Jump to content

Problemi u saradnji sa štamparijom


Nele976
 Share

Recommended Posts

Molim vas za pomoć ili savjet - kako se postaviti u komunikaciji sa štamparijom sa kojom već nekoliko godina moja firma (relativno) uspješno sarađuje?

 

Za početak par informacija koje će pomoći da malo bolje objasnim problem:

 

Pripremom za štampu se bavim posljednjih 20-ak godina, većinom sam samouk (po neki odslušan kurs na Lynda.com) a većinu stvari sam naučio kroz vlastita iskustva i poneki savjet i preporuku štamparija sa kojima sam sarađivao. I poslije 20-ak godina iskustva, ne mogu reći da znam koliko bih volio i želio, ali mislim da se dobro snalazim.

 

Štamparija sa kojoj sarađujemo postoji već 50-ak godina, opremljena je modernim mašinama i kompletnom opremom za doradu... Sve u svemu ljudi znaju svoj posao i kvalitet njihovih proizvoda i usluga je na vrlo visokom nivou.

 

Elem, sad malo o konkretnom problemu...

 

Pripreme za štampu najčešće radim u InDesignu i Illustratoru, obično ide štampa u 5 boja (CMYK+Pantone), pripremu eksportujem kao PDF koji provjerim u pogledu separacije, overprinta i sl. Sve materijale/ilustracije koje importujem u dokumente ubacujem kao CMYK fotografije ili radim flattening. Takve PDF fajlove šaljem u štampariju uz obaveznu napomenu da mi potvrde prijem fajlova i na vrijeme jave ukoliko se pojave bilo kakvi problemi.

 

U posljednje vrijeme se dešava da me pozovu na odobravanje štampe i da tek tada primjetim da neki od elemenata dizajna nije dobro snimljen na pločama. Obično se dešava kod nekog komplikovanije dizajna rađenog u Illustratoru npr. neki transparentni dijelovi ne budu transparentni u štampi.

 

Ovo potom zahtjeva korekciju u pripremi (koju obično urade kolege iz te štamparije), i nakon toga sve iz početka... snimanje ploča, probni otisak pa štampa kada dođe slobodan termin...

 

I sada nastaje pravi problem - zbog poštovanja rokova za druge klijente (ovdje donekle razumijem štampariju), naši poslovi budu na čekanju i dešava se da probijemo rokove za dostavu/distribuciju. Sve ovo meni pravi problem sa šefom, jer štamparija za sve probleme krivi onog ko je radio pripremu za štampu, a on krivi mene.

 

Ja smatram da bi štamparija na osnovu dostavljenog fajla i/ili probnog otiska provjeri i kako su snimljene ploče i da na vrijeme reaguje i obavijesti klijenta. (Po mom mišljenju problem je softverske prirode i najvjerovatnije nastaje kada štamparija radi snimanje ploča.. tj. kada moje PDF fajlove prebacuju u taj program u kome rade montažu).

 

Interesuje je da li je neko imao slične probleme i kako ih je prevazišao?

 

Link to comment
Share on other sites

 

 

Zdravo, ja imam nekih desetak godina više prakse od tebe pa mogu da ti kažem na osnovu svog iskustva sledeće...

 

Koliko vidim u celom procesu ima više propusta. ali pre nego što pređem na iste, moram da primetim da mi nije jasno ko u celom procesu radi pripremu za štampu. Na početku teksta pišeš da to radiš ti, a kasnije pišeš da ti to pravi problem sa šefom koji krivi onog ko radi pripremu a on krivi tebe... ali nema veze.

 

Krivi ste i vi i štamparija, kako god okreneš jer mi nije jasno da posle nekoliko godina saradnje niste usaglasili standarde.

Štamparija mora da vam da ispravne parametre za izradu PDF fajlova za montažu i uputstva za podešavanje programa iz kojih pravite PDF fajlove. Ti standardi moraju minimum da sadrže CMYK profil (uglavnom neki FOGRA), verziju PDF fajla (1.4, 1.5, 1.6), da li trpe transparencije ili ne i slično i na osnovu tih instrukcija moraš da podesiš sve programe koje koristiš za pripremu, obradu fotografija, odnosno i Illustrator i InDesign i Photoshop.

 

Da bi izbegao da ti boje pobrljave, sve što radiš kada prebacuješ u CMYK, prebacuješ u CMYK koristeći taj profil. Kad snimaš te iste fotografije, ne embeduješ nikad profil jer to pravi problem.

 

Da bi zaista video prave separacije kako treba i utvrdio da li postoji problem, moraš da podesiš ACROBAT adekvatno, ali ti to sad ne mogu pisati ovde, i moraš da koristiš PITSTOP PRO za proveru.

 

Moj drugar Bojan iz Gama Studia gde sam radio do pre 11 godina ima lepa i konkretna uputstva kako se podešavaju programi, kako se podešava acrobat, distiler i kako se proveravaju fajlovi. Naravno ovo važi za njihove CTP mašine ali sumnjam da se osim možda kolornih profila, ostala setovanja razlikuju za štampariju gde vi radite.

 

evo ti link, pogledaj i proveri svoja podešavanja, to ti je odlična polazna tačka, a ako ti se problemi nastave, onda moraš ozbiljno da porazgovaraš sa ljudima u štampariji koji to "popravljaju" pošto oni znaju iz prakse šta kod njih prolazi i šta pravi probleme.

 

http://www.gamastudio.rs/index.php/uputstva

Link to comment
Share on other sites

Mislim da u ovom slucaju ne mora da bude niko kriv. Prosto, tehnologija nije savrsena. Transparencije u kombinaciji sa spot bojom i vecim brojem slozenih objekata veoma povecavaju sansu da fajl pukne u programu za montazu ili na ripu iako je tehnicki sve ispravno. Obicno je detalj koji pukne mali, pa moze lako da se previdi.

Trudi se da smanjis slozenost fajlova u pripremi. Mozes da sve sto nije tekst, logo ili neki drugi manje vazan i slozen vektor da rasterizujes u photoshopu pre postavljanja u illustrator. Takodje Indesign pravi pouzdaniji PDF od illustratora. Ponekad je dovoljno da se PDF napravljen u Illustratoru samo plejsuje u indesign i ponovo eksportuje u PDF.

Link to comment
Share on other sites

Hvala svima na odgovorima a posebno @opendesign na linkovima koje je poslao.

 

Vaši savjeti će pomoći da sa štamparijom preciznije definišemo tehnikalije u vezi predavanja pripreme. Iskreno, mislim da će i štampariji koristiti da malo proširi vidike i možda napravi neko uputstvo;)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...