Jump to content

Jel zna neko o kom mod-u se radi ?


stelya
 Share

Recommended Posts

Petzval Helios

 

Helios Petzval

 

 

Sta mislite sta ovaj batica radi s elementima da bi postigao ovaj trip ? Generalno takve bokehe gledam na boljim Heliosima i Meyerima/Petzvalima ...jedan ima puno elemenata a drugi samo 3... Pa kontam da mozda ne izbaci neki element da bi sa Heliosa prisao Meyeru/Petzvalu ili sta mislite u koje travke ga potapa?

 

Eto ga i primer sa shirim Heliosom i sa 58mm ...oba deluju dojajno...i za fotkanje a itekako i za hisptersko 4k izdrndavanje.

Majko mila:

Uzbudio sam se , latentni lomoista

Link to comment
Share on other sites

Helios generalno ima dosta kome po rubovima na f2, ali ovaj "modifikovani" je apsolutni šampion. U životu nisam video jaču komu (kod sonija OOF krugovi prelaze u kapljice na rubovima, dok kod heliosa svetle tačke prelaze u nekakve uglove).

Msm ništa to meni ne smeta - čak je i simpatično; to je i poenta lomografije, nego ako je uopšte bitno za ovu temu: ovo staklo i kad se zavrne na f16 verovatno ostaje čist horor po pitanju aberacija. Negde sam pročitao u formi trača da helios generalno ima jedan od elemenata manjeg prečnika od potrebnog da iluminizira sliku za sledeći element, pa to sečenje slike u finalnom daje bokeh koji se pri rubovima manifestuje kao cats_eye.

 

Da se vratim na temu i objašnjenje zašto sve vrvi od kome: ovaj batica verovatno skida elemente sa heliosa, tj prednji i zadnji; a možda pritom i naopako montira zadnju grupu. Petzval je u suštini 4 elementa odnosno dva ahromatska dubleta napred i nazad, između kojih je blenda. Helios je cajs biotar tj 6 elementa koji jako podseća na Petzval dizajn sa dodatnim elementima (osim što su zadnja dva elementa kod Petzvala naopako okrenuti u odnosu na helios). Za Petzval u suštini važi da je tip objektiva sa najvećom komom u istoriji, što nije nikakvo čudo za optički dizajn koji je predstavljen 1840. godine.

Link to comment
Share on other sites

Isprobavao sam jednom prilikom taj "Petzval" mod na 44-2 heliosu. Prosto je da se odradi, bukvalno odvijes prsten ispred prednjeg elementa, izvadis staklo i vratis ga naopako, malo teze se onda vraca/zateze prsten ali legne sve to na svoje mesto, meni se licno nije svidelo jer sam bio na Nikonu i fokus nije bio na mojoj strani. Sad kako sam presao na Canon gledam opet da uzmem jedan da prepravim, cak sam i video da se isti fazon radi na Mir-1 37mm 2.8 objektivu i bas kul izgleda.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ako se ne varam Mali Radojica je imao jedan primerak ''friziranog'' Helios-a, bilo bi zanimljivo da prokomentarise ako ga je isprobao.

 

Modovao ga sa drugarom uveče u kafiću, prodao sutradan kad sam došao sa posla... :)

 

Dobija se prilično bleda i nekontrastna slika, nafura se u ACR-u kontrast i saturacija i zna da izgleda do džadža.. Zavisi prilično od udaljenosti objekta i pozadine šta će se dobiti.

 

Uostalom, heldža košta 10-tak ojra, obrni prednje staklo pa probaj, nije skupo. :)

 

Imam negde još neki komad, nego sam slabovid za te šrafčiće, trznuću drugara ovih dana za "operaciju", pa ću okačiti neku fotku ako stignem.

Link to comment
Share on other sites

hvala vi na odgovorima...

Imam Heldzu 40-2 al ne bi da se igram previse pa da ga nepovratno prepravim :) pa cu uzeti neki 44 pa cu s njim da se igram s elementima na sve nacine pa i ja kacim rezultate kad dodje vreme za to.

Pored ovog Mir-a jel ima jos neko neskupo staklo koje podleze ovom modu ? ako neko zna bar u teoriji nek prijavi pa cu da se zezam umesto vas ... pa koji trip dobijemo , dobijemo...vazno je da se tripuje :P

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...