni konačno idu u istoriju (osim u manual modu). I ćao! Što reče Zoran, ako sada ne promenu mount i krenu ka MILC-u, pričaćemo o Nikonu kao o Minolti, Pentax-u, ili daleko bilo, Yashici... :P Slabo da ce vise ikada imati ovako dobru priliku. Prilika je propuštena još 2001. kada su predstavili Nikon 1. Momentum MILC hype-a su pokupili Sony, Fuji i Oly. Nikon sada još samo može da pokuša da spase šta se spasti može.
Darkves Posted July 24, 2018 Report Posted July 24, 2018 Rekao bih da im za ff senzor u uslovima kada izbacuju prizmu i komoru za ogledalo treba širi zadnji element i samim tim širi bajonet.
Foto turista Posted July 24, 2018 Report Posted July 24, 2018 Hvala na odgovorima :) Pitam zato sto ne znam, i sustinski me ne zanim foto tehnika, ipak po nesto nije lose da se proprati :) Kamere bez ogledala svakako su buducnost. Canon objektive koje trenutno koristim ne bi menjao, a kako vidim fino rade preko adaptera na milc sony kamerama, sto bi trebalo da znaci da ce na nekom canon FF milc-u raditi jos bolje :) ili mozda ne znaci :P
NShappy Posted July 24, 2018 Report Posted July 24, 2018 Rekao bih da im za ff senzor u uslovima kada izbacuju prizmu i komoru za ogledalo treba širi zadnji element i samim tim širi bajonet. Mož' biti. Mada, zanimljivo izgleda npr. Sony E-mount. Krenuli su kao crop sistem, a onda kasnije, iza istog mount-a, ubacili FF senzor. Očigledno je to planirano još na početku. A šta je zanimljivo? Pa to, da kada se pogleda spreda, vidimo da je FF senzor po dijagonali, malkicko veći od "rupe" E-mounta. Sigma se žalila da je E-mount otvor suviše tesan da se konstruišu najkvalitetniji mogući objektivi, ali eto, Sony (pa na kraju, i sama Sigma) to demantuju najnovijim serijama optike. Tome još doprinose i novije generacije senzora koje dozvoljavaju da svetlost pada pod većim uglom nego što su trpeli raniji senzori. A što jes jes, Nikonova rupa je najuža. Valjda samo 44mm. Canon objektive koje trenutno koristim ne bi menjao, a kako vidim fino rade preko adaptera na milc sony kamerama, sto bi trebalo da znaci da ce na nekom canon FF milc-u raditi jos bolje :) ili mozda ne znaci :P Još uvek je enigma da li će Canon EOS-M podržavati FF senzor. Ako neće, Canon se grdno zayebo. Ali ako sam dobro ispratio, EOS-M ima čak nešto veću "rupu" od Sony-ja, tako da će i oni jednog momenta imati EOS-M uz FF senzor. Obzirom da im objektivi od '87. ne zahtevaju mahničke "pokretače" iz tela već samo el. kontakte, u velikoj su prednosti nad drugima. STM objektivi će svakako trebati za video, ali za foto, svi EF objektivi će raditi bar onako kako su radili kada su prestavljeni. . . . Obrni okreni, Nikon ako uskoro ne izbaci FF MILC seriju, plus jeftinije APS-C aparate sa istim mount-om, proći će k'o pokojna Minolta. Kupiće ih LG. :P . . . Ahm, našao sam. Širina rupe se zove Throat diameter: Nikon F , 44mm Sony E, 46.1mm EOS-M, 47mm Dakle, Canon 0.9mm pametniji od Sony-ja. :P Nikon mora na novi mount.
Zoran Rodic Posted July 24, 2018 Report Posted July 24, 2018 Prilika je propuštena još 2001. kada su predstavili Nikon 1. Momentum MILC hype-a su pokupili Sony, Fuji i Oly. Mislis 1999. i D1 ? :D Prelazak sa filma na senzor je bio idealna prilika za napustanje F mounta, mada ce kako stoje stvari... istorijski gledano... izbacivanje ogledala imati skoro pa isti uticaj na ponovnu podelu karata bas kao i na pomenutom analognno/digitalnom prelasku. Pocetak nove igre je uvek i neumitno... pocetak nove igre, bez obzira kakav je ishod prethodne, a pobednik biva neizvestan. Zato i imamo situaciju da je bara sve manja, a krokodila sve vise ... Drugo, dosta zavisi i od toga sa kojom paletom objektiva ulaze na teren. Stari mount je jednako glup kao i oslonac na adaptere, pa je za ocekivati barem 5 novih objektiva. Mislim... tako ja, mali Perica gledam na stvari za 2 centa :D
pis Posted July 24, 2018 Report Posted July 24, 2018 Zar nije priča da će Nikon sa novim bajunetom odnosno MILCem zaigrati na kartu Nikkor-Noct? Negdje sam pročitao tu informaciju te da su u pripremi dva objektiva Nikkor 52mm f/0.9 i 36mm f/1.2. Mislim da bi im to bila odlična strategija, doduše ne znam koliko njima ekonomski opravdana...
NShappy Posted July 25, 2018 Report Posted July 25, 2018 Prilika je propuštena još 2001. kada su predstavili Nikon 1. Momentum MILC hype-a su pokupili Sony, Fuji i Oly. Nikon sada još samo može da pokuša da spase šta se spasti može. Nije 2001. već 2011. Kucaća greška... Mislis 1999. i D1 ? :D Prelazak sa filma na senzor je bio idealna prilika za napustanje F mounta, mada ce kako stoje stvari... istorijski gledano... izbacivanje ogledala imati skoro pa isti uticaj na ponovnu podelu karata bas kao i na pomenutom analognno/digitalnom prelasku. Pocetak nove igre je uvek i neumitno... pocetak nove igre, bez obzira kakav je ishod prethodne, a pobednik biva neizvestan. Zato i imamo situaciju da je bara sve manja, a krokodila sve vise ... Drugo, dosta zavisi i od toga sa kojom paletom objektiva ulaze na teren. Stari mount je jednako glup kao i oslonac na adaptere, pa je za ocekivati barem 5 novih objektiva. Pa, '99-te je još možda bilo rano da se definiše kako treba da izgledaju budući digitalni fotoaparati. Primer je Olympus i njegov 4/3 sistem. Tada je delovalo da je to to, tako treba da izgleda budući digitalac. Proizvodnja senzora većih od 4/3 standarda je bila basnoslovno skupa (i 4/3 senzori su bili prilično skupi), ceo sistem su izgradili oko njega, a onda se to pokazalo kao kamen oko vrata koji je Oly-ja odvukao na dno među ozbiljnim proizvođačima fotoopreme. Eto, iako je Oly prvi od nule definisao i projektovao novi digitalni fotografski sistem, zayeb'o se. Bar da je bajonet podržavao veće senzore, pa da mogu da se poprave. Ali jok. :( Sony je najpametnije odigirao, dal' srećom dal' pameću, nemamo pojma, ali uboli su pravi trenutak kada je postalo jasno kako treba graditi budući digitalni fotografski sistem. Canon je isto malo nejasan šta još čekaju, i zašto daju da im Sony uzme toliko tržište. Imali su najbolju osnovu da se šire i na MILC. Potpuno električni bajonet, već 30 god, sa najvećim throat diameter, najlakšu implementaciju starih objektiva na -M, a i dalje to nešto ide na kašičicu. :( Da ne pričamo Pentax tek što se pravi blesav. :P Zar nije priča da će Nikon sa novim bajunetom odnosno MILCem zaigrati na kartu Nikkor-Noct? Negdje sam pročitao tu informaciju te da su u pripremi dva objektiva Nikkor 52mm f/0.9 i 36mm f/1.2. Mislim da bi im to bila odlična strategija, doduše ne znam koliko njima ekonomski opravdana... Možda, ali njima što pre treba neki mass production proizvod. Ne nešto što će da prodaju 100 komada mesečno.
pis Posted July 25, 2018 Report Posted July 25, 2018 To sto kazes stoji, ali mislim da Noct objektivi mogu stvoriti hajp kod ljudi, a di ces boljeg marketinga od toga. Sony je do sada napravio odlican posao i prakticki je pokrio sve segmente, ali nema taj segment ispod f/1.4. mislim da bi nikonu to bila odlicna strategija jer realno ni sony MILCevi nisu za mase. zapravo sadasnja nikonova gama opreme pokriva sve segmente fotografije jedino im fali taj Noct segment i kvalitetan video. pretpostavka je da su radili upravo na tim stavkama i to mi je nekako logican put posto ce sadasni DSLRovi jos neko vrijeme sigurno egzistirati.
nidza Posted August 2, 2018 Report Posted August 2, 2018 Mislim da se ovde ne slažemo, Sony MILC-evi jesu za mase, a cela situacija na tržištu im omogućuje da više godina stare modele i dalje štancuju, a pritom ih najviše i prodaju. Više od 4 godine faktički ne menjaju A6000 i A5100 u svojim segmentima. Prosto dodaju nove segmente iznad i to eksploatišu. Tačno je i da su imali sreće, i da rade prave stvari. Za uspeh u svemu je potrebno malo sreće uvek. Svima dolaze i odlaze srećni momenti, u poslu i u životu, samo malo ko ima kapacitet da ih skapira i iskoristi.
pis Posted August 3, 2018 Report Posted August 3, 2018 Neprecizno sam se izrazio, referirao sam se na sonyjeve FF MILCeve. Ova dva koja si spomenuo su definitivno za mase.
maxer Posted August 19, 2018 Report Posted August 19, 2018 "... updated mockup of the back of the Nikon mirrorless camera based on a real leaked picture that I, unfortunately, cannot post online - the only note I will add is that the EVF bump/housing is slightly smaller/lower Read more: https://nikonrumors.com/2018/08/18/an-exact...al-picture.aspx
maxer Posted August 21, 2018 Report Posted August 21, 2018 https://nikonrumors.com/2018/08/21/breaking...ss-cameras.aspx
pis Posted August 22, 2018 Report Posted August 22, 2018 Sviđa mi se dizajn. Biti će zanimljivo vidjeti adapter sa Z na F mount. Negdje sam vidio fotku adaptera i čini mi se da ne podržava mehaničku blendu sto bi bio stvarno veliki minus. Razumno je da neće biti šarafcigera, ali nema smisla da cijela gama G objektiva bude tako zakinuta. Sve više mi se čini da će prelazak na N MILC biti sličan prelasku u drugi tabor.
ikon Posted August 22, 2018 Report Posted August 22, 2018 Mene ovde samo interesuje u čemu će Nikon biti bolji od Sonija ili budućeg Canon ML-a. Vidim da se mnogi 'lože' na Nikon, ali zaista mi nije jasno u čemu je poenta. Posebno, što je u njemu očigledno sonijev senzor. Dali će Nikon odmah izbaciti kompletnu gamu objektiva je jedino što može eventualno prevagnuti, obzirom ds je Sony polovično obavio domaći zadatak. Nešto mi govori da će Canon opet opušteno da prođe na čelo, dok se ovi bore u plitkoj bari.
Recommended Posts